fbpx

Így éltem meg a digitális detoxot! – Tapasztalatok és tippek

Átlagos olvasási idő: 6 perc

A digitális detox – ami szünettartást jelent a közösségi média, illetve az elektronikus eszközök használatában – egyre elterjedtebb a mai világban, viszont sokan még mindig kételkednek a hatékonyságában, vagy esetleg mumusként, kötelező rosszként tekintenek rá. Ennek részben az lehet az oka, hogy annyira hozzá vagyunk szokva a digitális élethez, hogy gyakran el sem tudjuk képzelni, mit csinálhatnánk telefon és Facebook hiányában. Érdekel, hogyan lehet eltölteni két hetet közösségi média nélkül, és hogy ez milyen hatást gyakorolhat rád? Kíváncsi vagy személyes tapasztalatokra és ezeken alapuló tippekre? Az összes kérdésedre választ kaphatsz, mivel alkotónk megosztja tapasztalatait a digitális detoxról. Bartalis Zsófia sajátélménye.

A jelenlegi cikk alapját egy előző írásom szolgáltatja, amely tudományos módon mutatja be a digitális méregtelenítés előnyeit és folyamatát, illetve néhány tippet is tartalmaz a bátor jelentkezők számára. Kattints ide, és már olvashatod is!

via GIPHY

A digitális detox tényleg hatékony? – Statisztikai adatok

Köztudott, hogy a telefonok mérik a képernyőidőt, és igen sok adatot megmutatnak az egyéni mobilhasználattal kapcsolatban (például, hogy adott közösségi médiaplatformon mennyi időt töltesz), amelyek nagyon elgondolkodtatóak lehetnek a felhasználók számára.

Az én esetemben a digitális detox előtti, kétheti képernyőidőm átlagosan napi 4 óra 11 percet tett ki, azaz kb. 29 órát foglalkoztam a telefonommal egy héten. Ezt én nagyon soknak tartottam, így drasztikusan le akartam csökkenteni a mobilhasználatomat. És sikerült is: ez az arány a méregtelenítés ideje alatt kevesebb mint a felére redukálódott, ugyanis akkor napi 1 óra 50 percet mutatott a képernyőaktivitásom (ami hetente kb. 13 óra). Ezt az időt szinte csak tanulásra, munkára, valamint a családdal és barátokkal való kapcsolattartásra szántam.

Úgy vélem, hogy a digitális detox hatékonyságához az is hozzátartozik, hogy hosszú távon milyen hatással van a képernyőidőre: a méregtelenítés utáni, kétheti telefonhasználatom átlagosan 2 óra 47 percet jelentett naponta (ez egy héten összesen kb. 19,5 óra). Azt a heti majdnem 10 órát, amit eddig felesleges telefonnyomkodásra pazaroltam, ma már minőségibb módon tudom eltölteni.

Mit szabad és mit nem? – Célkitűzéseim

A digitális detox szabályai teljes mértékben egyénre szabhatóak; mindenkinek arra érdemes fókuszálnia a megfogalmazásuk során, amire éppen szüksége van.

Ez az én esetemben a közösségi média szinte 100%-os megvonását jelentette. Két héten keresztül egyáltalán nem akartam Facebookot, Instagramot, Snapchatet, Pinterestet vagy Tiktokot használni. A Messenger, Gmail és Youtube alkalmazások használatát napi fél órára korlátoztam.

Mivel a munkám szerves részét képezi a közösségi média, azon belül is leginkább a Facebook, így a méregtelenítés eleinte kihívást állított elém. Ezt úgy sikerült áthidalnom, hogy tudatosítottam magamban, miszerint alkalmanként muszáj használnom munkaügyben a telefonom, viszont nem görgethetem a hírfolyamot; amint végeztem a feladatommal, már be is kell zárnom az applikációt.

Digitális detox tapasztalatok - Mindfulness
A digitális detox a mindfulness egyik alapköve.

Ezek mellett még azt a célt tűztem ki, hogy bizonyos esetekben nem fogom a kezembe venni a mobilomat: felkelés után és lefekvés előtt; amikor másokkal vagyok; továbbá olyan tevékenységek közben, amelyekre 100%-os figyelmet szeretnék fordítani, mint például az olvasás és a sorozatnézés. A mindfulnessre, a jelen pillanat megélésére fektettem a hangsúlyt.

Mi a teendő digitális detox előtt? – Intézkedéseim

1. A méregtelenítés kezdete előtti napokban tájékoztattam a közeli ismerőseimet a terveimről. Ez azért fontos, hogy ne hirtelen, szó nélkül tűnjek el a radarjukról, hiszen utána csak feleslegesen aggódnának értem – emellett pedig megadtam nekik a lehetőséget, hogy beszálljanak a folyamatba, és együtt csináljuk végig a detoxot.

2. Az értesítések kikapcsolása az egyik legjelentősebb lépés. Minek gyötörnéd magad hiába a sok-sok pittyegéssel? Könnyítsd meg a saját dolgod! Amiről nem tudsz, az nem is fáj – amelyik üzenetet nem látod, arra nem is szeretnél válaszolni.

3. Ezeken felül én még időkorlátot állítottam be a Messengernek és a Youtubenak. Mindig, amikor elértem a használatukban a napi 30 percet, jelzett a telefonom, hogy itt az idő abbahagyni a chatelést vagy a videók nézegetését.

Hogyan éltem 2 hétig közösségi média nélkül? – Tapasztalataim

Most pedig következzen végre a cikk lényegi része: a digitális detox tapasztalatok bemutatása.

Kezdetek

Őszintén szólva, a digitális méregtelenítés első napjait igen nehezen éltem meg, mintha nem tudtam volna magammal és a közösségi média nélküli léttel mit kezdeni. Fura volt a helyzet, nem ez számított nálam a megszokottnak. Ám ez az érzés a 4. nap után elmúlt, és onnantól már rendesen ki tudtam élvezni az elektronikus detox adta lehetőségeket.

Előre tudtam, hogy nekem az Instagramot lesz a legnehezebb elengedni, és ez bizony így is történt. Amikor ez bekövetkezett, elkezdtem azon gondolkodni, hogy ennek hátterében vajon nem a FOMO (fear of missing out – félelem a kimaradástól) jelensége áll? Hosszas tanakodást követően arra jutottam, hogy de, ez lehet a legfőbb oka, úgyhogy feltettem magamnak a következő 2 kérdést:

  • Miről maradok le éppen?
  • Milyen hatással van az életemre, ha erről lemaradok?

A gondolatmenetem végén rájöttem, hogy semmilyen negatív következménye nem lesz, ha nem lógok egész nap a közösségi médián, ha kihagyom az általam követett oldalak néhány posztját. Ezután már sokkal könnyebbé vált elengedni az Instagramot is.

Viszont egy kérdés az első naptól kezdve az utolsóig bennem lappangott:

Mit csinálnak az emberek reggelente, ébredés után telefonozás helyett?

0
Ha neked van egy tuti tipped vagy egy jól bevált rutinod, írd meg nekünk!x
Ha neked van egy tuti tipped vagy egy jól bevált rutinod, írd meg nekünk!

Közben

Két hét alatt nem történt jelentős változás (például alvással, koncentrációval kapcsolatban), de jólesett a méregtelenítés, ráadásul úgy érzem, hosszú távú hatásai még lesznek.

Az egyik barátnőmmel közösen csináltuk végig, hiszen az újdonságokba mindig jobb együtt belevágni, mint egyedül szembenézni a nehézségekkel. Az első hét letelte után megejtettünk egy találkozót, amely során megosztottuk egymással a tapasztalatainkat, valamint minőségi időt töltöttünk együtt. Ezt a lépést mindenkinek szívből ajánlom.

Digitális detox tapasztalatok - Együtt a családdal, barátokkal

Digitális detox alatt többet találkozni a családoddal, barátaiddal nemcsak kellemes, de hasznos is.

Nagyban megkönnyítették a folyamatot a szemem előtt lebegő jutalmak: a méregtelenítés felénél megleptem magam egy régóta vágyott könyvvel, a második hét, azaz a vége után pedig elmentünk sushizni egy szerettemmel, aminek keretében megünnepeltük a sikeremet.

A digitális detox alatt kiolvastam 2 könyvet, lefutottam 5 km-t, kitűnő érdemjegyeket szereztem az egyetemen, jól és pontosan végeztem el a munkám,

továbbá valóra váltottam a pillanatok telefonmentes megéléséről szőtt vágyamat is.

Nem sikerült az összes szabályomat mindegyik nap tökéletesen betartanom, de ezekből a bakikból is tanultam, és a lényeg, hogy élveztem magát a procedúrát.

Vége

A méregtelenítés következtében letöröltem a telefonomról a Tiktok alkalmazást, ugyanis előtte rengeteg időt pazaroltam a videók agyatlan pörgetésére, viszont közben egyáltalán nem hiányzott – és ez azóta is így van.

A digitális detoxot követő napon érdekes dolog történt: megnyitottam az Instagramot (miután eszembe jutott, hogy már lehet), és átpörgettem rajta pár bejegyzést. A színes és ingergazdag posztokat nézve arra döbbentem rá, hogy nem maradtam le semmiről, és mivel nem láttam kedvemre valót, ahelyett, hogy az összes újdonságot végignéztem volna, egyszerűen csak bezártam az alkalmazást, és – ahogy előtte 14 napon keresztül – mentem a dolgomra.

De mit tegyek azután, hogy vége? – Tippek

1. Még ha magadban érzed is azt a késztetést, hogy minden egyes apró történést bepótolj, amiről „lemaradtál” a digitális detox során, tudatosítsd magadban, hogy erre nincs szükség. Ha pedig ez nem sikerül, akkor higgy a saját szemednek: nyisd meg valamelyik közösségi oldalt, és 1-2 posztot kielemezve gondold át, hogy milyen hatása lenne az életedre annak, ha nem láttad volna őket.

2. A „Ne zavarjanak”-funkciót a méregtelenítés óta napi szinten használom. Ez akkor lehet hasznos, ha épp el vagy foglalva valamivel, és nem szeretnél zavaró értesítéseket kapni a folyamatosan érkező üzenetekről és hírekről. A telefonok nagy részében azt is be lehet állítani, hogy mely alkalmazások értesítéseit szeretnéd megkapni, és melyekét nem, amivel még inkább személyre szabhatod a mobilhasználatot.

Könnyebben elmerülhetsz egy könyvben, ha kizárod a való világot – a telefonoddal az élen.

Digitális detox tapasztalatok - Könyvolvasás

3. De mindenekelőtt a legfontosabb, hogy tanulj a digitális detoxból, és gondold át, hogy milyen élményeket, tapasztalatokat viszel magaddal belőle.

Összességében milyen élmény a digitális detox? – Zárszó

A mai világban közösségi média nélkül töltött két hetet igen különleges megtapasztalni, főleg ha valaki – a régi énemhez hasonlóan – nagyon sok időt tölt a telefonja / képernyő társaságában. Mindenkinek szívből ajánlom, hogy legalább egyszer, akár csak rövid időre próbálja ki, hiszen a pozitív hatása tagadhatatlan, tényleg megéri végigcsinálni a folyamatot.

Az én egyéni véleményem szerint a digitális méregtelenítés valóban hatékony, és a jövőben is tervezek hasonlóban részt venni, új szokásként szeretném bevezetni a rutinomba. Ha úgy érzed, téged is érint a telefonfüggőség, itt kaphatsz tippeket a legyőzésére.

Zárásként pedig a figyelmetekbe ajánlom Adam Alter pszichológus 2017-es videóját, amelyben választ ad arra a kérdésre, hogy a képernyő miért tesz minket kevésbé boldoggá. Bár a TED-videó már nem mai darab, a mondanivalója örökéletű. 😊


Felhasznált szakmai tartalom

  • Mirbabaie, M., Stieglitz, S., Marx, J. (2022). Digital detox. Business & Information Systems Engineering64(2), 239-246.

További felhasznált szakirodalom érhető el itt és itt.


Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉
Facebook
Email
Nyomtatás
5 1 szavazz
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást

Élvezted ezt a cikket? Csatlakozz a Zárt Közösségünkhöz! ❤️

Felépítésében hasonló, ám mégis más, mint a többi közösségi médiafelület. A tőlünk megszokott minőségi tartalmakkal találkozhatsz, amelyek inspirálnak, tanítanak és támogatják a fejlődésedet.

Valósítsd meg önmagad – velünk!

Neked ajánljuk
Valentin-nap szingliként – Miképp töltsd boldogan a szerelmesek ünnepét?
<strong>Önismeret a szexualitáson keresztül – Interjú Benke Vali Leriával</strong>
Így éltem meg a digitális detoxot! – Tapasztalatok és tippek
Elvárások a párkapcsolatban – Mondj nemet a megfelelési vágynak!
Íme a reziliencia titkai! – Mik voltak a 2023-as Konferencia fő üzenetei?

Úgy véljük, senkinek nem kell bemutatni a Valentin-napot: ez egy romantikus esemény, melynek eredetileg a vonzalom, romantika áll a középpontjában. Minden

//
2023. február 5.

A 2023. október 5 és 8 között megrendezésre kerülő online Reziliencia Konferenciánkon több, mint 45 szakemberrel és izgalmas témákkal várjuk

//
2023. szeptember 29.

A digitális detox – ami szünettartást jelent a közösségi média, illetve az elektronikus eszközök használatában – egyre elterjedtebb a mai

//
2023. június 27.

Te is érezted már úgy, hogy az a feladatod az életben vagy a párkapcsolatodban, hogy minden elvárásnak megfelelj, figyelmen kívül

//
2023. május 5.

A reziliencia napjaink egyik legfontosabb belső készsége, ugyanis jelentős szerepe van abban, hogy az egészséges mentális működésünk kihívásokkal teli körülmények

//
2023. október 30.
5 1 szavazz
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást
0
Te hogy látod? Szólj hozzá a témához!x