fbpx

Tényleg a „rosszfiúkhoz” vonzódnak a nők? – Párválasztás és kötődés

Átlagos olvasási idő: 4 perc

A párválasztás és kötődés rengeteg közös tulajdonsággal bír: például mindkettő társas kapcsolatokhoz köthető, továbbá rendkívüli hatást gyakorolnak az életünk valamennyi területére. Mindez igaz pozitív, boldogsággal teli párkapcsolat / kötődés esetén, viszont akkor is, ha netalántán negatív kapcsolódásról, kötelékről van szó. Kíváncsi vagy rá, hogy milyen módon befolyásolja a kötődési stílusod a párválasztásodat? Ha a válaszod igen, ez a cikkünk neked szól! Bartalis Zsófia írása.

A párválasztás és kötődés témaköre a pszichológiai szakdolgozati kutatásom keretein belül lett górcső alá véve, amely arra kívánt fényt deríteni, hogy az egyes kötődési stílusok, továbbá a nemi szerepekkel kapcsolatos nézetek következtében a nők milyen mértékben vonzódnak a „rosszfiúkhoz”. Ennek érdekében kidolgoztam egy online kérdőíves felmérést, s ezt 228 fő töltötte ki. A Megoldásközpont Magazin és Közösség foglalkozik a témával.

Szerelem a levegőben

A szerelmi kapcsolatokra alapvetően jellemző az intimitás, az elköteleződés, illetve a szenvedély – mindezen tényezők pedig sajátos szerepet töltenek be a kapcsolatokban és a bennük részt vevő személyekben. Az, hogy rövid vagy hosszú távú párkapcsolatra vágyunk-e, meghatározza, hogy milyen tulajdonságokat, jellemvonásokat keresünk a lehetséges párunkban (úgy mint szexuális vonzalom, közös érdeklődési kör).

Léteznek olyan tudattalan pszichológiai folyamatok, amelyek jelentősen befolyásolják a párkapcsolatainkat: ezek egy része visszavezethető az evolúcióra, azon belül pedig a fizikai vonzerőre, ami sokszor nagy szerepet kap a párválasztási döntéseinkben. Emellett az egyes generációkba (például X-, Y-, Z-generációba) való tartozásunk, valamint a nemi szerepeink (hagyományos és modern felfogás) is meghatározó elemei lehetnek a párválasztásnak.

Párválasztás és kötődés - Párkapcsolati boldogság

A párkapcsolatunk és a benne megélt boldogságunk rengeteg tényezőtől függ, többek között a saját és a párunk személyiségétől, tapasztalataitól.

A kötődés elengedhetetlen része az életünknek. Az emberi kapcsolódások során létrejövő belső modellek meghatározzák a gondolatainkat, érzelmeinket és viselkedésünket.

Milyenek a „rosszfiúk”?

Bár a kötődési stílusunk rugalmasnak mondható, mégis végigkísérhet bennünket az egész életünkön. A kisgyermekkori kapcsolataink során megtapasztalt helyzetek jelentősen befolyásolják a felnőttkori kötődésünket, a szerelmi kapcsolatokban való működésünket és a párunkkal való együttműködést. Ezt szemlélteti az is, hogy kutatások szerint a biztonságos kötődésű személyekre mélyebb szintű bizalom, elköteleződés és párkapcsolati elégedettség jellemző, mint a bizonytalan kötődési stílusúakra (Feeney, 2008; Simpson, 1990).

A jelenlegi vizsgálat középpontjában kifejezetten az olyan „rosszfiúkhoz” való vonzódás állt, akik az alábbi tulajdonságokkal jellemezhetőek:

 • nagy szabadságérzettel rendelkeznek, lázadó beállítottságúak;
 • dominánsak, izgalmasak, szórakoztatóak;
 • nehezen köteleződnek el, nem igazán mutatják ki az érzelmeiket és nem támogatóak;
 • jóképűek, vonzóak, szenvedélyesek.

A párválasztás és kötődés kapcsolata

A vizsgálat olyan eredményeket tárt fel, miszerint az egyes kötődési stílusok valóban meghatározhatják a párválasztást és a nem megfelelő személyekhez, esetleg a „rosszfiúkhoz” való vonzódást – bizonyos esetekben. Akikre az intimitás kellemetlen megélése és ambivalencia (több ellentétes érzelem együttes megnyilvánulására való hajlam, például amikor egyszerre szeretünk és gyűlölünk valakit) jellemző, ők hajlamosabbak lehetnek előnyben részesíteni a „rosszfiúkat” egy párkapcsolatban.

Tehát az elutasító és a félelemteli módon kötődő nők nagyobb arányban találják vonzónak az említett férfiakat, mint akiknek biztonságos vagy aggodalmaskodó kötődés tulajdonítható.

Ez a megállapítás összhangban áll azokkal a tanulmányokkal, amelyek szerint az elkerülő (elutasító vagy félelemteli) kötődésű nők kisebb mértékű érdeklődést mutatnak a „jófiúk” iránt, valamint azok a személyek, akik elköteleződés és intimitás nélküli kapcsolatra vágynak – mint általában az elkerülő kötődésű személyek –, inkább a „rosszfiúk” mellett döntenek (DeBuse, 2016; McDaniel, 2005).

„Se veled-se nélküled” kapcsolatokban sokszor bizonytalan kötődésűek vesznek részt.

Párválasztás és kötődés - "Se veled-se nélküled" kapcsolatok

További eredményként említendő meg, hogy a Z-generáció tagjai (a 15-29 évesek) nagyobb hajlamot mutatnak a „rosszfiúkhoz” való vonzódásra, mint az X-generációba tartozó nők (44-59 éves korosztály). Ennek részben a média – filmek, sorozatok, modern romantikus regények – és az internetnek való kitettség állhat a hátterében, azonban megfelelő kutatási eredmények hiányában ez nem állítható teljes bizonyossággal.

Ha a párválasztás és kötődés kapcsolatán túl szívesen olvasnál tovább párkapcsolati témában, érdemes lehet a Megoldásközpont Magazin témába vágó cikkei között böngészned.

Új felismerések

A Megoldásközpont Magazin és Közösség jó szívvel támogatta, segítette a jelenlegi kutatásom. Ha tagja szeretnél lenni egy összetartó, megoldásfókuszú, pozitív pszichológiai közösségnek, csatlakozz hozzánk az online felületünkön.

Önismereti kérdések

Eddig milyen szempontok alapján választottál párt? – Mely tulajdonságok azok, amelyek számodra elengedhetetlenek a párodban? – A családban megélt kapcsolódásod mutat hasonlóságot a múltbeli / jelenlegi párkapcsolatoddal? Ha igen, miben?

Fontos kiemelni, hogy ha a cikk következtében felismertél magadban egy ismétlődő negatív kapcsolati mintázatot vagy más olyan folyamatot / gondolatot / érzelmet, amivel nehezen küzdesz meg, az pszichológusi segítséget igényelhet – ne habozz felkeresni egy szakembert!


Felhasznált szakmai tartalom

 • DeBuse, C. J. (2016). Do bad boys finish first?: An investigation of a lay theory of heterosexual women’s mate preferences (Doctoral dissertaiton).
 • Eagly, A. H., & Wood, W. (1999). The origins of sex differences in human behavior: Evolved dispositions versus social roles. American psychologist, 54(6), 408.
 • Feeney, J. (2008). Adult romantic attachments: Developments in the study of couple relationships. In: Cassidy, J., Shaver, P. R. (szerk.): Handbook of attachment: Theory, research, and clinical applications. Guilford Press. 456-481.
 • Hazan, C., & Shaver, P. (1987). Romantic love conceptualized as an attachment process. Journal of Personality and Social Psychology, 52, 511-524.
 • McDaniel, A. K. (2005). Young women’s dating behavior: Why/why not date a nice guy?. Sex Roles, 53(5), 347-359.
 • Meskó, N. (2013). Szex és lélek: A párkapcsolatok pszichológiája. Pro Pannónia.
 • Simpson, J. A. (1990). Influence of attachment styles on romantic relationships. Journal of Personality and Social Psychology, 59(5), 971-980.
 • Smith, E. R., Mackie, D. M., & Claypool, H. M. (2021). Szociálpszichológia. ELTE Eötvös.

További felhasznált irodalom itt és itt érhető el.


Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉
Facebook
Email
Nyomtatás
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást

Élvezted ezt a cikket? Csatlakozz a Zárt Közösségünkhöz! ❤️

Felépítésében hasonló, ám mégis más, mint a többi közösségi médiafelület. A tőlünk megszokott minőségi tartalmakkal találkozhatsz, amelyek inspirálnak, tanítanak és támogatják a fejlődésedet.

Valósítsd meg önmagad – velünk!

Neked ajánljuk
Így éltem meg a digitális detoxot! – Tapasztalatok és tippek
A példaképek pszichológiája – Ezt árulja el rólad a példaképed!
Tényleg a „rosszfiúkhoz” vonzódnak a nők? – Párválasztás és kötődés
<strong>Önismeret a szexualitáson keresztül – Interjú Benke Vali Leriával</strong>
Elvárások a párkapcsolatban – Mondj nemet a megfelelési vágynak!

A digitális detox – ami szünettartást jelent a közösségi média, illetve az elektronikus eszközök használatában – egyre elterjedtebb a mai

//
2023. június 27.

A példaképek ősidők óta jelentős szerepet játszanak az emberek életében. Bizonyára mindannyian ismerünk legalább egy olyan személyt, aki hatással van

//
2024. február 11.

A párválasztás és kötődés rengeteg közös tulajdonsággal bír: például mindkettő társas kapcsolatokhoz köthető, továbbá rendkívüli hatást gyakorolnak az életünk valamennyi

//
2024. június 14.

A 2023. október 5 és 8 között megrendezésre kerülő online Reziliencia Konferenciánkon több, mint 45 szakemberrel és izgalmas témákkal várjuk

//
2023. szeptember 29.

Te is érezted már úgy, hogy az a feladatod az életben vagy a párkapcsolatodban, hogy minden elvárásnak megfelelj, figyelmen kívül

//
2023. május 5.
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást
0
Te hogy látod? Szólj hozzá a témához!x