fbpx

Karaktererősségek az iskolában – 5 tipp pedagógusoknak

Átlagos olvasási idő: 6 perc

A karaktererősségeink megismerésével boldogabb és teljesebb életet élhetünk, hiszen ezek feltárásával az erősségeinkre fókuszálhatunk. Ezeket alkalmazhatjuk a mindennapok során, és érdemes őket már gyermekkorban megismernünk. De vajon mik a saját karaktererősségeink, és hogyan építhetjük be a tanításba? Mik a diákjaink karaktererősségei? Hogyan használhatjuk az erősségeket abban, hogy mélyítsük a tanulás iránti elköteleződésüket, és javítsuk az osztálylégkört? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ. Mohácsi Rebeka írása.

A legtöbben hosszú éveket töltünk az iskolapadban, mely során folyamatos kihívásokkal, újabb megtanulandó ismeretekkel és számonkérésekkel találkozunk. Az ezekhez tartozó stressz, a félelem és a nyomás a legtöbbünknek ismerős is lehet. Azonban a pozitív pedagógia eszköztárában fellelhető karaktererősségek felismerésével és alkalmazásával a mentális jóllétünket fokozhatjuk – diákként, szülőként és pedagógusként egyaránt.

Mik a karaktererősségek?

A pozitív pedagógia és pszichológia egyik alappillérét képezik a karaktererősségek. Martin Seligman, a pozitív pszichológia atyja és kutatócsapata nevéhez köthető a karaktererősségek feltárása. A VIA karaktererősségek rendszerében 6 univerzális erényt, ezen belül pedig 24 karaktererősséget azonosítottak.

  1. bölcsesség erény olyan tulajdonságokat tartalmaz, melyek a tudás megszerzésére és annak használatára vonatkoznak. Ide tartozik a kíváncsiság, a kreativitás, a nyitott gondolkodásmód, a tanulás szeretete és a perspektíva (rálátás a nagyobb képre).
  2. bátorság támogat minket az akadályok leküzdésében és a céljaink elérésében. Olyan erősségek tartoznak ide, mint a hősiesség, a kitartás, az őszinteség vagy a vitalitás.
  3. Az emberiesség erényeit a másokkal való hozzáállásunkban bontakoztathatjuk ki a legjobban, úgymint a szeretet, a kedvesség és a társas intelligencia tulajdonságokat.
  4. Az igazságosság erényéhez tartozik a korrektség, a vezetői képesség és a csapatmunka. Ezek az erősségek támogatják a közösségi, társadalmi élet megkönnyítését, melyek túlmutatnak a személyes kapcsolatainkon.
  5. mértékletesség erősségét hordozó személy törődik önmaga szükségleteivel, úgy elégíti ki azokat, hogy nem árt sem önmagának, sem pedig másoknak. Ez az erény tartalmazza a megbocsátás, a szerénység, a körültekintés és az önkontroll tulajdonságokat.
  6. Az utolsó erény a transztendencia, mely túlmutat rajtunk, erősíti az univerzummal, a világ egységével való kapcsolatot. A szépség és a kiválóság értéke, a hála, az optimizmus, a humor és a spiritualitás jegyei tartoznak ebbe a csoportba.

Keressük a saját erősségeinket

A hat univerzális erény jellemzőit olvasva felmerülhet bennünk, hogy némelyik karaktererősséggel teljesen azonosulni tudunk, némelyikkel pedig kevésbé. Konkrét események, szituációk is eszünkbe juthatnak, amikor bizonyos erősségek alkalmazása örömöt, boldogságot vagy lelkesedést váltott ki belőlünk. A karaktererősségek tudatos használatával fokozhatjuk a pozitív érzelmeinket. Annak érdekében, hogy saját karaktererősségeinkkel tisztában legyünk, Seligman és csapata létrehozta az erősségrendszerünk megismerésére szolgáló ingyenes VIA kérdőívet, mely magyar nyelven is elérhető, csupán regisztrálni szükséges. Ráadásul nemcsak felnőtteknek szól a kérdőív, hanem a fiatalabb korosztálynak is.

Az alábbi táblázatban összefoglaltuk a 24 karaktererősséget.

karaktererősségek az iskolában
VIA karaktererősségek

A 24 karakter mindenkiben megtalálható bizonyos mértékben, azonban vannak olyan erősségek, melyek dominánsak bennünk. Amennyiben kíváncsi vagy, hogy milyen erősségekkel rendelkezel, a VIA kérdőív segítségével utánajárhatsz. (A honlap bal felső sarkában választhatod ki a magyar nyelvet.)

A kérdőívet kitöltve, rangsorolva láthatjuk az egyes erősségeinket, és az azokhoz kapcsolódó jellemzőket is. Ezt követően fókuszáljunk az első 4-5 erősségünkre, majd keressünk olyan élethelyzeteket, amik során alkalmazni tudjuk azokat. Először nézzük meg, hogy tudjuk alkalmazni a saját karaktererősségeinket az életünkben, utána pedig képet kaphatunk arról is, hogyan tudjuk ezt a tanításban felhasználni – azaz megismertethetjük a gyerekeket is ezekkel, és a szolgálatunkba állíthatjuk a tudásunkat.

Hogyan alkalmazzuk a karaktererősségeinket?

Célirányosan is gyakorolhatjuk a karaktererősségeinket, csupán egy kis leleményességre van szükségünk. A kreativitásunkat kamatoztathatjuk abban, hogy otthonunkba természetet varázsolunk, de a felnőttszínezők segítségével akár kiszínezhetjük a hétköznapjainkat is. Ha a spiritualitás az erősségünk, megismerkedhetünk a jóga jótékony hatásaival és a meditációval; a szépség és kiválóság karakter esetén pedig a túrák és a természet csodálatos erejével. A kíváncsiság jegyében próbáljunk ki új dolgokat: egy új receptet, egy új sportot, vagy akár egy új éttermet.

karaktererősségek az iskolában

Fordítsuk előnyeinkre az erősségeinket, és használjuk őket.

A karaktererősségeket nem csupán szabadidőnkben, de akár a munkahelyünkön is gyakorolhatjuk, ezzel pedig a közérzetünkön, a munkahelyi kapcsolatainkon és a munkánk minőségén is javíthatunk. Ha a vezetői képesség az egyik erősségünk, bátran alkalmazzuk a csapatunkon, ezzel is növelve a csapatmunka hatékonyságát.

Megannyi lehetőségünk adódik az életben, melyek során alkalmazhatjuk az erősségeinket. Csupán rajtunk múlik, hogy mik ezek a tevékenységek.

Karaktererősségek az iskolában

Hogyan használhatjuk az erősségek ismeretét a pedagógiában? Mind a diákok, mind a pedagógusok alapozhatják a tanítás-tanulás közös munkáját a felismert erősségeikre. Akár iskolapszichológust is bevonhatunk, hogy erősségekkel kapcsolatos osztályfoglalkozásokat tartson a diákoknak, ezzel is támogatva az együttműködést. A következőkben az iskolán belüli erősségek kibontakoztatására mutatunk egyszerű gyakorlatokat, melyek könnyen megvalósíthatók iskolai környezetben.

Tippek pedagógusoknak

Az önmagunk erősségeinek megismerése, feltárása, azok tudatos használata mellett lehetőségünk van arra is, hogy a saját erősségeink mellett a diákjaink erősségeit is felismerhessük. A következőkben egyszerű erősségfókuszú gyakorlatokat mutatunk, amiket a tanítási folyamatokban is tudunk alkalmazni, ráadásul a dicséret és a visszajelzés alapjait is képezhetik.

1. Diákok erősségeinek gyűjtése tanárok által

Erősítsük a tanári identitásunkat, szerepünket azáltal, hogy az óráink során tudatosan használjuk a diákok erősségeit! A gyakorlatot az erősségek általános megismerése után kezdjük. A gyakorlat során nézzünk meg egy filmet, sorozatot vagy olvassunk el egy könyvet és fókuszáljunk közben a karakterek erősségeire. Ezt a képességünket nagyon jól alkalmazhatjuk abban, hogy tudatosan keressük és megnevezzük diákjaink erősségeit, képességeit, pozitív megnyilvánulásait.

Támogassuk diákjainkat erősségeik kibontakoztatásában.

karaktererősségek az iskolában

Észrevételeinkről nyugodtan adhatunk visszajelzést a tanulóknak, a szülőknek és az osztálytársaknak egyaránt. Az erősségek megfigyelése, felismerése idővel a napi rutinunk részévé válhat, ezáltal pedig sokkal könnyebben látjuk majd, ha egy diák alul- vagy túlhasználja valamely erősségét.

2. Karaktererősségek a munkaközösségben

Önmagunkon és a diákjainkon túl, a kollégáknak adott erősségalapú visszajelzés is nagyon jó hatással bír. Pozitív visszajelzésekkel javíthatjuk és erősíthetjük a jóllétet, a közös munkát is az iskolákban. Amennyiben a pedagógusoknak fejlődik az erősségalapú megfigyelési képességük, az pozitívan hat az általuk végzett munka eredményességére is. Ha pedig úgy érezzük, hogy nehezen tudnánk kibontakoztatni az iskolában az erősségeinket, bátran kérjünk segítséget kollégáinktól, ezzel is támogatva egymást. Az erősségek feltárásán túl kezdeményezhetünk közös munkát is. Például egy rendezvény szervezése esetén a résztvevők használhatják tudatosan az erősségeiket, csupán ismerni kell azokat.

A diákok karaktererősségeinek feltárása

A diákok erősségeinek feltárásával, azok alkalmazásával fokozhatjuk a tevékenységekbe való belemerülést, a flow élményt, a motiváció és a pozitív érzelmek megtapasztalását, segítve a tanulás sokszor fárasztónak, nehéznek érzett területét. A karaktererősség-gyakorlatok az alábbi területeket célozzák meg: gondolkodásmód kialakítása, saját és mások erősségeinek felismerése, az erősségek alkalmazása, az osztály és az iskola erősségeinek azonosítása.

karaktererősségek az iskolában

A gyermekek életében is fontos a példakép.

A gyakorlattal elindul egy olyan gondolkodásmód, amely során arra fókuszálnak, hogy mitől lesz valaki példaértékű ember. Ez a gyakorlat az intervenciók kiindulópontja lehet, amellyel megágyazunk a VIA rendszer megismeréséhez.

4. Saját erősségeink története

Ennél a gyakorlatnál kérdezzük meg a diákokat arról, hogy mik azok a dolgok, események, történések, amikre büszkék, vagy amivel kapcsolatban meg szokták dicsérni őket. Emlékezzenek vissza, hogy milyen cselekvés tölti fel őket energiával, mikor tudják a legjobb önmagukat adni. A történetek elemzésén keresztül megismerhetjük, hogy melyek azok a helyzetek, amikor jól érzik magukat, amikről szívesen és lelkesen mesélnek. Ezekkel a történetekkel körvonalazhatjuk a diákok erősségeit.

5. VIA kérdőív kitöltése

Ahhoz, hogy lássuk a diákok pontosabb erősségeit is, érdemes kitöltetnünk a gyerekekkel a diákoknak szóló VIA karaktererősség tesztet. Ezáltal a diákok is pontosabb képet kaphatnak arról, hogy melyek a saját erősségeik. A kitöltéseket érdemes csoportos megbeszélésekkel folytatni. A saját és a mások erősségeiről való beszélgetéssel lehetővé tesszük, hogy a VIA rendszert átfogóan és strukturáltan be tudjuk mutatni. Az erősségek vizuális megjelenítése, azok kiírása folyamatosan emlékezteti a csapatot a tanultakra.

A karaktererősségek megismerésénél érdemes nagy hangsúlyt fektetni azok fejleszthetőségére is, ugyanis az újonnan felfedezett erősségeinket természetesnek és evidensnek tekinthetjük, így azok fejlesztésére, újszerű használatára nem szánunk időt és energiát.

Amely erősségek nem jellemzők annyira a gyerekekre, azokban is lehet fejlődni, ha valamiért fontos egyik vagy másik erősség egy célhoz (pl. a kitartás a továbbtanuláshoz). Ekkor meg lehet őket kérdezni, van-e, amiben fejlődni szeretnének, biztatni őket, hogy lehetséges. Aztán meg lehet beszélni, milyen ötletek vannak az osztályban egy-egy erősség fejlesztésére.

VIA karaktererősségek

Készíthetünk az osztállyal plakátot, melyre felvezetjük, hogy a diákok milyen erősségekkel rendelkeznek, ezzel is támogathatjuk őket.

A karaktererősség feltárásával a diákoknak lehetőséget adunk arra, hogy külső forrásból kapjanak visszajelzést a saját erősségeikre vonatkozóan. A gyakorlatot továbbvihetjük, és megkérhetjük őket arra, hogy válasszanak 3-5 olyan személyt, akiket az életük különböző területeiről viszonylag jól ismernek, közel állnak hozzájuk (szülő, testvér, barát, osztálytárs). Majd kérjék meg a szeretteiket, hogy azonosítsák az adott diák erősségeit a VIA rendszer alapján.

Fontos, hogy a felkért személyek őszintén válaszoljanak, és olyan erősségeket jelöljenek meg, melyek jellemzik az adott tanulót.

 A kiválasztott erősségeket követően a diákok kérjék meg a kiválasztott személyeket, hogy írjanak konkrét példákat vagy szituációkat arra vonatkozóan, amikor megnyilvánultak az erősségeik.

karaktererősségek az iskolában
A karaktererősségek feltárásával mélyíthetjük a tanár-diák kapcsolatot.

Érdemes összevetni a mások által megjelölt erősségeket a tanulók saját maguk által megjelölt erősségeivel, és a kitöltött kérdőív eredményeivel. Érdemes reflektálnunk az esetleges eltérésekre is. A diákokat megkérhetjük, hogy írjanak egy rövid összefoglalót azzal kapcsolatban, hogy hogyan fogják alkalmazni az ismert erősségeiket a jövőben, hogyan építik majd be a tanulásba, a kapcsolataik ápolásába és a mindennapjaikba.

A karaktererősségek hatása

A bemutatott előnyökön túl ezek a gyakoratok segítenek a gyerekeknek abban, hogy önismereti szempontból kezdjenek el gondolkodni magukról, jobban, érzékenyebben megfigyeljék a társaikat, megtanulják értékelni az erősségeket, észrevenni és alkalmazni azokat. Az erősségek feltárásával, alkalmazásával nőhet az önbizalmuk, javulhat az önértékelésük, bátrabban vehetik a kihívásokat, ráadásul eszközt kapnak az akadályok leküzdéséhez. 

A cikkhez tartozó extra tartalomban további gyakorlatias tippeket találsz – ezt ide kattitnva töltheted le.

Ide kattintva pedig letöltheted a 24 karaktererősséget és a hat univerzális erényeket tartalmazó kártyacsomagot!  😊


Felhasznált szakmai tartalom


Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉
Facebook
Email
Nyomtatás
5 1 szavazz
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást

Élvezted ezt a cikket? Csatlakozz a Zárt Közösségünkhöz! ❤️

Felépítésében hasonló, ám mégis más, mint a többi közösségi médiafelület. A tőlünk megszokott minőségi tartalmakkal találkozhatsz, amelyek inspirálnak, tanítanak és támogatják a fejlődésedet.

Valósítsd meg önmagad – velünk!

Neked ajánljuk
„Attól még nem lehet visszacsinálni” – A FOMO – Megosztod, és uralkodsz című filmről
Föld napja 2020 – Avagy idén a Föld hónapjai?
Pedagógusnak lenni menő – 4 tipp a pozitív pedagógia eszköztárából
Környezettudatosság az iskolában – 5 tipp pedagógusoknak
Felkészülés a vizsgaidőszakra – Tippek a tanulásmódszertan eszköztárából

Tinédzserkori problémák, nemcsak tinédzsereknek, hanem egy egész társadalom számára. A FOMO – Megosztod, és uralkodsz c. film könyörtelenül rávilágít korunk egyik legégetőbb problémájára

//
2022. június 27.

A Föld napja alkalmával igyekszünk felhívni a figyelmet bolygónk természeti környezetének megóvására. A Föld napját 2020-ban is megünnepelhetjük, alkalmazkodva a

//
2020. április 22.

Joós Andrea biológiatanár, tudománykommunikációs szakember, szabadidős művész szerint pedagógusnak lenni igenis menő. De vajon hány pedagógus gondolja ezt? Eldönthetjük, hogy

//
2020. november 22.

Szerencsére egyre többen döntünk a környezettudatos életmód mellett. Miért fontos a környezet- és természetvédelemmel foglalkozni? Hogyan jelenik meg a fenntarthatóság

//
2021. január 31.

A vizsgaidőszak közeledtével sok ember válik stresszessé. Gyakran érzel te is ilyet? Látod magad vagy gyermeked előtt, hogy halmokban áll a

//
2022. május 3.
5 1 szavazz
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást
0
Te hogy látod? Szólj hozzá a témához!x