fbpx

mindfulness

A mindfulness egy képesség, mely által közvetlenül és nyílt szívvel odafigyelünk arra, amit éppen csinálunk, valamint képesek vagyunk ráhangolódni az elménkben, a testünkben és a külvilágban éppen történő folyamatokra.

Mindfulness fogalma

Teasdale, Williams és Segal (2016) szerint a mindfulness fogalmára még nem született egyezményesen elfogadott magyar megnevezés. Találkozhatunk vele úgy, mint tudatos jelenlét, jelentudatosság, éber figyelem vagy belső figyelem.

A mindfulness állapot felébresztésének képességét Buddhista spirituális gyakorlatokból eredeztetik (Hanh, 1976). A jelen tudatos megélése kulcsfontosságú szerepet játszik a szenvedéstől való megszabadulás útjában – a Buddhista tradíciókban (Silananda, 1990).

Alkalmazása a klinikumban

A mindfulness alapú technikák nagy sikernek örvendenek a klinikai pszichológia és a pszichiátria területein is. Tudományosan bizonyított, hogy hatékonyan lehet ezekkel a technikákkal javítani olyan betegségek tüneteit, mint a szorongás, kényszer, krónikus fájdalom, illetve megelőzhetővé válhat az addikciókba és depresszióba való visszaesés is.

MBSR, azaz mindfulness-alapú stresszcsökkentés

Az MBSR-t 1979-ben dolgozták ki Jon Kabat-Zinn és munkatársai a Massachusetts-i Egyetemen. Ez egy általában 6-8 héten át tartó, heti egy alkalommal (2,5-3,5 óra) megrendezésre kerülő program, amely során a résztvevők stresszcsökkentő technikákat tanulhatnak, gyakorolhatnak. Mindfulnessen kívül megismerkedhetnek a hatha jógával és különböző meditációs technikákkal is.

Amennyiben számunkra nem szimpatikus a mindfulness gyakorlásának ezen formája, vannak hosszabb, elvonulásnak nevezett 5-6 napos táborok is. Emellett online, illetve ritkább esetekben egyénileg is gyakorolhatjuk, tanulhatjuk azt.

Az MBSR előnyei lehetnek:

MBCT, azaz a mindfulness-alapú kognitív terápia

Ebben a terápiában a mindfulness és a kognitív viselkedésterápia módszerei keverednek. Eredetileg visszaeső, gyógyszerekkel sikertelenül kezelt depressziós betegek gyógyítására alkalmazták, napjainkban azonban széleskörűen alkalmazzák más zavarok, problémák kezelésére is.

A terápia lényege, hogy a páciens figyelmének fókuszában a saját gondolatai állnak, viszont nem azok tartalma, hanem a folyamatos áramlásuk, váltakozásuk. Ennek segítségével képesek figyelmüket nyitottan és elfogadóan a jelen pillanatra irányítani, fel tudják ismerni azokat a negatív gondolataikat, amelyek folyamatosan vissza-visszatérnek. Egy idő után pedig képesek lehetnek ezekre a gondolatokra adott reakciójukat tudatosan megváltoztatni, amivel megelőzhető a depressziós állapotba való visszaesés.

Felhasznált szakirodalom

  • Hanh, T. N. (1976). The miracle of mindfulness: A manual for meditation. Beacon.
  • Silananda, U. (1990). The four foundations of mindfulness. Wisdom.
  • Teasdale, J., Williams, M., & Segal, Z. (2016). Tudatos jelenlét a gyakorlatban. Kulcslyuk.

További információt itt találhatsz.

« Vissza a Lexikonhoz