fbpx

depresszió

A depresszió a hangulatbetegségek közé sorolható. Főbb tünetei közé a szomorúság, motivációhiány, alvásproblémák, tehetetlenség érzés, önértékelés csökkenése tartozik.

Depresszió fogalma

Stresszre adott reakció. Depressziót kiváltó helyzet lehet például a kudarc, szeretteink  elvesztése, betegség vagy valamilyen veszteség.

Szinte minden ember életében előfordulnak olyan időszakok, amikor lehangoltnak, végtelenül kimerültnek érezzük magunkat. Ilyenkor semmi, sokszor még kedvenc programjaink sem keltik fel érdeklődésünket, szomorúak, letargikusak vagyunk. Ez azonban nem depresszió,

a szomorúság nem egyenlő a depresszióval.

A depresszió tünetei

A depresszió tünetei több területen megjelennek: érzelmi, motivációs, viselkedéses, kognitív és testi tüneteket szintjén is megjelenik.

  • Érzelmi tünetek közé a szomorúság, rosszkedv, örömképtelenség, öngyűlölet, és szeretetképtelenség tartozik.
  • Motivációs tünetek közé az érdeklődés hiánya, a kedvetlenség tartozik.
  • Viselkedéses tünetek közt az aktivitás csökkenését, az anergiát (erőtlenséget), belassultságot tapasztalhatjuk. Ezenkívül a görnyedt testtartás, halk beszéd is jellemezheti a depressziós embert.
  • Kognitív – gondolkodási tünetek közt a negatív énképet, világképet, pesszimizmust, reményvesztettséget, koncentrációhiányt említhetjük.
  • Testi tünetként a fejfájás, emésztési zavar, evészavar, fogyás vagy hízás, szédülés, alvászavar, állandó fáradékonyság jellemi.

Pszichiátriai betegség akkor állapítható meg, ha meghatározott ideig, meghatározott számú tünet együttes jelenléte áll fent.

Felhasznált szakirodalom

  • A DSM-IV diagnosztikai kritériumai. Zsebkönyv. Animula, Budapest, 1997.
« Vissza a Lexikonhoz