fbpx

kitartás

A kitartás egy kognitív kiértékelési folyamat eredményeként létrejött állapot. A kitartó ember keményen helytálló személyiséggel rendelkezik.

Kitartás fogalma

A kitartást először Kobasa (1979) írta le, mint olyan kognitív kiértékelési folyamatot, amelynek három összetevője van:

  • kihívás (az ember, az élet természetes változásai közepette megtalálja a személyes fejlődési lehetőséget),
  • elkötelezettség / beavatkozás (az egyén bízik a választott tevékenységek fontosságában, céljában),
  • kontroll (a személy érzi, hogy képes környezetét kézben tartani, aktívan viszonyulni hozzá, azaz felelősségtudattal).

A kitartásban kombinálódik a belső kontroll érzete, a kihívás lehetőségként való elfogadása és az önmaga felé történő elkötelezettség. A kitartás az énhatékonyság és az önkontroll társulásával azt jelenti, hogy az egyén eléri a saját maga kitűzte célokat.

Szívósság fogalma

A  „szívósság”, vagy a „keményen helytálló” személyiség (hardiness) a stresszel szembeni ellenálló képességre szolgáló attitűd, aminek része a változások kihívásként való elfogadása, az elköteleződés és a kontrollérzet.

Az elköteleződés képessége a személy arra való hite, hogy saját maga és tevékenységei által hasznos, fontos és értékes. Ennek birtokában válik képessé a személy az involválódásra különböző, akár munkával, akár interperszonális kapcsolatokkal összefüggő helyzetekben. A személy tisztában van saját elköteleződésével, illetve választásának okaival, mindemellett a kontrollt magáénak tudja, azaz úgy gondolja, az események tőle függnek, és felelős is azokért.

Az ilyen személyiségjellemzőkkel az egyén alapvetően optimistán viszonyul az élet dolgaihoz és az eseményekhez. Ez segíti őt abban, hogy még a testi betegségek is ritkábban érik el, mert azokkal szemben is nagyobb ellenálló képességgel rendelkezik (Feldman, 1990).

Felhasznált szakirodalom

  • Atkinson, R. C., Hilgard, E. (2005): Pszichológia. Budapest: Osiris Kiadó.
  • Feldman, R. S. (1990): Health Psychology: Stress, coping and health. In: Feldman, R. S. (1990): Understanding psychology. McGraw-Hill Publishing Company, New York, 573.
  • Kobasa, S. C. (1979): Stressful life events, personality and health: An inquiry into hardiness. Journal of Personality and Social Psychology, 37(1), 1-11. doi:  10.1037/0022-3514.37.1.1
  • Zimbardo, P., Johnson, R., McCann, V. (2018): Pszichológia mindenkinek. Zavarok, terápiák, stressz, stratégiák. Budapest: Libri Kiadó.
« Vissza a Lexikonhoz