fbpx

szorongás

A szorongás feszültséggel, aggódással teli állapot. Egy adaptív válasz a bennünket érő stresszre, azonban ha eltúlzottan jelenik meg, vagy a veszély elmúltával nem szűnik, akkor szorongásos zavarok alakulhatnak ki.

Szorongás fogalma

A szorongás a veszélyes állapotoknak a következménye, amelyekkel kapcsolatban megküzdési kapacitásunkat vagy kontrollunkat kevésnek és jelentéktelennek értékeljük. A szorongás felfokozott megjelenési formája a pánik, amelynek kialakulása esetén mindent elsöprő rossz érzést és rémületet, különösen súlyos esetben halálfélelmet élünk át.

A szorongás fajtái

Többféle csoportosítása létezik, Freud például megkülönböztet reális és neurotikus szorongást.

  • A reális szorongás a fenyegető helyzetekre adott ésszerű válasz, ezzel szemben
  • a neurotikus szorongás aránytalanul erős a tényleges veszélyhez képest, és elsősorban a tudattalan belső konfliktusokból fakad.

Spielberger ezentúl megkülönbözteti egymástól az állapotszorongást és a vonásszintű szorongást.

  • Az állapotszorongás alatt értjük a szorongás aktuális szintjét,
  • a vonásszintű szorongás pedig arra vonatkozik, hogy általában véve mennyire vagyunk hajlamosak ezt az állapotot átélni a mindennapjainkban, ebben ugyanis egyéni különbségek vannak.

Felhasznált szakirodalom

  • Atkinson, R. C., Hilgard, E. (2005): Pszichológia. Budapest: Osiris Kiadó.
  • Spielberger, C. D. (2010): State-Trait Anxiety Inventory. In. Weiner, I. B., Craighead, W. E. (szerk.): The Corsini Encylopedia of Psychology, 4th Edition. John Wiley and Sons, Hoboken, New Jersey.
« Vissza a Lexikonhoz