fbpx

37 nyári program gyerekeknek a színes élményekért

Átlagos olvasási idő: 6 perc

Szeretnéd izgalmassá tenni a gyermeked nyarát? Állandóan unatkozik, és nem tudod, mivel dobhatjátok fel a hétköznapjait? A nyári szünet a kikapcsolódásról, a feltöltődésről és az új tapasztalatok szerzéséről szól. Ha úgy érzed, hogy kifogytál az ötletekből, színessé és tartalmassá szeretnéd tenni a nyarat a gyerekek, illetve a család számára, akkor cikkünk neked szól. Mohácsi Rebeka írása – a kávéd mellé. [Cafe’ Latte– elvitelre]

Szülőként azt szeretnénk, ha gyermekeink minél több foglalkozáson tudnának részt venni a nyári szünet folyamán, és nem unatkoznának. Fontos a tanulás, azonban egy iskolás gyerek eleget tanul év közben. Törekedjünk arra, hogy a nyár a feltöltődésről szóljon!

Sokszor spontán születnek a legnagyobb kalandok, és van persze, amikor előre tervezünk. Érdemes készíteni egy listát, amely bármikor elővehető, ha éppen nincs ötletünk arra, hogyan tegyük színessé gyermekeink hétköznapjait.

Nyári bakancslista

Érdemes a listát a gyerkőcökkel együtt csinálni, hiszen így elmondhatják, mik azok a dolgok, amikkel szívesen töltenék a szabadidejüket.

A csokorba gyűjtött tippek között beltéri és kültéri programok egyaránt megtalálhatók –  korosztálytól függetlenül.

Nyári programok lakásba

1. Olvasás

Keressetek olyan könyvet, amivel biztosan feltöltődnek a nyári szünetben. Legyen szó egy kellemes mesekönyvről vagy egy romantikus regényről, a lényeg, hogy kikapcsolja és elrepítse őket!

2. Készítsetek ceruzatartót!

A ceruzatartó készítése során igazán kiélhetitek a kreativitásotokat, csak rajtatok áll, hogy milyen színeket és eszközöket alkalmaztok. 👉 Íme néhány tipp a ceruzatartók készítésére.

A finommotorika fejlesztésére alkalmas kikapcsolódás.

A ceruzatartók készítésén túl érdemes kipróbálni kistáskák és más tárolók készítését is, melyekkel az otthonotokat is feldobhatjátok!

3. Ének és tánc

Érdemes a zuhanyzón kívül is kiengedni a hangotokat. Keressetek régi vagy új számokat, és pattanjatok táncra! Az éneklés és táncolás nem csupán szabadidős tevékenység, hanem testi-lelki egészségünkre is pozitív hatással van. A táncolással sokat tehetünk a csontjaink egészségének megőrzéséért.

Az együtt töltött minőségi idő itt is segíti a szülő-gyerek kötődést, ráadásul a társas kapcsolati készségek is fejlődnek, ami fontos a lelki egészség megőrzéséhez. 👉 Kötődést segítő programokról itt olvashatsz.

4. Készítsetek házi fagylaltot!

A házi fagylalt igazán íncsiklandó, pláne ilyen melegben. Lássátok vendégül családtagjaitokat vagy barátaitokat, és nyissatok erre az alkalomra otthoni fagyizót!

5. Süssetek süteményt!

Válasszatok ki közösen vagy felváltva recepteket és készítsetek finom süteményeket! A gyerekek később könnyebben elsajátíthatják a sütést, és nektek is segítség, ha több szorgos kéz munkálkodik a konyhában.

Egy kellemes beszélgetéshez is kitűnő alkalmat nyújt egy közös sütés.

6. Fessetek kavicsokat!

A kavicsfestés kicsik számára igazán remek lehetőség. Fejleszti a kézügyességet, ráadásul a festett kavicsokat felhasználhatjátok szobanövények díszítésére is. Festésre alkalmas lapos kavicsokat már hobbiboltokban is találtok.

7. A batikolás újra trendi

Vegyétek elő régi pólóitokat, párnahuzataitokat, és dobjátok fel a nyár legszebb színeivel! Íme néhány tipp a különleges pólók elkészítéséhez. 

8. Süssetek lángost!

A nyár elengedhetetlen étele a forró lángos. Bevonhatjátok a gyerekeket a hagymapucolásba, a sajt reszelésébe, természetesen korosztálytól függően!

9. Készítsetek fotóalbumot!

Keressétek elő a fiókok mélyéről a régi fotókat. Ideális alkalom arra, hogy átbeszéljétek a régi családi történeteket . A történetek megismerésén túl ez az alkalom a szülővel is szorosabbá teheti a kapcsolatot.

Ősi tevékenységünk közé tartozik a történetmesélés.

👉 A történetmesélés fontosságáról olvashatsz egy korábbi cikkünkben.

10. Varázsoljátok át a gyermekszobát barlanggá, dzsungellé!

Engedjétek el a fantáziátokat és váljatok őslényekké, kisállatokká. A közös bunkerépítésre mindenki sokáig emlékszik! A közös élményen túl fejleszti a képzelőerőt is.

11. Nyaklánckészítés

Készítsetek nyakláncot gyöngyökből. Egy kis damil, gyöngy és máris fejleszthető a kézügyesség, a türelem és a kitartás

12. Családi mozizás

Keressetek egy filmet, amit mindenki szívesen megnézne. Vagy akár külön-külön is választhattok, majd bátran érveljetek ti, és a gyerekek is az általatok választott film mellett, győzzön a legszimpatikusabb! Csináljatok popcornt és lazítsatok! 🙂

via GIPHY

13. Barkácsoljatok!

Kiváló lehetőség a kézügyesség fejlesztésére kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Nagyobb gyerekeknél készítsetek céltáblát! Rajzoljátok fel A/2-es vagy A/3-as méretben a céltáblát, ragasszatok mögé hungarocellt. Apa vagy nagypapa pedig segíthet keretet barkácsolni a gyerekekkel. Darts nyilakat is vehettek hozzá bármilyen nagyobb üzletben!

14. Kártyavár építése

A kártyavár építése fejleszti a csapatban való együttműködést, türelemre és precíz munkára tanít.

15. Növények ültetése, gondozása

A növényültetéssel felelősséget tanulhatnak a gyerekek, hiszen minden növény egyedi törődést igényel. Olvassatok utána, hányszor kell locsolni, milyen betegségeik vannak!

16. Társasjáték

A testvérek önállóan is lefoglalhatják magukat különböző társasokkal, azonban a családi társas is kellemes esti program lehet, amellyel fejleszthető a gyerekek kudarctűrése is.

👉 Néhány kedvenc társasjátékunkat mutatjuk be ebben a cikkben.

17. Decoupage (dekupázs) technika elsajátítása

Ezzel a technikával igazán fejleszthetitek a gyermekek kreativitását. Készíthetnek ajándékot a barátaiknak, amit a szeptemberi iskolakezdésnél oda is adhatnak nekik.

8. Befőtt- és lekvárkészítés

Vonjátok be a gyerkőcöket, hiszen így ők is előállíthatják ugyanazokat az ízeket, melyeket az őseik befőtt és lekvár receptjei adtak.

Nyári programok kültérre

19. Kilátóra fel!

Látogassatok el egy olyan kilátóhoz, ahol még nem jártatok. Útközben figyeljétek meg a növényeket, állatokat. Vigyetek magatokkal állat – és növényhatározót!

20. Kerékpártúra

Érdemes olyan helyet választani a túrához, ahol még senki nem járt a családban, így mindenki új élménnyel gazdagodhat. Népszerű a Velencei-tó környéke, hiszen oda Budapestről fél óra alatt lejuthattok, és még a vonatok is újak, alkalmasak a kerékpárszállításra!

21. Irány az arborétum!

Az arborétumi túra során növényeket, gyógynövényeket fedezhettek fel, amiket később beszerezhettek otthonotokba.

22. Slag, szivárvány, dinnye

A gyermekkor elengedhetetlen része a kerti slag alatt való rohangálás.

via GIPHY

A hangulatot fokozhatjátok egy lédús dinnye elfogyasztásával.

23. Grillparti a barátokkal!

Igazán jó ötlet áthívni a gyerekek barátait egy jó grillezésre, bizonyára mosolyt csaltok az arcukra. Legközelebb pedig lehet, hogy a kis barátok szülei fogják áthívni a gyerekeket magukhoz, így lesz egy szabad délutánotok!

24. Szabadtéri koncert vagy mozi

A szabadtéri koncertek, mozik varázslatossá tesznek egy-egy délutánt. Érdemes utánanézni, milyen lehetőségek vannak lakóhelyetek közelében!

25. Szalonnasütés

Egy meleg nyári estén utánozhatatlan lehetőség a család összekovácsolására. Tanítsátok meg egymást népszerű, tábortűz melletti dalokra!

26. Kiránduljatok!

Vigyetek magatokkal iránytűt és irány a természet!

A természet felfedezése elengedhetetlen gyermekkorban.

👉 A természetben töltött idő jótékony hatásairól egy korábbi cikkünkben olvashatsz, melyben kirándulási tippeket ajánlunk!

27. Csillaghullás

A parádés csillaghullás igazán felemelő élmény gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A kényelmes öltözék mellett vigyetek magatokkal kempingszéket vagy plédet, és élvezzétek a csodás kilátást!

👉 Az augusztusi hullócsillagokról itt tudsz tájékozódni.

28. Sportolás, akadályverseny

Készítsetek házi bajnokságot! A verseny során több kategóriában (leggyorsabb, legkitartóbb, legsegítőkészebb) is lehessen nyerni, így mindenki boldogan emlékszik majd vissza a programra. Természetesen mindenki legyen nyertes! A versenyt játszhatjátok nappal, de akár este is, és áthívhatjátok a szomszéd gyerekeket, barátokat is.

29. Strandolás

Egy nap a strandon igazi felüdülés minden korosztálynak. Ne felejtsétek otthon a frizbit, tollast, labdajátékokat, így még teljesebb lesz a mozgás! Ha pedig kertes házban laktok, szerezhettek egy gumimedencét. 🙂

via GIPHY

30. Bolhapiac

Igazi kincseket találhat az ember egy bolhapiacon töltött délelőtt folyamán. Keresgéljetek és díszítsétek otthonaitokat! A régi időkből való használati tárgyak esetén pedig magyarázzátok el a gyerekeknek, hogy mi mire való! Így a szókincsük is fejlődik.

31. Kerti bowling

Készítsetek a kertben vagy akár a lakásban bowling pályát használt pet-palackból. A palackokat töltsétek fel homokkal vagy vízzel, keressetek egy kisebb labdát és mehet a játék!

32. Cseresznyeköpő verseny

Ki tudja messzebbre köpni a ropogós cseresznye magját?! A nevetés garantált. 😊

33. Piknik

Készítsetek pár szendvicset és limonádét a gyerekekkel, és irány a természet! Vigyetek magatokkal tollast, labdát és élvezzétek a friss levegő jótékony hatásait!

34. Irány a kert!

A nagyinál vagy a barátoknál szórakozás lehet, ha a gyerek megismerheti a farmon élő állatokat. Segíthet a ház körüli munkában és ezáltal tapasztalatokat szerez. Igazi nyári élmény!

Kellemes kikapcsolódás az állatokkal teli farm.

👉 A háziállatok pozitív hatásairól egy korábbi cikkünkben olvashatsz.

35. Állatkert

Különleges családi program egy állatkerti séta vattacukorral és kukoricával. 

👉 A Nyíregyházi Állatpark kiváló lehetőséget nyújt az egész napos kikapcsolódásra, ahol Fókashow és Tevegelés is várja az érdeklődőket. 

36. Adakozzatok!

Az iskolakezdéskor sok gyereknek van szüksége könyvekre, írószerekre, melyeket a családjuk nem tud beszerezni. Segítsetek egy gyermeknek, aki könnyebben elkezdheti így az iskolát.

37. Nyári élménynapló készítése

Ragasszatok a nyári naplóba képeket, belépőjegyeket, cetliket, bármit, ami emlékeztet arra, hogy milyen élményben volt részetek a nyár folyamán. Érdemes az előre elkészített bakancslistát elővenni és megnézni, hogy miket sikerült megcsinálni belőle.

Bővíthetitek a listát saját ötletekkel, keressetek hozzá a gyerekeitek személyiségéhez illő elfoglaltságokat, akár együtt is!


Felhasznált szakmai tartalom


Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉
Facebook
Email
Nyomtatás
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást

Élvezted ezt a cikket? Csatlakozz a Zárt Közösségünkhöz! ❤️

Felépítésében hasonló, ám mégis más, mint a többi közösségi médiafelület. A tőlünk megszokott minőségi tartalmakkal találkozhatsz, amelyek inspirálnak, tanítanak és támogatják a fejlődésedet.

Valósítsd meg önmagad – velünk!

Neked ajánljuk
Föld napja 2020 – Avagy idén a Föld hónapjai?
10 + 1 tipp kezdő pedagógusoknak
„Attól még nem lehet visszacsinálni” – A FOMO – Megosztod, és uralkodsz című filmről
Környezettudatosság az iskolában – 5 tipp pedagógusoknak
37 nyári program gyerekeknek a színes élményekért

A Föld napja alkalmával igyekszünk felhívni a figyelmet bolygónk természeti környezetének megóvására. A Föld napját 2020-ban is megünnepelhetjük, alkalmazkodva a

//
2020. április 22.

Milyen nehézségei lehetnek egy kezdő pedagógusnak? A kihívásokkal teli mindennapokban hogyan tudjuk tanárként érdekessé és kreatívvá tenni az órákat? Cikkünkben szeretnénk

//
2021. február 16.

Tinédzserkori problémák, nemcsak tinédzsereknek, hanem egy egész társadalom számára. A FOMO – Megosztod, és uralkodsz c. film könyörtelenül rávilágít korunk egyik legégetőbb problémájára

//
2022. június 27.

Szerencsére egyre többen döntünk a környezettudatos életmód mellett. Miért fontos a környezet- és természetvédelemmel foglalkozni? Hogyan jelenik meg a fenntarthatóság

//
2021. január 31.

Szeretnéd izgalmassá tenni a gyermeked nyarát? Állandóan unatkozik, és nem tudod, mivel dobhatjátok fel a hétköznapjait? A nyári szünet a

//
2020. július 19.
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást
0
Te hogy látod? Szólj hozzá a témához!x