Lexikon

Pszichológiai fogalomtár

Pozitív Pszichológiai Magazin

  pszichiáter

  A pszichiáter olyan orvos, aki az orvosi egyetem befejezése után pszichiátriai szakorvosi képzésben vett részt, és szakképesítést szerzett.

  Pszichiáter fogalma

  A pszichiáter olyan szakember, aki valamely egyetem általános orvostudományi karán folytatott tanulmányokat, majd a hatéves alapképzés elvégzése után pszichiátriára szakosodott. A pszichiátria 5 éves képzés, amely során a jelölt elméleti képzésben vesz részt, és pszichiátriai osztályon történő rezidens orvosi munkát lát el. A képzés befejeztével pszichiátriai szakvizsgát kell tennie. A vizsga sikeres teljesítése után az egyén pszichiáter szakorvossá válik.

  Milyen feladatokat lát el pszichiáter?

  Munkájukat tekintve a pszichiáterek végzik a betegek intézményrendszerekbe való fogadását, mentális státuszt készítenek, és valamely nemzetközileg elfogadott diagnosztikus rendszer (pl. BNO, vagy DSM-IV) alapján betegségkategóriába sorolják a klienseket. Megfelelő diagnózis megléte esetén gyógyszereket írnak fel. Amennyiben pszichoterápiás képesítéssel rendelkeznek, a pszichiáterek pszichoterápiába is kezdhetnek a betegekkel.

  Hol dolgozhatnak pszichiáterek?

  A pszichiáterek az állami pszichiátriákon és egyéni (az állami intézményrendszertől független) rendelésben is dolgozhatnak. Az állami intézményrendszeren kívül folytatott gyógyító munka végzéséhez pszichoterápiás képzettség szükséges.

  A pszichiáterek az egészségügyben több területen is dolgozhatnak:

  • Gyermekpszichiátria
  • Felnőtt pszichiátria
  • Neuropszichiátria

  Az egészségügyön kívül a pszichiáterek az igazságügy területén is dolgoznak (pl. igazságügyi elmeszakértő).

  Felhasznált szakirodalom

  « Vissza a Lexikonhoz
  Skip to content