Lexikon

Pszichológiai fogalomtár

Pozitív Pszichológiai Magazin

Valentin-nap szingliként – Miképp töltsd boldogan a szerelmesek ünnepét?

Úgy véljük, senkinek nem kell bemutatni a Valentin-napot: ez egy romantikus esemény, melynek eredetileg a vonzalom, romantika áll a középpontjában. Minden év február 14-én kerül megünneplésre, legfőképp a boldog párkapcsolatban élők körében. Ám míg ők kiélvezik ezt az alkalmat, addig mások számára a szerelmesek napja mindössze szingli státuszuk szomorú emlékeztetőjét rejti magában. Hogyan lehet egyedülállóként is ünnepként megélni ezt a napot? Vajon tényleg csak és kizárólag a szerelmesekről szól? Bartalis Zsófia írása – a kávéd mellé. [CAPPUCCINO]

Gyakran megfeledkezünk arról, hogy csak rajtunk áll, hogy a Valentin-napot egy boldog, átlagos, vagy esetleg bosszantó eseményként éljük meg. Cikkünkkel segítünk abban, hogy egyedülállóként is kiélvezhesd az ünnep minden egyes pillanatát.

Bővebben a Valentin-napról

A Valentin-nap gyakran szélsőséges érzelmeket vált ki az emberekből: ez egy egyszerre szeretett és utált ünnep. Sokan úgy gondolják, hogy a nagy gesztusokról és a drága ajándékokról szól, ugyanis szimbolikus tárgyakkal (például vörös rózsával) és romantikus tevékenységekkel kötik össze.

naplemente - Valentin-nap szingliként

Sokszor feszengünk, ha be kell vallanunk, hogy egyedül töltjük a Valentin-napot.

Magyarországra a Valentin-napot a romantikus filmek és az amerikai minta sodorta a 20. század végén, azelőtt nem volt jellemző hazánkban a szerelem napjának megünneplése. A mai világ egyik újításának tudható be, hogy a hagyományokkal ellentétben

az emberek egy része megünnepli ekkor a nem romantikus kapcsolatait is – például a családdal, barátokkal karöltve.

Ők nem a szerelem, hanem a szeretet napjaként tekintenek erre az eseményre.

Mit tehetsz Valentin-napon szingliként?

A családod és a barátaid már a századik „tökéletes” praktikával nyaggatnak, ám neked ezek mégsem válnak be? Mi elhoztunk 5 olyan tippet, amelyek általában garantált sikert nyújtanak egyedülálló olvasóinknak.

1. Nem vagy egyedül!

Sokan kifejezetten magányosnak érzik magukat a szerelem ünnepén, miközben rengeteg szerető ember veszi őket körül – csak hát ők nem a partnerük. Ebben segítségedre lehet annak tudatosítása, hogy nem csak egy párkapcsolatban bontakoztathatod ki a szeretetedet, boldogságodat, illetve hogy nem vagy egyedül a jelenlegi helyzetedben.

Az egyedülálló állapotnak is megvannak a maga előnyei, viszont érthető, ha időnként csak a sötét oldalát szemléljük – hiszen a világ is alapvetően a „boldog párkapcsolat”-sémára van berendezkedve. Kíváncsi vagy rá, hogyan tudnál segíteni magadnak abban, hogy a szingli lét pozitív oldalát is lásd? Ide kattintva olvashatod alkotónk, Debreczeni-Kondás Eszter cikkét a témában!

2. Ajándékozd meg magad!

Az emberek többsége szerint a Valentin-nap az ajándékokról szól, de miért kéne azt mástól kapnod?

Törődj magaddal, kényeztesd a tested-lelked – és milyen más nap lenne erre a tökéletes alkalom, ha nem egy ünnep?

Akár tárgyi dologgal leped meg magad, akár egy régóta vágyott szolgáltatást veszel igénybe, a mentális egészséged mindenképp meg fogja hálálni önszerető ténykedésed.

3. Töltsd a napot a szeretteiddel!

A mai világban a Valentin-nap jó lehetőség arra, hogy kimutassuk a barátaink és családunk felé a szeretetünket.

szingliség - barátnők koccintanak

A szeretteinkkel töltött idő növeli a boldogságszintünket.

Akár kimozdultok a házból, akár otthon szeretnétek maradni, a mi tanácsunk az, hogy tervezz velük közös programot, és szakíts rájuk időt! Akár jó móka lehet egy házibuli szervezése is a szingli ismerősökkel karöltve, ahol együtt ünneplitek meg a rokoni vagy baráti kapcsolatot. Ne feledd: a Valentin-nap szingliként nem egyenlő azzal, hogy Valentin-nap magányosan.

4. Tegyél szívességet másoknak!

Az önkénteskedést nemcsak a szerelem-szeretet ünnepén lehet megejteni, de első löketnek az egyik legjobb választás.

Tipp

Valentin-napi önkénteskedés

Ha szívességekre adod a fejed, kezdhetsz kis lépésekben: megmosolyogtatni a szüleidet, süteménnyel meglepni a barátaidat, kedves levelet írni a távoli rokonoknak. Vagy akár jelentkezhetsz közösségi munkára egy állatmenhelynél; vigyázhatsz kisgyermekekre, amíg a szülők romantikáznak.

A lényeg, hogy a tetted szívből jöjjön, és téged is boldogsággal töltsön el!

5. Használd ki az énidőt!

Biztosan nem jut minden nap elég idő magadra, de Valentin-ünnepen erre is fordíthatsz kellő figyelmet. Ha úgy tartja kedved, ezen a napon engedj a kísértésnek: tegyél fel egy frissítő arcpakolást, majd ülj le egy jó könyvvel a kanapéra, vagy kuckózz be az ágyadra filmet nézni!

nő kitárt karral

Hatalmas tévhit, hogy egyedül nem érezhetjük jól magunkat.

Meg fogsz lepődni, mennyire jól fog esni egy hosszú és fárasztó nap után egy kis „csak magadra figyelés”. Amennyiben nem tudod, hogyan kezdj hozzá, alábbi cikkünkben 7 tipp vár rád az énidő gyakorlásával kapcsolatban.

Összességében a Valentin-nap egy átlagos nap, amelyet egyesek ünnepelnek, mások pedig nem. Töltsd úgy, ahogy jónak látod, hisz ez a te ünneped is, és a te életed!

Felhasznált szakmai tartalom

  • Close, A. G., Zinkhan, G. M. (2009). Market-resistance and Valentine’s Day events. Journal of Business Research, 62(2), 200-207.
  • Close, A., Zinkhan, G. (2006). A holiday loved and loathed: a consumer perspective of Valentine’s Day. ACR North American Advances.

További felhasznált szakirodalom érhető el itt, itt és itt.

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: print
Nyomtatás
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: print
Megszakítás