fbpx

Segítsd hangulataid megértését ezzel az 5 kreatív módszerrel!

Átlagos olvasási idő: 5 perc

Napjainkban sokszor hallhatjuk és olvashatjuk azt, hogy a hangulataink és érzéseink megélése nagyban segítheti a személyes fejlődésünket. Terápián, de a való életben is sokszor felteszik nekünk ezt a kérdést: „Hogy érzed magad?” A rohanó hétköznapokban nehéz lehet választ adni arra, pontosan milyen hangulatban is vagyunk. A folyamatos munka mellett arra is hajlamosak vagyunk, hogy teljesen megfeledkezzünk magunkról. Remek lehetőség lehet ezekre a problémákra a hangulatkövetés. De hogyan ismerhetjük meg jobban a hangulatainkat? Egyáltalán hogy lehet az ilyesmit követni? Cikkünkben 5 ötletet adunk neked, amely mentén elindulhatsz. Stomfai Rebeka írása a kávéd mellé. [Forró csoki – elvitelre]

Igazi ajándék, mikor a rohanó világban egy kicsit le tudunk lassulni és énidőt szánni magunkra. Erre a hangulatkövetés is egy kiváló mód.

Hangulat vs. érzelem

A hangulat az egyidejűleg megélt érzelmek összessége. Te is biztosan tapasztaltad már, hogy egy hangulat sokkal hosszabb ideig tart, mint egy-egy érzelem, és sokkal inkább befolyásolja közérzeted, mint például az, hogy reggel késett a vonat, és emiatt mérges lettél. Ha a hangulat tartósan szélsőséges irányba tolódik el, azt nevezzük hangulatzavarnak.

Mi is az a hangulatkövetés?

A hangulatkövetés pontosan az, aminek hangzik: a napi hangulat valamilyen formában való dokumentálása. De miért jó ez?

Segít megismerni saját magunkat, egy nagyobb egész részeként vizsgálni az érzéseinket, mindemellett vizuális reprezentációt is adhat a mindennapoknak.

A hangulatkövetést használhatod önállóan is, de remek kiegészítője lehet terápiás kezeléseknek is, mivel segíthet rávilágítani a különböző problémákra. Ebben a cikkben 5 ötletet mutatok be, ami mentén elindulhatsz.

A megfigyelés

Egyszerűnek tűnhet a hangulatkövetés, azonban számos rétege van (pont, mint egy hagymának vagy éppen egy ogrénak). Már az is nagyon jó első lépés, ha nem csupán este gondolsz vissza a napodra, hanem tudatosan napközben is figyeled az érzéseidet és a reakcióidat (és ezt akár fel is jegyzed valahova).

Megfigyelheted, hogy attól függően, mit ebédeltél (vagy éppen kivel) milyen volt a hangulatod, jobban vagy rosszabbul érezted-e magad. Az esős időben jobb a kedved, vagy éppen a nap csalogatja ki belőled a kirobbanóan jó hangulatot.

A lényeg, hogy próbáld meg megkeresni az adott hangulatot előidéző okot, magyarázatot. Fontos, hogy ne ítéld el automatikusan a hangulatod, fordulj inkább kíváncsisággal felé, így akár az életed ezen részébe is be tudod építeni a mindfulnesst.

1. Hangulattakaró

Ha már jártas vagy a kötésben vagy a horgolásban, vagy csak szeretnéd megtanulni valamelyik technikát (vagy akár mindkettőt), a hangulattakaró készítése remek választás. Teljesen személyre szabhatod, hány hangulatot különböztetsz meg, és mindegyik hangulathoz rendelhetsz egy színt. Kézműveskedés közben könnyen megélheted a flow élményt is, amely további segítséget nyújt az érzelmeid átélésében.

hangulat megértése - hangulattakaró készítés lányok

Azzal, hogy magadnak választod ki a színeket biztos lehetsz abban, hogy a te ízlésednek és személyiségednek megfelelő végterméket kapsz. És természetesen így lesz igazán örömteli az alkotás.

A végeredmény pedig egy kézzelfogható használati tárgy, ami nemcsak feldobja majd a környezeted, hanem esős őszi délutánokon tökéletes lesz egy kis begubózásra egy forró csoki mellé. Azt azonban fontos tudni, hogy ez a technika nyújtja a legkevesebb többletinformációt arról, hogy pontosan miért olyan a hangulatod, amilyen.

Kinek ajánlanám? A kézműveskedést kedvelőknek, az új hobbira vágyóknak, a kézzelfogható végtermékek kedvelőinek.

2. Excel tábla vagy Google Sheets

Az Excel tábla / Google Sheets használata már több plusz információval szolgálhat, mint egy hangulattakaró. Teljesen személyre szabhatod az élményedet, az egyszerű hangulatkövetőtől (cellák általad választott színekkel való kifestése), a közepes nehézségűn át (tevékenységkövető beillesztése, check-boxokkal), a teljesen bonyolultig (függvények beillesztése, komplex adatvizualizáció, kimutatások) bármit alkothatsz.

Néhány tipp, hogy mit követhetsz a táblázatban

  • Alvás (milyen színt adnál neki, álmodtál-e valamit, milyen színt rendelnél hozzájuk)
  • Reggeled színe
  • Felkészülés az adott napra (milyen aggodalmaid vannak, miket vársz az adott naptól)
  • Délutánod színe, és hogy mi volt az az apró dolog, ami felvidított a napban
  • Este színe
  • A nap egy szóban és egy színben
  • Étkezéseid (ettél-e, ha igen, mit)

Kinek ajánlanám? Az adatvizualizáció mestereinek és szerelmeseinek, vagy a tanulni vágyóknak.

3. Telefonos applikációk

A telefonos applikációk esetében számtalan előre elkészített app közül választhatsz annak fényében, hogy számodra mi a fontos: képeket szeretnél csatolni, alvásod elemzése érdekel, esetleg tippeket szeretnél kapni ahhoz, hogyan emelheted a hangulatod. Mivel a telefonod általában mindig a kezed ügyében van, így rutin szempontjából ez lehet a legkézenfekvőbb megoldás, hiszen a nap végén csak megnyitod az applikációt és felviszed az aznapi élményeidet.

Fontos azonban kiemelni, hogy ez a mód kevésbé nyújt kézzelfogható eredményt, és erősíti a telefonhoz való kapcsolódást is. Ha már korábban megjelent nálad a telefonfüggőség, vagy úgy érzed hajlamos vagy rá, inkább a többi tipp közül válassz.

Az én kedvencem…

…az angol nyelven elérhető DailyBean, melyet egy ingyenes próbaidőszak keretében különösebb elköteleződés nélkül ki lehet próbálni, és utána sem kötelező fizetni érte, illetve profilt sem muszáj létrehozni. Más alkalmazásokkal ellentétben a prémium verziója sem kiemelkedően drága, sőt ajándékba még egy ikonszettet is kapunk (ezek közül szerintem a macskás a legcukibb).

DailyBean

Az alkalmazásban megtalálhatóak előre létrehozott csoportok (hobbik, házimunka, munka, tanulás, étkezések), és ezekben előre meghatározott emojikkal jelölt elemek szerepelnek. Ezen felül lehetséges saját csoportokat és elemeket létrehozni, a nem relevánsakat pedig el lehet rejteni.

Kinek ajánlanám? A kényelem és a statisztikák kedvelőinek.

4. Boltban kapható előre elkészített naplók

Manapság már több papír-írószer boltban, illetve „mindenes” boltokban is lehet kapni kifejezetten a napok lejegyzéséhez készült naplókat. Az előre felépített oldalak kényelmesek és struktúrát is biztosítanak. Ez a megoldás áll az eddigiek közül a legközelebb a „tradicionális” naplóíráshoz. Sok esetben ezek a naplók plusz információkat is tartalmaznak, többek között azt is vezetheted, miket ettél aznap, vagy milyen volt az időjárás.

Érdemes elgondolkodni a hangulatkövetés mellett egy hálanapló vezetésén is, hiszen így a pozitív eseményekre nagyobb hangsúlyt tudsz fektetni.

Kinek ajánlanám? A toll-papír kombó kedvelőinek, akik a kényelmet és egyben a struktúrát is fontosnak tartják.

5. Bullet journal

Az interneten már több éve tart a bullet journal őrület, így ebből a tippsorozatból sem maradhat ki. A bullet journal (eredeti) lényege, hogy pontokba szedve, röviden tervezed meg az aznapi / heti teendőket, így könnyebben átláthatóak lesznek a fontos tennivalók.

Mára azonban már túlnőtt ezen, és bármi vezethető bullet journalban, így természetesen a hangulatod is. A journalt teljesen a saját igényeidre szabva építheted fel.

A bullet journalban többféle technikát is ötvözhetsz, így ha éppen a festészet a kedvenced vagy imádsz fényképeket készíteni, ezeknek is biztosan találsz majd benne helyet.

hangulat megértése - egy fiatal naplót ír

Nulladik lépésként szükséged lesz egy üres füzetre, ez minden bullet journal alapja, de a többi eszközt és technikát teljesen magad választhatod meg. Dekorálhatod kedved szerint, használhatsz színes filceket vagy matricákat, itt tényleg csak a képzeleted szab határt. A hangulattakaró készítéséhez hasonlóan ez a módszer is kiváló kikapcsolódás, és a flow élményt is könnyedén elérheted vele.

Kinek ajánlanám? A testreszabhatóságot és a színeket kedvelőknek, illetve az alkotó kedvűeknek.

A hangulat, érzelmeink megértése olykor igen nehéz feladat, mivel komplex hatások érnek minket. A magazinunk közösségi terében további gyakorlatokat találsz, segítünk az önismereti utadon!


Felhasznált szakmai tartalom

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉
Facebook
Email
Nyomtatás
5 1 szavazz
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást

Élvezted ezt a cikket? Csatlakozz a Zárt Közösségünkhöz! ❤️

Felépítésében hasonló, ám mégis más, mint a többi közösségi médiafelület. A tőlünk megszokott minőségi tartalmakkal találkozhatsz, amelyek inspirálnak, tanítanak és támogatják a fejlődésedet.

Valósítsd meg önmagad – velünk!

Neked ajánljuk
Segítsd hangulataid megértését ezzel az 5 kreatív módszerrel!
Hogyan küzdjünk meg a téllel? – Sisu, a finnek titka

Napjainkban sokszor hallhatjuk és olvashatjuk azt, hogy a hangulataink és érzéseink megélése nagyban segítheti a személyes fejlődésünket. Terápián, de a

//
2023. október 29.

Rideg tél, hosszú éjszakák, szauna – ezek jutnak eszünkbe Finnországról. De mi lehet a titkuk, hogy mégis ők az egyik

//
2024. január 15.
5 1 szavazz
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást
0
Te hogy látod? Szólj hozzá a témához!x