fbpx

Évtervezés – Hogyan vágjunk bele? [Személyes tapasztalat]

Átlagos olvasási idő: 13 perc

Évtervezés és fogadalmak.

A Bristol Egyetem 3000 fős mintán végzett kutatása alapján az emberek 88%-a nem tartja be magának tett újévi fogadalmait. Nem csoda, hogy a legtöbben szkeptikusan tekintünk valakire, ha elhangzik a szájából az „új év, új lehetőségek” kijelentés. Ekkor gondolkodtunk el azon, hogy talán nem is velünk, hanem az eszközzel van a baj, ami a terveink gyakorlatba való átültetését szolgálná…

Idén harmadik alkalommal vágtam bele az előttem álló év megtervezésbe. Eddig azonban minden esetben elkövettem a lehető legnagyobb hibát, amit évtervezés során csak lehet. Hiába ültem le tervezni, sajnos a következő év során egyszer sem vettem elő a szépen kidolgozott stratégiámat. Annak ellenére, hogy sikerült megvalósítanom a listám egy részét, éreztem, hogy ez így nem az igazi. Épp ezért határoztam el, hogy idén valamit mindenképp másképp csinálok – mert hát új év, új lehetőségek… 🙂

Az első lépés egy a csapatunk által gondosan megtervezett Megoldásfókuszú Évtervező elkészítése volt a második pedig ennek a cikknek a megírása. Olvass tovább, hogy te is megvalósíthasd kitűzött céljaidat!

Megoldásfókuszú évtervezés

Hogy a tervezés a lehető legegyszerűbb legyen számodra, készítettünk egy tervező füzetet – a tőlünk megszokott kreatív, gyakorlatias formában. Ezt a füzetet töltöttem ki én is a cikk megírása előtt, és a saját példáimat is ezen keresztül mutatom be neked.

Miért lesz hasznos számodra a „megoldásfókuszú évtervezés”?

A megoldásfókuszú évtervező teret ad a megérkezésnek az ”itt-és-most”-ba. Támogathat Téged abban, hogy átgondold, átlásd a mögötted álló évet:

 • Mi az, ami büszkeséggel tölt el?
 • Mi az, amire nemet mondasz, hogy helyet találj az újnak?
 • Mi az, ami a jövő évedben is szolgálhat?

Segít, hogy az öngondoskodás jegyében megtervezhesd a következő éved – beengedd az újat:

 • egyensúlyteremtő célkitűzés,
 • első kis lépések,
 • erőforrásgyűjtés.

Miért pont 1 éves tervezés?

Az 1 éves időtáv sok szempontból ideális. Egyrészről kellően hosszú ahhoz, hogy akár egy komplex és összefüggő feladatrendszert valósítsunk meg. Emellett van lehetőségünk a nagy céljainkat lebontani negyedévekre vagy hónapokra, ami sokat segít abban, hogy megvalósítsuk őket.

Másrészről pedig elég rugalmas ahhoz, hogy menet közben bármikor változtathassunk rajta. Szerintem kevesen tudnánk reálisan meghatározni, hogy mit is szeretnénk csinálni 10, vagy akár csak 3 év múlva.

A legtöbb ember túlbecsüli azt, amit egy év alatt meg tud tenni,
és alábecsüli azt, amit meg tud tenni tíz év alatt.

– Bill Gates

A saját bőrömön is megtapasztaltam már az e fajta „türelmetlenséget”. Túl nagy célok, túl magas elvárások, szétaprózódás.

Viszonyítási pontok

Marketing szakemberként, hamar megtanultam, hogy csak akkor tudhatjuk egy eredményről, jó-e vagy sem, ha van mihez viszonyítanunk. A marketing kampányokkal ellentétben azonban, itt nem célszerű másokat választani viszonyítási alapként!

Társas összehasonlítás

Már egészen kisgyermekkorunktól él bennünk a vágy, hogy felmérjük, milyen belső erőforrásokkal rendelkezünk. Ekkor saját jellemzőink megismerését és értékelését (~énértékelés) a társas összehasonlítási folyamatok teszik lehetővé. Ehhez szokunk hozzá.

id fogalma

Az összehasonlítás tárgya bármi lehet – általában a fiatalkori tapasztalatainkkal összhangban: kinézet, egészségi állapot, intelligenciaszint, képességek, társadalmi státusz vagy épp anyagi helyzet. A túlzott összehasonlítás (akár lefelé, akár felfelé irányul) azonban könnyen torzításba csaphat át, ami lerombolhatja az önbecsülésünket.

Amikor ugyanis azt a következtetést vonjuk le, hogy kevesebbek vagyunk valaki(k)nél, hogy nem vagyunk elég jók, az ideális énképünk túlságosan távol kerül az aktuálistól.

Amit érdemes szem előtt tartanunk: a legtöbb esetben azért irigykedünk mások sikereire, mert figyelmen kívül hagyjuk életük komplexitását, a látszat mögött meghúzódó valóságot. A legsikeresebb embereknek is vannak nehézségeik, és ők is ugyanolyan esendőek, mint mi vagyunk.

A rivalizálás helyett fókuszáljunk önmagunk fejlesztésére, a saját céljainkra, azokat pedig a korábbi céljainkkal vessük össze.

Évlezárás

Hogy kellő alapossággal megtervezzük az előttünk álló évet, fontos reális képet kapnunk arról, hogy milyen volt az előző. Ehhez a következő 5 „gyakorlatot” érdemes elvégeznünk:

 • 1. feladat: Naptárnosztalgia
 • 2. feladat: Legfontosabb szerepeim
 • 3. feladat: Bakancslista
 • 4. feladat: Büszkeségfal
 • 5. feladat: Megbocsátás & Elengedés

1. Naptárnosztalgia

Vedd elő a tavalyi naptáradat, és lapozd végig hétről hétre. Ha valami fontos, emlékezetes eseményt látsz, írd fel a kincsesládádba (az évtervező 4. oldala).

megoldásfókuszú évtervező

Ezek jó alapot szolgáltatnak majd a soron következő vizsgálathoz.

2. Legfontosabb szerepeim

Következő lépésként az életed fő területeire fókuszálva tedd fel magadnak az alábbi kérdést:

Mi volt számomra meghatározó az elmúlt évben az alábbi területeken?

Az évtervező az egyszerűség kedvéért tartalmaz támpontokat. Én az alábbi területek mentén vizsgáltam az előző évemet:

 • Magánélet, család
 • Munka, karrier, hivatás
 • Kikapcsolódás, alkotás
 • Mentális, szellemi, spirituális
 • Fizikai, testi
 • Barátok, közösség
 • Körülmények (lakás, tárgyak)
 • Pénzügyi

Tipp tőlem: Azon kívül, hogy leírjuk, a meghatározó tényezőket, akár egy 1-től 10-ig terjedő skálán való pontozással is elláthatjuk az egyes szekciókat.

2.1) Magánélet, család – 10/7

Tavaly túlságosan nagy hangsúlyt kapott a karrierépítés, ami jelentősen megérződött az emberi kapcsolataimon, így 10/5-re értékeltem a magánéletbeli „teljesítményemet”.

Éppen ezért a magánéletemben kiemelt szerepet játszott, hogy több minőségi időt töltsek a szeretetteimmel.

2.2) Munka, karrier, hivatás – 10/7

A munka és karrier területe idén is sok kihívással kecsegtetett. Lehetőséget kaptam előadni több remek hazai konferencián, így fejleszthettem az előadói készségemet, amit már régóta szerettem volna.

Ezen kívül egy régi nagy álmom is teljesült: eljutottam 1 hétre Amerikába, ahol részt vehettem két szakmai konferencián. Körülbelül 6 éves korom óta álmodom erről, amióta édesapám mesélt dédapám testvéréről, aki az első világháború után Amerikába költözött. 

Csak a kinti tapasztalataimról – az emberek szemléletmódjáról, hozzáállásáról legalább egy ilyen hosszú cikket írhatnék. A Megoldásközponttal az egyik fő célunk, hogy itthon is meghonosíthassuk ezeket az eszméket és ezt a gondolkodásmódot. 

2.3) Kikapcsolódás, alkotás – 10/7

Idén a párommal 3 év után újra sikerült elutaznunk egy több napos nyaralásra, ami mindkettőnket nagyon feltöltött. Sajnos képes bizonyítékkal itt nem szolgálhatok, mert történt valami, amire már kb. 10 éve nem került sor: 1 hétig telefon nélkül léteztem.

via GIPHY

Ha te is hozzám hasonlóképpen küzdesz némi telefonfüggőséggel, Ocsenás Dorottya cikke neked is segíteni fog. 🙂 

2.4) Mentális, szellemi, spirituális – 10/8

Mentális, szellemi

A terveim szerint el kellett volna olvasnom havi 1 könyvet. Ez nem egészen jött össze, végül 12 helyett 7 könyvet olvastam.

 • TED előadások – Carmine Gallo
 • Találd meg a miérted – Simon Sinek
 • The Five Dysfunctions of a Team – Patrick Lencioni (Kell egy csapat)
 • Death by Meeting – Patrick Lencioni
 • Az ideális csapatjátékos – Patrick Lencioni
 • A leszarom rafinált művészete – Mark Manson
 • Tartsuk kézben a hétköznapjainkat – Jocelyn K. Glei

via GIPHY

A könyveken túl viszont egy új, nem tervezett szokást vezettem be: a podcastek hallgatását. Egyelőre kettőt hallgatok, mindkettő zseniális a maga nemében:

 • Biznisz Boyz – Itt 3 fiatal magyar vállalkozósrác osztja meg üzleti tapasztalatait. A fiúk azon kívül, hogy nagyon szórakoztatóak, a lehető legnagyobb őszinteséggel beszélnek pénzügyekről, a vállalkozásaik és mindennapjaik kihívásairól. Többek között ők inspirálták ezt a cikket is. 🙂 Ha keresel egy jó rádióalternatívát a mindennapi utazásokhoz, akkor bátran ajánlom őket számodra is.
 • Noah Cagan Presents – Noah a kedvenc amerikai marketingesem. A stílusa néha kicsit infantilis, de nagyon szórakoztató. Hasonlóképpen a biznisz boy-okhoz, ő is rengeteg hasznos tudást oszt meg a követőivel
Spirituális

Ha egy pszichológussal él együtt az ember, akarva akaratlanul is központi szerepet kap az életében az önismeret. Az én esetben sem volt ez másképp. Idővel egyre inkább elkezdett foglalkoztatni, hogy mit és miért csinálok úgy az életemben, ahogy.

A tavalyi év során csatlakoztam egy 150 órás önismereti csoporthoz, ami kifejezetten meghatározó élmény volt számomra.

Az utolsó közös alkalmunk idén júniusban volt, és visszakerülve a taposómalomba, elkezdtem hiányolni az intézményesített pszichológiát az életemből, épp ezért augusztustól pszichológus által vezetett egyéni úton folytatom az önismereti munkát.

2.5) Fizikai, testi – 10/8

Tavaly az emberi kapcsolataimnál csak a testemet hanyagoltam el jobban. [Meglepő módon, az átlag 60 órás munkahetek, a rossz táplálkozás és a mozgás teljes körű hiánya elhízáshoz vezetnek.]

via GIPHY

Voltak kósza próbálkozásaink (a párommal) már januártól, de a valódi áttörés márciusban következett. Új szerelem lépett be az életünkbe: a CrossFit.

Mi az a CrossFit?

A CrossFit a funkcionális edzés alapjaira épül, és annak eszköztárát alkalmazza. Egyaránt merít a súly- és erőemelés, a gimnasztika, illetve az állóképességi sportok területeiről. A mozgásforma alapja, hogy az emberi test állandóan változó ingereknek legyen kitéve az edzés során.

Onnan lehet tudni, hogy CrossFit terembe léptünk, hogy az emberek így néznek ki egy edzés végén:

Ezen kívül van egy sajátságos nyelvezete, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy mozaikszavak tömkelegéből kell leszűrnöd, mi lesz az aznapi edzés, szakszóval WOD (workout of the day). Pl.:

A) BGST

B) 25min Amrap: 40/30kg10 M.Snatch

10 P.Snatch
10 OHS
10 Snatch
10 M.Clean
10 P.Clean
10 P.Clusters
10 Clusters
10 Thrusters

Ha szeretnéd megfejteni a fenti kódsorozatot, akkor ajánlom, hogy keresd fel ezt az oldalt.

Március 4.-e óta heti 3 alkalommal veszünk részt edzéseken, tehát meghatározó szerepe lett az életünkben. Bátran ajánlom mindenkinek, aki szeretne idén kipróbálni valami újat. 🙂

Sajnos az étkezést még nem sikerült kellőképpen stabilizálnom, ez egy jó kihívás lesz számomra jövőre.

2.6) Barátok, közösség – 10/5

Az előző évhez hasonlóan, ez az egyik leggyengébb pontja a tavalyi évnek is. A munkahelyi közösségek kivételével túlságosan elhanyagoltam a régen erős baráti kapcsolataimat.

via GIPHY

Ez egy kiemelt fejlesztendő pont jövőre.

2.7) Körülmények (lakás, tárgyak) – 10/10

A sok munka legalább meghozta gyümölcsét… Egyértelműen ez a kategória az idei év győztese.

Hosszas keresgélés és 4 évnyi 30nm2-es albérletezés után, megtaláltuk álmaink lakását, amibe szeptember végén be is költöztünk. 🙂

A csodásan szép új lakásunkban 🙂

De minden nagy beruházásnak van egy másik oldala: a pénzügyi. Szerencsénkre, pont ez a kategória következik…

2.8) Pénzügyi – 10/7

Mivel az albérletünkben nem maradhattunk volna tovább, vagy egy másik albérlet, vagy egy saját lakás vásárlása jöhetett szóba. A jelenlegi albérletárak mellett, logikusabbnak tűnt megegyező összegű hitel-törlesztőrészletet fizetni havonta, mint albérleti díjat.

Egy ilyen hosszú távú elköteleződéshez hozzáállhatunk teherként vagy lehetőségként, én igyekeztem az utóbbira koncentrálni.

Fejlődési szemléletmód (Growth mindset)

A változtatáshoz való bátorságot nagymértékben erősítheti, ha fejlődési szemléletmóddal (growth mindset – Dweck, 2015) rendelkezünk. Ez azt jelenti, hogy saját képességeinkre nem állandó tulajdonságokként, hanem változtatható, fejleszthető területekként gondolunk.

Ami többek között abban is megnyilvánul, ahogy a kudarcélményeinkhez viszonyulunk: a fejlődési szemléletmód abban segít, hogy azokat ne akarjuk rejtegetni. Hogy bátran vállaljuk fel, és találjuk meg bennük a lehetőséget a hibáinkból való tanulásra.

Épp ezért elkezdtem pénzügyeket tanulni. Ebben óriási segítség volt számomra a Kiszámoló Akadémia.

Annak ellenére, hogy anyagilag megterhelő időszak következett, a stabil pénzügyi ismeretek sokat segítenek abban, hogy tudatosabban tervezzem a jövő évet.

3. Bakancslista

Sikerült elérned valamit ebben az évben, amit mindig is szerettél volna? Ha igen, mi volt az? 

3
Neked van bakancslistád?x
Tipp: ha még nincs bakancslistád, akkor itt az ideje, hogy megírd! 🙂 Kattints a kis ikonra, és oszd meg velünk is!

Számomra az amerikai utazás és a saját lakás két olyan dolog, ami már kb. 6 éves korom óta ott szerepelt a bakancslistámon. 

4. Büszkeségfal

Ez egy kérdezz-felelek szekció.

Megoldásközpontú évtervező

A feltett kérdések segíthetnek neked céltudatosabban megvizsgálni a magad mögött hagyott évet: jó eséllyel közelebb kerülsz az éved valódi mivoltához, és megtalálod a főbb pontokat, amiken szeretnél változtatni.

5. Megbocsátás & Elengedés

Megbocsátást és elengedést segítő gyakorlatok kerekítik le az évet.

Évtervezés

2019-ben találtam ki, hogy adok egy kulcsszót az évnek, ami központi szerepet tölt majd be az életemben. 2019 az önismeret éve volt számomra, azóta minden évnek saját kulcsszava van. 2024-ben a központi tényező, amire a legtöbb figyelmet szeretném szentelni, az a tudatosság.

A tudatosság éve

Jelenleg ezt a dolgot hiányolom legjobban az életemből. Hiába voltak leírt, kézzelfogható terveim az elmúlt két évben, komoly kihívást jelentett az, hogy belekezdjek a megvalósításukba. Túl gyakran voltam szétszórt.

A problémát 3 részre bontanám:

 1. Energia hiánya. (Kb 35%-ban)
 2. Kitartás és következetesség hiánya. (Kb. 50%-ban)
 3. Kedv és lelkesedés hiánya. (Kb. 15%-ban)

Ahhoz, hogy a következő szintre léphessek a megvalósításban, a fenti 3 probléma gyökerét kell kezelnem.

Energia hiánya

Miért nincs elég energiám? A válasz elég nyilvánvaló: sok idő telik el aktív munkával, vagy egyéb elfoglaltsággal, és kevés a feltöltődéssel.

Ami támogathatja a feltöltődést:

 • 7 óra alvás minden nap.
 • Egészségesebb táplálkozás.
 • Rendszeres testmozgás.
 • Pihentetőbb és jobban feltöltő munka utáni időszak.
 • Tudatos jelenlét és meditáció.

Kitartás és következetesség hiánya

Sok produktivitással kapcsolatos cikket, könyvet olvastam, és sok módszert kipróbáltam már az évek során. Annak ellenére, hogy sokat fejlődtem ezen a területen, mégis kifejezetten nehezemre esik hosszú távon fenntartani egy rendszert, tehát kitartani…

Ami támogathatja a következetességet:

 • Tartani a heti tervezést + alapból jobbnak lenni az időbeosztásban (így csinálom).
 • Folyamatosan felírni minden teendőt és feladatot.
 • Nyomon követni a szokások teljesülését, és jutalmazni valahogy a kitartást.
 • Abbahagyni a multitaskingot, és egyszerre egy feladatra koncentrálni.
 • Kevesebb célt kell kitűznöm magam elé. Amiket pedig kitűzök, azok mellett el kell köteleződnöm.
 • Elfogadni, ha mégis elcsúsznak a folyamatok, és újrakezdeni minél hamarabb, akár egy unalmas péntek délutánon is.

Kedv és lelkesedés hiánya

Miért nincs kedvem vagy lelkesedésem? Úgy gondolom, hogy ez már sokkal inkább következménye az előbbi két területnek.

Ha kellően kiegyensúlyozott vagyok, akkor örömmel végzek el bármilyen előttem álló feladatot, mert tudom, hogy fejlesztenek.

Mégis fontos, hogy még egy alacsonyabb lelkesedésszint esetében se csak azokra a feladatokra koncentráljak, amik könnyedén elvégezhetők és élvezhetők. Az unalmas, de előrevivő dolgokkal is foglalkoznom kell.

Ami támogathat ezen a területen:

 • „nemszeretem” feladatokkal kezdeni a munkanapot.
 • Kevesebb elterelő tényező – email, közösségi média stb. letiltása.
 • Ha nem visznek előre, és tényleg nem is szeretném csinálni, akkor találni módot arra, hogy ne kelljen velük foglalkoznom.

Tipp: Ezen a ponton gondolt át te is, hogy mi az, ami hátráltatott az előző évben, és amin szeretnél változtatni a következőben. Ha pedig vannak benned kérdések a saját életcéljaiddal kapcsolatban, érdemes lehet elolvasnod a céltudatos életről szóló cikkünket.

Kezdődhet az évtervezés!

Most, hogy átgondoltam a főbb fejlesztendő pontokat, bele is vágok a tervezésbe. 5+1 feladat vár majd rám:

 • 1. feladat: Megcélzott jövő
 • 2. feladat: Szereptorta és szerepcélok
 • 3. feladat: Bakancslista
 • 4. feladat: Első kis lépések
 • 5. feladat: Nyilatkozat
 • + Főbb negyedéves mérföldkövek

1. Megcélzott jövő

Hogyan néz ki az előtted álló év? Mi minden történhet, ha a legjobban alakul? Itt teljesen szabadjára engedhetjük a fantáziánkat. Rajzolhatunk, írhatunk, álmodhatunk. Én pl. egy elmetérképet rajzoltam.

2. Szereptorta

Ebben a pontban – ha van kedved – elsőnek készítsd el a következő éved szereptortáját! Gondold át, milyen főbb szerepeid vannak jelenleg az életedben. A szerepeknek itt egy nagyon tág kategóriáját használva gondold át,

mik töltik ki a napjaidat, milyen jelentősebb területek vannak, másokhoz, magadhoz való viszonyban, mik azok a területek életedben, amikre időt szeretnél szánni, amikkel foglalkozol idén…?

Bármi lehet szerep, szabadon engedhető a fantázia!
(Egy rövidebb cikkünkben egyébként kifejezetten a szereptortát mutatjuk be.)

Szerep- és területcélok

Mi lesz számodra meghatározó a következő évben? Én az alábbi területek mentén (hasonlóan az évreflexióhoz) terveztem meg az évet:

 • Magánélet, család
 • Munka, karrier, hivatás
 • Kikapcsolódás, alkotás
 • Mentális, szellemi, spirituális
 • Fizikai, testi
 • Barátok, közösség
 • Körülmények (lakás, tárgyak)
 • Pénzügyi

Következzenek hát a célkitűzések.

2.1) Magánélet, Család

A) Párkapcsolat – Réka & Maisie

 • Több és minőségibb együtt töltött idő – legalább 1 közös étkezés minden nap, asztalnál, nem rohanva. Több beszélgetés, kevesebb filmezés.
 • Több empátia – nem egyből tanácsolni vagy „okoskodni”, inkább meghallgatni és együtt érezni.
 • Jobb integráció – közös heti terv egyeztetés, közös pénzügyi terv átbeszélés.
 • Többet segíteni a háztartásban – tervezni időt a házimunkára heti tervezésnél.

B) Család

 • Havi 2x közös ebéd a szüleimmel/testvéremmel.
 • Több közös program Abigéllel (a keresztlányunkkal), legalább havi 1.
 • Besegíteni a családi vállalkozás projektjeibe, max. heti 10 óra.
 • Havonta segíteni Cintinek, amiben csak szüksége van rá.

2.2) Munka, karrier, hivatás

 • Jobb szakemberré válni – legalább heti 1 szakmai cikk elolvasása.
 • Fejleszteni az előadói készségemet – kiemelkedő Ecommerce Expo előadás + storytelling beiktatása.
 • Napi 2x nézni az emailt – reggel, érkezéskor és mielőtt hazamegyek.
 • Saját honlap létrehozása – szakmai portfólió összeállítása.
 • Újra bevezetni a Pomodoro módszert az összetett feladatoknál.
Tipp: Próbáld ki a Pomodoro módszert

Hogy működik a Pomodoro technika? A módszer végtelenül egyszerű: eldöntöd, hogy min fogsz dolgozni, majd leülsz és 25 percet CSAK azzal foglalkozol, utána tartasz 5 perc szünetet, aztán újra dolgozol 25 percet, és így tovább. A trükk abban van, hogy a 25 perc alatt SEMMI mást nem csinálsz, csak az adott dologgal foglalkozol.

2.3) Kikapcsolódás, alkotás

 • Este 7 után nincs munka, sem mobilozás – reggel 9ig.
 • Legalább heti 3x este 9 után nem filmezni, hanem olvasni.
 • Megszervezni egy utazást, legalább 1 hét – megtalálni és megvalósítani azt a projektet, amiből finanszírozni fogjuk.
 • Legalább 7 órát aludni minden este.

via GIPHY

2.4) Mentális, szellemi, spirituális

 • Olvasás – találni legalább 6 könyvet, ebből legalább 1 legyen önéletrajz (Steve Jobs vagy Elon Musk).
 • Podcast – vezetés közben, vagy egyéb holtidőben podcast hallgatás. Keresni 1 újat marketing vagy produktivitás témakörben.
 • Negyedévente újra tervezni a következő időszakot – berakni emlékeztetőket a naptárba.
 • Mindfulness – tudatos jelenlét gyakorlatok kipróbálása és beiktatása a hétköznapokba.
 • Meditációs appok kipróbálása – Meditable vs. Headspace.
 • Terápia folytatása – meghatározni a főbb célokat.
 • Felírni minden új feladatot a Todoistbe.
 • Nyomon követni az új szokásokat Habit applikációban.

2.5) Fizikai, testi

 • CrossFit – heti 3 edzés fenntartása.
 • Foci – heti 1 alkalom fenntartása.
 • Masszázs – 3 hetente 1x + tartásjavító gyakorlatok bevezetése.
 • Rendszeresített étkezés bevezetése – Minden nap rendes ebéd, hús + zöldségek. Cél, has kerületét csökkenteni 10cm-rel, 103-ról 93-ra.

2.6) Barátok, közösség

 • Kéthetente 1x elmenni Govindázni Csabival és Dénessel.
 • Havi 1x skype Rolival.
 • Havi 1x közös program valamelyikünk baráti társaságával.

2.7) Körülmények (lakás, tárgyak)

 • Létrehozni egy listát Todoist-ben azokról a dolgokról, amiket szeretnék megvásárolni, és negyedévente kiválasztani 1-et, ha sikeresen megvalósítottam a célkitűzéseimet.
 • Venni legalább 3 könyvet.

2.8) Pénzügyi

 • You need a budget app – havi közös tervezés Rékával.
 • Heti 1x vasárnap átnézni az aktuális állapotot – beállítani emlékeztetőt erről.
 • Naponta felvezetni az aktuális kiadásokat.

3. Bakancslista

Mi az, amit 2024-ben szeretnél megvalósítani? Én a következőket tűztem ki magam elé:

 • Elutazni egy olyan országba, ahol még nem jártam.
 • Kipróbálni 3 új Jamie Oliver receptet a szakácskönyvből.
 • 8.0 feletti évet zárni (a fent említett kategóriák év végi értékének átlaga alapján). 
 • Kipróbálni egy új élményt, amit eddig még soha. – Ez egy Mindfulness elvonulás lesz, amikor 5 napig nemes csendben kell lenni, és tilos megszólalni. : ) Érdekes tapasztalat lesz…

via GIPHY

4. Első kis lépések

Melyek a céljaid elérése felé vezető út első konkrét lépései? Ha az előbbi szekcióban nem konkretizáltunk dolgokat, akkor itt az ideje, hogy minél részletesebben leírjuk, mit is jelent majd a célunk a gyakorlatban.

Hogyan legyen elég konkrét a célom?

Például, ha csak fogyni szeretnék, az a tény, hogy szeretném, ha a súlyom csökkenne, még nem elég konkrét.

Önmagában a kg-ban kifejezett testsúly amúgy is csalóka, hiszen nem mindegy, hogy mekkora a testzsírszázalékunk. Én azt a célt tűztem ki, hogy szeretném a hasam kerületét csökkenteni 10cm-rel. Jelenleg ez az a területe a testemnek, ami leginkább elmaradott a többihez képest, és mivel amúgy is hasra hízó típus vagyok, erre érdemes odafigyelnem.

De még ez sem elég konkrét, hiszen nincs ott, hogy mikor fogom elérni ezt a célt. Ezért célszerű, megtervezni az első negyedévet, és megnézni, hogy mit is fogok ezek közül megvalósítani a következő 3 hónapban. Ha úgy tartja kedvünk, akár már most szétbonthatjuk ezeket a célokat az egész évre.

Érdemes tehát minél konkrétabb célokat és kulcseredményeket meghatározni! [Ehhez jó módszertan lehet a Google által fejlesztett metodika, az OKR.]

Szeretnénk még jobban támogatni téged az évtervezésben:

Összefoglalás

Remélem a példákból Te is megtapasztaltad, hogy még nagyon messze állok attól, hogy bárkinek is tanácsot adjak. Nem vagyok sem a produktivitás, sem a tervezés szakértője, csak egy lelkes amatőr. 🙂

A bemutatott Megoldásfókuszú évtervezés is csak egy módszer az előtted álló év megtervezéséhez. Sok különböző eszköz és iskola létezik, amik segíthetnek a jobb célkitűzésben, de talán egy valami mindegyikben közös:

Le kell ülnöd, és át kell gondolnod, hogy ha holnap már a szilveszter estére készülnél, minek kellene megtörténnie ahhoz, hogy a lehető legbüszkébb legyél magadra az elmúlt éves eredményeid miatt.

Bárhogy is alakul az előttünk álló év, sok sikert és kitartást kívánok neked a Megoldásközpont csapata nevében. Eredményes évet kívánok! 🎉

Zárásként gondoltam, megosztom az alábbi videót. Sok értékes gondolatot adott arról, hogy nemcsak a tervezésre kell odafigyelnünk, hanem a mindsetünkre és a környezetünkre is, hiszen ezek alapjaiban határozzák majd meg, hogy mennyire tudjuk megvalósítani az előttünk álló terveket.

Most te jössz! Nálad hogy szokott történni az évtervezés? Oszd meg a tapasztalataidat a cikk alatti komment szekcióban. Ha pedig van olyan ismerősöd, akinek hasznos lenne ez a cikk, akkor küldd el neki személyesen. 👈


Felhasznált szakmai tartalom

 • Dweck, C. (2015): Szemléletmódváltás. Budapest: HVG Kiadó Zrt.
 • Fülöp, M. (2001): A versengés szerepe. Budapest: Új Pedagógia szemle.

Az eredeti cikk 2020.01.03-án lett publikálva, a frissített és bővített verzió 2023.04.08-tól érhető el.


Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉
Facebook
Email
Nyomtatás
5 5 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
3 hozzászólás
Legidősebb
Legújabb Legnépszerűbb
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást

Élvezted ezt a cikket? Csatlakozz a Zárt Közösségünkhöz! ❤️

Felépítésében hasonló, ám mégis más, mint a többi közösségi médiafelület. A tőlünk megszokott minőségi tartalmakkal találkozhatsz, amelyek inspirálnak, tanítanak és támogatják a fejlődésedet.

Valósítsd meg önmagad – velünk!

Neked ajánljuk
Évtervezés – Hogyan vágjunk bele? [Személyes tapasztalat]

Évtervezés és fogadalmak. A Bristol Egyetem 3000 fős mintán végzett kutatása alapján az emberek 88%-a nem tartja be magának tett újévi fogadalmait. Nem

//
2024. január 3.
5 5 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
3 hozzászólás
Legidősebb
Legújabb Legnépszerűbb
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást
3
0
Te hogy látod? Szólj hozzá a témához!x