fbpx

generáció

A generáció biológiailag egy olyan időintervallum, amely ha a gyermek-szülő közötti évkülönbségeket nézzük, körülbelül három évtizedet foglal magában (McCrindle, 2009).

Generáció fogalma

Maga a generáció szó latin eredetű (generatio), jelentése: nemzedék, nemzés; genero, geno: nemz, szül. Sokszor használjuk a nemzedék és a korosztály szinonimájaként. Biológiai értelemben „egymást felváltó utódok életének időszakáról beszélünk” (Akadémiai Kiadó, 1972).

A generációelméletet William Strauss és Neil Howe fektette le 1991-ben megjelent Generációk című könyvében. Ők a következőket vallják: A generáció olyan emberek csoportja, akik történelmi időn és helyen osztoznak, mely kollektív személyiséget biztosít számukra” (Strauss és Howe, 1991; idézi McCrindle, 2009). A generáció tehát a közel azonos időben és helyen születettek csoportját foglalja magában.

Felhasznált szakirodalom

  • Juhász J., Szőke I., Nagy G., Kovalovszki M. (szerk.) (1972). Magyar értelmező kéziszótár. Akadémiai Kiadó, Budapest.
  • McCrindle, M., Wolfinger, E. (2009). The ABC of XYZ: Understanding the Global Generations, University of New South Wales Press, Sidney. http://www.saspa.com.au/wp-content/uploads/2016/02/The-ABC-of-XYZ_Chapter-1.pdf
  • Nemes O. (2019). Generációs mítoszok-Hogyan készüljünk fel a jövő kihívásaira. HVG könyvek, Budapest.
« Vissza a Lexikonhoz