fbpx

önértékelés

Az önértékelés az egyén önmagáról alkotott pozitív vagy negatív értékelése, amely lehet személyiségjellemző vagy állapot. Szoros kapcsolatban áll az egyén teljesítményével, elfogadottságával és önbizalmával.

Önértékelés fogalma

Személyiségjellemzőként a személy saját énjével kapcsolatos hosszantartó érzéseire utal, ezzel szemben állapotként a személy énjével kapcsolatos múló, viszonylag változékony érzéseket ragadja meg valamely adott pillanatban. Ez a kettő egymástól függetlenül változhat.

Az önértékelés általában akkor magas, ha jó teljesítményt nyújtunk, illetve mások elfogadnak bennünket.

Az önértékelés leginkább a múltról szól. Kognitív elemként fogható föl, tulajdonképpen a szelf értékelő eleme: azokat a vélekedéseket jelenti, amellyel önmagunkat leírjuk:

„Értékelem azt a személyt, aki eddig voltam?” „Büszkén tekintek vissza az elért eredményeimre?” „Jóban tudok lenni a bennem élő lázadó kamasszal, aki keresi Önmagát?”

Emellett, az önértékelés egy dinamikus folyamat és az élet különböző szakaszaiban változhat. Az életszakaszokhoz kötődő változások, mint a serdülőkor vagy az időskor, más és más kihívások elé állíthatják az egyént az önértékelés területén.

Önértékelés és magabiztosság

A magabiztosság az önbizalomra épül; az önbizalom pedig az önértékelés és az önbecsülés függvénye. Az önértékelés és a magabiztosság szoros kapcsolatban állnak. A magabiztosság az önbizalomra épül, mely összefügg az önértékelés és az önbecsülés függvényével. Ha az egyén pozitívan értékeli önmagát, ez erősítheti az önbizalmát, és így a magabiztosság alapjául szolgálhat.

Az önértékelés kritikus szerepet játszik az egyén pszichológiai jóllétében és életminőségében. Azok, akik pozitívan értékelik önmagukat, hajlamosabbak lehetnek a kitartásra, az új kihívások elfogadására és az élet örömeinek teljes kiélvezésére.

Az önértékelés mélyebb megértése nem csupán egyéni szinten, hanem szociális, érzelmi és életcél szempontból is gazdagabb perspektívát kínálhat az egyén számára. Az önértékelés szövevényes hálójában felfedezett kapcsolatok segíthetnek az egyén fejlődésében és önmaga felfedezésében.

Felhasznált szakirodalom

  • Atkinson, R. C., Hilgard, E. (2005): Pszichológia. Budapest: Osiris Kiadó.
« Vissza a Lexikonhoz