Lexikon

Pszichológiai fogalomtár

Pozitív Pszichológiai Magazin

meggyőzés

A meggyőzés egy információfeldolgozási folyamat eredményeként bekövetkező attitűdformáló jelenség, mely kifejeződhet egy régi attitűd megerősítése, vagy megváltoztatása, illetve egy új attitűd kialakítása formájában.

A meggyőzés és a manipuláció egyaránt a befolyásolás kategóriájába tartozik. Mindkettő célorientált: a kommunikátor arra törekszik, hogy egy neki tetsző álláspontot, véleményt alakítson ki a befogadóban, vagy megváltoztassa (esetleg fenntartsa) a befogadó véleményét egy adott témában.

A meggyőzés fogalma

A meggyőzés egy információfeldolgozási folyamat eredményeként bekövetkező attitűdformáló jelenség, mely kifejeződhet egy régi attitűd megerősítése, vagy megváltoztatása, illetve egy új attitűd kialakítása formájában. A meggyőzési folyamat célja nem más, mint a hiedelmek, attitűdök, szándékok vagy a viselkedés befolyásolása (Chaiken, Wood és Eagly, 1996).

 A meggyőző közlés három fő tartalmi eleme

  1. elvárás – melyet a meggyőző fél remél az üzenet következményeként,
  2. adat – az elvárást alátámasztó érvek összessége, valamint
  3. bizonyíték – mely igazolja az elvárás és az adatok közti kapcsolatot.

Pl.:a dohányzás elleni kampányok esetén a célt (elvárást), képezheti a dohányzásról való leszokás elérése, az adatot pedig az, hogy a dohányzás betegségeket, vagy akár halált is okozhat. Bizonyíték lehet minden olyan tényszerű információ, szakértői vélemény, mely a leszokás melletti érvként szolgál (Toulmin, 1958). Pl.: az Egészségügyi Világszervezet (WHO, World Health Organization, 2014) jelentése szerint

 

Magyarországon „19 percenként egy, naponta 77, évente pedig 28 000 ember halála hozható összefüggésbe a dohányzással”.

 

Az érvek akkor a leghatékonyabbak, ha hiteles külső forrástól származnak és jól strukturáltak. Emellett a politikai viták és a kereskedelmi fogások egyes eseteitől eltekintve (melyekben a befogadó számára nyilvánvalóvá válik, hogy tudatosan gyűjtött bizonyítékokról van szó), több érv együttesen meggyőzőbbnek tűnik, mint egyetlen (O’Keefe, 1998; Reinard, 1998).

Felhasznált szakirodalom

  • Chaiken, S., Wood, W., Eagly, A. H. (1996): Principles of persuasion. In E. T. Higgins, A. Kruglanski (eds): Social psychology: Handbook of basic principles. Guilford, New York.
  • O’Keefe, D. J. (1998): How to handle opposing arguments in persuasive messages: A meta-analytic review of the effects of one-sided and two-sided messages. In M. E. Roloff (ed): Communication yearbook 22. Thousand Oaks, CA: Sage Publication. 209–249.
  • Reinard, J. C. (1998): The persuasive effects of testimonial assertion evidence. In M. Allen, R. W. Preiss (eds): Persuasion: Advances through meta-analysis. Cresskill, NJ: Hampton Press. 69–86.
  • Toulmin, S. (1958): The uses of argument. Cambridge University Press.
  • World Health Organization – WHO (2014): Cancer Country Profiles: Hungary.

Kapcsolódó tartalmak

Szervezeti kultúra − a sikeres cégek 5 aranyszabálya

2019.10.09.

Alapvetőnek tűnik, mégis sokszor megfeledkezünk arról, hogy szervezeti szinten kommunikáljuk a változtatásokat....

employer branding

Employer branding a job hopperek nyomában – avagy mit tehetünk munkáltatóként?

2019.08.07.

Volt olyan hét az utóbbi időben, amikor nem jutott eszedbe az, hogy...

karrier

Karrier lépésről lépésre, avagy egy életút munkapszichológus szemmel

2019.06.01.

Közszájon forgó állítás, hogy életünk egyharmadát a munkahelyünkön töltjük, ennek ellenére a...

« Vissza a Lexikonhoz
Az oldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll.