fbpx

Pozitív pszichológia a zsebedben: alkalmazások a mentális egészségért

Átlagos olvasási idő: 5 perc

Gyakran olvashatjuk, hogy a telefon milyen káros az egészségünkre: rontja a figyelmünket, felborítja az alvásciklusunkat és tele van káros tartalmakkal… Szóval jobb lenne, ha nem is használnánk a telefont a rendeltetésszerű célján kívül semmire. Természetesen ez a szélsőséges gondolkodásmód sem célravezető, és a mai, kütyükkel teli életstílusunkkal összeférhetetlen. Arra sajnos kevesen gondolnak, hogy mennyi hasznos dologra lehet alkalmas az eszköz a zsebünkben. Pedig számos olyan alkalmazás készült és készül folyamatosan, amely elősegítheti az egyensúlyt és támogathatja a mentális egészségünket. Burján Réka írása – a kávéd mellé.

Ha magazinunk rendszeres olvasója vagy, akkor már minden bizonnyal tudod, hogy a pozitív pszichológia főbb aspektusai közé tartozik a reziliencia, a mindfulness és a hálaadás. Ezek rendszeres gyakorlása mind hozzájárulnak egy kiegyensúlyozott élethez, ám kezdetben nehéz lehet őket beilleszteni a hétköznapokba. Szerencsére a telefonunk ebben is segíthet.

Hogyan válaszd ki a megfelelő applikációt?

Habár egyre több applikáció közül választhatunk, mégsem alkalmas mindegyik a mentális egészség megőrzésére. Olyannyira, hogy Wang és munkatársai (2018) nagyjából 100 mentális egészség megőrzésére készült applikációt vizsgáló kutatásából csupán 14-et találtak klinikailag érvényesnek. Sok applikációfejlesztő cég nem foglalkoztat pszichológiai szakértőt az alacsony költségvetés miatt, aminek eredményeképpen nem megfelelő alkalmazást fejlesztenek.

A telefont böngészve számos problémára találhatunk megoldást. Vannak applikációk, melyek kifejezetten a depresszív tünetek enyhítését tűzték ki célul, mások a szorongásos tünetek kezelésére alkalmasak, de vannak olyan applikációk is, melyekkel meditálhatunk vagy éppen naplóként használhatjuk.

Az érem két oldala: előnyök és hátrányok

Az applikációk kiválóak lehetnek önismeretünk fejlesztésére, a hangulatunk monitorozására vagy éppen a relaxációra. Ezen felül hatásosak lehetnek terápiák kiegészítéseként is – viszont ezen a ponton fontos kiemelni, hogy semmilyen applikáció nem helyettesíti a terápiát. Amennyiben kiegészítésként szeretnénk használni, érdemes lehet megkérdezni a terapeuta véleményét is, hiszen lehet, hogy ő is tud ajánlani számunkra megfelelő applikációt.

Hátrányt jelenthet a kiválasztás során, hogy habár egyes appok magas értékeléssel rendelkeznek, mégsem feltétlenül alkalmasak a kívánt cél betöltésére. Értékeléskor a felhasználók gyakran a külső megjelenést vagy éppen egy érdekesnek tűnő funkciót értékelnek, mintsem az applikáció hatásosságát vagy klinikai alátámasztottságát.

Pozitív pszichológia a zsebedben

Habár elsőre elveszve érezhetjük magunkat a rengeteg applikáció között, néhány szempontot figyelembe véve kiválaszthatjuk a számunkra legalkalmasabbat. Schueller és Wykes (2019) szerint négy fő szempont segíthet a választásban:

 1. Adatbiztonság: ezt a szempontot összességében bármilyen applikáció letöltésekor érdemes figyelembe venni. Nem mindegy, hogy milyen adat hagyja el a készüléket, hogyan tárolják az adatot, és hogy kinek van hozzáférése ezekhez az adatokhoz.
 2. Fejlesztés jellemzői: egy jó applikáció fejlesztése során bevonják a klinikusokat és a célközönséget, valamint a kezdetektől a legvégéig hivatalos, tudományos alapokon nyugvó útmutatást használnak.
 3. Felhasználás: ez a szempont a felhasználhatóságra és a felhasználói élményre vonatkozik. Hogyan kell használni az applikációt? Átlagosan mennyi időt és milyen gyakran töltenek rajta az emberek? Van-e bármilyen negatív következménye a használatnak?
 4. Egészségügyi előnyök: egy applikációnak fel kell tüntetnie a hatékonyságát és biztonságát. A felhasználók hány százaléka tapasztalt pozitív, negatív vagy semleges változást? Milyen hatással van az egészségre? Van-e olyan specifikus előny, ami meghaladja az applikáció árát?

Ideális esetben ezekre a kérdésekre az applikáció weboldalán vagy az applikáció leírásában választ kaphatunk. De ezeken kívül fontos szempontot jelent az is, hogy rendszeresen frissítve van-e az adott alkalmazás.

Ezeket próbáld ki!

Nézzünk hát néhány ideális applikációt, amik a fent említett szempontoknak megfelelnek és nyugodt szívvel letölthetjük őket.

Amaha (InnerHour)

Az Amaha egy olyan angol nyelvű alkalmazás, mely a kognitív viselkedésterápia, a pozitív pszichológia és a mindfulness gyakorlataiból merít. Az ingyenes verzióban lehetőségünk van:

 • naplót vezetni;
 • meditálni;
 • célokat állítani és követni;
 • hangulatot monitorozni;
 • edukálni magunkat például a depresszió és szorongás témáiban.

Előfizetés esetén pedig további, személyre szabott gyakorlatokat és egyéni terápiát érhetünk el.

mentális egészsgé galkalmazások

Az alkalmazás ingyenes verziója is tökéletesen élvezhető és hasznosítható a mindennapokban.

JustLikeBuddha

A Just Like Buddha egy magyar fejlesztésű, spirituális, meditációs applikáció, melynek célja az önismeret fejlesztése. A meditációkat valós mesterek tartják, és mivel nem tradicionális buddhista meditációk, így vallástól függetlenül mindenki megtalálhatja a számára tökéleteset.

Az ingyenes verzióban többek között olyan meditációkat érhetünk el, mint

 • samatha meditáció,
 • mindfulness meditáció,
 • fókuszgyakorlatok,
 • önbizalmat fejlesztő meditáció.

A prémium verzióban a meditációk mellett már kurzusok és kihívások is elérhetővé válnak. Az applikációban nyomon követhetjük a haladásunkat és a prémium funkcióban érmeket is gyűjthetünk.

Az alkalmazás elősegíti a meditáció mint szokás kialakítását.

mentális egészség alkalmazások

SuperBetter

Amennyiben egy játékosabb megközelítésre vágyunk – vagy gyermekünknek, esetleg diákoknak szeretnénk segíteni – a SuperBetter egy kiváló választás lehet. Az angol nyelvű alkalmazás a játékos elemeket és a pszichológiát ötvözve fejleszti a rezilienciát és a mentális egészséget.

Egy 14 napos próbaverzió kereteiben minden funkciót elérünk, ezt követően azonban egy éves díjat kell fizetni. A játékok során többek között le kell győznünk a „rossz fiúkat” és különböző kihívásokat kell teljesítenünk. Játszhatunk egyedül is, de meghívásos alapon akár csapatba is állhatunk. Így kiváló lehet csapatépítésre is.

mentális egészség alkalmazások

Az alkalmazás kiváló lehet gyerekek számára, hiszen a grafikája és a nyelvezete is nagyon játékos.

0
Te használsz valamilyen alkalmazást? Oszd meg velünk kommentben!x

Te használsz valamilyen alkalmazást? Oszd meg velünk kommentben!

Letöltöttem, hogyan tovább?

Habár a legtöbb applikációban elolvashatjuk, hogyan érdemes használni őket, én is kiemelnék néhány fontos szempontot, amiket érdemes lehet szem előtt tartani:

 • A letöltés oka: Minden bizonnyal van valamilyen célunk az alkalmazás letöltésével, akár az, hogy a meditációt beépítsük a mindennapokba, akár az, hogy megtanuljuk menedzselni a stresszt. Ha a célunkat tisztán megfogalmazzuk, esetleg fel is írjuk valahova, az elősegítheti a kitartásunkat is.
 • Elvárások: Céljaink mellé feltehetően elvárásokat is fogunk állítani, ami segíthet az applikáció kiválasztásában. Ám érdemes a realitás talaján maradni, hiszen semmilyen applikáció nem fogja eltüntetni a problémáinkat, és nem helyettesíti a szakmai segítséget sem. Kiindulásnak vagy támogatásnak azonban kiváló lehet.
 • Az applikáción eltöltött idő: Bár az emberek többsége valószínűleg nem egy mentális applikációra fog ráfüggeni, az egészség szempontjából fontos kérdés, hogy mennyi időt töltünk a különböző kütyük és appok használatával. Összességében elmondható, hogy érdemes limitálni az eszközhasználatot és nem naponta több órát előtte ülni. Szerencsére a mentális egészséggel foglalkozó applikációk többsége nem igényel napi 5-10 percnél több jelenlétet.

Habár egyre több kutatás fókuszál az applikációk hatásosságára, még nincsen elegendő eredmény, amit kollektíve minden alkalmazásra rá lehetne húzni. Megnehezíti a helyzetet, hogy számos olyan applikáció készül, amelyeknek nincsen tudományos alapja. De szerencsére a kutatások pozitív jövőt állítanak a mentális egészséggel foglalkozó alkalmazások elé, és vannak eredmények, miszerint ezek az alkalmazások segítenek a különböző tünetek enyhítésében (Wang és mtsai, 2018).

Végső jó tanács

Ne ijesszenek el bennünket a kétes eredmények, hiszen a cikkben feltüntetett alkalmazások kiválóak lehetnek az önismeret fejlesztésére vagy éppen a mindfulness gyakorlására. Sokakat megrémiszt a különböző technológiák gyors fejlődése, azonban ha megtanuljuk hasznosítani őket a mindennapokban, akkor kiváló segítséget nyújthatnak az élet több területén is.


Felhasznált szakmai tartalom


Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉
Facebook
Email
Nyomtatás
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást

Élvezted ezt a cikket? Csatlakozz a Zárt Közösségünkhöz! ❤️

Felépítésében hasonló, ám mégis más, mint a többi közösségi médiafelület. A tőlünk megszokott minőségi tartalmakkal találkozhatsz, amelyek inspirálnak, tanítanak és támogatják a fejlődésedet.

Valósítsd meg önmagad – velünk!

Neked ajánljuk
<strong>Hallgass a testedre! – Az intuitív evés 10 alappillére</strong>
Pozitív pszichológia a zsebedben: alkalmazások a mentális egészségért
„Mi lesz, ha elbénázom?” – 7 gyakorlattal a teljesítményszorongás ellen
A siker kulcsa: hatékony kommunikáció az e-sportban
Gyerekek a digitális világban – 5+1 tipp az internethasználat szabályozására

Minden bizonnyal ismersz legalább egy olyan embert a környezetedben, aki próbálkozott már valamilyen, az interneten látott „csodadiétával”. Az is lehet,

//
2023. december 7.

Gyakran olvashatjuk, hogy a telefon milyen káros az egészségünkre: rontja a figyelmünket, felborítja az alvásciklusunkat és tele van káros tartalmakkal…

//
2024. június 26.

Minden bizonnyal te is emlékszel még életed első nagyobb megmérettetésére. Legyen ez az első iskolai felelésed, az első nagyobb versenyed

//
2023. szeptember 21.

Játékosként gyakran felmerül a kérdés, hogy hogyan lehetne feljebb jutni a ranglétrán vagy éppen hol hibáztuk el az adott meccset.

//
2024. június 29.

„Letölthetek egy játékot a telefonodra, Anya?”; „Hadd játsszak még egy kicsit, légyszi!” – amennyiben szülő vagy, már biztosan számtalanszor hallottál

//
2022. december 21.
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást
0
Te hogy látod? Szólj hozzá a témához!x