fbpx

Öngondoskodás család mellett?! – Interjú Vadas Jánossal

Átlagos olvasási idő: 4 perc

A 2023-as Reziliencia Konferencia keretében számos szakember izgalmas előadását, kerekasztal-beszélgetését hallgathatjuk meg a legkülönfélébb témákban. Interjúnkban most Vadas János gondolatait olvashatod a család melletti öngondoskodás fontosságáról. Önzőségnek számít-e az, hogy időt szánunk magunkra a családunk mellett is? Valóban jobb szülők és házastársak lehetünk, ha több figyelmet fordítunk az öngondoskodásra? Cikkünkben ezeket a kérdéseket járjuk körül. Andráska Petra miniinterjúja.

Egy pár életében a szülővé válás az egyik legörömtelibb esemény. Természetes, hogy innentől kezdve teljes figyelmünket a gyermeknek szenteljük, és gondoskodni szeretnénk arról, hogy semmiben se szenvedjen hiányt. Azonban ahhoz, hogy egy kiegyensúlyozott, biztonságos családi légkört tarthassunk fent, időnként elengedhetetlen, hogy saját magunkat helyezzük előtérbe. Hiszen az apaság és anyaság mellett mi is csak emberek vagyunk, akiknek néha szüksége van egy kis öngondoskodásra – legyen az csupán egy rövid séta a parkban, vagy a reggeli kávénk csöndes elkortyolgatása.

Vadas János – Férj, édesapa és párkapcsolati szakértő

Vadas János férjként és édesapaként az egyik legnagyobb küldetésének tartja, hogy megmutassa, az apáknak is nagy szerepük van a gyermekeik életének alakulásában. Hiszi, hogy az apai kötődésnek, az apával való játéknak és a minőségi együtt töltött időnek köszönhetően a csemeték biztosabban állhatják meg a helyüket a nagyvilágban, szociális készségeik is fejlettebbé válhatnak.

Éppen ezért alapította meg a kisPapa Coachingot, amin keresztül a férfiak apai mivoltát igyekszik erősíteni. Abban szeretne nekik segíteni, hogy igazán átélhessék az apaság örömeit, magabiztosak legyenek, és kompetensnek érezzék magukat a feladatra. Az édesanyákkal együtt dolgozva így egy olyan családi rendet teremthetnek meg, amelyben a gyermekek a leginkább megélhetik a biztonságot.

Vadas János küldetése, hogy a férfiakban erősítse a szülői szerepet.

Sok család lehet hálás Vadas Jánosnak, hiszen közös szülésfelkészítőket is tart kismamáknak és kispapáknak, ezzel megkönnyítve a szülővé válás folyamatát, felkészítve a párt a gyermek érkezésére. Emellett párkapcsolati tanácsadóként is tevékenykedik, ahol a párok útját egyengeti egy jobb kapcsolat, jobb házasság felé.

Hosszú időn keresztül dolgozott multinacionális és nagyvállalati környezetben. Éppen ezért ne essünk kétségbe, ha nem élünk párkapcsolatban, de mégis hozzá szeretnénk fordulni a problémáinkkal, ugyanis business, illetve life coachinggal is foglalkozik.

1. Hogyan befolyásolhatja az öngondoskodás megléte és hiánya a családunkkal való kapcsolatunkat?

Nagyon szeretem altatni a gyerekeimet és nagyon szeretek nekik meséket kitalálni vagy énekelni. A legőrültebb mesének is van helye, és élvezem, hogy arra kanyarítom a mese fonalát, amerre én fontosnak tartom. De egy héten 2 este edzésre járok.

Az ajtóban állva két pizsamás, nagyszemű gyerek kérdezi: „Miért mész el, apa?” „Azért, mert jobb fej leszek akkor, amikor visszajövök.”

Az edzésen azt a részemet erősítem, amelyik önbizalomra és sikerre vágyik, aki játékosságot és így vidámságot, életerőt talál a mozgásban. Levezetem a feszültséget, elhallgatnak a túlagyalás hangjai, csökken az örömtelen és a robotpilóta üzemmód. A feleségemnek is jobb párja tudok lenni, és végső soron magamat is jobban kedvelem, ha jobb fej vagyok.

2. Az öngondoskodást gyakran az önzőséggel azonosítjuk. Mit tehetünk, hogy ennek ellenére mégis elinduljunk az efelé vezető úton?

Üres lábasból nem lehet kimerni. Lényegében így tudnám az öngondoskodás fontosságát összefoglalni.

Gyermekeink szellemi, testi és lelki “etetése” úgy tud megvalósulni, ha anya és apa magát és egymást is feltölti.

Tehát az öngondoskodásunk a családról való gondoskodás része. Az egyik nincs a másik nélkül. Egyensúlyra kell törekedni.

3. Milyen gyakran és milyen formában jelenik meg a saját életedben apaként az öngondoskodás? Mennyire tartod ezt fontosnak?

Időbe telt, mire rátanultam az öngondoskodásra, mert a felmenőim között ennek nem tudott helye lenni. Korán reggel elviszem a gyerekeket az iskolába, óvodába, és utána, mielőtt elkezdem a napi munkámat, ott van egy időablak, ami csak rólam szól. Ilyenkor kávézom, ülök a napon, csöndben vagyok vagy sétálok.

Szülőként is fontos az egyedül töltött idő.

Igyekszem egy héten kétszer kungfuedzésre menni, ami rengeteg stresszt kiold belőlem és visszahoz a jelenbe. Fontosnak tartom az öngondoskodást magamért, a feleségemért és a gyerekeimért. Mert hiába mondom el szavakkal a gyerekeknek, hogy 2 feladat között meg szabad pihenni, ha én magam ezt nem gyakorlom, hamis leszek a gyerekeim előtt.

A példamutatásból tanulják a legtöbbet, így ha azt szeretném, hogy a gyermekeim rendelkezzenek azzal a képességgel, hogy egyensúlyba tudják hozni magukat, akkor a munkát saját magamon kell elkezdenem.

Az öngondoskodás a családról való gondoskodás része

Vadas János válaszai, saját példái remekül szemléltetik a család melletti öngondoskodás fontosságát. Ahhoz, hogy igazi társak, édesanyák, édesapák lehessünk, néha ki kell lépnünk a család zajából, és élvezhetjük saját magunk társaságát. Csak így élhetünk teljes testi-lelki harmóniában.

Ha szívesen meghallgatnád Vadas János további gondolatait az öngondoskodás és a család kapcsolatáról, akkor regisztrálj a Reziliencia Konferenciánkra, és ne felejts el csatlakozni a Megoldásközpont Közösséghez sem!

A szülővé válásról pedig itt olvashatsz még többet.


Felhasznált szakmai tartalom

Felhasznált tartalom érhető el itt.


Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉
Facebook
Email
Nyomtatás
5 1 szavazz
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást

Élvezted ezt a cikket? Csatlakozz a Zárt Közösségünkhöz! ❤️

Felépítésében hasonló, ám mégis más, mint a többi közösségi médiafelület. A tőlünk megszokott minőségi tartalmakkal találkozhatsz, amelyek inspirálnak, tanítanak és támogatják a fejlődésedet.

Valósítsd meg önmagad – velünk!

Neked ajánljuk
Harc az imposztorszindrómával – Hogyan érezd magad elégnek?
Családi játszmáink fogságában – Interjú Kozma-Vízkeleti Dániellel
„Bárcsak több órából állna egy nap!” – 4 tipp az alváshalogatás leküzdéséhez
Öngondoskodás család mellett?! – Interjú Vadas Jánossal

Érezted már azt, hogy semmiben sem vagy elég jó? Szorongtál már amiatt, hogy sem a munkahelyeden, sem szülőként, sem barátként,

//
2024. január 22.

A 2023-as Reziliencia Konferencia számos szakemberrel és izgalmas témákkal várja az érdeklődőket. Kozma-Vízkeleti Dániel család-pszichoterapeuta előadásán a családi játszmákkal, rendszerekkel

//
2023. szeptember 21.

Rohanó, felgyorsult világunkban folyamatosan újabb és újabb teendők szakadnak ránk. Megcsináljuk a házimunkát, tanulunk, dolgozunk, kitakarítjuk a házat, gyereket nevelünk,

//
2023. augusztus 16.

A 2023-as Reziliencia Konferencia keretében számos szakember izgalmas előadását, kerekasztal-beszélgetését hallgathatjuk meg a legkülönfélébb témákban. Interjúnkban most Vadas János gondolatait

//
2023. szeptember 28.
5 1 szavazz
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást
0
Te hogy látod? Szólj hozzá a témához!x