fbpx

„Hogyan legyek ideális munkatárs?” – 6 tipp, hogy Te legyél az álomjelölt!

Átlagos olvasási idő: 6 perc

A munkakeresés során igyekszünk megfelelni a kiszemelt munkahely elvárásainak, hogy a lehető legjobb formánkat mutassuk. Akármennyire rutinosak vagyunk az interjúzásban, mégis előfordulhat, hogy nem úgy teljesítünk, mint ahogyan azt szeretnénk. Szakmailag a topon vagy, mégsem sikerülnek úgy az interjúk, mint ahogy azt előre eltervezed? Megtaláltad az álompozíciót, és szeretnél magabiztossá válni? A cikkben választ találhatsz arra, hogy mire érdemes odafigyelned a kiválasztási folyamat során! Kisfaludy Lilla pszichológus, coach írása – a kávéd mellé.

Sok, alapvetően jó képességekkel, hozzáállással és szakmai tapasztalattal rendelkező munkakereső bolyong a munkaerőpiac labirintusában. Hiába minősülnek kiváló munkaerőnek, bizonyos okokból kifolyólag nem sikerül munkaszerződést kötni a kiszemelt céggel.

A cikkben olyan alapvető értékeket, fogalmakat helyezünk előtérbe, amelyekről nem is gondolják a jelöltek, hogy a kiválasztás során milyen jelentőségteljes szerepet játszanak. Az esetek többségében a pályázók felkészülnek a cég hátteréből, helyzetéből, előre megválaszolják a tipikus interjúkérdéseket, néha már jobban átlátják a szervezeti hierarchiát és pozíciókat, mint maguk a kollégák, mégis elmarad a várt siker. Mit tehetünk annak érdekében, hogy előnyösebb helyről induljunk a kiválasztási folyamat során?

Hogyan legyél álomjelölt?

A következő részben végigvesszük azokat a pontokat, amelyek csekély fókuszt szoktak kapni annak ellenére, hogy mennyire fontosak az interjúztatók számára. Hat pontban megtudhatod, hogy mik azok, amikre mindenképp oda kell figyelned a munkakeresés során, ha új állás felé kacsingatsz, munkát keresel, vagy éppen az álommeló megszerzése a célod.

1. Tökéletesítsd az önéletrajzod!

Az önéletrajzod precíz, jól strukturált, igényesen vizualizált elkészítése nélkülözhetetlen, hogy belépj az álláskeresés kapuján. Az önéletrajzod képezi az első számú lenyomatodat, ami egy első benyomást, képet fest le rólad. Már ez alapján eldőlhet a megpályázott cégnél a sorsod, hiába vagy tapasztalt, felkészült, kiváló munkaerő, sőt talán a legjobb jelölt is, ha a CV (curriculum vitae: önéletrajz) ezt nem tükrözi.

Egy profi önéletrajz

A leglényegesebb pontok, amelyekre figyelj oda az önéletrajz-készítésnél:

 • Mindig a megpályázott pozícióra készítsd (emeld ki, ami releváns az adott pozíciónál).
 • Tükrözze, hogy Te milyen vagy (színek, formavilág, betűtípus…).
 • Legyen igényes, és nyelvtanilag hibátlan (ne apróságon bukj el).
 • Ne kamuzz (valós és hiteles adatokat és információkat adj meg).
 • Mindig nézd át nagyon alaposan, ezzel a szemmel: Hogyha te csupán ez alapján választanál ki valakit az adott munkakörre, behívnád-e magadat az interjúra?! Mik azok a kompetenciák, amelyeket a munkáltató ennél a cégnél fontosnak tart, a CV-d tartalmazza ezeket?

2. Légy magabiztos!

Könnyű ezt mondani, ugye?

Pedig nem mehetünk el amellett, milyen fontos, hogy legyen hited és bizalmad abban, hogy alkalmas vagy a megcélzott pozícióra. Te magad légy az első, aki hisz abban, hogy a hozzáállásod, a kompetenciáid vagy az eddig megszerzett tapasztalataid, tudásod alkalmassá tesznek arra, hogy elnyerd álmaid állását.

Munkavállalói szerepben gyakran nagyobb magabiztosságot kell mutatnunk, mint amilyennek alapvetően tartjuk magunkat. Lehet, hogy belülről úgy látjuk magunkat, nem álltunk helyt úgy, ahogy kellett volna, azonban külső szemmel nézve sokszor teljesen más benyomást keltünk. A belső bizonytalanságaink ellenére azonban fontos tudatosítanunk, hogy a másik fél összeszedettnek, kiegyensúlyozottnak lásson minket, a teljesen természetes és ösztönös izgulás figyelembevételével.

via GIPHY

TIPP: Gondold végig, hogy mik azok a dolgok, amik magabiztosságot tudnak neked adni. Legyen szó egy kabaláról, ruhadarabról, begyakorolt bemutatkozásról, mindenképp légy tudatában annak, hogy mik segíthetnek neked abban, hogy önbizalommal telve érkezz a kiválasztási folyamatra.

3. Ismerd meg önmagad!

Az önismeret az a szupererő, ami minden nehéz helyzetben támogatni tud téged. Pszichológusként nem győzzük hangsúlyozni, hogy önmagunk megismerése életünk egyik legnagyobb és legfontosabb feladata.

Egy olyan ember, aki tisztában van erőforrásaival és ismeri saját korlátait, könnyebben, sikeresebben veszi az akadályokat.

Tudja, hogy mit szeretne elérni, hogy mi támogatja ezen az úton, és hogy hogyan tud addig eljutni. Azzal, hogy érdeklődsz cikkeink iránt, és nyitott vagy a szemléletmódunkra, írásainkra, már elindultál azon az úton, ami önmagad jobb megismeréséhez vezethet.  Amennyiben úgy érzed meg kell tenned bizonyos lépéseket a fejlődésed érdekében, ez a cikk támaszod lehet abban, hogy elérhesd céljaidat.

Erőforrás-gyűjtés

Gondold át, hogy életed különböző szerepeiben milyen erősségeid vannak, milyen értékek mentén határozod meg önmagad!

Nézd meg, hogy miket soroltál fel a legtöbbször, mik a közös pontok! Ezek azok a tulajdonságok, melyek téged jellemeznek, erősítenek. Figyelj oda, hogy ezeket megmutasd már az első találkozón is!

A kiválasztási folyamat során számos ponton jelentős előnnyel indulsz, ha ismered önmagad. Tudod, hogy hogyan kezeld a kényes helyzeteket, hogy hogyan tudod kontrollálni érzéseidet. Tudod, hogy miben vagy erős, és ezeket ki tudod finoman hangsúlyozni. Ismered a működésmódod, amennyiben ismeretlen helyzetben találod magad, és tudod, hogy mi célból vagy ott, milyen kvalitásokkal és motivációkkal.

4. Légy mindig hiteles és önazonos!

Legyen szó akármilyen kiválasztási körről: interjúról, Assessment Center-ről (AC: értékelő központ), próbanapról vagy a mindennapokról, a hitelesség az egyik leglényegesebb elem, amely meghatározza az együttműködéseket, mások odafordulását az irányodba.

Higgy magadban és abban, hogy ha fejlődni szeretnél valamiben, akkor az elérhető, és ezért tudsz aktívan tenni!

A kiválasztási folyamat során arra kíváncsiak, hogy milyen is vagy te valójában. Épp ezért nem érdemes megjátszanod magad, vagy másként viselkedned, mint ahogyan természetesen tennéd. Hosszú távon semmiképp sem fogod tudni fenntartani a látszatot, és mikor fény derül az igazságra, mindenki kellemetlenül fogja magát érezni.

ideális munkatárs - nő feltartja a kezét
Szabadulj meg az álarcodtól!

Nem is beszélve arról, hogy a folyamatos játszma, álarc fenntartása rengeteg energiát emészt fel, így nem is tudsz igazán koncentrálni a feladataidra. Pedig lehet, hogy egyszerűen meg tudnád oldani őket, ha nem a szereped eljátszásával lennél elfoglalva.

Ezenkívül az ön- és mások becsapása egy állandó frusztrációt, stresszreakciót okoz, ami nemhogy a munkádra, munkahelyi kapcsolataidra, de rád sem lesz jó hatással.

Már a kezdetek kezdetén érdemes erre figyelni. Kezdd az interjúval, légy már ott is önmagad, legyél hiteles, legyél őszinte!

Ha önmagad adod, méginkább megtapasztalhatod azt, hogy te mennyire érzed odaillőnek magad, mennyire tudnál önmagad lenni, ezt miként értékelik az adott cégnél.

Illetek egymáshoz?

Ahhoz, hogy elégedettséggel és hosszabb távon motivált tudj maradni egy munkahelyen, fontos, hogy a szervezetet alkotó kollégák és te hasonló alapvető értékeket valljatok. Így a kiválasztási folyamat során érdemes lehet neked is figyelni arra, hogy a szervezet mennyire illik hozzád, nem csak arra, hogy te mennyire illesz hozzájuk.

Figyeld meg, hogy mennyire érzed magad komfortosan a kollégákkal, hogyan kezelik a jelölteket, hogyan bánnak, beszélnek egymással? Milyenek a közös terek?

5. Mondj igazat!

Az előző ponthoz erősen kapcsolódik, mégis nagyon fontos külön is kitérni rá. Ez nem azt jelenti, hogy ki kell tálalnod a munkatársaid és az egész vezetőség előtt a magánügyeidet. Inkább azt, hogy sokszor, bár nehezünkre esik, és a következmények tudatában választhatnánk a könnyebbik utat, mégis a legjobb és legtanácsosabb opció az igazmondás. Vállaljuk a felelősséget, merjünk egyenesek, őszinték lenni. Ne titkoljuk, ha valamiben még nem szereztünk tapasztalatot, vagy nem értünk hozzá. Később úgyis fény derülne rá.

ideális munkatárs - két nő együtt dolgozik
Légy hű önmagadhoz!

Manapság egyre több cég inkább az úgynevezett soft skillekre helyez nagyobb hangsúlyt, mint a hard skillekre. Mit jelent ez? Azt, hogy a jövőbeli kolléga személyisége, ”puha kompetenciái” (mint az asszertivitás, szociális készségek, konfliktuskezelés stb.), megléte fontosabb, hiszen a tudás, a szakmai hozzáértés, vagyis a hard skillek könnyebben fejleszthetők, elsajátíthatók. Szóval

könnyebb egy nyitott szemléletű, tanulékony, lelkes, őszinte, csapatjátékos, de bizonyos téren képzetlen kollégával együtt dolgozni, mint egy szakértővel, aki nem motivált a fejlődésre, nem csapatjátékos, nem kommunikatív.

Az ideális munkatárs mibenlétét meghatározza maga a céges kultúra, a munkahelyi csapat, a kollégák, a felettes nézetei, a munkahelyi célok, a jelölt eddigi munkahelyi tapasztalatai, ambíciói, attitűdje is, aki csatlakozik a céghez.

Ennek értelmében gondold végig, hogy biztos be szeretnéd-e csapni a veled szemben ülő jövőbeli kollégáidat olyan apró túlzásokkal, amelyekről azt gondolod, hogy előnyösebb pozícióba juttathatna téged!?

6. Ne félj önmagad lenni!

A vezetők és a HR-t képviselő munkatársak is előnyben részesítik és értékelik azt, ha megmutatod, hogy milyen vagy igazából! A munkáltató általában nem egy kész személyiségportfólióval érkezik a kiválasztásra, hogy pontosan kivel szeretne együttdolgozni. Van elképzelése arról, hogy milyen típusú és kvalitású emberrel tud hatékonyan együttműködni, tisztában van azzal, hogy milyen ember passzolna a csapatába, de mindezek az elvárások nem EGY konkrét személyt írnak körül.

Engedd meg, hogy megismerjék azt, aki vagy, hogy milyen feladatokban érzed magad igazán jónak, hogy miért szereted ezeket csinálni, miben tudsz igazán kiteljesedni, milyen értékeket tartasz fontosnak, és ezek miben nyilvánulnak meg.

Mi az, ami elengedhetetlen egy munkahely szempontjából számodra, hogyan tudsz effektíven dolgozni. Természetesen a másik oldalt sem kell elbújtatni! Vagyis, hogy

 • milyen feladatoknak nem tudsz egyszerűen nekiállni sem, mert annyira nem kedveled;
 • kikkel nem tudsz csapatban jól kooperálni;
 • milyen nehézségeid szoktak adódni;
 • milyen támogatásra van szükséged ahhoz, hogy sikeresek lehessetek együtt.

Ezek alapján könnyebben tudtok döntést hozni arról, hogy illeszkedsz-e a szervezetbe, illetve hogy el tudod-e képzelni magad az adott munkahelyen!

A visszajelzések ereje

Kérj visszajelzést kollégáidtól, feletteseidtől, akiknek adsz a véleményére, és építs ezekre!

Gyűjtsd össze, hogy milyen erősségeid vannak (legyen szó kompetenciáról, képességről, személyiségjegyről stb.).

Gondold végig, hogy a megpályázott pozícióhoz ezek közül melyek szükségesek és ezeket hogyan tudnád a kiválasztás során megmutatni.

Hidd el magadról, hogy te leszel az ideális munkatárs!

A munkahelyváltás, munkakeresés mindannyiunk számára megterhelő tud lenni. Azonban nem mindegy, hogy milyen gondolatokkal, motivációkkal állunk hozzá! Ha úgy érzed kétségbe vagy esve, és nem tudod mi a következő lépés, a következő cikkünkben hasznos tippeket találhatsz az álláskeresés idejére.

A fenti pontok figyelembevételével és átgondolásával sokkal sikeresebb lehetsz a munkaerőpiacon. Te is lehetsz a munkáltatók legideálisabb jelöltje, de ehhez neked is dolgoznod kell magadon, hozzáállásodon!


Felhasznált szakmai tartalom

 • Juhász, P. (2016): Karrierem könyve – Interaktív önismereti könyv. Budapest, Galenus.
 •  Kránitz, É. (2017): Állásinterjú haladóknak. Budapest, Coaching Partner Kft.

A cikk eredeti állapotában 2020.09.02-én jelent meg, a felújított verzió 2023. 04. 19-től érhető el.


Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉
Facebook
Email
Nyomtatás
5 1 szavazz
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást

Élvezted ezt a cikket? Csatlakozz a Zárt Közösségünkhöz! ❤️

Felépítésében hasonló, ám mégis más, mint a többi közösségi médiafelület. A tőlünk megszokott minőségi tartalmakkal találkozhatsz, amelyek inspirálnak, tanítanak és támogatják a fejlődésedet.

Valósítsd meg önmagad – velünk!

Neked ajánljuk
Munka és szerelem – Ha az egyikben ki vagyok égve, akkor a másikban is?
A bocsánatkérés 5 + 1 alapszabálya
Employer branding a job hopperek nyomában – avagy mit tehetünk munkáltatóként?
Szervezeti kultúra − A sikeres cégek 5 aranyszabálya
Hogyan legyek hatékonyabb? – 6 tipp a mindennapi produktivitásért

Próbálsz optimistán hozzáállni a világ dolgaihoz, de egyre nehezebben megy? Érdekel, hogyan küzdhetsz meg a téged érintő nehézségekkel, hogyan tudod megelőzni a kiégést? Mikor van szó kiégésről, és mikor motiválatlanságról? Hogyan ismerhetőek fel a kiégés jelei? Tagja szeretnél lenni egy összetartó, megoldásfókuszú, pozitív pszichológiai közösségnek? Ha bármelyik kérdésre igennel válaszoltál, várunk téged szeretettel a kerekasztal-beszélgetésünkön! Kisfaludy Lilla pszichológus, coach írása.

//
2024. április 15.

Sokan egészen fiatalon tudják és érzik, hogyan bánjanak azzal, akit megbántottak. Azonban rengeteg felnőtt, érett ember nem tanulta meg tudatosan,

//
2020. április 26.

Volt olyan hét az utóbbi időben, amikor nem jutott eszedbe az, hogy mit lehetne tenni a dolgozóidért úgy, hogy ne

//
2020. április 12.

Te is hallottál már a szervezeti kultúráról, de nem igazán tudod, hogy mit jelent? Szívesen belenéznél a szervezeti működésbe, de

//
2019. szeptember 12.

1440 perc. Ennyi időnk van egy nap arra, hogy elvégezzük a munkahelyi feladatainkat, hogy minőségi időt töltsünk családunkkal, barátainkkal, hogy

//
2020. november 2.
5 1 szavazz
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást
0
Te hogy látod? Szólj hozzá a témához!x