Lexikon

Pszichológiai fogalomtár

Pozitív Pszichológiai Magazin

Tények és tévhitek

pozitív gondolkodás - borító
boldogság
Gerhát Réka

Pozitív gondolkodás: Út egy boldogabb élet felé? [TÉNYEK & TÉVHITEK]

Pozitív gondolkodás. Bizonyára a te fejedben is él egy elképzelés arról, mit is jelent ez a kifejezés. „Legyél optimista és bevonzod a boldogságot!” „Csak pozitív megerősítéseket kell mantráznod…” „Persze hogy nem sikerült… nem elég erős a hited!” „Ne gondolj rossz dolgokra, mert a gondolat valóságot teremt!” Ismerős valamelyik? Mára a pozitív gondolkodás egy bizonyos „ágazata” meglehetősen jól jövedelmező iparággá nőtte ki magát: számos szervezet és egyén kovácsol tőkét belőle. Egy biztos: mi, a pozitív pszichológia képviselői nem ezt a tábort erősítjük – még ha tévesen egy kalap alá is vesznek bennünket! Nézzük meg, hogy mit értünk pozitív gondolkodás alatt. Tények & Tévhitek. Gerhát Réka pszichológus és coach írása.

Tovább olvasom »
párkapcsolati intimitás sok különböző pár együtt
mérgező családtagok
Debreczeni-Kondás Eszter

Mérgező családtag a láthatáron? – 4 tipp a párkapcsolatodat fenyegető személyek kezelésére!

Egy párkapcsolat sikere sok tényezőtől függ, melynek nagy része szerencsés esetben a két résztvevőn múlik. De mi van akkor, ha akadnak hívatlan vendégek is a kapcsolatban? Legyen az egy testvér, szülő, vagy épp egy már-már családtagnak számító gyerekkori legjobb barát; a „lassú víz partot mos” módon igencsak el tudják lehetetleníteni párkapcsolatunkat azok a személyek is, akik a legközelebb állnak hozzánk. Ugyanakkor az érme másik oldalát sem szabad figyelmen kívül hagyni: én biztosan elég befogadó módon viselkedem a saját családomba „bevándorló” személyekkel szemben? Vagy lehet, hogy valakinek én is mérgező családtag vagyok? Debreczeni-Kondás Eszter pszichológus írása.

Tovább olvasom »
szingli nő
egyedüllét
Debreczeni-Kondás Eszter

Szingli vagyok és mégis élek! – Tippek az egyedüllét tudatos megélésére

Szinglinek lenni nem könnyű. Na nem csak azért, mert a sírhatnék kapja el az embert minden alkalommal, amikor meglát egy szerelmesen andalgó párt. Inkább azért, mert a párban élő embereket kapja el a sajnálkozás, ha egy ismerősük a húszas, vagy netán harmincas éveiben tartósan egyedülálló. Vajon miért alakult ki ez a szemléletmód az emberekben? Hogyan lehet felülkerekedni a kínos kérdéseken és szituációkon? Egyáltalán hol lehet manapság ismerkedni? Cikkünkben ezúttal ezekre a kérdésekre keressük a választ. Kondás Eszter írása.

Tovább olvasom »
szex
önismeret
Debreczeni-Kondás Eszter

Hálószobánk titkai – Tények & Tévhitek a szextabuk ledöntéséért

Jó szex egyenlő boldog párkapcsolat. Vagy épp boldog párkapcsolat egyenlő jó szex? Hogy is van ez? Ha napjaink 21. századában virágkorát éli egyre több, eddig tabunak számító téma terítékre kerülése, miért van az, hogy az egyik legősibb ösztönünkről, és az azt körüllengő vágyainkról, problémáinkról és kételyeinkről még a hozzánk legközelebb álló embereknek sem szívesen mesélünk? Jelen cikkünkben egy, a Debreceni Egyetemen jelenleg zajló kutatás alapján ezekre a kérdésekre keressük a választ. Kondás Eszter írása.

Tovább olvasom »
Megszakítás