fbpx

Találj vissza a belső középpontodhoz! – 3+1 tipp [INTERJÚ]

Átlagos olvasási idő: 5 perc

Érezted már úgy, hogy elveszel a stresszes hétköznapok zajában? Forgolódsz éjszakánként, mert a zakatoló gondolataid foglalják le az elméd? Mintha egy mentális időutazó lennél, aki a múlton való rágódás (Mi lett volna, ha…?) és a jövő miatti aggódás (Mi lesz, ha…?) fogságában él? Szeretnél egy mélyebb, tudatosabb kapcsolatot kialakítani önmagaddal és megtalálni belső egyensúlyodat? Ha a fenti kérdések bármelyikére „Igen”-nel feleltél, akkor ez a cikk neked szól! Interjú Gerhát Réka pszichológus és mindfulness tanárral – Sipos Cintia Rita tollából.

Egy korábbi előadásodban hallottam tőled, hogy a mindennapok kihívásai gyakran eredményeznek külső és belső káoszt, amikor is gyakorlatilag „elveszítjük a kapcsolatunkat önmagunkkal”. S hogy a belső középpontunk megtalálása nem csupán átmeneti nyugalmat hozhat, hanem lehetővé teszi, hogy hatékonyabban kezeljük a stresszt, javítsunk kapcsolataink minőségén, és rugalmasan ellenállóvá váljunk az élet kihívásaival szemben.

Mi is pontosan a „belső középpont”, amire utalsz?

Különböző pszichológiai elméletek és modellek, így az 1980-as években alkotott Belső Családrendszer Modell (Internal Family Systems, IFS; Schwartz és Sweezy, 2020) szerint az elménk különböző részekből áll. S mindannyiunknak van egy ún. “Én”-je (a “Self”), azaz egy kompetens belső vezetője, aki a jelenben él, vezet és összhangba hoz minket a belső és külső világunkkal, segítve az önismereti úton való haladást, a gyógyulást és a személyes növekedést.

Belső középpont megtalálása
A szívünk legmélyén ott van a valódi Énünk.

Úgy is fogalmazhatunk, hogy az Én az, aki valójában a szívünk legmélyén vagyunk. Ez az Én a maga természetességében – sok-sok értékes tulajdonsággal bír. Csak hogy néhányat említsek ezek közül az erőforrások közül:

  • Kíváncsiság (Curiosity)
  • Nyugalom (Calm)
  • Tisztánlátás (Clarity)
  • Kapcsolódás (Connectedness)
  • Együttérzés (Compassion)
  • Bátorság (Courage)
  • Magabiztosság (Confidence)
  • Kreativitás (Creativity)
Ezek szerint mindenkiben ott van az „Én”… csak bizonyos esetekben nem elérhető?

Valahogy így. Ha az Én nem (mindig) vezeti a belső rendszert (pl. ha valaki nem nyugodt és együttérző, a viselkedése impulzív, esetleg önmaga vagy mások számára ártalmas), az nem azért van, mert az Én hibás vagy alkalmatlan, hanem mert bizonyos belső és külső tényezők nehezítik (pl.: terheket hordozó, sérült, traumatizált énrészek vették át az irányítást; és/vagy stresszes, mérgező környezetben élünk). Amint az Én szabadon “mozoghat”, minden adottsága megvan ahhoz, hogy aktív, bölcs vezetője legyen a belső rendszernek és elősegítse az egészséges, teljes élet felé való elmozdulást.

Ez megnyugtató, mert néha úgy érzem, valami baj van velem…

Megnyugtatlak, semmi baj nincs veled. Egyszerűen csak napjaink elképesztően rohanó, elárasztó, teljesítményfókuszú világában könnyű elveszíteni az egyensúlyt. Lehet tehát, hogy az Én még nem elég erősek ahhoz, hogy minden helyzetben megtartsuk magunkat, vagy hogy könnyen visszataláljunk a belső nyugalom állapotába… de ott van bennünk! S mivel ott van, a megfelelő eszközökkel, módszerekkel és hozzáállással erősíthetjük.

Milyen egyszerű lépéseket tehetek, és tehetnek meg a kedves olvasók még ma, hogy közelebb kerüljenek a belső középpontjukhoz?

A tudatos jelenlét és az önismereti mélyülés, az énrészeinkkel (pl. a Belső Kritikussal vagy a sebzett Belső Gyermekkel) folytatott belső munka lehetővé teszi, hogy a régi hiedelmek, minták, szokások, sémák aktivizálódása esetén (is) kilépjünk az automatikus, robotpilóta üzemmódból, és visszatérjünk az “itt-és-most”-ba, vagyis a legmélyebb önmagunkhoz. Mindenekelőtt azonban tudnunk kell, honnan indulunk…

1. Mérd fel a kiindulóhelyzetet! (~2-3 perc)

Ha valaha is érezted már, hogy bizonyos helyzetekben kizökkensz a belső egyensúlyodból, akkor érdemes kitöltened a Belső Egyensúly Önismereti Tesztet. Ez a rövidke kérdőív segít felmérni, milyen gyakran éled meg a tudatos jelenlét állapotát, és hogy milyen gyorsan találod meg újra a belső középpontodat, ha megpróbálnak magukkal sodorni az életed viharai (a stressz, a szorongás stb.).

2. Gyakorold a tudatos jelenlétet! (~5-8 perc)

Azáltal tehát, hogy a múlton való rágódás, a jövő miatti aggódás, és az elárasztó negatív emlékek, érzelmek viharából visszatérünk a jelenbe, láthatóvá válnak a lehetőségeink, és tudatosan választhatunk, hogy mit teszünk az adott helyzetben.

Ha az én személyes véleményemre is kíváncsi vagy, akkor azt mondanám, hogy a „mindfulness” elsőre csak egy divatszónak tűnhet. Azonban valami olyasmit takar, ami egy nagyon hasznos képesség lehet mindannyiunk számunkra a mai világban.

A mindfulness, azaz a tudatos jelenlét vagy éber figyelem a legegyszerűbben az elménk azon képessége, aminek segítségével kíváncsi, nyitott, elfogadó módon figyelhetjük meg, hogy mi történik bennünk és körülöttünk.

Kicsit olyan ez, mintha a belső középpontunkban lennénk, és ha fel is bukkan egy gondolat (pl. egy énrészünkből fakadó ítélkező hang), érzés vagy testi érzet – ami teljesen természetes emberi reakció, azt is észrevesszük, látjuk, hogy itt van, de nem lep el. Nem ragaszkodunk úgy, nem azonosulunk velük teljes egészében, és ha ki is billentenek, gyorsabban vissza tudunk térni a belső középpontunkba.

Formális gyakorlás lehet a pár perces légzésfigyelés. Most is megtehetjük. Olyan ez, mint amikor gyermekként figyeltük a felhőket az égen. Megfigyelhetjük, ahogy lélegzünk.

Oda is teheted a hasadra a kezed, és csak figyeld meg ahogyan be- és kilélegzel – három légzés erejéig. Ez a gyakorlat segíthet tudatosan megállni, és visszatérni a jelen pillanatba.

3. Ismerd meg a benned élő kritikus hangot! (~15-20 perc)

A Belső Kritikus egy olyan énrész, aki gyakran ítélkezik, minősít, kritizál és magas elvárásokat támaszt velünk szemben. Olyan, mint egy szigorú szülő vagy tanár, aki sosem elégedett. Valójában arról van szó, hogy egy korábbi időszakból (gyakran gyermekkorunkból) származó szereplő mintázza ezt a belsővé tett kritikus hangot. Ha a legtöbb emberhez hasonlóan benned is erősen dominál a Kritikus, akkor nagyon nehéz lehet visszatalálnod az egyensúlyodhoz.

A Belső Kritikussal való tudatos munka segíthet csökkenteni a stresszt, növelni az önbecsülésünket. Felismerve és megszelídítve, helyreállíthatjuk a belső egyensúlyunkat. Ehhez hoztam egy rövidke gyakorlatot, ami ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

+1: Gyere el a kurzusomra, ahol célzottan dolgozhatunk a belső egyensúlyod megtalálásán! (~6 hét) 🙂
Jól hangzik, pontosan hogy kell elképzelni a Belső középpont megtalálása című kurzusodat?

A kurzusom célja egész egyszerűen az, hogy békésebb, kiegyensúlyozottabb életet élhessünk. Nem majd, hanem itt-és-most. ❤️

6 hetes önismereti utazás során megtanulod, hogyan élj a jelen pillanatban, és hogyan csökkentsd a stresszt a mindennapjaid során. Emellett bevezetlek a Belső Családmodell alapjaiba, ami segít megismerni és megérteni az énrészeidet, valamint megtanít, hogyan kezelheted hatékonyabban belső konfliktusaidat, és hogyan teremthetsz békét önmagadban.

Hetente 2 óra élő, online workshop

A kurzus hetente 2 óra online jelenlétet kínál, ahol interaktív workshopok keretében személyesen is kapcsolódhatsz velem és a résztvevőkkel. Ez lehetővé teszi, hogy figyelemmel kísérjem a haladásodat, és közvetlen támogatást, visszajelzést kapj a folyamat során.

Gyakorlati technikák és eszközök

Nemcsak elméleti tudásra teszel szert, hanem konkrét, gyakorlati technikákat és eszközöket is megismerhetsz (pl. önismereti feladatok, meditáció, naplózás), amelyek segítenek a mindennapi stresszkezelésben és az énrészeiddel való tudatos kapcsolódásban.

Biztonságos, támogató Közösség

Részesévé válhatsz egy támogató közösségnek, ahol megoszthatod tapasztalataidat, kérdéseidet, kihívásaidat, és tanulhatsz másoktól. A „közösségi” élmény kulcsfontosságú a fejlődési folyamatban, mert amellett, hogy segít megerősíteni az új ismereteket, lehetőséget ad a kapcsolódásra, a társas gyakorlásra.

A kurzus tematikája
Egy kérdés maradt: hol jelentkezhetnek az olvasóink?

Ha úgy érzed, téged hív ez a lehetőség, és szívesen dolgoznál velem, ide kattintva minden fontos információt megtalálsz:


Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉
Facebook
Email
Nyomtatás
5 1 szavazz
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást

Élvezted ezt a cikket? Csatlakozz a Zárt Közösségünkhöz! ❤️

Felépítésében hasonló, ám mégis más, mint a többi közösségi médiafelület. A tőlünk megszokott minőségi tartalmakkal találkozhatsz, amelyek inspirálnak, tanítanak és támogatják a fejlődésedet.

Valósítsd meg önmagad – velünk!

Neked ajánljuk
Találj vissza a belső középpontodhoz! – 3+1 tipp [INTERJÚ]

Érezted már úgy, hogy elveszel a stresszes hétköznapok zajában? Forgolódsz éjszakánként, mert a zakatoló gondolataid foglalják le az elméd? Mintha

//
2024. április 27.
5 1 szavazz
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást
0
Te hogy látod? Szólj hozzá a témához!x