fbpx

vonzalom

A vonzalom egy másik egyén iránti rokonszenv érzése, amely arra motivál bennünket, hogy közelebbről megismerjük az adott személyt és több időt töltsünk vele.

Vonzalom fogalma

A vonzalom alapja lehet a fizikai vonzerő, a hasonlóság vagy a pozitív interakció, illetve ezek a tényezők közösen egymás hatásait is erősítik.

Fizikai vonzerő

A fizikai vonzerő arra utal, hogy valakit kellemes megjelenésűnek tartunk, valamint ebből következően azt is feltételezzük róla, hogy nemcsak a külseje kellemes, hanem pozitív személyiségjegyekkel is bír. Annak, hogy kit tartunk fizikailag vonzónak, biológiai és evolúciós alapjai vannak.

Olyan külső jegyeket preferálunk, amik arra utalnak, hogy a másik személy egészséges és rendelkezik a jólléthez szükséges erőforrásokkal: erre utal a szimmetria és az egészséges bőrszín, valamint a testalkatbeli különbségek.

A fizikai vonzerőnek emellett tapasztalati alapjai is vannak, vagyis a kultúra, amiben élünk, szintén befolyásolja, hogy milyen vonásokat tartunk szépnek.

A szűkölködő társadalmakban általában a nagyobb testsúlyú személyeket, míg erőforrásokkal jobban ellátott kultúrákban a vékonyabb, kisebb testsúlyú embereket tartják vonzó megjelenésűnek.

Hasonlóság észlelése

Egy másik fontos eleme a vonzalom kialakulásának a hasonlóság észlelése. Ennek az az oka, hogy

azokat az embereket látjuk magunkhoz hasonlónak, akik akár külső, akár személyiségjegyek tekintetében önmagunkra emlékeztetnek bennünket, a saját vonásainkat pedig alapvetően kívánatosnak tartjuk.

Emellett azok a személyek, akik hozzánk hasonlóak, feltehetően szintén pozitívan fognak viszonyulni hozzánk, így nagyobb a valószínűsége egy jutalmazó kapcsolat kialakulásának.

Pozitív interakciók

További fontos momentumok a vonzalom kialakulásában a pozitív interakciók, vagyis a közös pozitív élmények a másik féllel.

Ha valakivel jól éreztük magunkat valamikor, szeretnénk később is vele tölteni az időnket, hiszen újabb kellemes élményeket remélünk a találkozástól.

Az interakciók önmagukban is növelik a másik iránti rokonszenvet, olyan esetekben is, ha egyébként a véletlennek köszönhető a találkozás.

A felsorolt elemek, vagyis a fizikai vonzerő, a hasonlóság és a pozitív interakciók kölcsönösen hatnak egymásra és a vonzalom kialakulására: akiket kedvelünk, azokat fizikailag is vonzóbbnak látjuk, ezzel egy időben pedig a hasonlóság érzése is növekszik, mivel újabb és újabb hasonló jegyeket fedezünk fel a másik félben. Ezen szimpátia következtében szeretnénk egyre több időt eltölteni a másikkal, ami pedig növeli a pozitív közös élmények szerzésére való lehetőséget.

Felhasznált szakirodalom

  • Smith, E. R., Mackie, D. M., Claypool, H. M. (2016): Szociálpszichológia. ELTE Eötvös Kiadó, Budapest.
« Vissza a Lexikonhoz