Lexikon

Pszichológiai fogalomtár

Pozitív Pszichológiai Magazin

mentor

Mentor fogalma: pártfogó, tanácsadó, nevelő.

Mentor fogalma

A mentor szó a görög Mentor névből ered, aki Odüsszeusz barátja és tanácsadója volt. Mentornak nevezünk egy nagy tapasztalattal és szakmai elismertséggel rendelkező személyt, aki a mentoráltjának (pártfogoltjának) segítséget nyújt, iránymutatást ad a fejlődését elősegítve.

Ez megjelenhet magánéleti, oktatási vagy munkahelyi környezetben is.  Így lehet egy mentori kapcsolat formális vagy informális.

Formális értelemben egyes munkahelyeken, szakmában is (pl.: pszichológus) a mentor alatt egy olyan személyt értünk, aki megosztja ismereteit a szakmai kérdésekben. Informális, azaz magánéleti helyzetekben gondolhatunk egy idősebb pártfogolóra (akár atyai jóbarátra) aki tudásával segíti mentoráltját az élet nehézségeinek megoldásában.

Felhasznált szakirodalom

  • Freedman, M. (1992). The Kindness of Strangers. Reflections on the Mentoring Movement. PA: Public/Private Ventures, Philadelphia.

  • Zimmerman, M. A., Bingenheimer, J. B., Behrendt, D. E. (2005). Natural mentoring relationships. In: DuBois, D. L., Karcher, M. J. (szerk.) Handbook of youth mentoring. Sage Publications, London.

Kövess minket Facebookon! 😉
Fent vagy Instagramon? 🙃

Kapcsolódó tartalmak

karrier

Karrier lépésről lépésre, avagy egy életút munkapszichológus szemmel

2019.06.01.

Közszájon forgó állítás, hogy életünk egyharmadát a munkahelyünkön töltjük, ennek ellenére a...

« Vissza a Lexikonhoz

"Hogyan küzdhetek meg az élet viharaival?

Ez a konferencia megmutatja, hogyan törheted át azokat a belső korlátokat, amelyek hátráltatnak abban, hogy tartalmasabb, teljes életet élhess.

Megszakítás