Lexikon

Pszichológiai fogalomtár

Pozitív Pszichológiai Magazin

Évtervezés 2021 – Hogyan vágjunk bele? [Személyes tapasztalat]

Az eredeti cikk 2020.01.03-án lett publikálva, a frissített és bővített verzió 2020.12.27-től érhető el.

Évtervezés és fogadalmak.

A Bristol Egyetem 3000 fős mintán végzett kutatása alapján az emberek 88%-a nem tartja be magának tett újévi fogadalmait. Nem csoda, hogy a legtöbben szkeptikusan tekintünk valakire, ha elhangzik a szájából az „új év, új lehetőségek” kijelentés.

Idén már harmadik alkalommal vágtam bele az előttem álló év megtervezésébe. Eddig azonban mindkét esetben elkövettem a lehető legnagyobb hibát, amit a tervezés során csak lehet. Hiába ültem le 2018 és 2019 januárjában is tervezni,

sajnos a következő év januárjáig elő sem vettem a szépen kidolgozott stratégiámat.

Annak ellenére, hogy sikerült megvalósítanom a listám egy részét, éreztem, hogy ez így nem az igazi.

Épp ezért elhatároztam, hogy idén valamit mindenképp másképp fogok csinálni (mert hát új év, új lehetőségek… : ) Tervem első és egyik kulcseleme, ennek a cikknek a megírása. A többi részletet pedig továbbolvasva találod majd. Kovács István írása.

Miért lesz hasznos számodra az évtervezés?

Az évtervezés egyrészt segít majd Téged abban, hogy rendezhesd, lezárhasd a mögötted álló évet:

 • Mire mondasz majd nemet, hogy helyet csinálj az újnak?
 • Mi az, ami a jövő évedben is hasznodra válik?

Másrészt, hogy nyugodtan megtervezhesd a következő éved:

 • célkitűzés,
 • erőforrásgyűjtés,
 • első kis lépések,
 • negyedéves és éves terv.

Megoldásfókuszú évtervezés

Hogy a tervezés a lehető legegyszerűbb legyen számodra, készítettünk egy díjmentesen letölthető .pdf tervező füzetet – a tőlünk megszokott kreatív, gyakorlatias formában.

 

 

Ezt a füzetet töltöttem ki én is a cikk megírása előtt, és a saját példáimat is ezen keresztül mutatom be neked.

Miért pont 1 éves tervezés?

Az 1 éves időtáv sok szempontból ideális.

 

Egyrészről kellően hosszú ahhoz, hogy akár egy komplex és összefüggő feladatrendszert valósítsunk meg. Emellett van lehetőségünk a nagy céljainkat lebontani negyedévekre vagy hónapokra, ami sokat segít abban, hogy megvalósítsuk őket.

 

Másrészről pedig elég rugalmas ahhoz, hogy menet közben bármikor változtathassunk rajta. Szerintem kevesen tudnánk reálisan meghatározni, hogy mit is szeretnénk csinálni 10, vagy akár csak 3 év múlva.

A legtöbb ember túlbecsüli azt, amit egy év alatt meg tud tenni,
és alábecsüli azt, amit meg tud tenni tíz év alatt.

- Bill Gates

A saját bőrömön is megtapasztaltam már az e fajta "türelmetlenséget". Túl nagy célok, túl magas elvárások, szétaprózódás.

Viszonyítási pontok

Webanalitikai szakemberként, hamar megtanultam, hogy csak akkor tudhatjuk egy eredményről, jó-e vagy sem, ha van mihez viszonyítanunk. A weboldalakkal ellentétben azonban, itt nem célszerű másokat választani viszonyítási alapként!

Társas összehasonlítás

Már egészen kisgyermekkorunktól él bennünk a vágy, hogy felmérjük, milyen belső erőforrásokkal rendelkezünk.

Ekkor saját jellemzőink megismerését és értékelését (~énértékelés) a társas összehasonlítási folyamatok teszik lehetővé. Ehhez szokunk hozzá.

Az összehasonlítás tárgya bármi lehet – általában a fiatalkori tapasztalatainkkal összhangban: kinézet, egészségi állapot, intelligenciaszint, képességek, társadalmi státusz vagy épp anyagi helyzet.

id fogalma

A túlzott összehasonlítás (akár lefelé, akár felfelé irányul) azonban könnyen torzításba csaphat át, ami lerombolhatja az önbecsülésünket.

Amikor ugyanis azt a következtetést vonjuk le, hogy kevesebbek vagyunk valaki(k)nél, hogy nem vagyunk elég jók, az ideális énképünk túlságosan távol kerül az aktuálistól.

Amit érdemes szem előtt tartanunk:

a legtöbb esetben azért irigykedünk mások sikereire, mert figyelmen kívül hagyjuk életük komplexitását, a látszat mögött meghúzódó valóságot. 

A legsikeresebb embereknek is vannak nehézségeik, és ők is ugyanolyan esendőek, mint mi vagyunk.

A rivalizálás helyett fókuszáljunk önmagunk fejlesztésére, a saját céljainkra, azokat pedig a korábbi céljainkkal vessük össze.

Évlezárás

2019

Hogy kellő alapossággal megtervezzük a 2020-as évet, fontos reális képet kapnunk arról, hogy milyen volt 2019. Ehhez a következő 5 "gyakorlatot" érdemes elvégeznünk:

1. Naptárnosztalgia

Vedd elő a 2019-es naptáradat, és lapozd végig hétről hétre. Ha valami fontos, emlékezetes eseményt látsz, írd fel a kincsesládádba (az évtervező 4. oldala).

Ezek jó alapot szolgáltatnak majd a soron következő vizsgálathoz.

2. Legfontosabb szerepeim

Következő lépésként az életed fő területeire fókuszálva tedd fel magadnak az alábbi kérdést:

Mi volt számomra meghatározó az elmúlt évben az alábbi területeken?

Az évtervező az egyszerűség kedvéért tartalmaz támpontokat. Én az alábbi területek mentén vizsgáltam a 2019-es évemet:

Tipp tőlem: Azon kívül, hogy leírjuk, a meghatározó tényezőket, akár egy 1-től 10-ig terjedő skálán való pontozással is elláthatjuk az egyes szekciókat.

[Ha csak a folyamatról szeretnél tanulni, és nem érdekelnek a példák,  kattints ide, és továbbhaladhatsz.]

2.1) Magánélet, család – 10/7

2018-ban nálam túlságosan nagy hangsúlyt kapott a karrierépítés, ami jelentősen megérződött az emberi kapcsolataimon. 2018-ban 10/5-re értékeltem a magánéletbeli "teljesítményemet".

Éppen ezért a magánéletemben kiemelt szerepet játszott, hogy több minőségi időt töltsek a szeretetteimmel.

2.2) Munka, karrier, hivatás – 10/7

A munka és karrier területe idén is sok kihívással kecsegtetett. Lehetőséget kaptam előadni több remek hazai konferencián, így fejleszthettem az előadói készségemet, amit már régóta szerettem volna.

Ezen kívül egy régi nagy álmom is teljesült: eljutottam 1 hétre Amerikába, ahol részt vehettem két szakmai konferencián. Körülbelül 6 éves korom óta álmodom erről, amióta édesapám mesélt dédapám testvéréről, aki az első világháború után Amerikába költözött. 

Csak a kinti tapasztalataimról – az emberek szemléletmódjáról, hozzáállásáról legalább egy ilyen hosszú cikket írhatnék. A Megoldásközponttal az egyik fő célunk, hogy itthon is meghonosíthassuk ezeket az eszméket és ezt a gondolkodásmódot. 

2.3) Kikapcsolódás, alkotás – 10/7

Idén a párommal 3 év után újra sikerült elutaznunk egy több napos nyaralásra, ami mindkettőnket nagyon feltöltött. Sajnos képes bizonyítékkal itt nem szolgálhatok, mert történt valami, amire már kb. 10 éve nem került sor: 1 hétig telefon nélkül léteztem.

Forrás GIPHY

Ha te is hozzám hasonlóképpen küzdesz némi telefonfüggőséggel, Ocsenás Dorottya cikke neked is segíteni fog. 🙂 

2.4) Mentális, szellemi,  spirituális – 10/8

Mentális, szellemi

A terveim szerint el kellett volna olvasnom havi 1 könyvet. Ez nem egészen jött össze, végül 12 helyett 7 könyvet olvastam.

Forrás GIPHY

A könyveken túl viszont egy új, nem tervezett szokást vezettem be: a podcastek hallgatását. Egyelőre kettőt hallgatok, mindkettő zseniális a maga nemében:

 • Biznisz Boyz – Itt 3 fiatal magyar vállalkozósrác osztja meg üzleti tapasztalatait. A fiúk azon kívül, hogy nagyon szórakoztatóak, a lehető legnagyobb őszinteséggel beszélnek pénzügyekről, a vállalkozásaik és mindennapjaik kihívásairól. Többek között ők inspirálták ezt a cikket is. 🙂 Ha keresel egy jó rádióalternatívát a mindennapi utazásokhoz, akkor bátran ajánlom őket számodra is.
 • Noah Cagan Presents – Noah a kedvenc amerikai marketingesem. A stílusa néha kicsit infantilis, de nagyon szórakoztató. Hasonlóképpen a biznisz boy-okhoz, ő is rengeteg hasznos tudást oszt meg a követőivel
Spirituális

Ha egy pszichológussal él együtt az ember, akarva akaratlanul is központi szerepet kap az életében az önismeret. Az én esetben sem volt ez másképp. Idővel egyre inkább elkezdett foglalkoztatni, hogy mit és miért csinálok úgy az életemben, ahogy.

Még 2018-ban csatlakoztam egy 150 órás önismereti csoporthoz, ami kifejezetten meghatározó élmény volt számomra.

Az utolsó közös alkalmunk idén júniusban volt, és visszakerülve a taposómalomba, elkezdtem hiányolni az intézményesített pszichológiát az életemből, épp ezért augusztustól pszichológus által vezetett egyéni úton folytatom az önismereti munkát.

2.5) Fizikai, testi – 10/8

2018-ban az emberi kapcsolataimnál csak a testemet hanyagoltam el jobban. [Meglepő módon, az átlag 60 órás munkahetek, a rossz táplálkozás és a mozgás teljes körű hiánya elhízáshoz vezetnek.]

Forrás GIPHY

Voltak kósza próbálkozásaink (a párommal) már januártól, de a valódi áttörés márciusban következett. Új szerelem lépett be az életünkbe: a CrossFit.

Mi az a CrossFit?

A CrossFit a funkcionális edzés alapjaira épül, és annak eszköztárát alkalmazza. Egyaránt merít a súly- és erőemelés, a gimnasztika, illetve az állóképességi sportok területeiről. A mozgásforma alapja, hogy az emberi test állandóan változó ingereknek legyen kitéve az edzés során.

Onnan lehet tudni, hogy CrossFit terembe léptünk, hogy az emberek így néznek ki egy edzés végén:

Ezen kívül van egy sajátságos nyelvezete, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy mozaikszavak tömkelegéből kell leszűrnöd, mi lesz az aznapi edzés, szakszóval WOD (workout of the day). Pl.:

A) BGST

B) 25min Amrap: 40/30kg

10 M.Snatch
10 P.Snatch
10 OHS
10 Snatch
10 M.Clean
10 P.Clean
10 P.Clusters
10 Clusters
10 Thrusters

Ha szeretnéd megfejteni a fenti kódsorozatot, akkor ajánlom, hogy keresd fel ezt az oldalt.

Március 4.-e óta heti 3 alkalommal veszünk részt edzéseken, tehát meghatározó szerepe lett az életünkben. Bátran ajánlom mindenkinek, aki szeretne idén kipróbálni valami újat. 🙂

Sajnos az étkezést még nem sikerült kellőképpen stabilizálnom, ez egy jó kihívás lesz számomra 2020-ban.

2.6) Barátok, közösség – 10/5

A 2018-as évhez hasonlóan, ez az egyik leggyengébb pontja 2019-nek is. A munkahelyi közösségek kivételével túlságosan elhanyagoltam a régen erős baráti kapcsolataimat.

Forrás: GIPHY

Ez egy kiemelt fejlesztendő pont 2020-ban.

2.7) Körülmények (lakás, tárgyak) – 10/10

A sok munka legalább meghozta gyümölcsét… Egyértelműen ez a kategória az idei év győztese.

Hosszas keresgélés és 4 évnyi 30nm2-es albérletezés után, megtaláltuk álmaink lakását, amibe szeptember végén be is költöztünk. 🙂

új lakás bakancslista

De minden nagy beruházásnak van egy másik oldala: a pénzügyi. Szerencsénkre, pont ez a kategória következik…

2.8) Pénzügyi – 10/7

Mivel az albérletünkben nem maradhattunk volna tovább, vagy egy másik albérlet, vagy egy saját lakás vásárlása jöhetett szóba. A jelenlegi albérletárak mellett, logikusabbnak tűnt megegyező összegű hitel-törlesztőrészletet fizetni havonta, mint albérleti díjat.

Egy ilyen hosszú távú elköteleződéshez hozzáállhatunk teherként vagy lehetőségként, én igyekeztem az utóbbira koncentrálni.

Fejlődési szemléletmód (Growth mindset)

A változtatáshoz való bátorságot nagymértékben erősítheti, ha fejlődési szemléletmóddal (growth mindset – Dweck, 2015) rendelkezünk. Ez azt jelenti, hogy saját képességeinkre nem állandó tulajdonságokként, hanem változtatható, fejleszthető területekként gondolunk.

Ami többek között abban is megnyilvánul, ahogy a kudarcélményeinkhez viszonyulunk: a fejlődési szemléletmód abban segít, hogy azokat ne akarjuk rejtegetni. Hogy bátran vállaljuk fel, és találjuk meg bennük a lehetőséget a hibáinkból való tanulásra.

Épp ezért elkezdtem pénzügyeket tanulni. Ebben óriási segítség volt számomra a Kiszámoló Akadémia.

Annak ellenére, hogy anyagilag megterhelő időszak következett, a stabil pénzügyi ismeretek sokat segítenek abban, hogy tudatosabban tervezzem a jövő évet.

2020-ban ehhez is ki kell majd eszelnem valamit.

3. Bakancslista

Sikerült elérned valamit ebben az évben, amit mindig is szerettél volna? Ha igen, mi volt az? Tipp: ha még nincs bakancslistád, akkor itt az ideje, hogy megírd! 🙂

Számomra az amerikai utazás és a saját lakás két olyan dolog, ami már kb. 6 éves korom óta ott szerepelt a bakancslistámon. 

4. Büszkeségfal

Ez egy kérdezz-felelek szekció. A feltett kérdések segíthetnek neked céltudatosabban megvizsgálni a magad mögött hagyott évet: jó eséllyel közelebb kerülsz 2019 valódi mivoltához, és megtalálod a főbb pontokat, amiken szeretnél változtatni.

5. Megbocsátás & Elengedés

Megbocsátást és elengedést segítő gyakorlatok kerekítik le az évet.

Évtervezés

2020

2019-ben találtam ki, hogy adok egy kulcsszót az évnek, ami központi szerepet tölt majd be az életemben. 2019 az önismeret éve volt számomra. 2020-ban a központi tényező, amire a legtöbb figyelmet szeretném szentelni, az a tudatosság.

2020 – A tudatosság éve

Jelenleg ezt a dolgot hiányolom legjobban az életemből. Hiába voltak leírt, kézzelfogható terveim az elmúlt két évben, komoly kihívást jelentett az, hogy belekezdjek a megvalósításukba. Túl gyakran voltam szétszórt.

A problémát 3 részre bontanám:

Energia hiánya.
35%
Kitartás és következetesség hiánya.
50%
Kedv és lelkesedés hiánya.
15%

Ahhoz, hogy a következő szintre léphessek a megvalósításban, a fenti 3 probléma gyökerét kell kezelnem.

Energia hiánya

Miért nincs elég energiám? A válasz elég nyilvánvaló: sok idő telik el aktív munkával, vagy egyéb elfoglaltsággal, és kevés a feltöltődéssel.

Ami támogathatja a feltöltődést:

 • 7 óra alvás minden nap.
 • Egészségesebb táplálkozás.
 • Rendszeres testmozgás.
 • Pihentetőbb és jobban feltöltő munka utáni időszak.
 • Tudatos jelenlét és meditáció.

Kitartás és következetesség hiánya

Sok produktivitással kapcsolatos cikket, könyvet olvastam, és sok módszert kipróbáltam már az évek során. Annak ellenére, hogy sokat fejlődtem ezen a területen, mégis kifejezetten nehezemre esik hosszú távon fenntartani egy rendszert, tehát kitartani…

Ami támogathatja a következetességet:

 • Tartani a heti tervezést + alapból jobbnak lenni az időbeosztásban (így csinálom).
 • Folyamatosan felírni minden teendőt és feladatot.
 • Nyomon követni a szokások teljesülését, és jutalmazni valahogy a kitartást.
 • Abbahagyni a multitaskingot, és egyszerre egy feladatra koncentrálni.
 • Kevesebb célt kell kitűznöm magam elé. Amiket pedig kitűzök, azok mellett el kell köteleződnöm.
 • Elfogadni, ha mégis elcsúsznak a folyamatok, és újrakezdeni minél hamarabb, akár egy unalmas péntek délutánon is.

Kedv és lelkesedés hiánya

Miért nincs kedvem vagy lelkesedésem? Úgy gondolom, hogy ez már sokkal inkább következménye az előbbi két területnek.

Ha kellően kiegyensúlyozott vagyok, akkor örömmel végzek el bármilyen előttem álló feladatot, mert tudom, hogy fejlesztenek.

Mégis fontos, hogy még egy alacsonyabb lelkesedésszint esetében se csak azokra a feladatokra koncentráljak, amik könnyedén elvégezhetők és élvezhetők. Az unalmas, de előrevivő dolgokkal is foglalkoznom kell.

Ami támogathat ezen a területen:

 • A „nemszeretem” feladatokkal kezdeni a munkanapot.
 • Kevesebb elterelő tényező – email, közösségi média stb. letiltása.
 • Ha nem visznek előre, és tényleg nem is szeretném csinálni, akkor találni módot arra, hogy ne kelljen velük foglalkoznom.

Tipp: Ezen a ponton gondolt át te is, hogy mi az, ami hátráltatott 2019-ben, és amin szeretnél változtatni 2020-ban. Ha pedig vannak benned kérdések a saját életcéljaiddal kapcsolatban, érdemes lehet elolvasnod a céltudatos életről szóló cikkünket.

Kezdődhet az évtervezés!

Most, hogy átgondoltam a főbb fejlesztendő pontokat, bele is vágok a tervezésbe. 5+1 feladat vár majd rám:

1. Megcélzott jövő

Hogyan néz ki az előtted álló év? Mi minden történhet, ha a legjobban alakul? Itt teljesen szabadjára engedhetjük a fantáziánkat. Rajzolhatunk, írhatunk, álmodhatunk. Én pl. egy elmetérképet rajzoltam: 

tudatosság az évtervezés során

2. Szereptorta

Ebben a pontban – ha van kedved – elsőnek készítsd el a 2020-as éved szereptortáját! Gondold át, milyen főbb szerepeid vannak jelenleg az életedben. A szerepeknek itt egy nagyon tág kategóriáját használva gondold át,

mik töltik ki a napjaidat, milyen jelentősebb területek vannak, másokhoz, magadhoz való viszonyban, mik azok a területek életedben, amikre időt szeretnél szánni, amikkel foglalkozol idén…?

Szerep- és területcélok

Mi lesz számodra meghatározó a következő évben? Én az alábbi területek mentén terveztem meg a 2020-as évemet is:

Következzenek hát a 2020-as célkitűzések.

2.1) Magánélet, Család

A) Párkapcsolat – Réka & Maisie

 • Több és minőségibb együtt töltött idő – legalább 1 közös étkezés minden nap, asztalnál, nem rohanva. Több beszélgetés, kevesebb filmezés.
 • Több empátia – nem egyből tanácsolni vagy „okoskodni”, inkább meghallgatni és együtt érezni.
 • Jobb integráció – közös heti terv egyeztetés, közös pénzügyi terv átbeszélés.
 • Többet segíteni a háztartásban – tervezni időt a házimunkára heti tervezésnél.

B) Család

 • Havi 2x közös ebéd a szüleimmel/testvéremmel.
 • Több közös program Abigéllel (a keresztlányunkkal), legalább havi 1.
 • Besegíteni a családi vállalkozás projektjeibe, max. heti 10 óra.
 • Havonta segíteni Cintinek, amiben csak szüksége van rá.

2.2) Munka, karrier, hivatás

 •  Jobb szakemberré válni – legalább heti 1 szakmai cikk elolvasása.
 • Fejleszteni az előadói készségemet – kiemelkedő Ecommerce Expo előadás + storytelling beiktatása.
 • Napi 2x nézni az emailt – reggel, érkezéskor és mielőtt hazamegyek.
 • Saját honlap létrehozása – szakmai portfólió összeállítása.
 • Újra bevezetni a Pomodoro módszert az összetett feladatoknál.

Tipp: Próbáld ki te is a Pomodoro módszert!

Hogy működik a Pomodoro technika?

A módszer végtelenül egyszerű: eldöntöd, hogy min fogsz dolgozni, majd leülsz és 25 percet CSAK azzal foglalkozol, utána tartasz 5 perc szünetet, aztán újra dolgozol 25 percet, és így tovább.

A trükk abban van, hogy a 25 perc alatt SEMMI mást nem csinálsz, csak az adott dologgal foglalkozol.
Bővebben itt olvashatsz róla

2.3) Kikapcsolódás, alkotás

 • Este 7 után nincs munka, sem mobilozás – reggel 9ig.
 • Legalább heti 3x este 9 után nem filmezni, hanem olvasni.
 • Megszervezni egy utazást, legalább 1 hét – megtalálni és megvalósítani azt a projektet, amiből finanszírozni fogjuk.
 • Legalább 7 órát aludni minden este.

Forrás: GIPHY

2.4) Mentális, szellemi, spirituális

 • Olvasás – találni legalább 6 könyvet, ebből legalább 1 legyen önéletrajz (Steve Jobs vagy Elon Musk).
 • Podcast – vezetés közben, vagy egyéb holtidőben podcast hallgatás. Keresni 1 újat marketing vagy produktivitás témakörben.
 • Negyedévente újra tervezni a következő időszakot – berakni emlékeztetőket a naptárba.
 • Mindfulnesstudatos jelenlét gyakorlatok kipróbálása és beiktatása a hétköznapokba.
 • Meditációs appok kipróbálása – Meditable vs. Headspace.
 • Terápia folytatása – meghatározni a főbb célokat.
 • Felírni minden új feladatot a Todoistbe.
 • Nyomon követni az új szokásokat Habit applikációban.

2.5) Fizikai, testi

 • CrossFit – heti 3 edzés fenntartása.
 • Foci – heti 1 alkalom fenntartása.
 • Masszázs – 3 hetente 1x + tartásjavító gyakorlatok bevezetése.
 • Rendszeresített étkezés bevezetése – Minden nap rendes ebéd, hús + zöldségek. Cél, has kerületét csökkenteni 10cm-rel, 103-ról 93-ra.

2.6) Barátok, közösség

 • Kéthetente 1x elmenni Govindázni Csabival és Dénessel.
 • Havi 1x skype Rolival.
 • Havi 1x közös program valamelyikünk baráti társaságával.

2.7) Körülmények (lakás, tárgyak)

 • Létrehozni egy listát Todoist-ben azokról a dolgokról, amiket szeretnék megvásárolni, és negyedévente kiválasztani 1-et, ha sikeresen megvalósítottam a célkitűzéseimet.
 • Venni legalább 3 könyvet.

2.8) Pénzügyi

 • You need a budget app – havi közös tervezés Rékával.
 • Heti 1x vasárnap átnézni az aktuális állapotot – beállítani emlékeztetőt erről.
 • Naponta felvezetni az aktuális kiadásokat.

3. Bakancslista

Mi az, amit 2020-ban szeretnél megvalósítani? Én a következőket tűztem ki magam elé:

 • Elutazni egy olyan országba, ahol még nem jártam.
 • Kipróbálni 3 új Jamie Oliver receptet a szakácskönyvből.
 • 8.0 feletti évet zárni (a fent említett kategóriák év végi értékének átlaga alapján). 
 • Kipróbálni egy új élményt, amit eddig még soha. – Ez egy Mindfulness elvonulás lesz, amikor 5 napig nemes csendben kell lenni, és tilos megszólalni. : ) Érdekes tapasztalat lesz…

Forrás: GIPHY

4. Első kis lépések

Melyek a céljaid elérése felé vezető út első konkrét lépései? Ha az előbbi szekcióban nem konkretizáltunk dolgokat, akkor itt az ideje, hogy minél részletesebben leírjuk, mit is jelent majd a célunk a gyakorlatban.

Hogyan legyen elég konkrét a célom?

Például, ha csak fogyni szeretnék, az a tény, hogy szeretném, ha a súlyom csökkenne, még nem elég konkrét.

Önmagában a kg-ban kifejezett testsúly amúgy is csalóka, hiszen nem mindegy, hogy mekkora a testzsírszázalékunk. Én azt a célt tűztem ki, hogy szeretném a hasam kerületét csökkenteni 10cm-rel. Jelenleg ez az a területe a testemnek, ami leginkább elmaradott a többihez képest, és mivel amúgy is hasra hízó típus vagyok, erre érdemes odafigyelnem.

De még ez sem elég konkrét, hiszen nincs ott, hogy mikor fogom elérni ezt a célt. Ezért célszerű, megtervezni az első negyedévet, és megnézni, hogy mit is fogok ezek közül megvalósítani a következő 3 hónapban. Ha úgy tartja kedvünk, akár már most szétbonthatjuk ezeket a célokat az egész évre.

Érdemes tehát minél konkrétabb célokat és kulcseredményeket meghatározni! [Ehhez jó módszertan lehet a Google által fejlesztett metodika, az OKR.]

+ Főbb negyedéves mérföldkövek

Én csak az első negyedévet tervezem meg most, és március végén ülök majd le újra a tervezőasztalhoz. Következzen hát az első negyedév terve. A cikket folyamatosan frissíteni fogom a negyedéves terv/tény adatokkal. 

Tervek & Értékelések 2020 I. negyedévre

Január – Terv
Január –  Értékelés 10/8

Január nehéz hónap volt, sok energiát felemésztett az eCommerce Expo felkészülés. Annak ellenére, hogy nem mindent sikerült pont úgy teljesítenem, ahogy szerettem volna, elégedetett vagyok, 10/8-ra értékelem ezt a hónapot.

Február – Terv
Február – Értékelés 10/8

Februárban az egyik fő célom az volt, hogy kicsit visszább kapcsoljak. Hajlamos vagyok túlpörögni, és folyamatosan kattogni valamin, épp ezért ebben a hónapban szüneteltetni akartam a tanulást és fejlődést. 

 

Különösen fontos ez úgy, hogy a párom most kezdett el tanítani az egyetemen, épp ezért szükség lesz támogatásra, épp ezért nagyobb fókuszt kell helyeznem az itthoni dolgokban.

Március
Március – Értékelés 10/8

Márciusban egy kicsit felborult az előtte nyugodtnak mondható világunk. A koronavírus Magyarországi terjedésének következtében teljesen a munkahelyem átállt otthoni munkavégzésre, és sok minden ami előtte természetes volt, egyik pillanatról a másikra teljesen átalakult.

De ezt a nehéz időszakot is sikerült véleményem szerint jól kezelnünk.

Összefoglalás

Remélem a példákból Te is megtapasztaltad, hogy még nagyon messze állok attól, hogy bárkinek is tanácsot adjak. Nem vagyok sem a produktivitás, sem a tervezés szakértője, csak egy lelkes amatőr. 🙂

A bemutatott Megoldásfókuszú évtervezés is csak egy módszer az előtted álló év megtervezéséhez. Sok különböző eszköz és iskola létezik, amik segíthetnek a jobb célkitűzésben, de talán egy valami mindegyikben közös:

Le kell ülnöd, és át kell gondolnod, hogy ha holnap már a szilveszter estére készülnél, minek kellene megtörténnie ahhoz, hogy a lehető legbüszkébb legyél magadra az elmúlt éves eredményeid miatt.

Ha még nem töltötted le az évtervezőnket, akkor itt is elérheted:

Töltsd le a 2021-es évtervezőt!

Kattints az alábbi gombra a Megoldásfókuszú évtervező füzet letöltéséhez.

Letöltöm az évtervezőt!

Ha maradtak benned kérdések, a csoportban nyugodtan felteheted majd őket.

 

Bárhogy is alakul az előttünk álló év, sok sikert és kitartást kívánok neked a Megoldásközpont csapata nevében. Eredményes 2020-at! 🎉

Zárásként gondoltam, megosztom az alábbi videót. Sok értékes gondolatot adott arról, hogy nemcsak a tervezésre kell odafigyelnünk, hanem a mindsetünkre és a környezetünkre is, hiszen ezek alapjaiban határozzák majd meg, hogy mennyire tudjuk megvalósítani az előttünk álló terveket.

Most te jössz! Nálad hogy szokott történni az évtervezés? Oszd meg a tapasztalataidat a cikk alatti komment szekcióban. Ha pedig van olyan ismerősöd, akinek hasznos lenne ez a cikk, akkor küldd el neki személyesen. 👈

Felhasznált szakmai tartalom

 • Dweck, C. (2015): Szemléletmódváltás. Budapest: HVG Kiadó Zrt.

 • Fülöp, M. (2001): A versengés szerepe. Budapest: Új Pedagógia szemle.

 

Az eredeti cikk 2020.01.03-án lett publikálva, a frissített és bővített verzió 2020.12.27-től érhető el.

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: print
Nyomtatás
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: print
Neked ajánljuk
Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás