fbpx

Íme a reziliencia titkai! – Mik voltak a 2023-as Konferencia fő üzenetei?

Átlagos olvasási idő: 7 perc

A reziliencia napjaink egyik legfontosabb belső készsége, ugyanis jelentős szerepe van abban, hogy az egészséges mentális működésünk kihívásokkal teli körülmények ellenére is megmaradjon, sőt, akár erősödjön. Hogyan használhatjuk a lelki ellenállóképességünket az önismereti utunkon, a munkahelyünkön, továbbá a családi és a párkapcsolati életünkben? Milyen út vezet ki a legmélyebb gödörből, vagy akár azon túl is? Hogyan maradhat együtt egy pár egy életen át? Többek között ezekre az izgalmas kérdésekre keresték a választ a 2023-as Reziliencia Konferencián résztvevő szakemberek! Bartalis Zsófia tudósítása.

A Megoldásközpont második konferenciáját 2023. október 5 és 8 között rendeztük meg az online térben, Magyarország 1. Pozitív Pszichológiai Közösségében. Az esemény témája a reziliencia, vagy más néven a lelki ellenállóképesség volt. A 4 nap alatt több mint 45 hiteles szakember adott elő, illetve kerekasztal-tagként vagy interjúalanyként osztotta meg tudását a fejlődni vágyó nézőkkel. A 2023-as Reziliencia Konferencia a Megoldásközpont és az UNICEF Magyarország együttműködésének kereteiben valósult meg.

Önismeret & Öngondoskodás nap

A konferencia első napján az önismeret és az öngondoskodás sokszínű témaköre állt a középpontban.

Október 5. – Önismereti reziliencia

Az előadók az inspiráló és gyakorlatorientált videókban sok-sok tippet kínáltak többek között a rezilienciafejlesztéssel és az önszeretettel kapcsolatban, melyek könnyedén alkalmazhatóak a mindennapokban.

Milyen út vezet ki a legmélyebb gödörből és akár azon túl is?

Dr. Temesvári Orsolya Keynote speaker, reziliencia tréner, podcaster egy sorsdöntő traumát követően fordította figyelmét a lelki állóképesség felé: egy majdnem végzetes baleset látszólag mindent elvett tőle és kerekesszékbe kényszerítette. A saját életéből merített történeteken és bevált gyakorlatokon keresztül mutatta meg, mit jelent a hozzáállás, nézőpontváltás kérdése a valóságban.

Az Orsolyával készült interjúvideóban elhangzott egy rendkívül fontos kérdés, mégpedig: „Mi az az apró dolog, amit most meg tudsz csinálni – ebben az egy pillanatban vagy ebben a mai napban, a rendelkezésedre álló 24 órában?” Orsolya ezzel azt emelte ki, hogy érdemes minden nap csupán az aktuális lépésekre, apró lépcsőfokokra koncentrálni, viszont azokra kifejezett figyelmet fordítva – így lassan, de biztosan haladhatunk a célunk felé.

„Fontosabb a célnál az, hogy mit teszünk meg érte nap mint nap.”

Orsolya továbbá azt az életre szóló bölcsességet osztotta meg velünk, miszerint a nehézségek idején érdemes egy kicsit megállni, hátrébb lépni és félretenni azt, hogy valami fáj / kellemetlen / rossz érzés. Kérdezzük meg magunktól, hogy:

  • Mire tudjuk felhasználni az adott helyzetet?
  • Milyen tanulságot tudunk leszűrni belőle?
  • Van szükségünk segítségre? Ha igen, mifélére?
  • Mi az, ami jólesne abban az aktuális helyzetben, és ezt hogyan tudjuk önmagunknak megadni?

Nem kell túlbonyolítani semmit. A reziliencia nem egy komplikált dolog, mégha át is hatja az életünk minden részét. Valójában arról szól ez az egész, hogy milyen perspektívából, nézőpontból tekintünk a világra; hogy hova tesszük a fókuszt. Érdemes megkérdezni magunktól: hogy állunk az élethez – mint ami tele van csodákkal és lehetőségekkel, vagy nehézségként tekintünk rá?

Orsolya úgy véli, hogy ha minden küzdelmes pillanatban képesek vagyunk egy picit megállni, magunkba nézni és közben rátekinteni a helyzetre egy más szögből, akkor könnyen rádöbbenhetünk, hogy nem is olyan nehéz az élet. „Vagy lehet, hogy nehéz, de van, amiért megéri vállalni ezt a nehézséget.”

Ha kíváncsi vagy a dr. Temesvári Orsolyával készült miniinterjúnkra, melyben önmagunk újraépítése áll a középpontban, kattints ide és már olvashatod is!

Munka & Reziliencia nap

A második nap a karrier széleskörű témája köré épült, amelynek keretében alaposan körbejártuk a munkahellyel, hivatással és az egyéb állással kapcsolatos területeket – természetesen pozitív pszichológiai szemmel.

Október 6. – Munkahelyi reziliencia

A gyakran felmerülő kérdésekre, problémákra megoldási lehetőségeket és tippeket kínáltak a szakemberek, melyeket a mindennapi életünkbe is könnyedén beiktathatunk.

A vállalkozói lét szépségei és kihívásai – Rezilienciával a külső-belső egyensúlyért

A sikeres vállalkozóvá válás egy megpróbáltatással teli, hosszú folyamat, ami nemcsak rengeteg előkészülettel, tervezéssel és munkával jár, hanem lelki felkészülést és megfelelő önismeretet is igényel. A kerekasztal-beszélgetés során Dobó Kata, Kiss Gergely és Pauer Krisztina vállalkozók megosztották velünk a vállalkozásindítás mentális és érzelmi kihívásait, a lelki rugalmasság fontosságát, illetve az önmeghaladás relevanciáját is.

Pauer Krisztina szerint a vállalkozói léthez nélkülözhetetlen a tettvágy, a hit és az akarat, majd Dobó Kata kiegészítette ezt a listát a merészség, a kitartás és a belső motiváció készségeivel. Ezekben a körökben rengeteg a fent és a lent, a mélypont, de közben szabadságot és tanulási, fejlődési lehetőségeket is nyújt a vállalkozói lét – egészen úgy érezheti tőle magát az ember, mintha egy hullámvasutat lovagolna meg.

„Nagyon nehéz magunk mögött hagyni a biztonságot, a szokásokat, de megéri: ez adja az élet pezsgését.”

– Kiss Gergely

A mélységek rámutathatnak egy olyan pontra a vállalkozásban (vagy akár az életben), amire eddig nem fókuszáltunk eléggé; amit fejlesztenünk kell; amit meg kell oldanunk. Eszerint a „lenteket” használhatjuk ugródeszkaként is – és milyen jó lesz ezekre visszatekinteni pár hónap múlva!

Dobó Kata megosztotta velünk abbéli tippjét, miszerint a legrosszabb forgatókönyvek átgondolása után mindig rádöbben, hogy a világvégére is létezik megoldás, csak elég elszántan kell keresni. Mivel igencsak változó világban élünk, így nem árt rugalmasnak, reziliensnek lennünk. A 3 vállalkozó egyöntetűen kijelentette: „Minden nehézség ellenére megéri szárnyalni.”

Család & Reziliencia nap

A konferencia harmadik napján a családokat; szülőket és gyermekeket érintő problémákat, továbbá azok megoldásait igyekeztünk alaposan feltérképezni.

Október 7. – Családi reziliencia

Ez alapján – tudományos igényességgel és megoldásfókuszú szemlélettel – szóba került például a család melletti öngondoskodás, a „nem jön a baba”-probléma és az erőszakmentes kommunikáció is.

Differenciáció mint életfeladat – búcsú a mamahoteltől és a papabanktól

Fiatal felnőttkorban életfeladatunk a szüleinkről való leválás, ugyanakkor a gyökereinket ismerő és erőforrásaikat magunkba építő önazonosság kialakítása is ide tartozik. Ekkor természetes módon ütközik az autonómiaigényünk és valahová-tartozásunk, önálló felelősségvállalásunk és támogatottság iránti igényünk.

Noha, főleg érintettként gyakran egyetlen nemzedék sajátosságainak tudjuk be a konfliktusokat és az elmozdulás képtelenségét, a rendszerszemlélet arra hívja fel a figyelmünket, hogy minden generáció helyzete hozzájárul a szituáció létrejöttéhez és fenntartásához. Amíg egymástól várjuk, hogy mozduljon végre, általában minden marad a régiben. Kozma-Vízkeleti Dániel család-pszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus előadásában a változás megindítását és előmozdítását célzó gyakorlatokat vettük sorra, valamint a kérdéskör megértését szolgáló összetett magyarázatokra is kitért.

„Amikor benne vagyunk egy krízishelyzetben, akkor szinte nem férünk hozzá az erőforrásainkhoz, nem is látjuk őket.”

Dániel felhívta a figyelmet arra, hogy ha nem lépünk meg egy életfeladatot, akkor a kapcsolataink romlásnak indulhatnak. Ezért érdemes minél jobban felkészíteni a gyermekeinket ezekre a kötelezettségekre: adjunk nekik önálló feladatokat, vonjuk be őket is a különböző tevékenységekbe – például a házimunkába! Emellett az egész családra pozitív hatást gyakorolhat, ha szülőként életcélt adunk magunknak a gyermekünk kirepülését követően.

Ne feledjük: nincs olyan mesehős, aki a feltarisznyázás után otthon marad. A mesehős mindig elindul, mert ez a feladata. „Amíg nem indulunk el, nem leszünk a saját mesénk hősei.”

A Kozma-Vízkeleti Dániellel készült interjút itt olvashatod el a családi játszmákról.

Párkapcsolat & Reziliencia nap

Az utolsó, párkapcsolati témájú napon izgalmas és szakmai alapokon nyugvó videókkal igyekeztünk segíteni a kapcsolatok megértését és (szükség esetén) javítását.

Október 8. – Kapcsolati reziliencia

Az előadások igen széles skálán mozogtak: a társfüggőség és a hűtlenség témaköre ugyanolyan kiemelt szerepet kapott, mint a magány örvényéből való kiszabadulás. A videókból megtudhattuk, hogyan alakítsunk ki szeretetteljes, kiegyensúlyozott és örömteli kapcsolati életet.

Hogyan maradjon együtt egy pár egy életen át? – Monogámia, nyitott kapcsolat

Sokan vágyunk arra, hogy hosszú éveken át boldog és kiegyensúlyozott kapcsolatban éljünk, de ezen az úton nehézségek és kihívások is felmerülhetnek. Dr. Mihalec Gábor és Nagypál Orsi kerekasztal-beszélgetésében mélyebben belemerültünk többek között a hosszú távú párkapcsolatok rejtelmeibe, sikereibe és esetleges buktatóiba.

Dr. Mihalec Gábor a párkapcsolati kihívásokról azt nyilatkozta, hogy elengedhetetlen a tudatosság: hogy ne csak sodródjunk az árral, hanem aktívan vegyünk részt a kapcsolatban; valamint igen fontos a kölcsönös egymásra hangolódás, a közös világ megteremtése is. Orsi ezt a listát még kiegészítette az őszinte kommunikáció és a nyitottság lényeges tényezőivel.

Minden kapcsolatban vannak botlókövek, amelyek kikerülhetetlenek – azonban a mi döntésünk, hogy ezekre akadályokként vagy lépcsőfokokként tekintünk.

„A krízishelyzetek mindig jó lehetőséget adnak arra, hogy fejlődjünk. Sőt, ehhez szükség is van rájuk.”

– Nagypál Orsi

A párkapcsolatunk szempontjából optimális lehet, ha külön is töltünk időt: ilyen kedvtelés lehet egy-egy olyan hobbi vagy esetleg szakma, ami miatt csodálni tudjuk a másikat. A távolság megteremtése azért jelentős, mert különben magától értetődőnek vesszük a másik fél jelenlétét, rutinná válhatnak a közös tevékenységeink, továbbá egymás közelében sokkal nehezebb vágyni a párunkra – hiszen mindig ott van.

Mindannyian szeretnénk meghitt pillanatokat átélni a párunkkal.

reziliencia konferencia 2023 - egy pár együtt nevet

A kerekasztal-beszélgetés egy másik lényegi pontja volt a sebezhetőségünk felvállalása. Nem foszlik szerte minden attól, hogy felvállaljuk a sebezhetőségünket; ehelyett épp a helyükre kerülnek a dolgok. „Az erőnk forrása és az erőnk jele, hogy képesek vagyunk a bölcsőtől a sírig kapcsolódni másokhoz és segítséget kérni tőlük.”

Tarts velünk!

Ne csüggedj, ha lemaradtál az eseményről, ugyanis lehetőséged van megvásárolni a Teljes élmény konferenciacsomagot! Ez tartalmazza az előadások felvételeit, hanganyagait és letölthető mellékleteit: a Reziliencia munkafüzeteket, extra videótartalmakat, meditációs hanganyagokat stb. A megvásárlással örökre elérhetővé válnak számodra az anyagok, ráadásul a befolyt profit 30%-át jótékony célra ajánljuk fel.

Ha pedig még nem tetted meg, csatlakozz a Megoldásközpont Közösséghez! Ez a társaság a mentális egészség támogatására és a személyes fejlődésre fókuszál. Egyedülálló lehetőséget nyújt ahhoz, hogy felfedezd a pozitív pszichológia és a megoldásközpontú gondolkodás világát, és egyben megtapasztald a közösség erejét.

A platformon számos közérthető bejegyzést és gyakorlatias tippet találhatsz, amelyek rengeteget segíthetnek a hétköznapjaid során; továbbá interaktív kihívások, workshopok és jótékonysági rendezvények színtere a Megoldásközpont Közösség. A fő célunk nem más, minthogy a lehető legtöbb értékes, s közben hiteles információt és gyakorlati eszközt nyújtsuk a számodra.

Reziliencia Konferencia 2023 - Megoldásközpont Közösség
A közösség nem létezhetne fejlődni vágyó, aktív emberek nélkül.

És hogy miért tarts velünk? A ti szavaitokkal élve:

„Nekem nagyon nehezen megy a feltöltődés, de most szerencsére sok előadást meg tudtam hallgatni, és azt érzem: rengeteget kaptam. Szerintem még a fele sem érkezett meg a sok cuccnak a maga helyére bennem, de ez nem zavar. Majd szépen, lassan. Nagyon hálás vagyok és minden elismerésem a rendezésért!”

„Köszönöm szépen! Szuperek vagytok! Ennek a társadalomnak nagy szüksége van ilyen lehetőségekre! Hálásan köszönöm a sok munkát, és jó pihenést kívánok! És további sok sikert!”

„Igaz, csak 1-2 előadást tudtam meghallgatni (szerencsére előrelátó voltam és megvettem a csomagot), de hihetetlenül sokat adott. Végtelenül hálás vagyok a munkátokért, mindazért, amit a közösségért tesztek. Nagy ölelést küldök mindenkinek!”

Mi is hálásak vagyunk értetek, ugyanis ez a konferencia és ez a közösség nem létezhetne nélkületek. Köszönünk mindent!


Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉
Facebook
Email
Nyomtatás
5 3 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást

Élvezted ezt a cikket? Csatlakozz a Zárt Közösségünkhöz! ❤️

Felépítésében hasonló, ám mégis más, mint a többi közösségi médiafelület. A tőlünk megszokott minőségi tartalmakkal találkozhatsz, amelyek inspirálnak, tanítanak és támogatják a fejlődésedet.

Valósítsd meg önmagad – velünk!

Neked ajánljuk
Tényleg a „rosszfiúkhoz” vonzódnak a nők? – Párválasztás és kötődés
A példaképek pszichológiája – Ezt árulja el rólad a példaképed!
A reziliencia titkai – Konferencia és Közösség
Elvárások a párkapcsolatban – Mondj nemet a megfelelési vágynak!
<strong>Önismeret a szexualitáson keresztül – Interjú Benke Vali Leriával</strong>

A párválasztás és kötődés rengeteg közös tulajdonsággal bír: például mindkettő társas kapcsolatokhoz köthető, továbbá rendkívüli hatást gyakorolnak az életünk valamennyi

//
2024. június 14.

A példaképek ősidők óta jelentős szerepet játszanak az emberek életében. Bizonyára mindannyian ismerünk legalább egy olyan személyt, aki hatással van

//
2024. február 11.

A reziliencia napjaink egyik legfontosabb képessége, hiszen nagy szerepet játszik abban, hogy az egészséges lelki működésünk küzdelmes körülmények ellenére is

//
2023. augusztus 9.

Te is érezted már úgy, hogy az a feladatod az életben vagy a párkapcsolatodban, hogy minden elvárásnak megfelelj, figyelmen kívül

//
2023. május 5.

A 2023. október 5 és 8 között megrendezésre kerülő online Reziliencia Konferenciánkon több, mint 45 szakemberrel és izgalmas témákkal várjuk

//
2023. szeptember 29.
5 3 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást
0
Te hogy látod? Szólj hozzá a témához!x