fbpx

közösségi média

A szociális, avagy közösségi média különböző internetes platformokat takar, mint a Facebook, az Instagram vagy a Twitter.

Közösségi média fogalma

Virtuális világ, ahol az emberek kapcsolódni tudnak a barátaikhoz, rokonaikhoz, ismerőseikhez. A közösségi média célja az emberek összekötése lenne, de a valóságban az embereket magányosabbá és izoláltabbá teszi az online kapcsolatrendszer.

A közösségi média hatása a mentális egészségre

A közösségi média használatával és annak a mentális egészségre gyakorolt hatásával kapcsolatban számos kétely merült fel. Egyes elképzelések szerint ezeknek az online közösségi platformoknak a használata szerepet játszhat különböző problémák megjelenésében, mint a magányosság, az öngyilkossági gondolatok, vagy a mások iránt érzett empátia csökkenése. Más kutatások a közösségi médián töltött idő és a depresszió, valamint a szorongás közötti kapcsolatot hangsúlyozzák.

Egy 2020-as vizsgálatban a kutatóknak az volt a célkitűzése, hogy felfedjék, valóban van-e kapcsolat a depresszió, a szorongás, valamint a közösségi média használata között. A vizsgálati személyeket 8 éven keresztül követték, és 13-20 éves koruk között évente egyszer ki kellett tölteniük egy kérdőívet. Az eredményeik arra mutatnak rá, hogy a közösségi média használata nem függ össze a fenti pszichiátriai problémákkal.

A helyes használat fontossága

Habár vannak arra utaló eredmények, hogy a közösségi médiaplatformokon töltött idő nincsen negatív hatással a lelki egészségre, mégis fontos odafigyelnünk arra, hogy hogyan használjuk ezeket az internetes oldalakat. Egy kutatásban ugyanis azt találták, hogy az öngyilkossági gondolatok gyakrabban fordulnak elő azoknak a körében, akik sűrűn posztolnak homályos, mégis személyes tartalmú bejegyzéseket a közösségi oldalaikon (ezt a jelenséget „vaguebooking”-nak is nevezik).

Felhasznált szakirodalom

  • Berryman, C., Ferguson, C. J., Negy, C. (2018). Social media use and mental health among young adults. Psychiatric Quarterly, 89, 307–314.
  • Coyne, S. M., Rogers, A. A., Zurcher, J. D., Stockdale, L., Booth M. (2020). Does time spent using social media impact mental health?: An eight year longitudinal study. Computers in Human Behavior, 104.
  • Klausz, M. (2016). A közösségi média nagykönyve. Athenaeum Kiadó.
« Vissza a Lexikonhoz