fbpx

meditáció

A meditáció fogalma szerint megváltozott tudatállapotot jelent, melyet el lehet érni gyakorlatokkal vagy rítusokkal.

Meditáció fogalma

A latin meditari igéből ered, ami azt jelenti: gondolkodás, elmélkedés, szemlélődés.

A meditatív állapot egyfajta módosult tudatállapot, amelyet egy ismétlődő viselkedésre koncentrálva, a külvilágból származó ingereket maximálisan kizárva, egy bizonyos testhelyzetet felvéve érhetünk el – leggyakrabban relaxáció, valamint különféle rituálék vagy gyakorlatok révén.

A meditációs módszerek

A meditáción belül két alapvető módszert különböztetünk meg; a koncentrációs meditációt, valamint a megnyíló meditációt.

A koncentrációs meditáció különböző tárgyakra, szavakra vagy eszményekre való aktív odafigyelést jelent, míg a megnyíló meditáció a figyelem fókuszát – „a semmire nem gondoláson” keresztül – próbálja szélesre tárni.

A meditáció néhány típusa

Buddhista meditáció

A buddhista meditáció a buddhista filozófia és vallás meditációs gyakorlatainak összefoglaló elnevezését jelenti. A meditációknak ez a típusa a tudatosságra, a koncentrációra, valamint a spiritualitásra helyezi a hangsúlyt gyakorlatai során. A gyakorlat célja, hogy elkerüljük, hogy a tudatunk elkalandozzon és kövesse a felmerülő gondolatokat.

Buddha

Buddha egy történeti személy volt, aki meditációs gyakorlatai segítségével, saját erejéből jutott el a megvilágosodáshoz.

A buddhisták a meditációt a megvilágosodás és a nirvána elérésének reményében folytatják.

Transzcendentális meditáció

A transzcendentális meditáció egy mantra-alapú meditáció, vagyis a gyakorlat magában foglalja egy mantra használatát. A mantrára koncentrálva az elménk megnyugszik, a külső világ elhalványodik.

Mantra

A mantra egy jelentés nélküli hangcsoport, melynek lényege, hogy figyelmünket irányítani tudjuk. A mantra a transzcendentális meditáció meghatározó eleme.

A technikát naponta kétszer, általában reggel és este, 10-15 percig, kényelmes ülő helyzetben, csukott szemmel ajánlott gyakorolnunk.

Zen meditáció

A Zazen-meditáció – más néven Zen – jelentése ülőmeditáció. Technikája a buddhizmusból származik, azonban itt a cél nem a megvilágosodás, sokkal inkább a tudatunk megtisztítása. A Zazen gyakorlatai három fő területre bonthatóak: a testtartás, a légzés, valamint a szellemi folyamatok szabályozására.

A testhelyzet általában – a jógában is gyakran használt – lótuszülés, a gyakorlatok elengedhetetlen kelléke az ún. ülőpárna.

Mindfulness meditáció

A mindfulness egy képesség, mely által közvetlenül és nyílt szívvel odafigyelünk arra, amit éppen csinálunk, valamint képesek vagyunk ráhangolódni az elménkben, a testünkben és a külvilágban éppen történő folyamatokra.

Jóga

A jóga is egyfajta meditációnak tekinthető. Egy Indiából származó ősi gyakorlat, amely a testi, a lelki, a szellemi, a szociális, valamint a spirituális kiteljesedésünket szolgálja. Napjainkban a jógának sok változata ismert, Indián kívül először a Hatha-jóga vált népszerűvé a 20. században.

A 21. századi meditáció

Ma leggyakrabban gyakorlatok és relaxáció segítségével érhetjük el a meditatív állapotot. Ezek önreguláló gyakorlatok, melyek a figyelemre és tudatosságra összpontosítanak. A mentális folyamatokat ezáltal nagyobb akaratlagosság  felé vezethetjük.

Milyen előnyei vannak (a teljesség igénye nélkül)?

  • Elősegíti az egyén általános jóllétét.
  • Segíti az indulat- és dühkezelést.
  • Csökkenti a stresszt, ezáltal segít egy nyugodtabb, békésebb élet megteremtésében.
  • Csökkenti a szorongás és depresszió tüneteit.
  • Jó hatással van az alvászavarra.
  • Enyhíti a figyelem- és koncentrációzavart.

Felhasznált szakirodalom

« Vissza a Lexikonhoz