fbpx

Indítsd jól a napod! – 6 tipp, ha eleged van a reggeli káoszból

Átlagos olvasási idő: 5 perc

Sokszor irigykedve nézzük azokat az embertásainkat, akik már kora reggel szinte makulátlan állapotban betipegnek a munkahelyükre, elmesélik, hogy arra is jutott idejük, hogy elmenjenek futni, sőt a gyerekeket is hamar el tudták vinni a suliba, és még egy új recept alapján omlettet is csomagoltak mindenkinek. Mindez számodra sem elérhetetlen. A cikkben megnézzük, hogy milyen praktikáik vannak, hogyan tudják mindezt kivitelezni, valamint azt, hogy hogyan fogod tudni akár náluk is jobban csinálni! Kisfaludy Lilla pszichológus, coach írása – a kávéd mellé. [Forró csokoládé]

Télen kifejezetten sokan küzdünk a ,,nem bírok kikelni az ágyból” szindrómával. Ebben az időszakban még nehezebben indulnak a reggelek. Vannak olyan apróságnak tűnő, mégis bevált ötletek, amelyek kis odafigyeléssel nagyot tudnak dobni a napjaink elindításában.

A reggeli élmények, érzések nagy hatással vannak a nap további részére. Hiszen mindannyian ismerjük azokat az extra szerencsétlenül sikerült reggeleket, amelyek akár az egész napunkat el tudják baltázni. A cikk további részében arra találsz tippeket, hogy megtaláld a saját megoldásaidat; olvashatsz arról, hogyan tudsz hozzájárulni ahhoz, hogy a reggeleid pezsgéssel, lendülettel töltsék fel a napodat.

1. Ki korán kel, aranyat lel

Bölcs mondásnak tűnik, de valóban így van? Rengeteg életmód-tanácsadással foglalkozó oldalon azt találhatod, hogy ébredj korán. Ennek ellenére valószínűleg nem én vagyok az egyetlen, aki azt állítja, hogy soha nem fogom megszeretni a korán kelést. Természetesen hozzá tudok szokni, és ha kell, akkor felkelek akár 6, na jó, 5 órakor is.

Azonban ahhoz, hogy igazán jól induljon a napod, nem az a lényeg, hogy korán kelj, hanem az, hogy ismerd meg a saját működésmódodat, igényeidet.

Az egyik leglényegesebb pontja annak, hogy hogyan indul a napod, az, hogy kipihenten ébredj. Ugyanolyan fontos, hogy ne aludd túl magad, mint ahogy az is, hogy eleget aludj.

A videóban találhattok néhány tippet, amik segíthetnek abban, hogy jobban tudj aludni!

Ehhez egész elképesztő kütyük állnak a rendelkezésedre, amiken követni tudod az alvási ciklusodat, és tippeket kapsz ahhoz, hogy az alvásminőséged jobb legyen. Mindannyiunknak különböző preferenciái vannak az alvás tekintetében. Így például az ágy keménysége, a szoba sötétsége, a hangok mind hatással vannak az alvásunkra. Ebből kifolyólag, igen fontos kiindulási alap, hogy amit meg tudsz tenni a saját kipihentséged érdekében, azt tedd meg. Ismerd meg, majd vezesd be, hogy melyek azok a körülmények, szokások, amelyek a leginkább hozzájárulnak ahhoz, hogy igazán frissen ébredj.

2. A gondolatok teremtő ereje

Ahhoz, hogy jól induljon a reggeled, elengedhetetlen, hogy a pozitív gondolataidnak, érzéseidnek teret adj. A napindító gondolataid, érzéseid erőteljes hatással vannak az aznapi teljesítményedre, hangulatodra, az egész napos tevékenységeidre és hozzáállásodra.

Ezért kiemelten fontos, hogy amikor felkelsz, gondolj arra, hogy aznap milyen pozitív dolgok fognak téged érni. Mik azok, amiket vársz? Miért örülsz annak, hogy egy új nap kezdődik?

Még hatásosabb, ha már este, lefekvéskor elkezded ezeket átgondolni, így a reggeledet úgy indíthatod, hogy már van egy kis ,,muníciód”, még akkor is, ha egy kihívásokkal teli nap előtt állsz.

indítsd jól a napod

Indítsátok úgy a reggeleket, hogy este boldogan tudjatok mesélni az aznap történtekről.

Vannak napok, amikor igazán nehéz megtalálni a válaszokat, de ezentúl indítsd úgy a napod, hogy az első pár gondolatodban szerepeljenek azok a dolgok, amiket szívesen csinálsz meg aznap, amikre vágysz, és megadhatod magadnak, hogy megvalósítsd. Akár a család többi tagjával is bevezethetitek, hogy lefekvés előtt közösen beszéltek arról, hogy kinek miért érdemes másnap felkelni, mi az, amiért a másnap különleges és élvezetes lesz. Ezt a gyerekek akár le is rajzolhatják, el is játszhatják.

3. Készítsd elő a reggeli terepet!

Te is szoktad este azt mondani, hogy másnap reggel majd megcsinálod? Azt hiszem, sokan élünk a halogatás művészetével. Még annak ellenére is, hogy belátjuk, hogy a holnapi énünknek sem fog jólesni elvégezni az adott teendőt. Pedig sokszor az esti kimerültség rákényszerít minket arra, hogy egy-egy feladatot másnapra toljunk.

A reggeli indulásunk érdekében ne görgessünk magunk elé akadályokat.

Próbáljuk meg előkészíteni a terepet a jövőbeli énünknek! Ha ezt megtesszük, hálásak leszünk magunknak, hogy nem a reggeli káosz közepén kell még egy plusz, befejezetlen elfoglaltsággal vesződnünk, még ha este nagyon fáj is megcsinálni. 

4. Egységben az erő

Ha szükséged van egy kis reggeli tuningra, akkor ne sajnáld magadtól. Lehet szó egy kis gyümölcsről, édességről, énidőről vagy zuhanyzásról, vagy egy csésze finom kávéról az ágyban… Fogalmazd meg, hogy mire lenne szükséged, és kössetek kompromisszumokat, hogy mindannyian meg tudjátok kapni ezeket az apró napindító figyelmességeket, kedvességeket egymástól.

Az apró kedvességek igazán fel tudják dobni még a borongós reggeleket is.

indítsd jól a napod

Azok, akik odafigyelnek egymásra, és közös erővel indítják el a napot, még az igazán problémás reggeleket is képesek kevésbé feszülten kezelni. Ehhez érdemes felosztani a reggeli teendőket, így sokkal sikeresebben és nyugodtabban tudják kezdeni a napjaikat. A feszültség és rohanásmentes reggelek egyik kulcsa az, hogy mindenki tudja a saját feladatát, és a többieket figyelembe véve alakítja a reggeli teendőit, szokásait. Hiszen mindannyian tudjuk, hogy sosincs elég fürdőszoba vagy tükör a házban, ugye?

5. Meditálj!

Sokan sokféleképp indítják a reggelüket. Az viszont biztos, hogy a meditatív tevékenységek nagy kezdőlöketet tudnak adni a napunkhoz. A meditáció segít abban, hogy közelebb kerüljünk saját lelkivilágunkhoz, gondolatainkhoz, érzéseinkhez. Elősegíti azt, hogy rendet és nyugalmat teremtsünk elménkben. A reggeli meditáció aktívan hozzájárul az életminőségünkhöz, hiszen elősegíti agyunk és testünk egészséges működését, csökkenti a reggeli feszültséget, felkészít minket az aznapi stresszes helyzetekkel való megküzdésre.

👉Ha érdekelnek a meditációs technikák, olvass tovább itt.

Érdemes lehet bevezetni egy reggeli 5 perces meditatív tevékenységet, akár önmagunk, akár a család minden tagja számára. A hatékony és eredményorientált napok egyik legjobb indítása nem is lehetne más, mint egy reggeli napindító fókuszált, koncentrált meditáció!

6. Építs be valami újat!

A reggeli rutin az, amit már annyiszor belénk sulykoltak, mégis valahogy lehetetlennek tűnik megvalósítani. Hiszen minden reggel más…

A reggeli rutin azonban sokak számára kifejezetten fontos – ilyenkor várjuk, hogy a testünk és az agyunk is kicsit magához térjen. Ez az az idő, amit nagyon nehezen tudunk átalakítani. Mégis, ha más élethelyzetbe kerül az ember, akkor magától változtat ezeken a bevált működési módokon – amennyiben az szükséges. Ezenkívül mindenki úgy alakítja ki a reggeli megszokott tennivalókat, ahogyan számára a legalkalmasabb, ahogy a legjobban beválik.

Annak ellenére, hogy nagy valószínűséggel a reggelünket hatékonyan és a lehető legélhetőbben végezzük, mégis hiányozhat belőle valami plusz, hogy a napunk igazán jól induljon. Ennek érdekében érdemes lehet találni valami kis játékosságot, rövid, kreatív, vicces, kedvcsináló dolgot, és becsempészni, ami a reggeli hangulatot meghozza az otthonunkba.

indítsd jól a napod

A reggeli móka és kacagás mindenki napjára pozitív hatással van.

Találjuk ki közösen a gyerekekkel, lakótársakkal, mi lehetne az, ami a reggelünket fel tudja dobni, hogy mindenkinek jól induljon a napja. Egy-egy egymásnak szóló személyes üzenet a reggeli bevetés helyszínein elrejtve? Vagy egy pár perces vicces vagy inspiráló videó közös megnézése, amit mindig más választ ki? Egy gyors Dobble játék vagy gyors tejhaböntő verseny? Rajtunk múlik, hogy mit építünk be, az erőforrások (legfőképpen az idő) gondos mérlegelése mellett. Ugyanakkor kiemelkedően hasznos lehet, hiszen nagymértékben hozzájárul a napunk indulásához.

Indítsd jól a napod!

Minden nap megvan arra a lehetőségünk, hogy egy igazán kellemes és örömteli reggelünk lehessen. Vágj bele és apránként építs be valami számodra feltöltő rituálét, napindító tevékenységet. Ne feledd, hogy a nap indítása kihatással van az egész napodra. Ezért érdemes tudatosan foglalkozni vele, és addig alakítani, dolgozni rajta, míg lendületesen, motiváltan és energikusan tudunk startolni.


Felhasznált szakmai tartalom


Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉
Facebook
Email
Nyomtatás
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást

Élvezted ezt a cikket? Csatlakozz a Zárt Közösségünkhöz! ❤️

Felépítésében hasonló, ám mégis más, mint a többi közösségi médiafelület. A tőlünk megszokott minőségi tartalmakkal találkozhatsz, amelyek inspirálnak, tanítanak és támogatják a fejlődésedet.

Valósítsd meg önmagad – velünk!

Neked ajánljuk
„Hogyan legyek ideális munkatárs?” – 6 tipp, hogy Te legyél az álomjelölt!
Hogyan legyek hatékonyabb? – 6 tipp a mindennapi produktivitásért
A bocsánatkérés 5 + 1 alapszabálya
Fejlődni szeretnél? – 6 lépés a sikeres változáshoz
Az életed irányít téged, vagy te irányítod azt? – Módszerek a kontroll megtartásához

A munkakeresés során igyekszünk megfelelni a kiszemelt munkahely elvárásainak, hogy a lehető legjobb formánkat mutassuk. Akármennyire rutinosak vagyunk az interjúzásban,

//
2023. április 19.

1440 perc. Ennyi időnk van egy nap arra, hogy elvégezzük a munkahelyi feladatainkat, hogy minőségi időt töltsünk családunkkal, barátainkkal, hogy

//
2020. november 2.

Sokan egészen fiatalon tudják és érzik, hogyan bánjanak azzal, akit megbántottak. Azonban rengeteg felnőtt, érett ember nem tanulta meg tudatosan,

//
2020. április 26.

Mindannyiunk életében vannak olyan helyzetek, amikből előbb-utóbb ki kell szállnunk, változtatnunk kell. Kinek napok, kinek évek kellenek, kinek sosem sikerül

//
2020. július 11.

Az elmúlt időszak még a mentálisan erős emberek számára is igazán nagy kihívásokat és instabilitást hozott – gondolunk itt a

//
2022. május 11.
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást
0
Te hogy látod? Szólj hozzá a témához!x