Lexikon

Pszichológiai fogalomtár

Pozitív Pszichológiai Magazin

Szereptorta a munka-magánélet egyensúly megteremtéséért!

Életünket két tényező befolyásolja döntően: a munkánk és a magánéletünk. Mindkét színtéren különböző szerepekbe bújunk, hogy minél hatékonyabbak lehessünk. Ezeket a szerepeket azonban néha nehéz átlátni, kezelni! Neked milyen szerepeid befolyásolják döntően a mindennapjaid? Mennyire tudatosan használod ezeket? Kipróbáltad már a szereptorta módszerét? Ez a cikk segíthet neked abban, hogy feltérképezhesd a jelenlegi szerepeid, illetve a választott munkád mögött rejlő motivációdat. Nagy Gitta pszichológus írása – a kávéd mellé. [Cafe’ Latte – elvitelre]

Munka mindenek felett

Gyorsan csinálj fejben egy kis számítást: mennyi időt töltesz munkával egy átlagos héten? Betartod a 40 órát, vagy sokszor te is átcsúszol az 50-60-ba? Szíved szerint mennyi lenne az annyi, amit szívesen dolgoznál, hogy ne érezd tehernek, stresszesnek, és megfeleljen a prioritási listádnak?

A siker csodálatos dolog, de az ember nem tud hozzábújni, ha fázik."

- Marilyn Monroe

Ha  megválaszoltad az előbbi kérdéseket, lenne itt még valami: csupán anyagi kényszer miatt dolgozol? Milyen a te „dolgozói” szereped?

Piszkos anyagiak

Egy 2005-ös kutatás szerint legalább minden második nő és férfi is(!) - az anyagiak megteremtése miatt dolgozik. Itt nem beszélhetünk arról, hogy élveznék vagy szeretnék a munkájukat. Nincs szó semmilyen flow-élményről.

Több indok is meghúzódhat e mögött:

  • nem a képességeiknek és személyiségüknek megfelelő munkát találtak,
  • nem megfelelő a vezető,
  • túl nagy teher nehezedik a vállukra,
  • sok a munkaóra,
  • a kiégés közelében vannak (burn-out szindróma),

és sorolhatnánk az egymást erősítő tényezőket.

Mindez nem zárja ki azt, hogy sikeresek legyünk a munkánkban.

 Azonban hiába érünk el sikert, ha mellette feláldozzuk a családunkat, felőrlődnek az energiáink, adott esetben egy olyan munka oltárán, amit nem is szeretünk.

Marilyn Monroe tudott valamit: a következő tengerparti nyaraláshoz, az új sportkocsihoz, a legújabb Iphone-hoz nem lehet hozzábújni éjszaka, nem vigasztal meg, ha félünk, és nem ápol minket, mikor betegek vagyunk.

szereptorta

Hajlamosak vagyunk elhanyagolni a családi szerepeinket.

Tehát… ha lehetőségünk van rá, keressünk olyan munkát, ami áramlatban tart, inspirál, s ezáltal jó hatással lesz a magánéletünkre is! Nehéz megtalálni az egyensúlyt a munkahely és a magánélet között, de az biztos, hogy ha az egyik lefelé húzó spirál a számunkra (mint amikor minden reggel úgy indulok el, hogy gyűlölöm a munkámat), akkor az hatással lesz a másikra is.

Hogyan segít ebben a szereptorta?

Én úgy gondolom, a  munka és a magánélet olyan, mint egy DNS szál: nem választható el egymástól a kettő, hiszen rólad, rólam szól, mint egységes (integrált) személyiségről. Mit gondolsz, a te életedben hogyan hat egymásra a két terület?

Személyiségünket különböző szerepeink, így munkánk és magánéletünk egybeolvadásából kapjuk meg. Ha közelebbről is megfigyeljük ezeket a szerepeket, felfedhetjük önmagunk előtt valódi motivációinkat, és azt is, hogy milyen tudatos, vagy kevésbé tudatos célok irányítják az életünket.

Tipp a szereptortához

Így kezdd el...

Csinálj egy klasszikus szereptortát! Rajzolj egy kört, majd oszd fel annyi szeletre, ahány szerepet jelenleg észlelsz az életedben, és rajzold vagy írd be őket.

A szerepeknek itt egy nagyon tág kategóriáját használva gondold át, mik töltik ki a napjaidat, milyen jelentősebb területek vannak: másokhoz, magadhoz való viszonyban; mik azok a területek életedben, amikre időt szeretnél szánni, amikkel foglalkozol.

Ne feledd, bármi lehet szerep, szabadon engedhető a fantázia!

Egy-két példa: Önmagam, pár, anya, gyermek, oktató, pszichológus, testvér, barát, vezető, sportoló stb.

A jelentősebb szerepek (a jelenleg több időt, energiát igénylők) kapjanak nagyobb szeletet, a kevésbé jelentősek kisebbet.

Before After szereptortaszereptorta

Ez lett az aktuális szereptortád, ami a jelenlegi helyzetet ábrázolja. Azt, hogy jelen pillanatban mely szerepekre teszed a fő hangsúlyt, és melyek nem kapnak elég figyelmet.

Vizsgáld meg, van-e olyan szelet, ami fontos számodra, mégis jóval kisebb, mint szeretnéd, esetleg nem is kapott már helyet a tortádon!

Az ideális szereptorta

Most rajzol egy újabb kört. Ez szimbolizálja majd az ideális szereptortádat. Oszd fel a tortát olyan formán, ahogyan számodra a legideálisabb volna. Tipp: Az egyszerűség kedvéért érdemes elhelyezni időben, például lehet ez az „Ideális szereptortám 1 év múlva”.

Ebből kiderül, hogy mely területen van szükséged változtatásra ahhoz, hogy minél közelebb juss a munka-magánélet egyensúlyodhoz.

Önismereti munkát igényel annak felismerése, hogy mi okozza a valós és vágyott helyzet közötti esetleges túl nagy eltérést, és min kellene változtatni annak érdekében, hogy a két szereptorta felosztása közelebb kerüljön egymáshoz – természetesen a realitás talaján mozogva. Ne feledjük el, hogy a reális és az ideális helyzet túlságosan nagy mértékű eltérése ugyanúgy lehet a csalódottságunk forrása.

Nem is olyan könnyű ez a feladat, igaz?

via GIPHY

Eljött a cselekvés ideje! Min szeretnél változtatni ebben az évben? Ha jól jönne még egy kis útmutatás, a szereptorta – sok más hasznos gyakorlattal – a magazinunk évtervezőjében is megtalálható, melyet a zárt Facebook csoportunkban ingyenesen letölthetsz. 👉 Az évtervezést segítő cikket itt tudod elolvasni. A munka-magánélet kettős egyensúlyának megteremtéséhez pedig további hasznos tippeket olvashatsz ide kattintva.

Felhasznált szakmai tartalom

További felhasznált tartalom itt érhető el.

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: print
Nyomtatás
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: print
Neked ajánljuk
Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás