fbpx

Hogyan maradjon együtt egy pár egy életen át? – Interjú Dr. Mihalec Gáborral a párkapcsolati kihívásokról

Átlagos olvasási idő: 4 perc

A 2023-as Reziliencia Konferencia számos szakemberrel és izgalmas témával várja az érdeklődőket. Dr. Mihalec Gáborral az egyik kerekasztal-beszélgetés során a hosszú távú kapcsolatokról fogunk értekezni, és többek között olyan kérdésekre keressük a választ, mint hogy mik azok a leggyakoribb problémák, amelyekkel egy párnak szembe kell néznie, illetve hogyan tudunk túljutni egy-egy párkapcsolati krízisen. Balogh Petra miniinterjúja.

Bizonyára sokunkat foglalkoztat az a kérdés, hogy mi a hosszú távú kapcsolatok titka. Idősebb pároktól sokszor érdeklődünk: hogyan tudták sikeresen fenntartani az egymás iránti szeretetet és köteléket hosszú éveken keresztül? Vágyunk arra, hogy mi is képesek legyünk párkapcsolatunkat úgy működtetni, hogy a partnerünkkel együtt öregedjünk meg, mégis sokszor tapasztaljuk, hogy ez mennyire nehéz. Egy-egy súlyos élethelyzet, időhiány vagy akár a felmerülő konfliktusok is bonyolíthatják egy pár mindennapjait, és ilyenkor meghatározó lehet az, hogy a felek milyen szemlélettel állnak a problémákhoz.

Dr. Mihalec Gábor – Hiteles párkapcsolati szakember

Dr. Mihalec Gábor az egyik leghitelesebb párkapcsolati szakértőnk, akivel az interjú során arra próbálunk választ találni, hogy hogyan is maradhat együtt egy pár egy életen át.

Gábor pár- és családterapeutaként rengeteg párt segített már át nehéz helyzeteken. Munkája során sok tapasztalatot szerzett arról, hogy melyek a potenciális buktatói egy-egy kapcsolatnak, illetve hogyan lehet hatékonyan megoldani ezeket a problémákat.

Dr. Mihalec Gábor pár-és családterapeuta

Mihalec Gábor párkapcsolat interjú

Tapasztalatait tudományos munkájába is beépítette, és megalkotta Magyarország első párkapcsolati tréningjét, a Gyűrű-kúrát. Ennek a hatékonysága tudományosan igazolt, és párok tízezreinek segített már a harmonikus kapcsolat kialakításában, illetve fenntartásában. A tréningről írt könyve olyannyira sikeres lett, hogy az egyik legnagyobb példányszámban kiadott, magyar nyelvű párkapcsolati kötetként tartjuk számon Magyarországon.

Karanténkutatás

Dr. Mihalec Gábor nevéhez fűződik az első párkapcsolati fókuszú karanténkutatás is, melyben arra kereste a választ, hogy mi különbözteti meg azokat a párokat, akik sikeresen megküzdöttek a válsággal, azoktól, akiknek párkapcsolata megromlott ebben az időszakban. Eredményeit Viharálló szerelem című írásában ismerteti, melyet a 2021-es Házasság Hete hivatalos könyvének választottak.

Számos konferencián és rendezvényen fordul meg előadóként, nemcsak határon belül, hanem többek között olyan országokban is, mint az Egyesült Arab Emirátusok, Norvégia vagy Franciaország. Emellett online felületeken és a tévéképernyőkön is találkozhatunk vele, ugyanis számos videósorozat érhető el, amelyekkel pároknak kíván segíteni, illetve különféle beszélgetős műsorokban is részt vesz, mint például a Ridikülben.

Tudományos és társadalmi munkájának elismeréseként 2018-ban elnyerte a Kopp-Skrabski díjat, majd 2020-ban a A Férfiak Klubja Gránit Oroszlán férfi példakép díjat nyújtották át neki. 2021-ben a Délmagyarország napilap az év Aranyembörévé választotta.

Nézzük tehát, hogyan is gondolkodik a párkapcsolatokról egy szakértő!

Mik azok a leggyakoribb problémák, amelyekkel egy párnak hosszú távon szembe kell nézni?

Vannak kihívások, amelyekkel minden pár találkozni fog élete során: ezeket normatív kríziseknek hívjuk. Ilyen például az az élethelyzet, amikor a kétfős pár háromtagú családdá bővül, vagy amikor egyik vagy mindkét fél belép az életközépi szakaszba. Jellemzően az életciklusváltások idején lépnek fel ezek az előre bejósolható, mindenki által átélt krízispontok.

Egy pár egy kanapén ülve veszekszik. - Mihalec Gábor párkapcsolat interjú
Minden kapcsolatban előfordulnak nehézségek.

Ezek mellett vannak kevésbé kiszámítható, úgynevezett akcidentális krízisek, amelyek sokszor úgy érik a párt, mint derült égből a villámcsapás. Ilyen lehet egy baleset, egy munkahelyváltás, egy szeretett személy elvesztése, vagy éppen egy hűtlenség. Praxisomban mindegyik élethelyzettel találkoztam már, de a legtöbben azért keresnek meg, mert a kapcsolatukból kihűlt az a bizonyos szikra, mert nem tudnak túljutni önerőből a konfliktusaikon, vagy mert megjelent egy harmadik szereplő az életükben.

A rohanó hétköznapokban sokszor észre sem vesszük, hogy valami nem jól működik a kapcsolatunkban, csak akkor, amikor már nagy baj van. Hogyan tudjuk időben észlelni a problémát, és megakadályozni a nagyobb bajt?

Egy párkapcsolat hasonlítható egy kerthez. Mindannyian szeretnénk, ha a kertünk virágozna, gyümölcsözne és a szemünket is gyönyörködtetné. Ahhoz azonban dolgozni kell rajta; magától csak gyom terem benne. Így egy párkapcsolat is – és ezt a „Gyűrű-kúra” kutatásomban számokkal is bizonyítottam – automatikusan a válás felé sodródik.

Ahhoz, hogy fejlődjön, tennünk kell érte. Napi fél óra, heti egy este, havi egy nap, negyedévente egy hétvége és évente egy hét az a minimum idő, amit kettesben érdemes töltenünk a párunkkal, és átgondolni, hogy hol is tartunk egymással, mik a kihívásaink, nyitott kérdéseink.

Ha ezt elmulasztjuk, akkor a kapcsolat jelezni fog, éppúgy, mint azok a kis emojik az autó műszerfalán.

Elkezdünk felületesebben beszélni egymással, ugyanazok a konfliktushelyzetek jönnek elő újra meg újra, egyre feszültebb lesz az otthonunk légköre, csökken a gyengéd pillanatok száma…

Mi a leghatékonyabb módszer, amivel egy pár túl tud jutni egy-egy párkapcsolati krízisen?

Fontos, hogy egyáltalán nyitottak legyünk arra, hogy beszéljünk egymással a belső megéléseinkről: arról, hogy miként hat ránk az, ami a kapcsolatban éppen történik. Nagyon veszélyes terepre tévedünk, ha elkezdjük listaszerűen felsorolni a másik hibáit. Sokkal biztonságosabb, ha arról beszélünk, hogy ami történik, az miként hat ránk. Jobb lesz a beszélgetés végkimenetele, ha nem kényszerítjük a másikat védekezésre vagy támadásra, hanem inkább együttérzést és együttműködést váltunk ki belőle.

Vádak helyett inkább a vágyak legyenek a beszélgetés fókuszában!

Az is lényeges, hogy a pulzusszámunkat mindig tartsuk 100 alatt. 100 feletti pulzus mellett tilos belemenni egy nehéz témába, mert beszűkül a látásunk, elveszítjük a problémamegoldó képességünket és a kreativitásunkat, amely a krízis feloldásához kellene. A saját idegállapotomért én felelek, ezért jó, ha megtanulom magam lehozni a plafonról. Ez utóbbiról sokat tanultam a karantén alatt végzett 1300 fős „Viharálló szerelem” kutatásomban.

Egy pár kávét iszik és mosolyogva beszélgetnek. - Mihalec Gábor párkapcsolat interjú

Egy kapcsolatban rendkívül fontos a kommunikáció.

Láthatjuk tehát, hogy az életen át tartó kapcsolat nem igényel hatalmas tetteket és világmegváltó gondolatokat, sokkal inkább az egymásra figyelés és a kommunikáció művészetében rejlik a titok.

Ha szeretnél többet hallani ilyen és ehhez hasonló témákról, regisztrálj a Reziliencia Konferenciára, valamint csatlakozz a Megoldásközpont Közösséghez!

Megoldásközpont Magazin, Reziliencia Konferencia, 2023

A párkapcsolat erősítéséről pedig itt tudsz tovább olvasni.


Felhasznált szakmai tartalom

  • Felhasznált tartalom itt elérhető.


Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉
Facebook
Email
Nyomtatás
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást

Élvezted ezt a cikket? Csatlakozz a Zárt Közösségünkhöz! ❤️

Felépítésében hasonló, ám mégis más, mint a többi közösségi médiafelület. A tőlünk megszokott minőségi tartalmakkal találkozhatsz, amelyek inspirálnak, tanítanak és támogatják a fejlődésedet.

Valósítsd meg önmagad – velünk!

Neked ajánljuk
Örökölt sors – Családi sebeink megértése Orvos-Tóth Noémi segítségével
Reziliencia a nehézségek idején – Interjú Temesvári Orsolyával önmagunk újraépítéséről
Hogyan maradjon együtt egy pár egy életen át? – Interjú Dr. Mihalec Gáborral a párkapcsolati kihívásokról
„Az ellentétek vonzzák egymást” – Avagy hozzánk hasonló vagy különböző partnert keresünk?

Mára már tudjuk, hogy a családnak jelentős szerepe van a személyiségfejlődés szempontjából. Sokan keressük az összefüggéseket jelen viselkedésünk és családi

//
2024. január 7.

A 2023-as Reziliencia Konferencia során számos előadóval és hiteles szakemberekkel dolgozunk fel izgalmas és aktuális témákat, melyre várjuk az érdeklődőket.

//
2023. október 3.

A 2023-as Reziliencia Konferencia számos szakemberrel és izgalmas témával várja az érdeklődőket. Dr. Mihalec Gáborral az egyik kerekasztal-beszélgetés során a

//
2023. szeptember 15.

Bizonyára mindannyian találkoztunk már azzal a mondással, hogy „az ellentétek vonzzák egymást”. Sok olyan példát hallhatunk a mindennapokban, ami ezt

//
2023. augusztus 23.
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást
0
Te hogy látod? Szólj hozzá a témához!x