fbpx

reziliencia

A reziliencia egy belső védőfaktor. Lelki rugalmasság, lelki edzettség, amely segíti a sikeres alkalmazkodást és megküzdést a hétköznapok megpróbáltatásaival, a szorongató krízishelyzetekkel, a stressz káros hatásaival.

Reziliencia fogalma

A reziliencia valamely rendszer (egyén, szervezet) azon képessége, amely által az erőteljes, meg-megújuló, vagy akár a sokkszerű külső hatások ellenére is sikeres alkalmazkodásra képes.

A rugalmas alkalmazkodóképesség összetett, multidiszciplináris jelenség, amelynek a meghatározása több hullámban és többféle megközelítésben zajlott.

  • Werner és Smith (1982) meghatározása alapján a reziliencia olyan képesség, amely csökkenti a stressz, a külső stresszorok hatását és mérsékli a belső sérülékenységet.
  • Masten (1990) szerint a pszichés rugalmasság lehetővé teszi a sikeres alkalmazkodást a kihívást jelentő vagy fenyegető körülmények esetén egyaránt.
  • Garmezy (1993) pedig olyan képességként írta le a rezilienciát, amely a sérülés, bántalmazás vagy trauma utáni felépülést és az adaptív viselkedés fenntartását teszi lehetővé.

Leegyszerűsítve a reziliencia azokra az emberekre jellemző, akik a stresszel szemben rendkívül ellenállónak bizonyulnak, s akik képesek elérni a pszichológiai jóllét állapotát.

A reziliencia tulajdonképpen az, amikor a problémákra kreativitással reagálunk, erőforrásainkat a fejlődésbe, növekedésbe fektetjük.

Bizonyára te is tapasztaltad már, hogy egy-egy kritikus élethelyzetben szinte emberfeletti módon álltál helyt, tehát a reziliencia benned is ott rejlik!

Felhasznált szakirodalom

  • Atkinson, R. C., Hilgard, E. (2005): Pszichológia. Budapest: Osiris Kiadó.
  • Békés V. (2002): A reziliencia-jelenség, avagy az ökologizálódó tudományok tanulságai egy ökologizált episztemológia számára. In: Forrai G., Margitay T. (szerk.): Tudomány és történet.Tanulmánykötet Fehér Márta tiszteletére. Budapest: Typotex Kiadó.
  • Masten, A. S. (2007): Resilience in developing systems: Progress and promise as the fourth wave rises. Development and Psychopathology (12): 857-885.
  • Zimbardo, P., Johnson, R., McCann, V. (2018): Pszichológia mindenkinek. Zavarok, terápiák, stressz, stratégiák. Budapest: Libri Kiadó.
« Vissza a Lexikonhoz