fbpx

Tényleg 42 a happy ending? – avagy az életünk értelmének nyomában

Átlagos olvasási idő: 9 perc

Az életünk értelméhez kapcsolódó kérdések megjelennek bizonyos életszakaszainkban. Ilyenkor elmélyülünk, elkezdjük vizsgálni az eddigi életünket, a tartalmasságát, keressük a miérteket, és sokszor nem találjuk a megfelelő válaszokat. Következő lépésként összevetjük mindezt azzal, amit régebben elterveztünk, amire vágytunk. Az eredmény sok mindent előhívhat belőlünk. A cikkben megtalálod, mi támogathat téged abban, hogy értelemmel teli életet élhess. Kisfaludy Lilla pszichológus, gyásztanácsadó, coach írása.

Amikor az ember abban a bizonyos állapotban van, hogy mély, filozófiai kérdéseken gondolkodik, a körülötte levő emberek aggódni kezdenek.

A 21. században társadalmunk az elcsendesedésre, a magunkba fordulásra sokszor úgy tekint, mintha ez problémát jelezne.

Nyilván érezzük, hogy ennek nem így kéne lennie. Mégis elfogadottabbnak hat, ha egyik sorozatot nézed a másik után, vagy munka után befizeted a csekkeket, bevásárolsz és elfoglalod magad a feladataiddal. Néha panaszkodsz, néha kiadod magadból, de az élet megy tovább. Valójában szinte bármit csinálhatsz, csak tűnjön úgy, mintha el lennél valamivel foglalva. Valamivel, ami eltereli a figyelmed. Valami, ami megakadályoz téged abban, hogy magadra koncentrálj, hogy elcsendesedj, hogy befelé figyelj. Mert ha el vagy valamivel foglalva, akkor minden rendben van. Ugye?

A szomszéd fűje zöldebb?

Sokszor azzal áltatjuk magunkat, hogy másnak könnyebb, hiszen van saját bejárónője, a gyerekek szófogadóbbak, a férj segítőkészebb és előzékenyebb. Megnyugtatjuk magunkat az illúzióval, hogy nekünk azért nem megy olyan jól a sorunk, mivel nekünk nehezebb. Pedig mindannyiunknak megvannak a saját küzdelmei és nehézségei, amelyekkel meg kell birkóznunk.

Minden életkor és élethelyzet tartogat kihívásokat.

Minden korosztálynak megvannak a saját felelősségi körei, kötelességei. Gyermekként a társadalmi normák elsajátítása, az iskolai teljesítmény, a szülőknek való megfelelés. Fiatal felnőttként a saját életünk irányítása feletti kontroll, a kapunyitás. Majd a gyermeknevelés, a háztartásbeli feladatok, családtagjaink, rokonaink gondozása, a munkánk…

Könnyen belefeledkezhetünk a felelősségeinkbe, az egyes szerepeinkben betöltött elfoglaltságainkba. Ilyenkor elveszthetjük a fókuszt, céltalanná, értelmetlenné válhat mindaz, amit napról napra végzünk. Előfordulhat, hogy nem találjuk meg azt a magyarázatot magunkban, hogy miért is tartunk itt. Hogy miért nem változtattunk? Ez lesz a jövőnk? Pedig a mókuskerék forog tovább, de az életünk irányítása a mi kezünkben van.

Az élet értelme

Volt egyszer egy Viktor E. Frankl neurológus, pszichiáter, aki a világháborúk korában, az akkori emberek kulcsproblémájával, az üresség, az értelmetlenség érzésével foglalkozott. Már egészen fiatal korában kitűnt kortársai közül. Tizenévesen már előadásokat tartott, majd tanácsadói hálózatot hozott létre. Komoly szakmai témákkal foglalkozott, többek között a fiatalok körében prevenciós programot indított el az öngyilkosságok megelőzésével kapcsolatban. Karrierje felfelé ívelt, egészen addig, míg családjával együtt ő maga is koncentrációs táborba nem került. A több fogolytábort megjárt orvos miután megtudta, hogy csak ő és nővére élték túl a borzalmakat, teljesen összetört.

Miután kigyógyult a traumák okozta depresszióból, lefektette a logoterápia alapjait, megalapozta a harmadik pszichoterápiás iskolát. ​

A táborban töltött évek alatt megírt feljegyzéseiben azt fogalmazta meg, hogy mindezen, amin keresztülment, csak úgy tudott továbblépni, hogy megtalálta önmagában azt a rejtett, belső erőt, ami a feltétel nélküli hite a földi élet értelmességében.

Az ember szellemi szabadsága – melyet (…) senki nem vehet el tőle – lehetővé teszi, hogy még utolsó leheletéig is alkalmat találjon arra, hogy életét értelmessé tegye.”

Létünk értelmébe vetett hit

Az emberi brutalitás, amit elszenvedtek a táborban, a táplálékhiány, a halálig tartó munka sok emberrel végzett. Azonban a pszichés állapot még több ember halálát okozta. Frankl szerint a foglyok a múltjukban kerestek menedéket az átélt borzalmak elől, ahelyett, hogy a jövőre koncentráltak volna. Ezek a foglyok nem élték túl.

Azok, akik életben maradtak ilyen embertelen körülmények közt, erőt merítettek egymásból, kifejlesztették az úgynevezett ,,tragikus optimizmust”.

– Viktor E. Frankl

A mindennapjaik megpróbáltatásait átfogalmazták, erősen átkeretezték (más, az eddigitől eltérő jelentéssel ruházták fel) magukban, mint lehetőséget a spirituális, szellemi fejlődésre. Ez hatalmas próbatétel volt annak érdekében, hogy megtapasztalhassák belső erejüket újra és újra. Ők nem az emlékeikbe kapaszkodtak, amik egyre fájdalmasabb lelki sebekké váltak. A túléléshez szükséges erőt inkább a jelenük nyújtotta lehetőségek jelentették, ami célt és erőt adott a jövőjükhöz, így adva értelmet az életüknek. Frankl szerint a szellem dacoló ereje az, ami által az ember képes sakkban tartani és kontrollálni a lélek zavarosságát, uralni a fizikai való kiszolgáltatottságát.

A logoterápia és az egzisztenciaanalízis

Alogoterápia kifejezés a logosz szóból származik, ami értelmet jelent. Középpontjában az értelmes életre való törekvés áll. Frankl szerint minden ember igyekszik arra, hogy megtalálja a létének értelmét, vagyis azt, hogy miért él. Frankl gondolatai alapján nem patologikus, vagyis beteges, ha az ember a benne lévő feszültség miatt nem érzi magát normálisnak.

Ez azt jelenti, hogy a szorongást alapvetően normális állapotnak tekinti, ha az egyén létezése, a lét értelmességének kérdései állnak a szorongás hátterében.

Ezt egzisztenciális vákuumnak nevezte el, vagyis, ha az élet értelmének keresése miatt frusztrálódik az ember, egyfajta ürességérzet keletkezhet benne. Nem értjük, miért nem szeretjük már a munkánkat, vagy nem találjuk az értelmét a párkapcsolatunknak, barátaink közt, és így tovább. 

A logoterápia szerint az ember sajátossága, hogy megtalálja élete értelmét.

Eszerint a megközelítés szerint az ember három, egymással szorosan összefüggő és együttműködő egységből áll. Egy testi, azaz szomatikus, egy lelki, vagyis pszichikus, valamint egy szellemi, másnéven noetikus dimenzióból. A szellemi részt egy magasabb egységként kezeli a logoterápiás irányzat, hiszen úgy tartják, hogy ezzel kizárólag az emberi faj rendelkezik, abból kifolyólag, hogy a növények, az állatok nem érdeklődnek a saját létük értelme felől.

Az embert alapvetően serkenti és motiválja az élet értelmének akarása, vagyis az ember eredendően törekszik arra, hogy megtalálja az életének értelmét.

Az élet alapvető értékei között az élet értelmébe vetett hit az életerő forrásaként kap kiemelkedő szerepet. Fontos, hogy a szenvedés is ugyanolyan mértékben jelenik meg, hiszen ezt az élet természetes velejárójaként kezeli. A terápiás irányzat, ahogy a jelentése is jelzi, értelemközpontúságra törekszik. Jövőorientált, az analitikus terápiák múltközpontúságával szemben. Ennek értelmében nem a múltbeli traumákkal dolgozik, hanem a jövő lehetséges alternatíváit vizsgálja, a kliens életének jelentést és értelmet adva.

Légy Te az életed kovács(né)ja!

Próbáld ki!

Képzeld el magad egy olyan jövőben, ahol kiegyensúlyozott vagy, elégedett az életeddel. Szeretsz felkelni, hiszen várod, hogy mik fognak veled aznap történni. Gondold végig minél részletesebben! Kik vannak körülötted, mit csinálsz? Hol vagy? Milyen illatok vesznek körül? Milyen ruhában vagytok?

A jövőfókuszú terápiás irányzatok célja az, hogy elővételezze és közelebb hozza számodra azt, amire vágysz. Félreértés ne essék! Nem fantáziadús álmokról van szó, hanem egy jövőalkotó folyamatról, amihez utána konkrét célok, feladatok, kötelességek tartoznak, amiken a kliens fog dolgozni és végigmenni, a segítő szakember támogatásával. Ezek az alkalmak hatalmas előrelépést adhatnak, hiszen az erőforrásokra való építés, a félelmek megdolgozása, a kliens perspektívájának kiszélesítése mind-mind tágítják azt a teret, amiben a kliens meg tudja alkotni a céljait.

Élet értelme = Boldogság?

A terápia fő célja, hogy hozzájáruljon ahhoz, hogy az ember megcélozza azt a jövőbeli állapotot, amelyre vágyik, és pontos tervezéssel, konkrét lépésekkel megvalósítsa azt. Ez nem zárja ki az akadályokat, nehézségeket, hiszen ahogy már fentebb is szóba került, a szükségszerű szenvedésnek létjogosultsága van, hogy valami értelmeset valósítsunk meg rajta keresztül.

Még a »negatív aspektusokból« is, sőt éppen azokból, valami értelmeset kell »kihozni«, és azt valami pozitívummá átformálni: a szenvedést teljesítménnyé – a vétket átalakulássá – a halált felelősséget fejlesztő tényezővé kell tenni. Így vagy úgy, még létünk fenyegető aspektusainak árnyékában is meg kell lenni valahogy annak a lehetőségnek, »to make the best of it«, ahogy az angol oly szépen mondja, vagyis, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki belőle.”

– Viktor E. Frankl

Az elmélet azt hangsúlyozza, hogy az ember elsődlegesen nem az élvezetre vagy az örömkeresésre vágyik. Ennél fontosabb számára az életének az értelmessége. Ez azt jelenti, hogy az öröm, a motiváció megjelenik, nem kizáró tényezők, hanem az értelmes élet következményei és velejárói.

Vegyünk egy példát: Nekem fontos, hogy a gyermekeim színvonalasan töltsék a szabadidejüket. Ezért olyan elfoglaltságokat keresünk nekik, amikben jól érzik magukat, hasznosan töltik az idejüket, fejlődnek, új barátokat szereznek. Támogatom őket, hogy járjanak a foglalkozásokra, mert lényeges szempont számomra, hogy szabadidejük egy részét örömteli, élménydús, emlékezetes tevékenységekkel töltsék, és boldog vagyok, hogy látom, hogy kiteljesednek benne, hogy örömmel mennek. De alapvetően nem a boldogság elérése a cél, hanem az érték, a szemléletmód képviselete. 👉Ha érdekelnek az általunk javasolt izgalmas programok, olvass tovább itt.

Az élet értelme ott rejlik mindenben és a semmiben egyaránt.

Az élet értelmének nyomában

Vannak olyan átmeneti időszakok, amikor az ember kiábrándult, irányvesztetté, céltalanná, reménytelenné válik, és kétségbeesetten keresi a választ a kérdésekre, hogy mit kezdjen az életével, hová tart. Ilyenkor erőt ad az életbe vetett hitünk, az élethez való ösztönös ragaszkodásunk, de az életünk célját magunknak kell megfogalmaznunk.

Az igazság az, hogy univerzális választ nem fogsz ezekre a kérdésekre kapni senkitől sem. A te feladatod az, hogy megtaláld azt, ami számodra megadja az értelmet ahhoz, hogy kiteljesedhess, kiegyensúlyozott és boldog lehess. De ne feledd, hogy a jelentéskeresés során lesznek megpróbáltatások az utadon. Ilyenkor érdemes szem előtt tartani, hogy mi okból vagy ott, és miért is csinálod.

Fontos hangsúlyozni, hogy az élet értelme nem feltétlenül kisebb célok eléréséből áll. Viszont ha ezek a célok összekapcsolódnak egy nagyobb terv mérföldköveiként, és a hosszú távú cél érdekében csinálod, akkor igen.

A kisebb napi, havi célok teljesítése nem hoznak elégedettséget, hiába is várnád tőlük.

A magasabb rendű célok teljesítése a sajátos értékrend velejárója. Ez az, ami meghatározza a mindennapjaid alakítását. Például: ha számodra fontos a családod egészsége, és azt szeretnéd, hogy a gyermekeid is eszerint éljenek, akkor nem elég, ha a rendszeres mozgás be van iktatva, illetve a megfelelő étrendet is mellé teszed. A mindennapi viselkedéskultúrában megjelenik, hogy mit képviselsz, hiszen közös családi programként a kirándulást előnyben fogod részesíteni, a filmnézéssel szemben. Vagy nem esel kétségbe, ha tönkremegy az autó, hiszen igazából szívesen veszed azt a napi 20-30 perc közös sétát a gyerekekkel.

Valósítsd meg önmagad

Ahhoz, hogy ki tudj teljesedni, hogy megtaláld azt, mi célból is vagy a világon, és hogy meg tudd valósítani céljaidat, keresned kell azokat, és dolgoznod magadon. A kérdések puszta megválaszolásával még nem lesz értelme az életednek, ahhoz aszerint is kell alakítanod a mindennapjaidat – hogy úgy élj, hogy céljaid egy-egy kis morzsája megjelenjen a tetteidben.

Az értékeink egészen jelképes gesztusokban is megjelennek.

Vegyük például a segítő szakmában dolgozókat. A hivatásuk, az életük egyik legmagasztosabb célja az, hogy szolgálják és adjanak azoknak, akik rászorulnak a támogatásukra. Ez viszont nem csak a munkahelyükön van így. Szinte az egész életüket végigkíséri az, hogy megsegítsék a körülöttük lévőket, és empatikusan, szeretettel bánjanak velük.

Adj magadnak időt!

Frusztráló lehet, ha azt látjuk, hogy a környezetünkben élőknek jobban megy, mi meg azt érezzük, hogy önmagunk silányabb kiadásai vagyunk. A közösségi média pedig ezt csak tovább erősíti, mikor látjuk a bezzeganyákat/apákat.

Sokszor könnyebb kész megoldásokat, célokat megvalósítani, amikről azt gondoljuk, hogy majd számunkra is jó lesz, hiszen a másiknak is bevált. Ez azonban nem egy polcról leszedhető csomag, aminek bár csábító a címkéje, a tartalommal kapcsolatban egészen más elvárásaink vannak. Ezért fontos az, hogy nyitott legyél arra, hogy megismerd a legbelsőbb indíttatású céljaidat, önmagad erőforrásait, a vágyaid tárgyát.

Lépj kapcsolatba önmagaddal!

Az önmagunkkal való megismerkedés félelmetes, fájdalmas és még hosszú is lehet. Azonban talán nem is kell mondani, hogy mennyire megéri ezt a munkát. Frankl egy igen fontos üzenete az, hogy ne akkor kezdjünk el önmagunkkal foglalkozni, ha veszteségek érnek, ha megkérdőjeleződnek azok az értékek, amikben hittünk. Szerinte az élet legfontosabb feladata az, hogy belülről építkezve minél hamarabb elkezdjünk helyesen viszonyulni az életünkhöz.

A döntés a te kezedben van!

Az élet groteszk játéka, hogy időről-időre próbára tesz minket. Azonban a különböző élethelyzetekben rajtunk múlik, hogyan viselkedünk, hogyan reagálunk. Frankl terápiájának a célja rámutatni arra, hogy a döntési szabadságot megélhetjük.

Tudatosítsuk, hogy mik a személyes, belső céljaink, és ez alapján hozzuk meg döntéseinket.

Vedd a kezedbe az irányítást, hiszen rajtad múlik, hogy hogyan értelmezed az eseményeket, és hogy azok milyen hatással vannak rád. Azokon a tényezőkön, amik rajtad múlnak, kizárólag Te tudsz felülkerekedni. Tanuld meg megtalálni a nehézségekben az ajándékot, hiszen ezek formálnak téged.

Aprózd el!

Bárkitől kérdezzük meg, hogy mi az életének értelme, valószínűleg bambán fog ránk nézni, hogy mi bajunk van. Nem hiába. Erre a kérdésre lehet jól hangzó bölcsességet felelni, de számunkra nem ez a cél. Ne az egész létedre, sorsodra koncentrálj! Kategorizálj! Bonthatod szerepek szerint, célok szerint, ahogy számodra jobban átláthatóbb.

👉Az életben betöltött szerepeidről itt olvashatsz.

Eszerint fogalmazd meg, hogy mi az aktuális szereped, hónapod célja, értelme. Ahhoz, hogy ezeket meg tudd fogalmazni, tisztában kell azzal lenned, hogy mik azok az alapvető értékek, amelyek számodra elengedhetetlenek. Ezek ahhoz adnak támaszt, hogy az átmeneti küzdelmek a célhoz vezető úton értelemetelivé tegyék a megpróbáltatásokat. Például: ha már régóta szeretnél megtanulni spanyolul, akkor a sok-sok órás szótanulás, és a küzdelem a spanyol szövegek megértésével akkor fog értelmet nyerni, ha a nyaralásodon spanyolul szólalsz meg, és érted, hogy mit mondanak. 😊

Használd Frankl módszereit!

Alogoterápia szerint, amikor elhatalmasodik bennünk egy probléma, kialakul egyfajta hiperreflexió. Farnkl dereflexiónak nevezi azt a módszert, ami azt hangsúlyozza, hogy találj a probléma mellett egy neked fontos tényezőt, ami értelmet adhat számodra. Fókuszálj erre. Miért? Mert ezzel megakadályozod, hogy a probléma elmélyüljön.

A cél az, hogy adaptív módon, a lehető legjobban álljunk a problémához. Ha kizárólag a probléma megoldására koncentrálsz, benne maradsz a problématudatban, ami nem segít hozzá, hogy megtaláld a kiutat. Ahhoz, hogy megtaláld megoldásorientált, jövőfókuszú szemléletmód szükséges.

Keresd a pozitívumot!

A logoterápia másik igen fontos eszköze a paradox intenció, amely a problémának a humorrá alakítását jelenti. Találd meg azt a részt, amit kicsit elnagyolva, felnagyítva nevetségessé, elbagatellizálhatóvá, ironikussá tudsz tenni. Ezzel az eljárással sikerülhet eltávolodni a problémától, kicsit más fényben látni azt és hatástalanítani.

Az életünk értelmébe vetett hit, a létünk felett érzett értelmesség, a boldogságkeresés és az életigenlés igen nehezen értelmezhető és komoly belső indíttatásokat takarnak. Az ezekkel kapcsolatos kérdések rendre megjelennek az életünk során. Az, hogy megtaláljuk saját életünk értelmét, a hozzáállásunkon, nyitottságunkon múlik. Ha szeretnénk megvalósítani önmagunkat, és kiteljesedni, akkor keressük meg azt, hogy miért érdemes élnünk.

Ha változást szeretnél elérni, tedd meg velünk az első lépéseket!  👉Olvass tovább céljaid meghatározásával kapcsolatban.


Felhasznált szakmai tartalom

  • Eger, E. E. (2017). The Choice: Embrace the Possible. Simon and Schuster.
  • Frankl, V. E. (2016). Mégis mondj igent az életre!: Logoterápia dióhéjban. Európa Könyvkiadó.
  • Frankl, V. E. (1985). Man’s search for meaning. Simon and Schuster’s of logotherapy. Penguin.
  • Frankl, V. E. (2010). Az egzisztenciaanalízis és logoterápia alapjai. Sárkány P., Zsók O. (szerk.): A logoterápia alapjai. Jel Kiadó, Budapest, 9-185.

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉
Facebook
Email
Nyomtatás
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást

Élvezted ezt a cikket? Csatlakozz a Zárt Közösségünkhöz! ❤️

Felépítésében hasonló, ám mégis más, mint a többi közösségi médiafelület. A tőlünk megszokott minőségi tartalmakkal találkozhatsz, amelyek inspirálnak, tanítanak és támogatják a fejlődésedet.

Valósítsd meg önmagad – velünk!

Neked ajánljuk
Az életed irányít téged, vagy te irányítod azt? – Módszerek a kontroll megtartásához
Tényleg 42 a happy ending? – avagy az életünk értelmének nyomában
Fejlődni szeretnél? – 6 lépés a sikeres változáshoz
Hogyan legyek hatékonyabb? – 6 tipp a mindennapi produktivitásért
Fel szeretnél mondani? – 5+1 tipp, hogy mentálisan felkészült légy!

Az elmúlt időszak még a mentálisan erős emberek számára is igazán nagy kihívásokat és instabilitást hozott – gondolunk itt a

//
2022. május 11.

Az életünk értelméhez kapcsolódó kérdések megjelennek bizonyos életszakaszainkban. Ilyenkor elmélyülünk, elkezdjük vizsgálni az eddigi életünket, a tartalmasságát, keressük a miérteket,

//
2020. december 16.

Mindannyiunk életében vannak olyan helyzetek, amikből előbb-utóbb ki kell szállnunk, változtatnunk kell. Kinek napok, kinek évek kellenek, kinek sosem sikerül

//
2020. július 11.

1440 perc. Ennyi időnk van egy nap arra, hogy elvégezzük a munkahelyi feladatainkat, hogy minőségi időt töltsünk családunkkal, barátainkkal, hogy

//
2020. november 2.

A felmondás nem könnyű. A legtöbb esetben a munkahelyről való kilépést egy megterhelő időszak előzi meg, amíg megszületik az elhatározás,

//
2022. február 22.
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást
0
Te hogy látod? Szólj hozzá a témához!x