fbpx

Szereptorta a munka-magánélet egyensúly megteremtéséért!

Átlagos olvasási idő: 3 perc

Életünket két tényező befolyásolja döntően: a munkánk és a magánéletünk. Mindkét színtéren különböző szerepekbe bújunk, hogy minél hatékonyabbak lehessünk. Ezeket a szerepeket azonban néha nehéz átlátni, kezelni! Neked milyen szerepeid befolyásolják döntően a mindennapjaid? Mennyire tudatosan használod ezeket? Kipróbáltad már a szereptorta módszerét? Ez a cikk segíthet neked abban, hogy feltérképezhesd a jelenlegi szerepeid, illetve a választott munkád mögött rejlő motivációdat. Nagy Gitta pszichológus írása – a kávéd mellé. [Cafe’ Latte – elvitelre]

Munka mindenek felett

Gyorsan csinálj fejben egy kis számítást: mennyi időt töltesz munkával egy átlagos héten? Betartod a 40 órát, vagy sokszor te is átcsúszol az 50-60-ba? Szíved szerint mennyi lenne az annyi, amit szívesen dolgoznál, hogy ne érezd tehernek, stresszesnek, és megfeleljen a prioritási listádnak?

A siker csodálatos dolog, de az ember nem tud hozzábújni, ha fázik.”

– Marilyn Monroe

Ha  megválaszoltad az előbbi kérdéseket, lenne itt még valami: csupán anyagi kényszer miatt dolgozol? Milyen a te „dolgozói” szereped?

Piszkos anyagiak

Egy 2005-ös kutatás szerint legalább minden második nő és férfi is(!) – az anyagiak megteremtése miatt dolgozik. Itt nem beszélhetünk arról, hogy élveznék vagy szeretnék a munkájukat. Nincs szó semmilyen flow-élményről.

Több indok is meghúzódhat e mögött:

  • nem a képességeiknek és személyiségüknek megfelelő munkát találtak,
  • nem megfelelő a vezető,
  • túl nagy teher nehezedik a vállukra,
  • sok a munkaóra,
  • a kiégés közelében vannak (burn-out szindróma),

és sorolhatnánk az egymást erősítő tényezőket.

Mindez nem zárja ki azt, hogy sikeresek legyünk a munkánkban.

 Azonban hiába érünk el sikert, ha mellette feláldozzuk a családunkat, felőrlődnek az energiáink, adott esetben egy olyan munka oltárán, amit nem is szeretünk.

Marilyn Monroe tudott valamit: a következő tengerparti nyaraláshoz, az új sportkocsihoz, a legújabb Iphone-hoz nem lehet hozzábújni éjszaka, nem vigasztal meg, ha félünk, és nem ápol minket, mikor betegek vagyunk.

Hajlamosak vagyunk elhanyagolni a családi szerepeinket.

Tehát… ha lehetőségünk van rá, keressünk olyan munkát, ami áramlatban tart, inspirál, s ezáltal jó hatással lesz a magánéletünkre is! Nehéz megtalálni az egyensúlyt a munkahely és a magánélet között, de az biztos, hogy ha az egyik lefelé húzó spirál a számunkra (mint amikor minden reggel úgy indulok el, hogy gyűlölöm a munkámat), akkor az hatással lesz a másikra is.

Hogyan segít ebben a szereptorta?

Én úgy gondolom, a munka és a magánélet olyan, mint egy DNS szál: nem választható el egymástól a kettő, hiszen rólad, rólam szól, mint egységes (integrált) személyiségről. Mit gondolsz, a te életedben hogyan hat egymásra a két terület?

Személyiségünket különböző szerepeink, így munkánk és magánéletünk egybeolvadásából kapjuk meg. Ha közelebbről is megfigyeljük ezeket a szerepeket, felfedhetjük önmagunk előtt valódi motivációinkat, és azt is, hogy milyen tudatos, vagy kevésbé tudatos célok irányítják az életünket.

Így kezdd el…

Csinálj egy klasszikus szereptortát! Rajzolj egy kört, majd oszd fel annyi szeletre, ahány szerepet jelenleg észlelsz az életedben, és rajzold vagy írd be őket.

A szerepeknek itt egy nagyon tág kategóriáját használva gondold át, mik töltik ki a napjaidat, milyen jelentősebb területek vannak: másokhoz, magadhoz való viszonyban; mik azok a területek életedben, amikre időt szeretnél szánni, amikkel foglalkozol.

Ne feledd, bármi lehet szerep, szabadon engedhető a fantázia!

Egy-két példa: Önmagam, pár, anya, gyermek, oktató, pszichológus, testvér, barát, vezető, sportoló stb.

A jelentősebb szerepek (a jelenleg több időt, energiát igénylők) kapjanak nagyobb szeletet, a kevésbé jelentősek kisebbet.

Ez lett az aktuális szereptortád, ami a jelenlegi helyzetet ábrázolja. Azt, hogy jelen pillanatban mely szerepekre teszed a fő hangsúlyt, és melyek nem kapnak elég figyelmet.

Vizsgáld meg, van-e olyan szelet, ami fontos számodra, mégis jóval kisebb, mint szeretnéd, esetleg nem is kapott már helyet a tortádon!

Az ideális szereptorta

Most rajzol egy újabb kört. Ez szimbolizálja majd az ideális szereptortádat. Oszd fel a tortát olyan formán, ahogyan számodra a legideálisabb volna. Tipp: Az egyszerűség kedvéért érdemes elhelyezni időben, például lehet ez az „Ideális szereptortám 1 év múlva”.

Ebből kiderül, hogy mely területen van szükséged változtatásra ahhoz, hogy minél közelebb juss a munka-magánélet egyensúlyodhoz.

Önismereti munkát igényel annak felismerése, hogy mi okozza a valós és vágyott helyzet közötti esetleges túl nagy eltérést, és min kellene változtatni annak érdekében, hogy a két szereptorta felosztása közelebb kerüljön egymáshoz – természetesen a realitás talaján mozogva. Ne feledjük el, hogy a reális és az ideális helyzet túlságosan nagy mértékű eltérése ugyanúgy lehet a csalódottságunk forrása.

Nem is olyan könnyű ez a feladat, igaz?

via GIPHY

Eljött a cselekvés ideje! Min szeretnél változtatni ebben az évben? Ha jól jönne még egy kis útmutatás, a szereptorta – sok más hasznos gyakorlattal – a magazinunk évtervezőjében is megtalálható, melyet a zárt Facebook csoportunkban ingyenesen letölthetsz. 👉 Az évtervezést segítő cikket itt tudod elolvasni. A munka-magánélet kettős egyensúlyának megteremtéséhez pedig további hasznos tippeket olvashatsz ide kattintva.


Felhasznált szakmai tartalom

További felhasznált tartalom itt érhető el.


Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉
Facebook
Email
Nyomtatás
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást
Neked ajánljuk
Egy jó szülő mindig félti a gyerekét?! Tippek, hogy te ne legyél helikopterszülő
Az „okos vagy” típusú dicséret árthat is – Hogyan dicsérjük fejlődésfókuszúan a gyermeket?!
5 +1 szülői viselkedés, amit sosem felejt el a gyermeked
Interjú Gyarmathy Évával – Adjunk optimális kihívásokat a gyerekeknek!
Tehetséges a gyerekem – Így bontakoztasd ki a benne rejlő lehetőséget!

A gyermekeinkért való aggodalom állandó része az életünknek. Minden féltő szülőt a jó szándék vezérel: azt szeretnénk, hogy felnőve gyermekünk

//
2019. július 31.

A dicsérettel számos pozitív hatás érhető el: a gyerekek lelkileg egészségesebbek és boldogabbak lehetnek általa. Számukra is lényeges az elismerés

//
2020. május 26.

Szülőnek lenni rengeteg kihívással jár. A felhalmozódott teendői lista sorai között nehéz felállítani a prioritást, és még nehezebb a kitűzött

//
2020. január 17.

Minden szülőnek a saját gyermeke a legszebb és a legtehetségesebb, s Gyarmathy Éva szerint ez így is van jól. Számtalan lehetőség, „belső

//
2021. április 7.

A minap néhány nagyon érdekes posztot olvastam egy Facebook csoportban, melyeket tehetséges gyerekek szülei írtak. Még mindig sokan vannak, akik

//
2020. április 7.
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást
0
Te hogy látod? Szólj hozzá a témához!x