Lexikon

Pszichológiai fogalomtár

Pozitív Pszichológiai Magazin

  coaching

  Grant (2000) szerint a coaching egy megoldás- és eredményorientált együttműködési folyamat, melynek során a coach arra törekszik, hogy facilitálja a coachee (kliens) fejlődését, mind a személyes növekedés, jóllét, mind pedig a munkahelyi teljesítmény, tanulás tekintetében.

  Coaching fogalma

  Általánosan a coaching egy interdiszciplináris beavatkozás, amely magában foglalja a pszichológia, a filozófia, a menedzsment és a felnőttoktatás módszertanát.

  Coaching pszichológia

  Az Ausztrál Pszichológiai Társaság definíciója szerint "a coaching pszichológia alkalmazott pozitív pszichológiaként különböző megközelítésekre (pl.: humanisztikus pszichológia) támaszkodik, és úgy értelmezhető mint a viselkedéstudományok szisztematikus alkalmazása az élettapasztalatok, a munkateljesítmény és a jóllét növelése érdekében; olyan személyek, csoportok és szervezetek számára, akiknek nincs klinikailag jelentős mentális betegségük vagy rendellenesen magas stressz-szintjük" (APS, 2016).

  A coaching típusai

  Egyéni coaching

  • Life coaching
  • Az egyes életszakaszokon való átmenetet támogató coaching
  • Coaching és felnőttképzés elegye
  • Business coaching
  • Stresszoldó, rezilienciafejlesztő coaching

  Rendszerszintű coaching

  • Kríziscoaching
  • Executive coaching
  • Szervezeti coaching
  • Team coaching
  • Csoportos coaching

  A coach fogalma

  A coach szó alapvetően jelölhet sportedzőt, magántanárt, egy fejlesztésszemléletű vezetői stílust, de Magyarországon talán a leggyakrabban olyan coachokról hallhatunk, akik támogatnak önmagunk megismerésében, a fejlődésben, céljaink feltárásában, valamint az azokhoz vezető konkrét lépések meghatározásában.

   

  A coaching és a coach fogalmakat azonban manapság a legkülönfélébb szolgáltatásokra alkalmazzák, gyakorlatilag a komoly vezetésfejlesztéstől kezdve egészen a ködös és kétes tartalmú ajánlatokig. Találkozhatunk „gasztro coachokkal”, „beachbody coachokkal”, „szerelem coachokkal”, pénzügyi coachokkal, illetve természetesen life, business és executive coachokkal.

  Ki lehet coach?

  Mivel a coaching nem egy jogilag meghatározott szakma, a „coach” kifejezés használata nem korlátozott. Érdemes tehát körültekintően választanunk, amennyiben szakképzett coach-csal szeretnénk együtt dolgozni.

  Ki lehet coaching pszichológus?

  Van egy rendszerszintű különbség a coachok és a coaching pszichológusok működése között: a coaching pszichológussá válás sokkal szabályozottabb, hosszabb folyamat (egyetemi BA, MA képzés; módszerspecifikus képzések és licenceszerzés.

   

  A Nemzetközi Coaching Pszichológiai Társaság (International Society for Coaching Psychology, ISCP) meghatároz egy globális kritériumrendszert: képzések, akkreditáció, licenceszerzés; azonban biztosít egy lokális – országszintű – differenciációs lehetőséget a coaching pszichológusok számára.

  Felhasznált szakirodalom

  • Grant, A. M. (2000). Coaching psychology comes of age. PsychNews, 4(4), 12–14.
  • Palmer, S., Whybrow, A. (2018): Handbook of Coaching Psyhology. New York: Routledge.

  Kapcsolódó tartalmak

  milyen munka illik hozzám

  Milyen munka illik hozzám? Tippek és teszt az ideális karrierért

  2019.07.16.

  Miért fontos az, hogy szakmánk, pozíciónk illeszkedjen hozzánk? Mit is jelent ez?...

  céltudatos élet

  CÉLTUDATOS ÉLET – Hogyan vehetném kézbe az életem irányítását?

  2019.05.07.

  Nagyon is lehetséges, hogy elfoglalt életet élsz, miközben úgy érzed, nem haladsz...

  « Vissza a Lexikonhoz
  Skip to content