fbpx

coaching

Grant (2000) szerint a coaching egy megoldás- és eredményorientált együttműködési folyamat, melynek során a coach arra törekszik, hogy facilitálja a coachee (kliens) fejlődését, mind a személyes növekedés, jóllét, mind pedig a munkahelyi teljesítmény, tanulás tekintetében.

Coaching fogalma

Általánosan a coaching egy interdiszciplináris beavatkozás, amely magában foglalja a pszichológia, a filozófia, a menedzsment és a felnőttoktatás módszertanát.

Coaching pszichológia

Az Ausztrál Pszichológiai Társaság definíciója szerint „a coaching pszichológia alkalmazott pozitív pszichológiaként különböző megközelítésekre (pl.: humanisztikus pszichológia) támaszkodik, és úgy értelmezhető mint a viselkedéstudományok szisztematikus alkalmazása az élettapasztalatok, a munkateljesítmény és a jóllét növelése érdekében; olyan személyek, csoportok és szervezetek számára, akiknek nincs klinikailag jelentős mentális betegségük vagy rendellenesen magas stressz-szintjük” (APS, 2016).

A coaching típusai

Egyéni coaching

 • Life coaching
 • Az egyes életszakaszokon való átmenetet támogató coaching
 • Coaching és felnőttképzés elegye
 • Business coaching
 • Stresszoldó, rezilienciafejlesztő coaching

Rendszerszintű coaching

 • Kríziscoaching
 • Executive coaching
 • Szervezeti coaching
 • Team coaching
 • Csoportos coaching

A coach fogalma

A coach szó alapvetően jelölhet sportedzőt, magántanárt, egy fejlesztésszemléletű vezetői stílust, de Magyarországon talán a leggyakrabban olyan coachokról hallhatunk, akik támogatnak önmagunk megismerésében, a fejlődésben, céljaink feltárásában, valamint az azokhoz vezető konkrét lépések meghatározásában.

A coaching és a coach fogalmakat azonban manapság a legkülönfélébb szolgáltatásokra alkalmazzák, gyakorlatilag a komoly vezetésfejlesztéstől kezdve egészen a ködös és kétes tartalmú ajánlatokig. Találkozhatunk „gasztro coachokkal”, „beachbody coachokkal”, „szerelem coachokkal”, pénzügyi coachokkal, illetve természetesen life, business és executive coachokkal.

Ki lehet coach?

Mivel a coaching nem egy jogilag meghatározott szakma, a „coach” kifejezés használata nem korlátozott. Érdemes tehát körültekintően választanunk, amennyiben szakképzett coach-csal szeretnénk együtt dolgozni.

Ki lehet coaching pszichológus?

Van egy rendszerszintű különbség a coachok és a coaching pszichológusok működése között: a coaching pszichológussá válás sokkal szabályozottabb, hosszabb folyamat (egyetemi BA, MA képzés; módszerspecifikus képzések és licenceszerzés.

A Nemzetközi Coaching Pszichológiai Társaság (International Society for Coaching Psychology, ISCP) meghatároz egy globális kritériumrendszert: képzések, akkreditáció, licenceszerzés; azonban biztosít egy lokális – országszintű – differenciációs lehetőséget a coaching pszichológusok számára.

Felhasznált szakirodalom

 • Grant, A. M. (2000). Coaching psychology comes of age. PsychNews, 4(4), 12–14.
 • Palmer, S., Whybrow, A. (2018): Handbook of Coaching Psyhology. New York: Routledge.
« Vissza a Lexikonhoz