fbpx

Játék dán módra – 6 tipp a dán sikerkönyvből

Átlagos olvasási idő: 7 perc

Vajon miért szeretnek játszani a gyerekek, és mit nyújt számukra a játék? Hogyan nevelhetünk kiegyensúlyozott gyermekeket a szabad játék segítségével? A dán nevelési kultúra példaértékű szemlélettel és gyakorlattal rendelkezik – vajon miért szerves része ennek a szabad játék? Cikkünkben Iben Dissing Sandahl Játék dán módra című könyvét alapul véve járjuk körül a témát. Mohácsi Rebeka írása.

Dánia híres a forró kakaóról, a fahéjas sütiről, a fűszeresen édes illatú, meghitt pillanatokról és a hyggeről. A boldogság index mutatója szerint az egyik legboldogabb ország a világon. A dánok, akiknél nem csak a fényfüzérrel futtatott és a meleg pokrócból kikukucskáló időszakban törekednek életmód szintjén is a kiegyensúlyozottságra. De vajon mi a boldogságuk receptje?

A dánok szemlélete több alappilléren nyugszik, melyek a következők: a szabad játék, az átkeretezés, a hitelesség és az empátia.

Mi is az a szabad játék?

Napjainkban kevés tevékenység során van a gyerekeknek lehetőségük arra, hogy abban ne irányítson egy felnőtt – pedig, ha nincs, aki megszabja a feltételeket, a gyerekek önkifejezése, kreativitása szárnyakra kap!

Természetesen sok esetben a felnőtt irányításával lesz biztonságos vagy érthető a játék. Azok a játékok, amelyeket az idősebbek vezényelnek, nagyszerűek, és jó pedagógiai elvekre épülnek, viszont kevésbé mozgatják meg a gyermekek fantáziáját. A strukturált játékok, mint pl. a legózás, babázás vagy süteménysütés csodálatos alkalmat teremtenek, hogy együtt játszanak a gyerekekkel. Szükség van az időben jól behatárolható, kötött játékokra. Egy kis tudatossággal ezek a meghitt alkalmak beilleszthetőek a zsúfolt életünkbe.

Teremtsünk meghitt légkört a játékhoz.

Azonban a strukturált játékok mellett teret kell hagyni a strukturálatlan, kötetlen játékoknak, azaz a szabad játékoknak is. Ezek során szabadon szárnyal a képzelet, nincsenek határok, lehetőség nyílik az álmodozásra. A szabad játékok elősegítik, hogy érzelmileg rugalmas, kiegyensúlyozott és lelkileg egészséges fiatalokat neveljünk. Hiszen a szabad játék egy olyan végtelen, bensőséges platform, amelyben kifejezhetők a gyermekek számára az érzelmeik, indulataik, vágyaik – akár azok is, amelyekről ők maguk sem vesznek tudomást. Valamint természetesen személyiségüket is megmutathatják a szabad játékok által! Akár egyedül, a gyermekeinkkel, akár társaságban játszunk, megismerhetjük önmagunkat és saját képzeletünket, illetve a többi játékost is.

Szabad játék dán módra

A világ számos pontján játszanak a gyerkőcök, azonban kevés helyen építették be a kultúrába olyan fokozott figyelemmel a strukturálatlan, szabad játékot, mint a dánok. A dánok úgy vélik, hogy a játék nem luxus és nem időpazarlás, hanem a fejlődés alapja.

A gyermekek azért játszanak, mert szeretnek, és nem azért, mert kell. Természetesen teszik, szabad késztetésből.

A játék, a fantázia és a kreativitás szorosan kapcsolódnak egymáshoz, a gyermekek pedig természetesen szeretik ezeket. Az alkotás élvezetéért teremtenek, nem azért, hogy elsajátítsanak valamit. A szabad játék éppen azért fontos eszköz a csemeték zavartalan és egészséges fejlődésében, mert az élvezetért történik, és nem valamilyen cél érdekében. Amit a játék folyamán tanulnak, nem mindig mérhető, azonban hihetetlenül fontos az életük során.

Rajzolás

Az alkotó-önkifejező tevékenységek, pl. rajzolás során mértékkel neveljük őket arra, hogy egyre élethűbb embert rajzoljanak.

Az alkotó tevékenységeknek a célja az alkotás élvezete. Ha valami nem megy, gyakoroljunk, de hangsúlyozzuk, hogy mindenben nem lehetünk pontosak. 

A játék a legjobb tanító

A játék segítségével tanulják meg a gyerekek, hogyan igazodjanak ki a világban. Megtanulnak információt gyűjteni, és felhasználni azokat. Megtapasztalják, milyen megtapintani egy érdes felületű vagy puha tárgyat, és hogy milyen megízlelni valamit. Játék közben művészetekről, tudományról, természetről, állatokról tanulnak, és szereznek új ismereteket. A játszó gyerekek megtanulnak figyelni, kitartani addig, amíg meg nem oldanak egy feladatot. Ezek a készségek hasznosak lesznek felnőttkorban is, nem beszélve az iskoláról.

A szabad játékról bebizonyosodott, hogy fejleszti az önkontrollt, a kreativitást, a képzelőerőt, az empátiát, melyek pedig növelik az általános jóllétet.

A szabad játék által jobban megtalálják a helyüket, bátrabban viselkednek szociális helyzetben. Erkölcsre tanítja őket, megtanulják, hogy mi helyes, és mi nem a különböző társas helyzetekben. A játék során megtanulnak várni a sorukra, osztozni másokkal, kipróbálhatják, milyen érzelmeiktől vezérelve cselekedni, hallgatni a társukra, szabályokat betartani, egyezkedni a többiekkel. Kipróbálhatják, milyen vezetőnek és követőnek lenni. A játék során belebújhatnak valaki más bőrébe. Lehetnek ápolók, tűzoltók, rendőrök, boszorkányok és varázslók. Csak a képzelet szabhat határt, mivel saját maguk által sajátítják el ezeket.

Tippek a szabad játékról szülőknek

Íme néhány tipp, hogy a szabad játékot beépíthessétek a mindennapjaitokba.

Hygge

Teremtsük meg a játék hangulatának csodálatos légkörét. A kellemes hangulatot nem lehet látni, azonban annál inkább érezhetjük. Amikor minden a helyén van, mindenből a nyugalom és a meghittség árad. A jó hangulat felemel, a valahova tartozás érzését adja, és egy olyan teret hoz létre, ahol biztonságban és komfortosan lehetünk.

Teremtsünk meghitt légkört otthonunkba.

A gyermekek számára egy ilyen légkör olyan, mintha újra az anyaméh biztonságában lennének. A hygge pedig ezt a megbízható, szeretetteljes légkört teremti meg a szabad játék számára. A dán kicsik a hygge mindennapos megtapasztalásával nőnek fel, amit később átadnak az utódaiknak is, ennek a pozitív spirálnak a kiindulópontja lehet a játék. Próbáljuk ki, milyen, mikor nem próbáljuk meg előre elhatározni vagy sugallni, mit játsszunk, hanem engedjük, hogy a gyerekek mutassák, vigyék a játék menetét, mi pedig csak kövessük azt. Ez megerősíti őket abban, hogy az elképzeléseiknek súlya van, és fontos számunkra, hogy mit gondolnak.

1. Táncoljunk!

Táncoljunk a gyerekekkel – életkorukból fakadóan akár hordozókendővel, akár az ölünkben tartva őket – olyan zenére, amit megnyugtatónak érzünk!

A gyerekek nagyon élvezik, ha biztonságosan repítik őket.

Finoman hintáztathatjuk a gyermekünket a levegőben, óvatosan dobálhatjuk őt fel-le. Figyeljünk a megfelelő nyaki alátámasztásra! Ha elfáradt a karunk, tegyük le őket, majd nyugodtan folytassuk a táncot. A vicces mozdulatokat, mint a popsirázást, a gyerekek mókásnak találják.

2. Üljünk le a földre!

Terítsünk le a földre egy kényelmes takarót, helyezkedjünk el fekve, és engedjük el magunkat! Figyeljünk arra, hogy nyugodtak legyünk, és álljunk készen arra, hogy ránk mászhassanak a gyerekek, mi pedig maradjunk nyitottak, bármi történjék is. A gyermekek imádnak a hasunkra ülni és a hátunkra mászni, mert a szülők testének érintése biztonságérzetet ad, erősíti a kötődést.

Kapcsolatok

A kicsik fejlődését meghatározzák az első életévükben megtapasztalt kapcsolatok. A gyermekek énképe elsődlegesen a kapcsolataikban szerzett tapasztalataik által alakul ki, a szüleivel, nagyszüleivel, nevelőivel, tanáraival, társaival való viszonyaikból.

A másokkal való találkozásokon és interakciókon keresztül fedezik fel önmagukat.

Fontos a kapcsolatteremtés képessége, mely befolyásolja az önértékelést, de hatással van az általános boldogságérzetükre is. A gyermekeinkkel való kapcsolatunkban fontos, hogy szeretetünket a gyermekünk számára is nyilvánvalóan, értelmezhetően kifejezzük, ismerjük el őket, fogalmazzuk meg, mutassuk ki, hogy értékeljük a személyiségüket, értékeiket – akár szavakkal, akár apró gesztusokkal tesszük, de elültethetjük ezáltal a gyermekünkben, hogy szerethető és szeretetre méltó. 

3. Kérjünk segítséget!

Engedjük gyermekeinknek, hogy segítsenek a házimunkában és az apró családi teendőkben, hiszen így egyrészt felelősséget tanulnak, másrészt közelebb is kerülünk hozzájuk. Amikor segítséget kérünk, akkor a gyerkőcök úgy érzik, hogy valami fontos dolgot tesznek, hogy ők is hasznosak.

Vonjuk be a család tagjait a fa díszítésébe.

A karácsonyi hangulatban készítsünk közösen süteményeket, ajándékokat vagy akár díszeket! Bevonhatjuk őket valamilyen döntésbe is, természetesen a fejlődési szintjüknek megfelelően, „Milyen díszt tegyünk az ünnepi asztalra?”, „Segítenél kiválogatni a legszebb süteményeket?”. Garantált a mosoly és az öröm. 🙂

4. Utánozás

Ennél a szabad játéknál nincs szükségünk semmilyen eszközre, csupán a kreativitásunkra és a jókedvünkre. Tegyünk be egy közösen választott zenét, álljunk körbe, majd egy személy lépjen a kör közepére. A kör közepén álló személy valamilyen mozgást, tánclépést mutat, amit a többieknek utánozniuk kell. Az utánozás másik módja, ha egymás arckifejezését imitáljuk.

Állványozás

Az állványozás során a gyermekeink állandó tanulását és fejlődését támogatjuk. Az elv azon alapul, hogy amikor az ember egy új készséget sajátít el, szükség van egy állványzatra, amelyen támaszkodhat, miközben egy aktuális tudásszintről egy fokkal magasabb szintre jut. Az állványozás kifejezés a dán oktatás egyik kulcsfogalmává vált. Az állványozás segíti a gyermekeket abban, hogy megoldjanak egy problémát, elvégezzenek egy feladatot, vagy elérjenek egy célt a saját képességeik határán belül.

Hadd mutassam be egy egyszerű, ám annál szemléletesebb példával.

A fatörzs példája

Képzeljünk el egy nedves fatörzset egy őszi erdőben! A feladat az, hogy minden gyermeknek át kell jutnia a farönkön. Van olyan gyerek, aki segítség nélkül átmászik, a másik a kezünket fogja, a harmadiknak pedig arra van szüksége, hogy szorosan öleljük, miközben lépked.

Ha megfelelően támogatjuk a gyerekeket, akkor képesek lesznek legyőzni a félelmeiket. Az, hogy mikor érkezik el az ideje, természetesen egyénfüggő, de a megfelelő időben el fog jönni. A mi támogatásunkkal megépíthetik a saját állványzataikat, amire támaszkodva képesek lesznek megtenni a következő lépéseket a saját fejlődési ütemükben.

5. Alkossunk kartonokból!

Szerezzünk be nagyméretű kartondobozokat, és készítsünk közösen babaházat, bunkert, dzsungelt, űrhajót, várat, bármit, aminek szívből örül a gyerek.

A közösen töltött idő mellett az elkészült játék is szabadjára engedi a fantáziát.

Az építéshez használhatunk szövetet, kiszárított növényeket, egyéb dobozokat, temperát, színes festéket, színes papírlapokat, akármit, amiről úgy gondoljuk, hogy felhasználható. A játék során ne felejtsük el, hogy bár mi kezdeményezzük az építést, a gyermek irányítja a játékot. Az ilyen kreatív építés napokig is eltarthat, ráadásul a legtöbb gyerek imádja az alkotási, kreatív folyamatot.

6. Mutassuk ki sebezhetőségünket!

Meséljünk a gyermekkorunkról, és annak nehézségeiről. Érzékeltessük, hogy a nehézségek természetes részei az életünknek és a családban való létezésnek. A gyerekek szeretik tudni, hogy az ő korukban a szülőknek is megvoltak a maguk kihívásai. Ha megtapasztalják azt, hogy más embereknek is vannak nehézségeik, az könnyebbé teszi a saját akadályaik elfogadását. Beszéljünk a gyermekkorunkról őszintén, ez hitelessé teszi életutunkat, és a gyermekeinkhez fűződő kapcsolatunkat erősíti. Meséljünk az akkori körülményekről, majd arról, hogy miket cselekedtünk azért, hogy valamit elérjünk vagy megtanuljunk.

Játékeskü

Az együtt töltött játék ideje alatt is fontos tiszteletben tartanunk azt a bizalmi teret, amely engedi, hogy minden játékos úgy mutatkozhat meg, ahogy a hétköznapokban nem feltétlenül teszi. Íme néhány tipp ahhoz, hogy zavartalanul kibontakozhasson a játék.

Játékeskü

  1. Biztonságos légkört teremtünk, ahol a játékosoknak nem kell védekezniük. Értékeljük pozitívan a játékban a gyerek által hozott fordulatokat, ötleteket. 
  2. Őszintén, megjátszás nélkül töltjük az időt, melyet értékelünk.
  3. Szabadjára engedjük a képzeletünket.
  4. Nem gúnyoljuk ki egymást és nem cikizünk semmit.
  5. Szabadjára engedjük a kreativitásunkat, támogatjuk és elfogadjuk, hogy a többi játékos is hasonlóan cselekszik.

👉 Ha pedig a karácsonyi készülődésről és annak meghittségéről szeretnél többet olvasni, itt megteheted. 

Csatlakozz Magyarország 1. pozitív pszichológiai közösségéhez, ahol azon túl, hogy egy közösség tagja lehetsz, sok hasznos tippet, tanácsot olvashatsz!


Felhasznált szakmai tartalom

  • Alexander J. J. – Sandahl D.I. (2017). Gyereknevelés dán módra. HVG Kiadó ZRT., Budapest.
  • Sandahl D.I. (2018). Játék dán módra. HVG Kiadó ZRT., Budapest.
  • További felhasznált tartalom érhető el itt

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉
Facebook
Email
Nyomtatás
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást

Élvezted ezt a cikket? Csatlakozz a Zárt Közösségünkhöz! ❤️

Felépítésében hasonló, ám mégis más, mint a többi közösségi médiafelület. A tőlünk megszokott minőségi tartalmakkal találkozhatsz, amelyek inspirálnak, tanítanak és támogatják a fejlődésedet.

Valósítsd meg önmagad – velünk!

Neked ajánljuk
Fejlődési szemléletmód az iskolában – Tippek pedagógusoknak
10 + 1 tipp kezdő pedagógusoknak
Karaktererősségek az iskolában – 5 tipp pedagógusoknak
Játék dán módra – 6 tipp a dán sikerkönyvből
Természetben töltött idő jótékony hatásai – Mit taníthat gyermekeink számára a természet?

Miért fontos a fejlődési szemléletmód az iskolákban? Hogyan tudod alkalmazni pedagógusként vagy iskolás gyermekednél? Cikkünk Carol S. Dweck Szemléletváltás –

//
2020. október 25.

Milyen nehézségei lehetnek egy kezdő pedagógusnak? A kihívásokkal teli mindennapokban hogyan tudjuk tanárként érdekessé és kreatívvá tenni az órákat? Cikkünkben szeretnénk

//
2021. február 16.

A karaktererősségeink megismerésével boldogabb és teljesebb életet élhetünk, hiszen ezek feltárásával az erősségeinkre fókuszálhatunk. Ezeket alkalmazhatjuk a mindennapok során, és érdemes

//
2021. május 26.

Vajon miért szeretnek játszani a gyerekek, és mit nyújt számukra a játék? Hogyan nevelhetünk kiegyensúlyozott gyermekeket a szabad játék segítségével?

//
2020. december 24.

Ki ne érezné jobban magát egy erdei séta után? Az állandó rohanásban szinte már megfeledkezünk az évszakok váltakozásának szépségéről, pedig a

//
2022. szeptember 23.
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást
0
Te hogy látod? Szólj hozzá a témához!x