fbpx

Digitális detox – Így fordíts hátat a képernyőfüggőségnek!

Átlagos olvasási idő: 4 perc

A 21. század sajátosságai közé tartozik a megnövekedett képernyőidő, a több digitális jelenlét, valamint a közösségi média forradalma. Az elektronikus készülékek használata sokszor elkerülhetetlen – például a munka világában pár éve igen elterjedtté vált a home office (otthoni munkavégzés), amihez nap mint nap szükséges a számítógép többórányi igénybevétele. Ám a világ digitális változása időnként súlyos hatást gyakorol az emberek jóllétére nézve: ezt technostressznek nevezzük, és minden olyan negatív következményt ide sorolhatunk, amelyeket a technológia idéz elő. Neked is nehezedre esik elszakadni a képernyőtől vagy a közösségi médiától? Szorongsz, ha nem csekkolhatod le az értesítéseidet? A családod, barátaid arra panaszkodnak, hogy több figyelmet fordítasz a telefonodra, mint rájuk? Digitális detox témájú cikkünkben most megoldási lehetőségeket kaphatsz a helyzet optimális kezeléséhez! Bartalis Zsófia írása – a kávéd mellé. [LUNGO]

Szerencsére a technostresszre válaszul megszületett a digitális detox, vagy más néven a digitális méregtelenítés fogalma. Ez átmeneti elszakadást jelent az elektronikus készülékektől, valamint néhány módszert is magába foglal, amelyek segítenek csökkenteni a digitális eszközök iránti elkötelezettséget a mentális egészségünk javítása érdekében.

Milyen előnyei vannak a digitális detoxnak?

Mindenekelőtt fontos kiemelni, hogy a „digitális eszköz” nem egyenlő a mobiltelefonnal, hanem jelenthet például számítógépet, laptopot, táblagépet, TV-t, videójáték-konzolt is. Ám ha téged kifejezetten a telefonfüggőség érdekel, ide kattintva olvashatod az erről szóló cikkünket!

Gyakran úgy elveszünk a digitális világban, hogy a személyes kapcsolataink fakulni kezdenek.

digitális detox

A digitális detox rengeteg pozitív hatást gyakorol mind a fizikai, mind a mentális egészségünkre nézve. Leginkább csökkenti a technostressz miatti szorongást, de emellett mérsékli a depresszió kialakulásának kockázatát, növeli az önértékelést, megerősíti a szociális kapcsolatokat, és javítja az alvásminőséget is (Wedner, 2017). Ezeken túl megkönnyíti az összpontosítást, ami fokozza a hatékonyságot – ha bővebben érdekel, mit tehetsz a koncentrációdért a mindennapokban, alábbi cikkünket neked ajánljuk!

Hogyan vágj bele a digitális detoxba?

A következőkben 4 olyan tanácsot említünk meg, amelyekkel számottevően könnyebbé teheted a képernyőidő lefaragását.

1. A szokásos „Miért?” kérdés

Kezdésként nagy segítségedre lehet a következő kérdés megválaszolása: általában miért nyúlsz a telefonodért, laptopodért?! Fontos cél, vagy unalom vezérel, netán a függőség jeleit érzékeled magadon, esetleg a FOMO (fear of missing out – félelem a kimaradástól) jelensége bújik meg a háttérben? Ez utóbbiról ide kattintva olvashatsz részletesen.

digitális detox
A gondolatok papírra vetése, rendszerezése könnyíthet a helyzet átlátásán.

Ha egy napon keresztül megfigyeled az elektronikus eszközökhöz kapcsolódó viselkedésed, estére sok minden tisztává válhat előtted, amiket aztán hasznosítani tudsz a digitális detox folyamatában.

2. Pontos és reális célok kitűzése

Ha új szokásba kezdesz vagy változást szeretnél elérni, elengedhetetlen a konkrét, teljesíthető célok megfogalmazása. Mielőtt hozzálátnál a digitális méregtelenítéshez, az alábbi kérdések a segítségedre lehetnek ebben:

Segítő kérdések

  • Milyen gyakran és mennyi időn keresztül szeretnél digitális detoxot tartani? (Például minden este egy órát; hétvégéken; minden baráti / családi összejövetelen.)
  • Milyen digitális eszközöktől, alkalmazásoktól szeretnél távol maradni?
  • Ennek érdekében milyen intézkedéseket teszel meg? (Limitálhatod a képernyőidődet, kikapcsolhatod az értesítéseket, éjszakára áthelyezheted a telefonod másik szobába stb.)
  • Mivel töltöd majd a felszabaduló idődet? (Többek között programokat szervezhetsz a szeretteiddel, új hobbit vagy sportot próbálhatsz ki, esetleg kreatív tevékenységbe – úgy mint festésbe, hangszeren való tanulásba – foghatsz.)

3. Együtt könnyebb

Mint oly sok minden más, a digitális méregtelenítés is könnyebben teljesíthető, ha egy baráttal vagy családtaggal együtt csináljátok végig.

Így tudjátok motiválni egymást az elhatározás betartásában, és a célok elérésében; osztozhattok a nehezebb időszakokban, és még a kapcsolatotok is mélyülhet, miközben mindkettőtök mentális egészsége kiegyensúlyozottabbá válik.

4. A jutalom sem maradhat el

Te is jobban érzed magad, ha egy megpróbáltatás után teszel egy jóleső sétát, vagy veszel egy meleg fürdőt illatgyertyákkal körülvéve? Ha pihenéssel díjazod a fáradalmakat? Ez a digitális detox esetében sincs másképp!

digitális detox

Az önjutalmazás és -kényeztetés hatalmas motiválóerővel bír.

Sokkal kellemesebbé teheted a méregtelenítést, ha minden elért teljesítmény és mérföldkő után megjutalmazod magad egy kis aprósággal, aminek nincs köze az elektronikus eszközökhöz.

Teljesen érthető, ha kezdetben nehéz változtatni. Ebben az esetben az önostorozás nem visz előre; ehelyett gondold át, hogy mi miatt nem sikerült elérni a kitűzött célt, és mi lehet a segítségedre abban, hogy ez legközelebb megvalósuljon. Hogyan tudnád önmagad számára hangsúlyosabbá tenni a célt?

Ne siessük el…

Sokan beleesünk abba a hibába, hogy egy pillanat alatt meg akarjuk váltani a világot, és felborítjuk (digitális) életünk addigi folyamatát – ám ez hosszú távon nem előremutató.

Kis lépésekkel érdemes kezdeni, hiszen már apró változtatásokkal is sokkal stresszmentesebb életet lehet elérni.

A fokozatosság ugyanolyan pozitív hatást gyakorolhat a mentális egészségünkre, mint maga a digitális detox.

A méregtelenítés nagyban megsegíti többek között a tudatos jelenlétünk gyakorlását is. Ha kíváncsi vagy még több tippre a mindennapi mindfulnesshez, kattints ide és már olvashatod is Nagyné Ocsenás Dorottya alkotónk cikkét a témában!


Felhasznált szakmai tartalom

  • Mirbabaie, M., Stieglitz, S., & Marx, J. (2022). Digital detox. Business & Information Systems Engineering64(2), 239-246.
  • Wedner, D. (2017). The real effects of technology on your health. Everyday Health.

További felhasznált szakirodalom érhető el ittitt és itt.


Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉
Facebook
Email
Nyomtatás
5 1 szavazz
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
1 Hozzászólás
Legidősebb
Legújabb Legnépszerűbb
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást

Élvezted ezt a cikket? Csatlakozz a Zárt Közösségünkhöz! ❤️

Felépítésében hasonló, ám mégis más, mint a többi közösségi médiafelület. A tőlünk megszokott minőségi tartalmakkal találkozhatsz, amelyek inspirálnak, tanítanak és támogatják a fejlődésedet.

Valósítsd meg önmagad – velünk!

Neked ajánljuk
Elmúlás, változás? Félelmeink ketrecében – Interjú Frankó Bettával
Valentin-nap szingliként – Miképp töltsd boldogan a szerelmesek ünnepét?
Elvárások a párkapcsolatban – Mondj nemet a megfelelési vágynak!
Íme a reziliencia titkai! – Mik voltak a 2023-as Konferencia fő üzenetei?
A példaképek pszichológiája – Ezt árulja el rólad a példaképed!

A 2023. október 5 és 8 között megrendezésre kerülő online Reziliencia Konferenciánkon több mint 40 szakemberrel és izgalmas témákkal várjuk

//
2023. szeptember 21.

Úgy véljük, senkinek nem kell bemutatni a Valentin-napot: ez egy romantikus esemény, melynek eredetileg a vonzalom, romantika áll a középpontjában. Minden

//
2023. február 5.

Te is érezted már úgy, hogy az a feladatod az életben vagy a párkapcsolatodban, hogy minden elvárásnak megfelelj, figyelmen kívül

//
2023. május 5.

A reziliencia napjaink egyik legfontosabb belső készsége, ugyanis jelentős szerepe van abban, hogy az egészséges mentális működésünk kihívásokkal teli körülmények

//
2023. október 30.

A példaképek ősidők óta jelentős szerepet játszanak az emberek életében. Bizonyára mindannyian ismerünk legalább egy olyan személyt, aki hatással van

//
2024. február 11.
5 1 szavazz
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
1 Hozzászólás
Legidősebb
Legújabb Legnépszerűbb
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást
1
0
Te hogy látod? Szólj hozzá a témához!x