fbpx

3 közmondás, melyek többet ártanak, mint használnak

Átlagos olvasási idő: 4 perc

Megfigyelted már, hogy milyen mondatok jutnak eszedbe leggyakrabban stresszhelyzetben? Az otthonról hozott, gyakran hallott mantrák meglepően nagy hatással vannak arra, hogy milyen szemléletmóddal állunk a problémák elé. A magyar nyelv különleges és érzelmileg kifejező, így mindenre (is) van egy szép közmondásunk vagy elterjedt szólásunk. De vajon ezek közül melyik az, amelyiket érdemes életben tartani, és mely közmondások jelentése terelhet minket az önsorsrontás irányába? Varga Réka pszichológus írása  –  a téli forrócsokid mellé. [Forrócsoki]

A közmondások általában rövid, velős bölcsességgel átitatott útmutatók. Hosszú évek tapasztalatait sűrítik egy mondatba, azzal a céllal, hogy könnyítsék és egyszerűsítsék az életünket. De előfordulhat, hogy átgondolva mégsem a legjobb útmutatást adják nekünk.

Íme 3 közmondás és azok mögöttes jelentése, ami a közelmúltban szembejött velem, és elgondolkodtatott, hogy biztosan pozitív hatást ér-e el vele az, aki használja?

1. Járt utat járatlanért el ne hagyj! – Vagy mégis?!

Ti hányszor hallottátok már életetek során? Miért is lett ennyire népszerű egy ilyen szabotáló közmondás?

A fentebb említett „buzdítást” általában azok az emberek hangoztatják, akik félnek a változásoktól. A kiismert munkahely akkor is tud egy kis biztonságérzetet kölcsönözni, ha már nem érezzük benne jól magunkat. Lehet, hogy a főnökünk ingerlékeny, de legalább már megszoktuk a kiabálását. Miért is mennénk el egy új munkahelyre, ha ott esetleg még rosszabb a helyzet? Ilyen és ehhez hasonló kifogásokat könnyen tudunk gyártani magunknak. Nem is beszélve arról, ha egy mérgező párkapcsolatról van szó.

Néha a megszokott rossz még mindig kevésbé tűnhet ijesztőnek, mint az ismeretlen.

Bár félelmetesnek tűnhet egy olyan út felkeresése, ami tele van bizonytalansággal, de ha nem teszünk álmaink és vágyaink megvalósítása érdekében, akkor könnyen tölthetjük el egész életünket egy nem kielégítő útszakaszon. Másképp hogyan fedezhetnénk fel új csodákat, új kapcsolatokat, új szemléletformáló élményeket?

A kitaposott útról való letérés nemcsak nehézséget hozhat, hanem izgalmat, élményeket és a személyes fejlődés lehetőségét is. És tudod, mi a legjobb benne? Az, hogyha mégsem tetszik, mindig van más lehetőséged.

Hogyha olyan helyzetbe ragadtál, amiben hosszú idő múltán is rosszul érzed magad, gondold végig, mire lenne szükséged hosszú távon? Arra, hogy kilépve a helyzetből új környezet után nézz, ami jobban illeszkedik már hozzád, vagy épp a kitartást és az alkalmazkodást lenne érdemes gyakorolni?

A változástól való félelem elrettentő lehet, íme 4 lépés, ami segíthet az újrakezdésben.

2. Ne szólj szám, nem fáj fejem!

Félrevezető ennek a közmondásnak a jelentése, mert egyszerre feltételezhetjük, hogy kedvesen arra biztat minket, hogy ne szóljunk bele mások dolgába. De arra is ösztönözhet, hogy jó szándékból és építőjelleggel se osszuk meg véleményünket másokkal, ha nem szeretnénk konfliktust.

Nehéz átlátni, hogy hol a határ a beleszólás és a támogatás között.

Hogyan is lehet pozitív ennek a közmondásnak a jelentése? Gondold át, mit okoz a mondanivalód. Ehhez segítséget nyújthat Szókratész Hármas szűrője.

Biztosan igaz az, amit mondasz?

Biztosan jó szándékkal mondod-e?

Biztosan hasznos annak, akinek mondod?

Ha minden kérdésre igennel válaszoltál magadban, akkor tényleg érdemes megosztanod, amit mondani szeretnél. Ha viszont nem vagy benne biztos, hogy igaz, nem jó szándék vezérel, és építő jellegű helyett inkább destruktív a mondanivalód, akkor érdemes magadban tartanod.

3. Soha nem szabad feladni!

A veszteséget vagy a kudarcélményt nehéz megélni, főleg akkor, ha úgy érezzük mindent megtettünk. Így ennek a közmondásnak a jelentése nem segít minket a sikertelenség elfogadásában. Már gyerekkorban elkezdjük elsajátítani, hogy nem kaphatunk meg mindent, legyen szó akár játékról, édességről vagy figyelemről. Hosszú évek munkájával juthatunk el odáig, hogy felnőttként megismerjük határainkat, és elfogadjuk azokat. Nem beszélve arról, hogy a realitás talaját megtalálni és követni sem olyan egyszerű feladat!

Érett dolog megbarátkozni a gondolattal, hogy időnként nem fejezünk be mindent, amit elkezdtünk.

Ha nem tudsz lelkesedni a választott egyetemi szakodért, a munkádért vagy a párkapcsolatodért, akkor nem kell erőltetned csak a társadalmi nyomás kedvéért. Nem könnyű megélni, hogy nem teljesül be egy álmunk, vagy véget ér egy kapcsolatunk, de az elfogadás az első cél az örömökben gazdag élet elérése felé. Hagyd hátra, ami már nem szolgálja sem az örömödet, sem a fejlődésedet! Helyette tűzz ki elérhető célokat, amikért rendszeresen dolgozhatsz!  Ha érdekel 10 gyakorlat a pozitív és reális énképért, akkor kattints ide.

Megfigyelés

Ha eljutottál eddig, akkor kapj elő egy papírlapot, vagy ragadd meg a billentyűzetedet! Melyek azok a közmondások, szólások vagy gyakori mondatok, amiket a leggyakrabban hallottál otthon? Pozitív érzésekkel töltött el? Miket használsz te a leggyakrabban?

Végigolvasva mérlegelheted, hogy melyiket érdemes megtartani, és melyik érdemelte meg, hogy nyugdíjba vonulhasson a továbbiakban. Az otthonról hozott mondatokat egy életre megjegyezzük.  Ha szeretnéd erősíteni a családi összetartást, akkor kattints ide!

Mit használj a kiselejtezett közmondások helyett?

Építsd életedet a hozott közmondások helyett a saját mantráidra!

Gondold át, melyik az a mondat, amelyik neked a legtöbb erőt adja. Amit ha meghallasz, vagy elolvasol, akkor arra buzdít, hogy elérd a céljaidat. Törekedj olyan mondatok kitalálására, amik a fentebb említettekkel ellentétben a realitás talaján nyugszanak, de mégis elérik a kitűzött célt, azaz motiválnak téged! 

A saját mantrád lebegjen a szemed előtt! – Akár szó szerint is.

Ha szereted rendszeresen látni magad előtt a céljaidat, akkor akár vizuálisan is megjelenítheted a mantrádat. Állítsd be a telefonodra vagy a számítógépedre háttérképnek, nyomtasd ki és tedd a hűtőre, vagy írd le egy cetlire és ragaszd a tükrödre, hogy már reggel lendületet adjon!

Ha neked is eszedbe jutott pár „ízletes” közmondás vagy szólás, ami ilyen segítségnyújtó tartalomba csomagolt szabotálás érzetét kelti benned, vagy épp ellenkezőleg nagyon motivál, akkor oszd meg velünk a közösségi felületünkön, melyet itt érhetsz el: Csatlakozz Magyarország 1. pozitív pszichológiai közösségéhez!


Felhasznált szakmai tartalom


Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉
Facebook
Email
Nyomtatás
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást

Élvezted ezt a cikket? Csatlakozz a Zárt Közösségünkhöz! ❤️

Felépítésében hasonló, ám mégis más, mint a többi közösségi médiafelület. A tőlünk megszokott minőségi tartalmakkal találkozhatsz, amelyek inspirálnak, tanítanak és támogatják a fejlődésedet.

Valósítsd meg önmagad – velünk!

Neked ajánljuk
Boldog párkapcsolat – 3 tévhit, amit ideje elfelejtened!
Élet az iskolaérettségi vizsgálat után – Hogyan készüljünk, ha megy a gyerek, és ha marad?
Zenei nevelés gyermekkorban — Hogyan hat későbbi életünkre?
Játékos empátiafejlesztés – 7 tipp kicsiknek és nagyoknak
A költözés pszichológiája – 6 tipp, hogyan dobozoljuk be életünket minimális szorongással

Párválasztási szokásaink komplexek, és általában mélyebbre nyúlnak, mint gondolnánk. Így szüleink, nagyszüleink nem tudatosan átvett mintázatait is beépítjük a gondolkodásunkba és

//
2021. május 22.

A január kifejezetten fontos időszak a nagycsoportos óvodások családjában. Ez az a hónap, amikor beköszönt az iskolaérettségi halasztási kérelmek és vizsgálatok

//
2022. január 24.

A zene kikapcsol, feltölt, levezeti érzelmeinket, és egyes esetekben még tanít is. Nemcsak a hallgatása, hanem a zenélés elsajátítása is számos következményt

//
2021. szeptember 5.

Hajlamosak vagyunk az empátiára úgy gondolni, mint egy velünk született képességre. Vagy érzékenyek vagyunk mások problémáira, vagy nem. Ha a

//
2020. április 28.

Neked mi jut eszedbe először a költözésről? Csodálatos új kezdet, vagy kétségbeesett kapkodás? Mindkettőben van ám igazság! Az, hogy hogyan

//
2021. október 16.
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást
0
Te hogy látod? Szólj hozzá a témához!x