fbpx

44 otthoni program – télen-nyáron!

Átlagos olvasási idő: 8 perc

„Mindenütt jó, de legjobb otthon.” Az otthonunk a megpihenés helyszíne, és a jelenlegi helyzet kuszasága még inkább ráirányítja erre a figyelmet. Mennyivel nehezebb elválasztani a munkaidőt és a szabadidőt, ha otthonról dolgozunk! Gyakran, ha időnk engedi is csak punnyadunk otthon – ez is kell, de érezted-e már úgy, hogy ettől még kevesebb lett az energiád? Előteremthetjük magunknak a szórakozás kereteit a négy fal között is – egy kis friss levegőt beengedve. Otthoni programajánló mindenkinek. Kun Anett pszichológus írása – egy  forró csoki mellé. [Forró csoki – elvitelre]

Nagyobb hangsúly került az otthon eltöltött idő hogyanjára, mióta sokan a covid utóhatásaként is, de otthon, home officeban töltik napjaik javát. Személyiségünktől, családi és anyagi helyzetünktől függően másképp élhetjük meg az otthon maradást. Épp ezért általános jó tanácsot nem adhatunk, hiszen sajnos nem mindenki teheti meg ugyanazt, és nem mindenkinek javítja a közérzetét, lelki állapotát ugyanaz.

De ha már úgyis otthon vagyunk…

Viszont gondolj bele: a melós, rutinos hétköznapokban mivel töltöd az időd otthon? Mint tudjuk, a minőségi időtöltés segíthet a feszültségoldásban, és szorosabbá teszi a kapcsolatokat.

Így csak előnyünkre válhat – akár a jelenlegi helyzetben, akár majd ha újrarendeződünk egy kerékvágásba – ha energiát szánunk arra, hogy a filmnézésen túl is, bővítsük az otthoni saját programkínálatunk listáját. Tudjuk, a változatosság éltet!

Az alábbi listákon kis eszközigényű, egyszerű tevékenységek szerepelnek. Nézzük, mik azok az elfoglaltságok – ezek közül sok neked is biztos eszedbe jutott már -, amikhez nem szükséges nagy előkészület, mégis feldobják a napot!

Otthoni program – ha egymagadban laksz

1. Olvasás

Bagatell javaslatnak tűnik, de valószínűleg neked is rég volt időd (nem szakirodalmat!) olvasni, és igazán elmélyedni az ágyad és regényed melegében.

2. Blog/napló

Kezdd el felvezetni valahova a gondolataidat, érzéseidet! A naplóírás segíthet csökkenteni a negatív érzéseket, mint az aggodalom, és megerősíteni a pozitívakat, mint a hála.  Valamint mélyíti az önismeretet!

A naplódba lejegyzett érzéseid, gondolataid, a veled történtek felidézése később nemcsak szórakoztató lehet, de következtetések megszületésében is segíthet.

3. Éneklés, táncolás

És minden, ami hangerőt igényel, és esetleg zavarhat másokat, korlátozások nélkül élvezhetők számodra! Feszültséglevezetés és energianövelés egyben.

4. Képek, dokumentumok rendszerezése a gépeden

Valószínűleg régóta tervezed, de sosem szántad rá az időt. Nosztalgiázhatsz, sőt, rábukkanhatsz rég keresett, hasznos fájlokra.

5. Lomtalanítás

Na ezt tényleg mindig halogatjuk, de felforgathatod zenehallgatás közben a lakást, és nem kell figyelned, nem lesz-e útban másnak a sok holmi!

6. Festés, rajzolás, kézműveskedés

Ezekhez idő és elmélyülés szükséges, de társaság nem, így a kreativitás jó partnered lehet.

via GIPHY

7. Szépségnap

Gondoskodj magadról, és élvezd ki a lazítás lehetőségét! Jöhet bármi, amit szívesen használsz: forró, habos fürdő, arcmaszk, hajápoló, szakállápoló, manikűr, pedikűr stb.

8. Kapcsolatok ápolása

Mondanunk se kell, a szeretteiddel való (online, telefonos) kapcsolattartás kiemelt jelentőségű, hiszen az egyedüllét a szabadsága mellett olykor hajlamosít a magányosság képzetére vagy érzésére. Izgalmas lehet felkeresni olyan barátokat is, akikkel rég sikerült beszélned,.

Otthoni program – kettesben a pároddal

1. Közös főzés

Válasszatok ki felváltva vagy közösen recepteket, és sietség nélkül, kóstolókkal tarkítva, hangulatos zene mellett készítsetek időigényesebb, ínycsiklandó fogásokat! Tapasztaljátok meg, milyen, mikor nemcsak azért főztök, hogy legyen mit enni, hanem magát a tevékenységet is kiélvezitek!

2. Emlékkönyv készítése

Fogjatok egy füzetet, és minden nap idézzetek fel mindketten egy közös emléket, amit közösen dokumentálhattok utólag: fényképekkel, a legjelentősebb hangulatok, érzések lejegyzésével, ahogy kedvetek tartja!

Érdekes lehet, melyikőtök hogyan idézi fel ugyanazt az eseményt?

Az emlékteremtés fontosságát taglaltuk egy korábbi írásunkban, amit ide kattintva elolvashatsz.

3. Közös testedzés

Legyetek egymás személyi edzői, és állítsatok össze egy edzést a társatoknak! Ha eddig nem próbálta még a párotok az általatok kedvelt mozgásformát, betekintést nyerhet, és fordítva is, te is felfedezhetsz egy új sportágat. Persze akár mindketten részt vehettek az edzésben!

4. Jövőtervezés

Jelenleg az évre tervezett célok lehet halasztódnak, de lehetőségetek van közösen álmodozni és tervezni, mit hogyan időzítenétek a következő pár évben, mondjuk 5 évre kalibrálva? (Ebben segíthet a Megoldásközpontú Évtervezőnk, amiről itt írtunk.)

5. Masszázs

Az intimitás megélésének, elmélyítésének finom lehetősége, amely során gyakorolni is lehet, hogyan hangolódhattok egymás igényeire. Egy megfelelő krém vagy olaj segítségével kényeztetés és törődés lehet belőle!

via GIPHY

6. Párismereti kvíz

Írjatok össze kérdéseket, és válaszoljátok meg őket mindketten, aztán kérdezzétek ki egymást! Ki mennyire ismeri a másikat?

7. Kirándulási, nyaralási tervek összeállítása

Egy finom ital és laptop társaságában elábrándozhattok azon, merre mennétek szívesen üdülni, ha eléritek a megfelelő időzítést és büdzsét!

8. Tervezzetek évet közösen!

Ezt párosan, de akár egyedül is végigcsinálhatod, és később is megmutathatod a párodnak. Ha külön-külön készítitek el, szervezzetek egy évnyitó randit, ahol megbeszélitek, kinek mi lesz az újévi célkitűzése és milyen lépéseket szeretne ehhez megvalósítani. Bátran kérjétek egymás támogatását a célok eléréséhez!

Otthoni program – a gyerekekkel együtt

1. Lakáscsinosítás

Rendezzétek át, készítsetek dekorációt, frissítsétek fel az otthonotokat úgy, hogy öröm legyen benne tölteni az időt! A hála érzése számos pozitív következményt gyakorol a gyermekek esetében is, így sosem kezdhetjük elég korán a hála nevelésbe való beemelését, amiről már írtam nektek ezelőtt.

2. Társasjáték

A testvérek önállóan is örömüket lelhetik tábla- és kártyajátékokban, és biztosan van nektek is otthon valamilyen. Persze családi mókázásnak is tökéletes.

3. Virágültetés

A tavasz örömét ne felejtsétek el, ápoljatok növényeket a gondoskodásra nevelés jegyében! Hosszú folyamat, amiben felelősséget tanulhatnak a gyermekek is, hiszen minden növény másféle törődést igényel – járjatok utána, melyik milyet!

A növények gondozása a várakozás örömét is megadja, ahogy a rügyek és bimbók egymás után kipattannak.

4. Házimunkák gyakorlása

Adott az idő, hogy bevezesd a gyermekeket a mosogatás, porszívózás, felmosás, törölgetés csodás világába. A gyermekként végzett házimunka pozitív hatásairól egy korábbi cikkünkben olvashatsz.

5. Klasszikus eszközigény nélküli játékok

Neked nosztalgikus, a gyerekeknek frissítő lehet az ország, város, fiú, lány, (kiegészítve növény, állat, tárgy, híres ember); szólánc; fekete-fehér-igen-nem; amőba; csapd le csacsi; torpedó stb.

6. Házi szépségszalon

Hadd készítsék el a gyerekek a frizurátok, manikűrötöket, sminketeket, válasszák ki az öltözéketeket! Imádni fogják a lehetőséget!

7. Közös mesealkotás

Kezdjen el valamelyikőtök egy mesét, és haladjatok körbe, mindenki tegyen hozzá egy új fordulatot, elemet! Segítségetekre szolgálhatnak a sztorikockák. A történetek, a mese érzelmi intelligenciát fejlesztő hatásáról már írtunk nektek, itt találjátok a cikkünket.

8. Kreatív mesefeldolgozás

Kisebbeknek egyszerre szórakoztató és fejlesztő hatású, ha egy mesét felolvasol nekik, és ők rajzot készíthetnek hozzá. Izgalmasabb verzióban képeskönyvet is összeállíthatnak, az illusztrációkkal követhetik a mese fordulatait! Egyéb stresszoldásra is alkalmas játékokat, gyermekeknek szóló tevékenységeket gyűjtöttem nektek össze egy korábbi cikkemben.

9. Közös színezés

Válasszatok ki egy színezőt, amit közösen színeztek ki! Akár egyszerre, akár felosztva, hogy minden nap valaki tesz hozzá – így a várakozás izgalmát is átélhetitek.

10. Közös relaxáció

Játékos relaxációkat gyakorolhattok együtt, amire szükség is lehet az esti készülődés, lefekvés előkészítéséhez, ha kevesebb energiát sikerül a nap folyamán otthon levezetniük a gyerekeknek. A gyermekrelaxáció módjairól már írtunk, itt olvashatsz róla.

A gyermekek relaxációjánál a játékosság, a mozgás és a képzelőerő bevetésével érhetjük el a legnagyobb sikert.

11. Tanári szerep

Annak érdekében, hogy motiváld a gyermeked a házi tanulás komolyan vételére, és feltűnésmentesen ellenőrizhesd a haladását, mindkettőtök számára élvezetes és a memorizálást is segítő módszer lehet, ha a gyermeked próbálja meg neked megtanítani, előadni az adott tananyagot.

Otthoni program – lakótársakkal közösen

1. Társasjáték

Természetesen a lakótársakkal is kiváló elfoglaltság lehet, és a közös élmény szorosabbá fűzheti a lakószövetségetek.

2. Alszik a város

Nem igényel eszközt, de szuper izgalmas közösségi játék. Ki lesz a maffiózó, a rendőr és a polgárok? Ha nem laktok elegen együtt a játékhoz, online is kivitelezhető társakkal.

3. Három igazság, egy hazugság

Mindenki mondjon ezek alapján négy állítást magáról, a többiek pedig találják ki, melyik a hazugság! Segíthet jobban megismerni egymást.

via GIPHY

4. Közös takarítás

Hangulatosan is lehet gondoskodni a lakásotokról, egy kis zene és beszélgetés, és az összefogással hamar csillog minden!

5. Ruhaselejtezés

Egymás öltözékeit értékelni vicces lehet… Ha te selejtezel, segíthet megválni olyan daraboktól, amiktől érzelmileg nehéz volt, pedig sose hordtad – adományként örömöt fog szolgálni!

6. Kreatív vacsoracsata

Bár lehet sok mindent nem tudtál beszerezni a boltokban jelenleg, de annál izgibb. Minél kevesebb alapanyagból készítsetek fogásokat, és pontozzátok egymást, minden este más szakáccsal!

Egy jó beszélgetésnek is kitűnő alkalmat nyújt a közös vacsora.

7. Videójáték csoportban

Bezárt napokon van igazán haszna, hiszen társaságot is szolgáltathat egy-egy videójáték.

8. Filmszinkronizálás

Némítsatok le egy általatok jól ismert filmet, tegyétek ti a szavakat a szereplők szájába, és dőljetek a nevetéstől!

Hogyan támogasd az idős szeretteidet elfoglaltságokkal?

Amúgy is nagy segítség, ha idős rokonaidnak elintézed a bevásárlást, de jelenleg még inkább! Lehet, a te szüleid/nagyszüleid számára nehezére esik a kijárás korlátozása, és magányosnak érezhetik magukat, unatkozhatnak otthon. Így a bevásárláson túl segítséget jelent az is, ha megteremted számukra a nekik is élvezhető, érdekes otthoni programok lehetőségét!

1. Kedvenc filmek, sorozatok gyűjteménye

Rengeteg régi film elérhető online, vagy letölthető a netről. Gyűjtsd össze az idős rokonod kedvenceit, hogy ne csak szóljon nála a TV, hanem élvezettel nézhesse, a kedvenc történeteivel! A nosztalgia ráadásul pozitív érzéseket is idézhet majd.

2. Zenelista összeállítása

Szintén elűzheti a bezártság és magányosság érzését a zene, és visszarepítheti a fiatalságába a szülőket, nagyszülőket, ha egy általuk összeollózott listát letöltesz nekik!

3. Háziállatok ápolása

Ha van háziállatuk, a róluk való gondoskodás kiemelkedően jótékony hatású lehet a magány elűzésében! Bátorítsátok őket a kreativitásra, etetésen-itatáson túl engedjék be őket kis időre a házba is, ha kinti tartásúak, fésüljék meg a bundájukat, simogassák őket, játsszanak velük!

Egy kisállat igazi társává válhat egy egyedül élő idős embernek, de csak akkor, ha felelősségteljesen tud gondoskodni róla.

4. Befőtt- és lekvárkészítés

Még ha a boltok kiürülése miatt nem is nagy tételben, de az alapanyagokat szolgáltathatod, és fontosnak érzi majd magát az a nagyszülő, aki a családja élelmiszer-ellátásához járulhat hozzá a bármikor pótolhatatlan termékével!

5. Barkácsdoboz elő

Ha szeretnek barkácsolni, szerelni az öregeitek, akkor gyűjtsetek nekik ötleteket, miket hogyan lehetne összerakni! Áldás ez annak az unokának, akinek ez nem tartozik a képességei közé.

6. “Napi nagyi/ napi papa”

A legfontosabb a folyamatos kontakt és beszélgetés, ne érezzék magukat magányosnak a szeretteink! Mozgékonyabb időseink nehezen viselhetik, hogy vásárolni sem mehetnek ki ebben az időszakban. Biztosítsátok őket, bármikor felhívhatnak titeket! Ha vannak unokák, megerősítheti a nagyszülőket, ha kijelölünk minden este egy jó fél órát, mikor online/telefonon bejelentkeztek a gyerekekkel a „napi adag nagyszülőre” – a lényeg, hogy igyekezzünk pozitív hangulatot kelteni azon túl, hogy teret engedünk a negatív érzések megfogalmazásának.

via GIPHY

7. Fényképek válogatása

Állíts össze neki egy fotóválogatást, és ha van lehetőséged, nyomtasd ki! Ezt bármikor előveheti nézegetni, elütni az időt.

8. Receptek összeírása

Kérd meg a felmenőid, írják össze neked a családi recepteket! Nekik elfoglaltság, ráadásul növeli a megbecsültség érzésüket, nektek pedig ajándék és családi örökség!

9. Keresztrejtvény

Időtlen elfoglaltság, és bármikor elővehetik, egyedül vagy párban is!

Az otthon töltött idő szentsége

Bővíthetitek a listát saját ötletekkel, keressetek hozzá más, személyiségetekhez illő elfoglaltságokat! A semmittevős pihenésnek is megvan a maga létjogosultága, és szükségünk van rá – egy korábban írt cikkem is ennek a gondolatnak szenteltem. Azonban az aktív pihenésnek, az értelemmel átitatott tevékenységeknek is teret kell szánnunk. Biztos tapasztaltad már, hogy nincs kedved nekiállni valaminek, ami figyelmet igényelt, de utána sokkal kiegyensúlyozottabbnak és energikusabbnak érezted magad! Eszközeinkhez, erőforrásainkhoz mérten őrizhetjük és tehetünk mentális, lelki egészségünkért is. Figyeljünk oda magunkra, hogy figyelni tudjunk egymásra is! Nem csak az ünnepek alatt – 2024-ben is.

Csatlakozz Magyarország 1. pozitív pszichológiai közösségéhez, ahol azon túl, hogy egy közösség tagja lehetsz, sok hasznos tippet, tanácsot olvashatsz!


Felhasznált szakmai tartalom

Az eredeti verzió 2020. április 13-án jelent meg, a frissített és bővített cikk 2024. január 4-től elérhető.


Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉
Facebook
Email
Nyomtatás
5 1 szavazz
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást

Élvezted ezt a cikket? Csatlakozz a Zárt Közösségünkhöz! ❤️

Felépítésében hasonló, ám mégis más, mint a többi közösségi médiafelület. A tőlünk megszokott minőségi tartalmakkal találkozhatsz, amelyek inspirálnak, tanítanak és támogatják a fejlődésedet.

Valósítsd meg önmagad – velünk!

Neked ajánljuk
Mit jelent anyának lenni? – Anyák napi különkiadás
A szülő-gyermek kommunikáció buktatói – 5 tipp, hogyan erősítsd meg a bizalmat a gyermekeddel
Hála gyermekkorban – 6+1 tipp, hogyan alapozhatod meg
Mit adhat a jóga? – A jóga érzelmi és mentális jóllétet támogató hatásai
Iskolaérettség a családban? – 10 tipp, hogy nyugodtan kezdjétek el az iskolát

Anyának lenni csodálatos! Anyának lenni idegőrlő? Mit jelent anyának lenni? „Úgyse értheted meg, amíg meg nem tapasztalod…” Ez utóbbi biztos,

//
2020. május 3.

A szülő-gyermek kommunikáció nem mindig egyszerű: van, hogy a gyermekeink koruknak nem megfelelő vagy veszélyes dolgokat akarnak, van, hogy feszegetik

//
2021. június 28.

Ritkán kap hangsúlyt a gyermekek nevelésében a hála érzése. Pedig megerősítő szülői minta szükséges ahhoz, hogy a gyermek megtanulja igazán

//
2020. szeptember 1.

Testünk, érzelmeink, mentális folyamataink és állapotunk, tudatunk és tudattalanunk mind-mind összekapcsolódnak és hatnak egymásra. Tudtad, hogy a mozgás pozitív hatással

//
2021. december 16.

Az iskolaérettség kiemelt témává válik az óvoda utolsó éveiben. Mérlegelni kell az óvodapedagógusok véleményét, olykor a szülők közt sincs egyetértés.

//
2019. július 6.
5 1 szavazz
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást
0
Te hogy látod? Szólj hozzá a témához!x