fbpx

időbeosztás

Az időbeosztás egy olyan képesség, amely azt fedi, hogy az időnket hogyan osztjuk el, mennyit szánunk a különböző tevékenységekre.

Időbeosztás fogalma

Az időbeosztás képessége kulcsfontosságú szerepet játszik a teendőink, feladataink elvégzésében. Aki jó időgazdálkodási képességekkel rendelkezik, tevékenységeit előre megtervezi, fontossági sorrendet állít fel köztük, könnyebben meg tudja tartani a munka és magánélet egyensúlyát, kevésbé hajlamos a halogatásra, és ennek megfelelően hatékonyabban teljesíti a kitűzött feladatait. A megfelelő időbeosztás tehát alapköve lehet a sikeres iskolai, illetve munkahelyi teljesítménynek.  Az időbeosztásra hatással lehet a kultúra, a tapasztalatok és a szociális kontextus.

Hatékony időbeosztás

Stephen R. Covey 2014-ben megjelent könyvében (A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása – Az önfejlesztés kézikönyve) egy olyan mátrixot hozott létre, amely lehetővé teszi a sürgős és fontos tevékenységek közötti különbségtételt. Az Eisenhower-mátrix alkalmazása tehát segítséget nyújthat a hatékony időbeosztás megtervezésében, kivitelezésében és a teendők priorizálásában.

Felhasznált szakirodalom

« Vissza a Lexikonhoz