Lexikon

Pszichológiai fogalomtár

Pozitív Pszichológiai Magazin

Karácsonyi készülődés a járvány idején – Idén másképpen ünnepelünk?!

A pirosbetűs ünnepek közeledtével egyre nagyobbnak tűnik az elvárás, hogy örömteliek és jókedvűek legyünk – különösen a karácsonnyal érezhetünk így. Szeretnénk jó hangulatban, vidáman ünnepelni, de (pláne ebben az évben) már az erőtartalékaink utolsó morzsáit felhasználva próbálunk lépést tartani a mindennapok kihívásaival. A karácsonyi fények és zenék bár sokat segítenek az ünnepi hangulat megélésében, de más módon is tehetünk a ráhangolódásunkért. Milyen szempontok, gyakorlatok lehetnek a segítségünkre a karácsonyi készülődés során? Irinyi Tünde pszichológus írása – a kávéd mellé. [Espresso]

Így a 2020-as esztendő vége felé közeledve egyre inkább el tudjuk – azaz kénytelenek vagyunk – elfogadni, hogy ez az év más, mint az eddigiek. A karácsony érkeztével itt az idő elgondolkoznunk azon, hogyan fogunk ünnepelni. A járványhelyzet miatt sokak számára idén nem lesz lehetőség folytatni a hagyományos családi tradíciókat, s változtatniuk kell majd a jól bevált ünnepi forgatókönyveken is.

karácsonyi készülődés terített asztalnál család babával

Talán nem az eddig megszokott módon, de ettől még lehet örömteli és meghitt az ünnep – ha elfogadjuk a jelenlegi helyzetet, és képesek vagyunk kreatívan reagálni a kihívásaira.

Ünneplés – idén másképpen

A 2020-as karácsonyi vacsorán szinte biztos, hogy nem vehet majd részt minden családtag. Előfordulhat, hogy az ajándékozás sem a megszokott formában történik majd.

Mielőtt azonban a megoldási lehetőségeken gondolkodnánk, fontos tisztáznunk az ünneplésünk okát. Miért is gyűlünk össze karácsonykor? Miért fontos számunkra a közös ünneplés?

Szerintem (és bizonyára sok más embernek is), nem maga a vacsora vagy az ajándék, hanem az együtt töltött minőségi idő, a kapcsolataink megélése és megtartása a cél.

Ennek a nézőpontnak a fényében könnyebb lehet elfogadni az idei kisebb létszámú családi összejöveteleket vagy a videóhívásokat a karácsonyi időszakban.

Énidő – a karácsonyi készülődésben is

A karácsonyi készülődés idején hajlamosak vagyunk elveszni a tennivalók sűrűjében. Ki ne kapott volna már össze a vacsora készítése közben az édesanyjával vagy a karácsonyfa mellett is a jegyzeteit bújó testvérével?  Igazi művészetnek számít ilyenkor odafigyelni saját magunkra, pedig erre nemcsak magunk miatt van szükség. Belső nyugalmunk a velünk ünneplők hangulatára is hatással lesz, így a magunkra fordított idő sokszorosan megtérül a békésebb családi összejöveteleken.

Akár pár perces gyakorlatokkal is sokat tehetünk a mentális állóképességünk fejlesztéséért és a belső nyugalmunkért. A következőkben két rövid gyakorlatot találsz, amelyek segítenek lelassítani és magadra figyelni ebben az időszakban is

1. gyakorlat: Hálalevél írása

Válassz ki egy olyan személyt az életedben, akinek hálás vagy, de nem tudtad eddig kifejezni felé ezt az érzést. Ez a személy lehet egy családtagod, barátod, munkatársad, tanárod vagy akárki más, aki pozitív hatást gyakorolt az életedre. Emlékezz vissza, miket tett ez a személy, és miért is vagy neki igazán hálás. Vegyél elő egy lapot és egy tollat, majd írj neki egy levelet! Fejezd ki benne azt, mivel járult hozzá az életedhez, vagy a viselkedésével hogyan állított példát számodra! Írd alá a levelet, majd juttasd el a címzetthez. Ha van rá lehetőséged, személyesen is „postázhatod”, majd megkérheted, hogy a jelenlétedben olvassa fel hangosan.

Tudtad-e, hogy...

A hála érzésének gyakori megélése

több pozitív érzelemhez (öröm, boldogság), bíztatóbb jövőképhez, és magasabb élettel való elégedettséghez vezet?

2. gyakorlat: Vedd észre az apró dolgokat!

A következő mindfulness (tudatos jelenlét) gyakorlatot bárhol elvégezhetjük, és nincs szükségünk hozzá semmi másra, mint az öt érzékszervünkre. A karácsonyi készülődés időszaka számtalan ingert kínál számunkra, amelyek tudatos észrevételével, megfigyelésével másodpercek alatt rezonálni tudunk az ünnep harmóniájával.

Gyakorlat az ünnepi készülődésben való lelassuláshoz

  • Nézz körül alaposan magad körül és figyelj meg öt dolgot. Majd irányítsd a figyelmed egy olyan dologra, amit nem szoktál észrevenni: lehet egy repedés a falon vagy egy szokatlan minta a fában.
  • Most fordítsd a figyelmed négy olyan dologra, amit ebben a pillanatban érzékelsz: a ruha, ahogyan a bőrödhöz ér, vagy az asztal felületének simasága, amelyen a kezed pihenteted.
  • Milyen hangokat hallasz a háttérben? Nevezz meg magadban három dolgot, amelynek a hangját hallod.
  • A figyelmed most fordítsd a szaglásra és azonosíts be két illatot magad körül .
  • Most koncentrálj az ízekre és kortyolj egyet a kávédból vagy egyél egy falatot. Figyeld meg az ízeket, a textúrákat.

Pilinszky gyönyörű soraival zárom cikkem:

„A karácsony a szeretet, és ádvent a várakozás megszentelése. Az a gyerek, aki az első hóesésre vár - jól várakozik, s már várakozása is felér egy hosszú-hosszú hóeséssel. Az, aki hazakészül, már készülődésében otthon van. Az, aki szeretni tudja azt, ami az övé - szabad, és mentes a birtoklás minden görcsétől, kielégíthetetlen éhétől-szomjától. Aki pedig jól várakozik, az időből épp azt váltja meg, ami a leggépiesebb és legelviselhetetlenebb: a hetek, órák percek kattogó, szenvtelen vonulását. Aki valóban tud várni, abban megszületik az a mélységes türelem, amely szépségében és jelentésében semmivel se kevesebb annál, amire vár.”

- Pilinszky János

Felhasznált szakmai tartalom

  • Nagy B. M. (2013). A hála pszichológiája. Mentálhigiéné és Pszichoszomatika, 14 (2), 139—165.

További felhasznált tartalom érhető el itt és itt.

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: print
Nyomtatás
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: print
Neked ajánljuk
Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

"Hogyan küzdhetek meg az élet viharaival?

Ez a konferencia megmutatja, hogyan törheted át azokat a belső korlátokat, amelyek hátráltatnak abban, hogy tartalmasabb, teljes életet élhess.

Megszakítás