fbpx

Szerelem vs. szeretet – Megtaláljuk vagy megalkuszunk?

Átlagos olvasási idő: 3 perc

párkapcsolatok, a házasságok természetes velejárói a nagyobb érzelmi hullámvölgyek, intimitási problémák, krízishelyzetek. Miért nem találom meg a másik felem? Mi a titka egy jól működő házasságnak? Hogyan küzdjünk meg a párkapcsolati nehézségekkel? Mit tehetünk azért, hogy megmentsük a kapcsolatunkat? Családi mintáink tényleg befolyásolják, hogy milyen párt választunk? Többek között ezeket a kérdéseket járták körbe a Megoldásközpont Magazin második, Szerelem vs. szeretet – Megtaláljuk vagy megalkuszunk? című PszichoCafé kerekasztal-beszélgetésének részvevői. Mohácsi Rebeka írása.

Azt tapasztalhatjuk, hogy éltető kapcsolatainknak is odafigyelésre és energiabefektetésre van szüksége a harmonikus működéshez. A szakmai eszmecsere során a kerekasztal-beszélgetés résztvevői életszerű, bevált módszerekkel nyújtottak segítséget abban, hogyan legyünk jelen a kapcsolatainkban, és mit tehetünk az intim, szenvedélyes és szeretetteli kapcsolatok kialakításáért és megtartásáért.

A PszichoCafé során négy szakember járta körül a témát:

  • Dr. Szemán-Nagy Anita: klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, egyetemi oktató, édesanya
  • Papp Csilla: Média Divízió Igazgató /Lorinvest Zrt./, az Alföld Televízió, író, a HajduPress hírportál, valamint a cég rendezvényszervező ágazatának vezetője, írónő, édesanya
  • Dr. Holló Gábor: biológus, tréner, édesapa
  • Vincze Dávid: klinikai szakpszichológus rezidens (DE ÁOK, Magatartástudományi Intézet), SzexEd koordinátor

A kerekasztal-beszélgetést Mikos Ákos rádiós műsorvezető, blogger, a DebreSlam egyik vezetője, író moderálta.

szerelem vs. szeretet kerekasztal
A képen balról jobbra: Vincze Dávid, Dr. Szemán-Nagy Anita, Dr. Holló Gábor, Papp Csilla, Mikos Ákos

Mi is a szerelem?

Holló Gábor szerint, amikor az ember szerelmes, az agyban nagyfokú szinaptikus átrendeződés történik, így a szerelem életünk legnagyobb tanulása, hiszen sok olyan dologra nyitottá válunk, amely a másik felet is érdekli.

Azonban a szerelem megélése során nemcsak pillangókat érzünk a gyomrunkban – olykor bizony szorongató is tud lenni. Szemán-Nagy Anita úgy gondolja, hogy

 „a szerelem akkor szorongató, ha előtte megéltük a szerelem elmúlását.”

Eszerint a korai, azaz első szerelemben még nem élünk meg szorongást.

A szakemberek szerint a szerelem a másik fél megismerésén túl egy önismereti út is, hiszen ha valaki kezébe helyezzük a szívünket, akkor a partnerünk megismerése mellett önmagunk felfedezését is megéljük. Feszegetjük a határainkat, és megtanulunk kompromisszumokat kötni.

Vincze Dávid kiemelte, hogy a szerelem a kapcsolódáson és az önismereten túl egy regresszió is, ugyanis szerelemesen nehezen tud funkcionálni az ember. Tehát a szerelem ad a gyönyörűségen túl egy mélységet és egy sebezhetőséget is.

Miért nem találjuk a másik felünket?

Napjainkban egyre gyakoribb, hogy a belső hangunk figyelése helyett elvárásokat fektetünk a leendő párunk elé, ezáltal görcsös keresésbe kezdhetünk, végül türelmetlenné válunk. Azonban az elvárások mellett különböző biológiai tényezők is befolyásolják párkeresési szokásainkat, melyek tudatalatt befolyásolják döntéseinket.

A szakértők kitértek napjaink különböző applikációira, melyeknek egyaránt vannak előnyei és hátrányai. A jobbra-balra húzogatós applikáció jól tükrözi a mai kapitalista szemléletmódot, amely beszűrődött az intim életünkbe is.

Az elmélyülés helyett gyakoriak a rapid randik, ahol nincs valódi energiabefektetés annak érdekében, hogy megismerjünk valakit.

Eliminálják (kiküszöbölés) a visszautasítást is, hiszen arra kapunk visszajelzést, ha valakinek szimpatikusak vagyunk. Mivel nagy a verseny, úgy kell díszelegnünk, mint a pávának a színes tollaival. Azonban előnye is lehet: ha valakit nem újonnan ismerünk meg egy applikáción, és jobbra húzzuk, akkor van egy alap, amin el lehet indulni. A Covid idején pedig lehetőséget teremt, amit kár lenne nem kihasználni. Azonban minden esetben helyén kell kezelni, és nem szabad minden lapot rátenni.

Nem létezik tökéletes pár, hosszú évek során csiszolódhatunk össze valakivel. Azonban önmagunk háttérbe szorítása mellett rengeteg munkát és energiabefektetést igényel a párkapcsolat, tehát egy proaktív folyamat, amely mindkét oldalról együttműködést kíván.

– Vincze Dávid

Párkeresési szokásainkat nehezíthetik a különböző társadalmi elvárások is. Gyakran találkozhatunk a „Mikor lesz már párod?” kérdéssel, ami plusz nyomásként is megjelenik a párválasztás során. Azonban a családi elvárásokon túl hasonlóan nagy nyomást okozhat a társas összehasonlítás. Erős nyomást jelent, ha az egyén azt látja, hogy a régi osztálytársai, egyetemi csoporttársai esküdnek, vagy babát várnak. Ilyenkor az egyén elkezdi mérlegelni, ki hol jár az életben, ami feszítő nyomásként tud megjelenni.

Párkapcsolati nehézségek

A szakemberek úgy gondolják, hogy minden párkapcsolatban vannak nehézségek, nézeteltérések, konfliktustok és ez rendben is van. Fontos azonban, hogy alapvető törekvése legyen a feleknek arra, hogy együtt dolgozzanak a párkapcsolatukon és önmagukon egyaránt, hiszen ez egy folyamatos munka.

„Hiszek abban, hogy a konfliktusban fejlődünk.” – Dr. Szemán Nagy Anita

A kapcsolatokban alapvető a megfelelő kommunikáció is, melynek alapja az asszertivitás, az őszinteség, a hitelesség, a nyitottság, az alázat, az elfogadás, miközben megoldási alternatívát kínálunk bizonyos helyzetekben. A jó kommunikáción túl érdemes megismernünk egymás szeretetnyelveit is, hiszen néha nem egyeznek a sajátjainkkal. Azonban az egyén akkor érzi leginkább, hogy szeretik, ha a társa a neki megfelelő nyelven mutatja ki az érzelmeit.

Ha azt szeretnénk, hogy működőképes párkapcsolatunk legyen, akkor folyamatos kemény munkára van szüksége mind a két félnek.

Megoldásközpont PszichoCafé – a pozitív pszichológiai rendezvénysorozat, ahol magadra találhatsz

Izgalmas, konstruktív kerekasztal-beszélgetésekkel, pozitív pszichológiai szakmai eszmecserékkel, inspiráló, gyakorlatorientált előadásokkal és baráti hangulattal várunk mindenkit, aki többet szeretne az élettől, és nem éri be az egyszerű sablonválaszokkal.

A Megoldásközpont PszichoCafé rendezvénysorozat küldetése az önismereti út, a személyiségfejlesztés támogatása minden, a pozitív pszichológiai, megoldásközpontú szemléletre nyitott személy számára.

A PszichoCafé rendezvénysorozatunk alapját a debreceni közönség által közkedvelt kerekasztal-beszélgetések adják, melyeket háromhavonta rendezünk meg. Az érdeklődők minden alkalommal a szakmájukban jártas, hiteles szakemberekkel – pszichológusokkal, valamint az adott téma szakértőivel találkozhatnak, akik értékes gondolatokkal, szakmai tudással járulnak hozzá a beszélgetés színvonalához. A rendezvény zárásaként mindig lehetőséget nyújtunk a nézőközönség számára, hogy a szakmai diskurzus során felmerült kérdéseiket feltegyék.


Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉
Facebook
Email
Nyomtatás
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást

Élvezted ezt a cikket? Csatlakozz a Zárt Közösségünkhöz! ❤️

Felépítésében hasonló, ám mégis más, mint a többi közösségi médiafelület. A tőlünk megszokott minőségi tartalmakkal találkozhatsz, amelyek inspirálnak, tanítanak és támogatják a fejlődésedet.

Valósítsd meg önmagad – velünk!

Neked ajánljuk
Mesepszichológia a gyakorlatban – 10 tipp szülőknek és pedagógusoknak
Föld napja 2020 – Avagy idén a Föld hónapjai?
Feszültségoldás és relaxáció az iskolában? – Tippek stresszcsökkentéshez
Szerelem vs. szeretet – Megtaláljuk vagy megalkuszunk?
Karaktererősségek az iskolában – 5 tipp pedagógusoknak

Miért is fontos a történetek mesélése? Hogyan tudjuk a meséken keresztül fejleszteni a gyermekek önbecsülését? A családi történetek szerepe elengedhetetlen

//
2020. május 18.

A Föld napja alkalmával igyekszünk felhívni a figyelmet bolygónk természeti környezetének megóvására. A Föld napját 2020-ban is megünnepelhetjük, alkalmazkodva a

//
2020. április 22.

Az iskolában számos kihívással szembesülnek a fiatalok, ami növelheti a stressz-szintjüket. A pihentető gyakorlatok alkalmazásával támogathatjuk a gyermekeket a belső nyugalmuk

//
2021. július 7.

A párkapcsolatok, a házasságok természetes velejárói a nagyobb érzelmi hullámvölgyek, intimitási problémák, krízishelyzetek. Miért nem találom meg a másik felem? Mi a titka egy jól működő

//
2022. március 23.

A karaktererősségeink megismerésével boldogabb és teljesebb életet élhetünk, hiszen ezek feltárásával az erősségeinkre fókuszálhatunk. Ezeket alkalmazhatjuk a mindennapok során, és érdemes

//
2021. május 26.
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást
0
Te hogy látod? Szólj hozzá a témához!x