fbpx

Reziliencia a nehézségek idején – Interjú Temesvári Orsolyával önmagunk újraépítéséről

Átlagos olvasási idő: 4 perc

A 2023-as Reziliencia Konferencia során számos előadóval és hiteles szakemberekkel dolgozunk fel izgalmas és aktuális témákat, melyre várjuk az érdeklődőket. A konferencia egyik résztvevője Temesvári Orsolya, aki Reziliencia & Growth mindset trénerként, személyes tapasztalataiból merítkezve segíti az embereket a kihívásokkal való megküzdésben. Interjúnkban egy érdekes önismereti témát dolgozunk fel, és többek között arról értekezünk, hogy önmagunk újraépítésének mi lehet az első lépése, illetve szükséges-e szakember segítségét kérni ehhez az építkezéshez. Balogh Petra miniinterjúja.

Életünk során mindannyian szembetaláljuk magunkat nehéz, kihívást jelentő, olykor traumatikus élethelyzetekkel, melyek megkövetelik, hogy belső erőforrásainkat felhasználva egy új perspektívából tekintsünk az életünk hátralévő részére. Ezekben a szituációkban olyan érzések jelenhetnek meg, mint a kétségbeesés, a céltalanság, vagy akár a gyász is, melyek pedig megnehezítik a mindennapjainkat. Ilyenkor felmerülhet bennünk a kérdés, hogy hogyan tovább? A nehézségek ellenére hogyan álljunk fel arról a bizonyos padlóról, és hogyan kezdjük újra? Ezekre a kérdésekre Temesvári Orsolya is sokáig kereste a választ.

Temesvári Orsolya története – Építkezés a romokból

Temesvári Orsolya számára nem idegen az újrakezdés fogalma. A jogászként dolgozó, futópályák szerelmeseként aktív életet élő fiatal nő számára minden megváltozott, amikor 5 éve egy súlyos baleset érte: elgázolta egy autó, aminek következtében nyaktól lefelé lebénult és kerekesszékbe kényszerült. Hosszú út áll mögötte mind a fizikai, mind a lelki felépülés terén, hiszen nemcsak vizsgálatok és kezelések végeláthatatlan során kellett átesnie, hanem szembe kellett néznie rengeteg veszteséggel és változással is.

Temesvári Orsolya interjú
Temesvári Orsolya – Reziliencia & Growth mindset tréner

Orsolya a személyes nehézségeinek köszönhetően kezdett el az önismeret, a reziliencia és a tudatosság témakörével foglalkozni. Saját bőrén tapasztalta meg, hogyan lehet egy traumából építkezni, alkalmazkodni egy új élethez, illetve a nehézségek és kihívások talaján új célokat és lehetőségeket teremteni.

Saját szemléletét igyekszik átadni munkáján keresztül is: Reziliencia & Growth mindset trénerként segíti mind a magánszemélyeket, mind a különböző csoportokat abban, hogy a nehézségekből növekedni tudjanak, illetve visszataláljanak ahhoz a testi-lelki egyensúlyhoz, ami szükséges a növekedéshez. Mentorprogramjain és tréningjein célja, hogy növelje a segítségét kérők önismeretét, saját mentális állóképességük ismeretét, illetve különböző eszközöket ad a jelentkezőknek, melyek segítenek a problémákkal való megküzdésben és fejlesztik ezeket a készségeket.

Ha szívesen olvasnál az elmúlástól, változástól való félelemről, valamint a reziliencia pszichológiájáról, itt megteheted.

1. Melyek azok a gyakran előforduló élethelyzetek, amelyekben az emberek úgy érzik, szükséges újraépíteni magukat?

Azt hiszem, ez a jelenség az életünk bármely területén előfordulhat. Legyen szó a munkánk elvesztéséről, egy szerettünk haláláról, szakításról vagy válásról, betegségről vagy balesetről. Egészen apró, maradandó sérülést vagy károsodást nem okozó helyzetek is előhozhatják bennünk az elveszettség, céltalanság képzetét, vagy azt az érzést, hogy minden összeomlott körülöttünk. Ilyenkor mindig jó, ha vannak kapaszkodók, amelyek segítenek építkezni.

2. Hogyan érdemes belevágni ebbe az építkezésbe? Mi az első lépés?

Ez egy nagyon komplex érzés és folyamat, amelyet nehéz lépésekre bontani, de talán azt tudom kiemelni, hogy választ adunk arra a kérdésre:

  • mire van szükségünk az adott helyzetben;
  • milyen életet szeretnénk felépíteni magunknak;
  • milyen emberek szeretnénk lenni az adott helyzetben.

Ez a három kérdés gyakorlatilag ugyanarra fókuszál, csak más szemszögből. Szóval számomra az első lépés valamiféle cél meghatározása, majd a gyakorlati megvalósítás.

Temesvári Orsolya reziliencia interjú

Új célok meghatározása rendkívül fontos az építkezéshez.

Ugyanakkor hangsúlyozni kell, hogy az építkezés előfeltétele a korábbi munka azzal az élethelyzettel, amelyből újra fel kell építeni önmagunkat. Amíg a fájdalmat, a rossz érzéseket nem közelítettük meg és dolgoztuk fel valamilyen módon, addig az építkezés sem tud elkezdődni. Persze a két folyamat egy idő után haladhat párhuzamosan, legalábbis nekem ez a saját tapasztalatom.

3. Érdemes minden esetben szakember segítségét kérni, vagy vannak olyan esetek, amikor önmagunkon is tudunk segíteni?

Ebben a kérdésben egy kicsit félve nyilatkozom, ugyanis nem vagyok szakember, illetve azt is fontos hangsúlyozni, hogy mindenki helyzete nagyon egyéni, nincs általános recept. Azt gondolom, hogy valamilyen szakember segítségét kérni mindig jó ötlet, ha pedig a szakember úgy látja, hogy okafogyott az ő jelenléte, akkor tudja segíteni a páciensét abban, hogy önállóan haladhasson tovább. Ez is személyes tapasztalatom.

Én mindig úgy gondolok a terápián kívüli önismereti munkára, különféle gyakorlatokra, rezilienciatréningekre, hogy azok nagyszerű közösségalkotó folyamatok, illetve a hagyományos terápiás munkát remekül kiegészítő eszközök.

Az önismeret szerepe a viharosabb időszakokban

Láthatjuk tehát, hogy minden nehéz szituáció megoldásában nagy szerepet játszik az önismeret, és hozzájárul ahhoz, hogy egy megváltozott élethelyzetben is új célokat tudjunk kitűzni magunk elé, így haladva egy kiegyensúlyozottabb, harmonikus élet felé.

Ha szeretnél hasznos tippeket olvasni a változástól való félelem leküzdéséhez és az újrakezdéshez, olvasd el az erről szóló cikkünket!

Ha érdekel a reziliencia és az önismeret témaköre, regisztrálj a Reziliencia Konferenciára, valamint csatlakozz a Megoldásközpont Közösséghez!


Felhasznált szakmai tartalom


Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉
Facebook
Email
Nyomtatás
5 1 szavazz
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást

Élvezted ezt a cikket? Csatlakozz a Zárt Közösségünkhöz! ❤️

Felépítésében hasonló, ám mégis más, mint a többi közösségi médiafelület. A tőlünk megszokott minőségi tartalmakkal találkozhatsz, amelyek inspirálnak, tanítanak és támogatják a fejlődésedet.

Valósítsd meg önmagad – velünk!

Neked ajánljuk
Hogyan maradjon együtt egy pár egy életen át? – Interjú Dr. Mihalec Gáborral a párkapcsolati kihívásokról
Örökölt sors – Családi sebeink megértése Orvos-Tóth Noémi segítségével
„Az ellentétek vonzzák egymást” – Avagy hozzánk hasonló vagy különböző partnert keresünk?
Reziliencia a nehézségek idején – Interjú Temesvári Orsolyával önmagunk újraépítéséről

A 2023-as Reziliencia Konferencia számos szakemberrel és izgalmas témával várja az érdeklődőket. Dr. Mihalec Gáborral az egyik kerekasztal-beszélgetés során a

//
2023. szeptember 15.

Mára már tudjuk, hogy a családnak jelentős szerepe van a személyiségfejlődés szempontjából. Sokan keressük az összefüggéseket jelen viselkedésünk és családi

//
2024. január 7.

Bizonyára mindannyian találkoztunk már azzal a mondással, hogy „az ellentétek vonzzák egymást”. Sok olyan példát hallhatunk a mindennapokban, ami ezt

//
2023. augusztus 23.

A 2023-as Reziliencia Konferencia során számos előadóval és hiteles szakemberekkel dolgozunk fel izgalmas és aktuális témákat, melyre várjuk az érdeklődőket.

//
2023. október 3.
5 1 szavazz
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást
0
Te hogy látod? Szólj hozzá a témához!x