fbpx

figyelem

A figyelem azon képesség, hogy bizonyos információk részleteit kiemeljük, míg más információkat ezzel egyidejűleg figyelmen kívül hagyjunk.

Figyelem fogalma

A figyelem az a folyamat, amely során a szervezet kiválasztja és feldolgozza a külvilág azon mozzanatait, amelyek a viselkedés szempontjából lényegesek.

A figyelem, koncentráció teszi lehetővé számunkra azt, hogy a külső környezet ingereiből kiszűrjük azokat, amelyek az aktuális feladat elvégzéséhez szükségesek. A nem figyelt információkra gyakran szinte nem is emlékszünk a későbbiekben.

A figyelem típusai

A figyelemnek rendkívül sok fajtáját különböztetjük meg.

A spontán (más néven önkéntelen) figyelem általában újszerű ingerre irányul, reflexszerű. A szándékos figyelem az, amikor akaratlagosan odafigyelünk egy feladatra.

Ennek a kettőnek a találkozása gyakran előfordul, például amikor tanulni szeretnénk, de minduntalan elvonja a figyelmünket bármi más, ami nem a tananyag.

A szelektív figyelem során azon van a hangsúly, hogy mennyire tudunk szelektálni – azaz kizárni a zavaró tényezőket. Például amikor szeretnénk beszélgetni, de megy a televízió a szobában.

A hosszú időn át fenntartott figyelmet koncentrációnak nevezzük. Ez egy igen fárasztó folyamat, rendkívül kimerítő az elménk számára. A koncentrációs készségre az életünk rengeteg területén szükségünk van – és ez szerencsére fejleszthető.

A megosztott figyelem – a köznyelvben multitasking néven elterjedve – azt jelenti, hogy egyszerre több dologra is figyelünk, azaz megosztjuk a figyelmünket több feladat, tevékenység között egyidőben.

Felhasznált szakirodalom

  • Atkinson, R. C., Hilgard, E. (2005): Pszichológia. Budapest: Osiris Kiadó.
  • Hari, J. (2021). Tönkretett figyelem – 12 ok, amiért nem tudunk koncentrálni. Budapest: Gabo Kiadó.
« Vissza a Lexikonhoz