fbpx

Így zárd le 2020-at! – Tippek az évértékeléshez

Átlagos olvasási idő: 4 perc

12 hónap, 52 hét, 365 nap. Néhányan soknak, néhányan kevésnek éreztük, de egy biztos: ennyi idő alatt sok minden történt velünk 2020-ban. Az év végéhez közeledve a legtöbben visszatekintünk; átgondoljuk és értékeljük az elmúlt év eseményeit – amelyek idén több váratlan fordulattal is szembesítettek bennünket. Miközben egyre határozottabban domborodnak ki az év kellemes és kevésbé kellemes pillanatai, hasznos lehet átgondolnunk: mi az, amivel már nem érdemes foglalkoznunk, így inkább magunk mögött hagyjuk őket. Illetve mi az, ami által még fejlődhetünk, hiszen olyan tapasztalatokkal is gazdagodhattunk, amelyeket a következő évben is hasznosíthatunk. Hogyan tedd mindezt? Mutatjuk: így zárd le 2020-at! Demeter Dóra írása – a kávéd mellé. [Cafe’ Latte – elvitelre]

Megeshet, hogy a befejezetlen projektek vagy az év során átélt nehézségek miatt frusztrálttá válunk, ha az év végére gondolunk; de az is lehet, hogy több 2020-as tervünket is kipipálhatjuk a képzeletbeli (vagy valós) listánkon. Akármelyik csoportba is tartozzunk, az ünnepek lassításra késztetnek bennünket, amelynek az évvégi számvetés is része.

Így zárd le 2020-at…!

Ahhoz, hogy nyugodtan át tudd gondolni, majd értékelni az eseményeket, az év végi rohanás ellenére is szánj magadra egy kis időt! Főzz egy teát vagy egy kávét, keress egy csendes helyet, és gondold végig, mi minden történt veled az elmúlt egy év alatt.

Az évértékelés segíthet nekünk hatékonyabban működni 2021-ben.

Gondolatban haladj végig az év hónapjain: milyen fontosabb események történtek veled, és ezek hogyan befolyásolták az életed különböző területeit? Milyen döntéseket hoztál, és ezek milyen irányba terelték az életedet? Tudatosítsd, mely tulajdonságaid segítettek hozzá azokhoz a döntésekhez, amelyek utólag jónak bizonyultak, hiszen ezek a következő évben is segítségedre lehetnek a nehezebb helyzetekben!

Előfordulhat, hogy visszatekintve nem minden döntésünk tűnik megfelelőnek, de érdemes ezekre is fejlődési lehetőségként tekintenünk. Változtatni már nem tudunk rajtuk, azonban iránytűként szolgálhatnak a jövőbeli döntéseink során. Gyengeségeink tudatosítása az első lépés lehet abba azt irányba, hogy erősséget kovácsoljunk belőlük.

…a kapcsolataid terén

Kapcsolataink, vagyis családunk, barátaink és kollégáink a mindennapjaink részét képezik, így 2020-ban ők is fontos szerepet töltöttek be életünkben.

Gondold végig:

  • Kik voltak melletted az elmúlt évben?
  • Tettél-e szert új barátokra?
  • Kik azok, akikre mindig számíthatsz?
  • Kiknek vagy hálás?

Érdemes lehet számba vennünk azokat a személyeket, akikre a továbbiakban, vagyis 2021-ben is számíthatunk. Ezzel párhuzamosan pedig azt a kérdést is feltehetjük magunknak: „Én is támogattam a számomra fontos személyeket, amikor szükségük volt rám?”

Az apróbb kedvességek felett hajlamosak vagyunk átsiklani, pedig azokért is hálásak lehetünk.

Az újonnan szövődött barátságok mellett természetes folyamat, hogy néhányan lemorzsolódnak a baráti körünkből, és kilépnek az életünkből. Fontos lehet feltennünk magunknak a kérdést, hogy sikerült-e lezárnunk ezeket a kapcsolatokat? Ha nem, hogyan tudnánk továbblépni? Segíthet-e, ha elköszönünk tőlük, vagy esetleg az, ha megbocsátunk az adott személyeknek?

Így zárd le 2020-at a munka területén!

2020 elején valószínűleg munkahelyünkkel, feladatainkkal kapcsolatban is számos tervet szövögettünk – előléptetésre, magasabb fizetésre, más munkakörre vágytunk, vagy épp azt szerettük volna, ha jelenlegi helyzetünk változatlan marad munkahelyünkön.

Így 2020 végéhez közeledve azt is érdemes lehet átgondolnunk, hogy az év elején szőtt tervek közül melyeket sikerült megvalósítanunk, és tegyük fel magunknak a kérdést, hogy ezekhez a sikerekhez milyen tulajdonságaink segítettek hozzá bennünket.

Erőforrásaink tudatosítása 2021-ben is hasznunkra válhat.

Az is elképzelhető, hogy időközben kiderült: bizonyos céljainkat nem tudjuk megvalósítani. De vajon miért nem? Túl magasra vagy éppen túl alacsonyra tettük a lécet? Nem voltunk eléggé motiváltak? Esetleg külső körülmények akadályoztak a céljaink elérésében?

2020, az alkalmazkodás éve

Alig néhány hónappal az év kezdete után máris váratlan fordulatokkal kellett szembenéznünk: a koronavírus terjedése miatt bevezetett korlátozások felforgatták életünket, és ezzel együtt terveinket is keresztülhúzhatták. Sokan elvesztették munkájukat, vagy épp ideiglenesen estek el jövedelmüktől, s számos vállalkozó volt kénytelen támogatásért folyamodni.

Fontos azonban mérlegelnünk, hogy esetleges kudarcunk mennyiben a mi felelősségünk, vagy mennyiben tulajdonítható a kialakult helyzetnek.

Amennyiben a pandémiahelyzeten kívülálló okok miatt nem sikerült megvalósítanunk céljainkat, érdemes lehet megvizsgálnunk, hogy milyen körülmények akadályoztak bennünket, valamint azt, hogy a jövőben hogyan tudnánk hatékonyabban teljesíteni a céljaink felé vezető kisebb feladatokat, lépeseket.

2021, én így várlak!

Rohanó világunkban nem egyszerű egyensúlyt találnunk a mindennapokban. Egyszerre több szerepben vagyunk jelen (pl. szülő, gyermek, pár/házastárs, diák, munkavállaló), és ezekben a szerepekben számos feladatot kell ellátnunk – mindemellett pedig saját magunkra és a kikapcsolódásra is kell időt szánnunk. Néhányunknak ez könnyebben megy, de az sem meglepő, ha úgy érezzük, elfáradtunk a sok feladat teljesítése közben, és inkább kevesebbet vállalnánk. Na de melyikből? Ezen kérdés megválaszolásához szeretnék egy kis iránymutatást adni Neked!

Ha teheted, nyomtasd ki az alábbi skálát (de akár rajzolhatsz is hasonlót), és jelöld be rajta, hogy 2020-ban mennyi időt szenteltél a különböző területeknek! Ha készen vagy, kösd össze a pontokat, és nézd meg, hogy mennyire lett szabályos a kör, amit kaptál!

Azokra a területekre érdemes figyelmet fordítanod, ahol a kör nagyon behorpadt vagy épp kidomborodott.

TIPP: Gondold át, hogyan tudnád szabályosabbá tenni a kört! 👉 Szerepeid tisztázásával, hatékonyabb időbeosztással, tudatos jelenléttel, esetleg hatékonyságod növelésével?

Amennyiben sikerül meghatároznod egy-egy irányvonalat, máris hatalmas lépést tettél, hiszen tudod, hogy merre indulj, ha 2021-ben változtatni szeretnél!

👉 Ha szívesen megterveznéd az előtted álló évet, személyes tapasztalatot és számos nagyon hasznos, konkrét tanácsot is olvashatsz az évtervezéssel kapcsolatban. 


Felhasznált szakmai tartalom

  • Dweck, C. (2015): Szemléletmódváltás. Budapest: HVG Kiadó Zrt.

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉
Facebook
Email
Nyomtatás
4 2 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást

Élvezted ezt a cikket? Csatlakozz a Zárt Közösségünkhöz! ❤️

Felépítésében hasonló, ám mégis más, mint a többi közösségi médiafelület. A tőlünk megszokott minőségi tartalmakkal találkozhatsz, amelyek inspirálnak, tanítanak és támogatják a fejlődésedet.

Valósítsd meg önmagad – velünk!

Neked ajánljuk
A rágódás pszichológiája – Rágódom, tehát vagyok?!
Madárcsicsergéssel a stressz ellen!
Nappali álmodozás – vágyott világunk fogságában
„Ahogyan mi működünk, az is egy zene” – interjú Bognár Lili Jankával
Így zárd le 2020-at! – Tippek az évértékeléshez

A múltban elkövetett hibáink, vagy a számunkra kellemetlenebb események bekövetkezése után napokig, de akár évekig is ostorozhatjuk magunkat azért, ami

//
2021. március 9.

A civilizáció fejlődésével az emberiség egyre inkább eltávolodott az évezredek alatt megszokott természeti környezettől – beleértve a fákat és a

//
2020. augusztus 8.

A filmekből jól ismert idilli jelenet bizonyára mindannyiunknak ismerős: a főhős egy számára jelentősebb esemény után elkalandozik, újra és újra

//
2020. október 18.

A zenehallgatás élménye mindannyiunk számára mást jelent, egy valami mégis közösnek mondható: a zene segít kifejezni az érzéseinket, általa könnyebben

//
2020. október 1.

12 hónap, 52 hét, 365 nap. Néhányan soknak, néhányan kevésnek éreztük, de egy biztos: ennyi idő alatt sok minden történt

//
2020. december 28.
4 2 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást
0
Te hogy látod? Szólj hozzá a témához!x