fbpx

Téged is érint az ünnepszorongás? – 3 tipp a kiegyensúlyozott karácsonyért!

Átlagos olvasási idő: 3 perc

Lágy fények, zimankós reggelek, mézeskalács illatú vásárok, ünnepi dallamok, bekuckózós esték… Óhatatlan jelei annak, hogy közeleg a karácsony. A nagykönyvek azt írják, hogy ilyenkor minden lelassul, mindenki békés és nyugodt, a szívünk pedig csordultig megtelik szeretettel az egész világ iránt. Ideális esetben persze így is van. De arról kevesen beszélnek, hogy ezt a pár hetet sok esetben áthatja a stressz és a kapkodás is. Mit jelent az ünnepszorongás? Hogyan tudod elkerülni? Debreczeni-Kondás Eszter pszichológus írása – a kávéd mellé. [Cappuccino]

Legelőször szeretném leszögezni, hogy attól természetesen még lehet a karácsony a kedvenc ünneped, hogy az örömteli készülődés mellett szorongást élsz meg olyan dolgok miatt, mint az ajándékok beszerzése, az időbeosztás megszervezése és az ilyenkor óhatatlanul ránk terhelődő elvárások teljesítése. Az év legmeghittebb időszakában talán még nagyobb bennünk a tökéletességre törekvő nyomás, mint a szürke hétköznapokban.

ünnepszorongás

Nem szabad mindent elhinni az interneten látott, tökéletesen idilli képeknek.

Ilyenkor időről időre nem árt, ha emlékeztetjük magunkat: bár lehet, hogy a filmekben és a közösségi médiában csak kisimult arcokkal, csodás receptekkel és nagy létszámban összegyűlt, mosolygós családokkal találkozunk, minden „tökéletes” kép mögött áll egy jó adag kimerültség, konfliktus és kompromisszum is.

Mit is jelent pontosan az ünnepszorongás?

Az ünnepszorongás pszichológiai értelemben azokat a negatív érzéseket és testi reakciókat jelenti, amelyek egy ünnepi időszak, különösen egy nagyobb ünnep közeledtének hatására lépnek fel bennünk.

Mi vezethet az ünnepszorongás kialakulásához?

1.) Megnövekedett elvárások

Az ünnepek során általában önmagunk felé is magasabb elvárásokat támasztunk. A legjobb, személyre szabott ajándék megtalálása minden szerettünknek, év végi hajtás otthon és a munkahelyen, no meg persze a tökéletes karácsony megteremtése vacsorával, díszekkel, nagycsaláddal és barátokkal körülvéve… Leírva is soknak hangzik, nem még megvalósítva, nemde?

A karácsony előtti sütés-főzés is sok esetben vezet stresszhez, túlvállaláshoz.

Ünnepszorongás - Mézeskalácsot süt két hölgy

2.) Családi dinamikák

Sok családban az ünnepek elmaradhatatlan velejárói a hosszabb látogatások és együttlétek olyan hozzátartozókkal is, akikkel érzelmileg hadilábon állunk. Ennek hozadéka, hogy ilyenkor fokozódhatnak a családi feszültségek és konfliktusok is.

3.) Pénzügyi terhek

Sajnos olyan napokat élünk, amikor nem kell karácsonynak lennie ahhoz, hogy kétszer is meggondoljuk, mire költsünk. Viszont pont ezért az ünnep sokaknak jelenthet anyagi terhet is.

4.) Időnyomás

Elég belépnünk egy boltba ahhoz, hogy máris szembesüljünk azzal: jobb, ha sietünk, hiszen mindjárt itt az ünnep. A sok inger könnyen vezethet ahhoz, hogy annyira kapkodunk az elintéznivalók között, hogy végül semmi sem úgy sikerül, ahogy terveztük.

5.) Veszteségek

Sok ember számára fókuszba kerülnek ilyenkor az év során elszenvedett veszteségeik is. Egy elhunyt hozzátartozó, egy zátonyra futott kapcsolat, vagy akár egy munkahely elvesztése is fokozhatja a negatív érzéseket az ünnepek alatt.

Érintett vagyok, hogyan tovább?

Elsőként megnyugtatlak: nem vagy egyedül. Sőt, szerintem inkább azokat a személyeket kell nagyítóval keresgélni, akik valóban harmonikusan, a legkisebb kizökkenés nélkül készülnek a karácsonyra.

ünnepszorongás
Több embert érint az ünnepszorongás, mint azt elsőre gondolnánk.

A jó hír, hogy az ünnepszorongás rendkívül hatékonyan kezelhető, és a tünetei is enyhíthetők megfelelő tervezéssel, különböző stresszkezelési és relaxációs technikákkal, valamint meditációval.

Tippek a szorongásmentes karácsonyért

Kezdj el időben gondolkodni, és tervezz tudatosan!

Amikor tornyosulnak előttünk a tennivalók, sokan hajlamosak vagyunk mindent halogatni ahelyett, hogy elkezdenénk elbontani azt a bizonyos kupacot; pedig ez nem vezet máshoz, mint utolsó pillanatban történő fejvesztett kapkodáshoz, és gyakran kudarcélményhez.

Menj elébe a dolgoknak! Készíts egy listát azokról a teendőkről, amiket el kell végezned karácsony előtt, majd arányosan oszd szét a tennivalókat a naptáradban az addig hátralévő időre.

A hatékony időbeosztás kialakításához további tippeket olvashatsz ide kattintva.

Húzd meg és tartsd a határaidat!

„Maradj már még egy kicsit, olyan ritkán látlak.” „Idén is egyedül? Kifutsz az időből!” „Nem ízlik? Miért nem szedsz még?” “Naaa, csak egy pohárkával hadd töltsek!”

Pár mondat, amellyel valahol mindannyian tudunk azonosulni, ugye? Persze ez nem azt jelenti, hogy ezek rosszindulatból szegeződnek nekünk, hiszen sokszor mi sem vesszük észre egyből, amikor valakinek kellemetlen módon turkálunk a magánéletében. Pont ezért is fontos, hogy védjük énhatárainkat, és kifejezzük, ha valami nekünk kellemetlen, vagy egyszerűen nem fér bele.

Merj nemet mondani egy olyan találkozóra, amihez nincs kedved, mondd el, ha zavar, amikor a párkapcsolati státuszodat firtatják, és jelezd vissza, ha nem szeretnél megjegyzéseket kapni az étkezési vagy épp alkoholfogyasztási szokásaidra. Ha asszertív és erőszakmentes kommunikációt folytatsz, a konfliktusok elharapódzásától sem kell tartanod.

Csatlakozz Karácsonyi Lélekmelegítő Csomagunk közösségéhez!

Ide kattintva bővebb információkat találhatsz a csomagról.


Felhasznált szakmai tartalom

  • Feller, Y., Klassen, P., Scheer, M. (2019). The Public Work of Christmas. McGill Queen’s University Press.
  • További felhasznált irodalom érhető el itt, és itt.

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉
Facebook
Email
Nyomtatás
5 1 szavazz
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást

Élvezted ezt a cikket? Csatlakozz a Zárt Közösségünkhöz! ❤️

Felépítésében hasonló, ám mégis más, mint a többi közösségi médiafelület. A tőlünk megszokott minőségi tartalmakkal találkozhatsz, amelyek inspirálnak, tanítanak és támogatják a fejlődésedet.

Valósítsd meg önmagad – velünk!

Neked ajánljuk
A kiegyensúlyozott várandósság nyomában – Az a bizonyos 9 hónap
Várom a párom! – Iránytű a párkeresés útvesztőihez
„A szeretet a legjobb pszichológus” – Interjú Kocsis Fülöp érsek, metropolitával
Hálószobánk titkai – Tények & Tévhitek a szextabuk ledöntéséért
A hűtlenség pszichológiája + 4 gyakorlat párkapcsolatod újraépítéséhez

Aki volt már kismama, biztosan emlékszik arra a pillanatra, amikor megtudta, hogy egy kis lélekkel osztja meg a testét. Az a bizonyos

//
2022. szeptember 6.

Oldalunkon olvashattál már a szingli lét előnyeiről és hátrányairól, de fejtegettük a hosszú párkapcsolat titkait és az odavezető egészséges önértékelés kialakítását is. Azonban a „sorozatból” egy

//
2022. február 23.

Két tudományág. Leegyszerűsítve mindkettő képviselői a lélekkel, és annak egészségével foglalkoznak. Az egyiket azért támadják, mert „nem halad a korral”,

//
2020. december 30.

Jó szex egyenlő boldog párkapcsolat. Vagy épp boldog párkapcsolat egyenlő jó szex? Hogy is van ez? Ha napjaink 21. századában

//
2020. február 17.

Minden kapcsolatban mást takar, már virtuális formában is létezik; sokan azt vélik, mindkét fél tehet róla; örök kérdés, hogy vajon

//
2020. október 21.
5 1 szavazz
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást
0
Te hogy látod? Szólj hozzá a témához!x