fbpx

A siker kulcsa: hatékony kommunikáció az e-sportban

Átlagos olvasási idő: 7 perc

Játékosként gyakran felmerül a kérdés, hogy hogyan lehetne feljebb jutni a ranglétrán vagy éppen hol hibáztuk el az adott meccset. És természetesen, hogy hogyan válhatnánk legalább fele olyan jó játékosokká, mint a T1, a G2 vagy éppen a Gen.G tagjai? Burján Réka írása.

Csapatmunka az e-sportban

Egy csapat sikerét számos tényező meghatározza. Nem mindegy, hogy mennyire összetartó a csapat, és az sem, hogy van-e hozzáértő vezetője a tagoknak. Egy csapatot nemcsak meg kell szervezni, de fenn kell tartani a motiváció optimális szintjét, és szükség van arra is, hogy a tagok tisztában legyenek egymás szerepeivel, feladataival és helyzetével.

Emellett a teljesítményt befolyásolja az is, hogy mennyire vannak egymásra hangolódva a játékosok. Akik ismerik egymást, jóval hatékonyabb rendszert tudnak kialakítani az információcserére, és ismerik egymás játékstílusát, így növelve a teljesítményüket, szemben azokkal, akik idegenekkel vannak egy csapatban (Pobiedina et al., 2013). Ha több idő lenne egy-egy meccs előtt ismerkedni a csapattársakkal, akikkel összedob a játék, feltehetően a teljesítmény is javulna.

A közös tudás titka: megosztott mentális modellek

A fentiekhez kapcsolódva beszélhetünk úgynevezett mentális modellekről, melyek olyan, a fejünkben keletkező struktúrák, amik lehetővé teszik a csapattagok számára, hogy pontos elvárásokat támasszanak az adott feladat elé, így igazítva a viselkedésüket a feladat és a csapat elvárásainak megfelelően (Cannon-Bowers et al., 1993).

hatékony kommunikáció

A csapat sikerét befolyásolja a csapat közös tudása.

Több elmélet is született ezen jelenség magyarázatára, összességében azonban elmondható, hogy a csapattudás tartalmazza az együttesen megoldandó feladattal kapcsolatos tudást – melyet a tagok a csapatmegbeszélés során szereznek meg – és a csapattagok szerepeivel kapcsolatos információkat (Cannon-Bowers et al., 1993; Cooke et al., 2000). Ez a közös tudás nemcsak előzetes megbeszélések által fejlődhet, hanem a feladat végrehajtása közben is, a szituációban bekövetkező változások hatására (Orasanu, 1990).

Csapatszerepek, kommunikáció és vezetői stílus

Nem meglepő módon a különböző játékon belüli szerepek különböző kommunikációs stílust igényelhetnek. Egy támogató játékos jobban támaszkodhat a kommunikációra, hiszen feladata társai hatékonyságának segítése (Pobiedina et al., 2013). Ezzel szemben egy top játékosnak, akinek nyomást kell gyakorolnia az ellenfélre, és eleve izoláltan helyezkedik el a térképen, kevésbé lesz szüksége a kommunikációra.

Talán nem is gondolnánk, de a szerepek sajátos vezetői stílussal is rendelkeznek. A támogatókra és a junglerekre jellemzőbb, hogy figyelembe veszik társaik helyzetét, mielőtt saját cselekedetükről döntenek, tehát demokratikus vezetői elveket követnek.

Ezzel szemben a carry szerepekre (akiktől elvárják, hogy lehozzák a meccset) – mint például az ADC vagy a mid játékos – inkább az autoriter vezetői stílus jellemző, azaz ők diktálják a döntéseket és elvárják, hogy a többiek szigorúan kövessék az utasításaikat.

Mennyit számít a játéktudás?

Logikusan minél jobban ismerjük a játékot és minél több gyakorlatunk van benne, annál jobbá válunk. Csapatszinten azonban már ha csak egy személynek is nagyobb tudása van a játékról, mint a többieknek, akkor az egész csapat teljesítménye javulhat (Drachen et al., 2014). Ha tehát csak a statisztika számít, akkor érdemes lehet egy nagyobb tudású barátunkkal elindítani a következő meccset.

A kommunikáción múlik minden?

Az életben sok mindennek a kommunikáció a kulcsa. Különösen, ha emberekről van szó: a kommunikáció meghatározza egy csapat kohézióját, teljesítményét és a problémamegoldást is.

Mi van abban az esetben, amikor néhány másodperc alatt kell utasításokat kiadni, stratégiát változtatni vagy éppen jelezni, ha valami nem jó? Az e-sport játékok gyors játéküteme miatt kulcsfontosságú lehet hangsúlyt helyezni a hatékony kommunikáció fejlesztésére.

Mi befolyásolja a kommunikációt?

Az online térben szinte teljesen korlátozva van a nonverbális jelzések értelmezése, hiszen nem látjuk a másik arcát, gesztusait, és az írott üzeneteket is könnyen félreértelmezhetjük. Egyes kutatások szerint a videochat beszélgetések sem kielégítőek, mivel a felek nem magabiztosak az egyetértésben és a döntéshozásban (Donherty-Sneddon et al., 1997; Hassell & Cotton, 2017; O’Malley et al., 1996).

A csapatkommunikációt az adott feladat típusa is befolyásolhatja. Gondoljunk csak bele: könnyebb, automatikusabb feladatok közben van elég kapacitásunk akár teljesen független dolgokról is beszélgetni, míg a figyelmet igénylő feladatok mellett már nem jut elég energia arra, hogy verbalizáljuk a gondolatainkat.

A hatékony kommunikációhoz szükség van elegendő kognitív kapacitásra és koordinációra is.

hatékony kommunikáció

Ahhoz, hogy a csapatkommunikáció folyékony legyen, szükség van olyan koordinációs mechanizmusokra is, mint például a csapatvezetés, az alkalmazkodás, a kölcsönös bizalom vagy a kölcsönös teljesítménymonitorozás (Salas et al., 2005).

Azt találták, hogy a magas teljesítményt nyújtó csapatok képesek minimális kommunikáció mellett is fenntartani a teljesítményüket (Burke et al., 2004). Ez megmagyarázza, hogyan lehet az, hogy a profi e-sport csapatok felvételeiben csak azt hallani, hogy egy-két szót mondanak a játékosok egy-egy fight közben. Ez többek között a kognitív kapacitásukat sem terheli annyira, így több energiájuk jut arra, hogy koncentráljanak a játékukra.

Amit nem lehet elkerülni: toxikus játékosok

Amikor idegenekkel játszunk együtt, akkor az ismeretség hiánya megnehezíti a másik viselkedésének bejóslását (Kou & Gui, 2014), ami gyakran vezethet toxikus viselkedésekhez (például a másik játékának szándékos szabotálása vagy egymás sértegetése). Ez a viselkedés részben a konfliktusok megoldásának nehézségéből, részben pedig a csapat esélyeiről alkotott különböző véleményeknek köszönhető (Kou, 2020).

Egy kutatás (Hanghøj et al., 2023) amatőr e-sport játékosok kommunikációját megvizsgálva három fő problémára hívta fel a figyelmet:

  1. Gyakran egymás szavába vágnak a játékosok, vagy nem jelzik a játékkal kapcsolatos információkat
  2. Nem tudnak elég figyelmet fordítani a játékra.
  3. Gyakran személyeskedésbe és agresszióba fajul a kommunikáció.

Mindez elkerülhető az asszertív kommunikációval. Ehhez ismernünk kell saját kommunikációs stílusunkat, és természetesen gyakorlásra van szükség ahhoz, hogy a rossz szokásainkon változtassunk. Azt nem befolyásolhatjuk, hogy a másik hogyan kommunikál felénk, azt viszont igen, hogy mi ezt hogyan értelmezzük és mi mit mondunk.

Hogyan kommunikálnak a játékosok?

Habár Magyarországon még nem olyan kifejlett az e-sportolók képességeinek fejlesztése, mint Dél-Koreában, az itthoni játékosok kommunikációjából is sokat tanulhatunk.

Burján (2024) kutatásában részt vett játékosok leggyakrabban cselekvésre/tervre vonatkozó állításokat alkalmaztak, melyekkel a saját vagy az ellenfél mozgását, cselekedeteit fejezték ki. Ezt követték az érzelmi állítások, melyek a másik motiválására vagy a saját frusztrációjuk verbalizálására szolgáltak. A legritkább állítások a javaslatok és a bocsánatkérés voltak.

E-sport vs hobbi csapatok

Összehasonlítva a versenyző csapatokat a hobbi játékosokkal, azt mondhatjuk, hogy habár a cselekvő/tervre vonatkozó állításokat közel azonos értékben használják, jelentős különbség mutatkozik meg a humor és gúnyolódás, az analizálás, illetve a nem feladattal kapcsolatos állítások terén.

Az e-sport játékosok gyakrabban analizálják, értékelik a helyzetet meccs alatt, és többször humorizálnak.

A nem feladattal kapcsolatos állítások is jellemzőbbek voltak rájuk. Ez azért lehet, mivel az e-sport csapatok összeszokott, egymásra hangolódott játékosokból állnak, így szívesebben beszélnek például a magánéletükről, míg a kutatásban szereplő hobbi játékosok nem feltétlenül ismerték egymást korábbról.

Így lehettek nyertes csapat

A nyertes csapatok szinte kétszer annyi cselekvő/tervre vonatkozó állítást alkalmaztak, ami arra utal, hogy a cselekvési szándék kifejezése, illetve az ellenfél mozgásának monitorozása kifizetődő lehet.

hatékony kommunikáció

A sikert befolyásolja, hogy milyen állításokat alkalmazunk a meccs során.

Végül a szerepeket összehasonlítva a támogató és jungler játékosok kommunikáltak a legtöbbet: előbbi inkább érzelmi, utóbbi inkább cselekvő/tervre vonatkozó állításokat alkalmaztak. Ez betudható lehet annak, hogy a játékosok azonosultak a szerepükkel és a támogatók például verbálisan is támogatták, azaz motiválták a társaikat.

A jungler játékosok pedig a szerepüknek megfelelően monitorozták az ellenfél mozgását, és jelezték, amikor gank-elni készültek. Nem meglepő módon a legkevesebbet kommunikáló szerep a magányos top volt.

Elméletből gyakorlat

Mindezt hogyan ültethetjük át a gyakorlatba? Hogyan tudja mindez fejleszteni egy csapat teljesítményét?Egyrészt segíthet a kiválasztási folyamatokban, hiszen aki kevesebbet kommunikál, magányosabb típus, lehet, hogy top játékosként kiválóan tudna teljesíteni. Másrészt a következő állítások lehetővé teszik a szándékok egyértelmű kifejezését, a tájékozódást, az információátadást és egymás motiválását:

  • tervekre, cselekvésre vonatkozó állítások: „Jövök mid.”
  • érzelmet kifejező állítások: „Na, ez nagyon jó volt.”
  • bizonytalanságot kifejező állítások: „Mi a helyzet topon?”
  • nyugtázás: „Igen, oké.”

Tehát csapatként érdemes lehet ezen területek fejlesztése.

Mindezen felül tartsátok fejben, hogy habár jellemző volt a nem feladattal kapcsolatos állítások alkalmazása az e-sportolók és a nyertes csapatok esetében is, ez könnyen tévútra viheti a csapatot. Meg kell találni az egyensúlyt a feladatra való fókuszálás és a csevegés között, hiszen az e-sport egy mentális sport: ha nem figyelsz, az a meccs vesztét jelentheti.

0
Te hogyan kommunikálsz a csapattársaiddal??x
Te hogyan kommunikálsz a csapattársaiddal?

Felhasznált szakmai tartalom


Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉
Facebook
Email
Nyomtatás
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást

Élvezted ezt a cikket? Csatlakozz a Zárt Közösségünkhöz! ❤️

Felépítésében hasonló, ám mégis más, mint a többi közösségi médiafelület. A tőlünk megszokott minőségi tartalmakkal találkozhatsz, amelyek inspirálnak, tanítanak és támogatják a fejlődésedet.

Valósítsd meg önmagad – velünk!

Neked ajánljuk
„Mi lesz, ha elbénázom?” – 7 gyakorlattal a teljesítményszorongás ellen
Fejben dől el?! – Így fejleszd a mentális állóképességed
<strong>Hallgass a testedre! – Az intuitív evés 10 alappillére</strong>
A siker kulcsa: hatékony kommunikáció az e-sportban
Pozitív pszichológia a zsebedben: alkalmazások a mentális egészségért

Minden bizonnyal te is emlékszel még életed első nagyobb megmérettetésére. Legyen ez az első iskolai felelésed, az első nagyobb versenyed

//
2023. szeptember 21.

Nehézségek voltak és lesznek is az életünkben. Néha a dolgok rosszra fordulnak, mert hibázunk, máskor pedig a hatáskörünkön kívül esik

//
2023. május 11.

Minden bizonnyal ismersz legalább egy olyan embert a környezetedben, aki próbálkozott már valamilyen, az interneten látott „csodadiétával”. Az is lehet,

//
2023. december 7.

Játékosként gyakran felmerül a kérdés, hogy hogyan lehetne feljebb jutni a ranglétrán vagy éppen hol hibáztuk el az adott meccset.

//
2024. június 29.

Gyakran olvashatjuk, hogy a telefon milyen káros az egészségünkre: rontja a figyelmünket, felborítja az alvásciklusunkat és tele van káros tartalmakkal…

//
2024. június 26.
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást
0
Te hogy látod? Szólj hozzá a témához!x