Lexikon

Pszichológiai fogalomtár

Pozitív Pszichológiai Magazin

Jógáznál? – 3 tanács a kezdetekhez

Úgy érzed, hogy szükséged lenne a testi-lelki feltöltődésre? A hétköznapok rohanó iramában szeretnél egy kicsit lelassítani? Ha Te is a belső egyensúlyt keresed, a jóga lehet a segítőtársad! Ebben a cikkben 3 tanácsot olvashatsz, amely támpontot nyújthat a kezdetekhez. Irinyi Tünde pszichológus írása – a kávéd mellé. 

[Lungo]

A félhomályba burkolt szobát megtölti a szantálfa illata, a falakat színes mandalák díszítik, a polcokon kristályok sorakoznak  és a háttérben lágyan szól a zene. Vakítóan kék tenger, az aranyló homokban lehetetlennek tűnő jógapozíciókat gyakorló napbarnított fiatalok sziluettje.

Jóga a természetben.

Bár elevenen élnek bennünk az ehhez hasonló képek, a jóga fizikai és mentális egészségre gyakorolt pozitív hatásait már nemcsak tapasztalati bizonyítékok, hanem tudományos tények is alátámasztják. Az elmúlt évtizedekben egyre többen „fedezték fel” a jógát hazánkban is, ezáltal is közelebb hozva ezt a távolinak tűnő mozgásformát.

A jóga hatásai testi-lelki egészségünkre

  • fájdalomcsillapító hatású
  • jótékony hatással van a keringésre
  • segítség a magas vérnyomás kezelésében
  • stresszoldó és szorongásoldó hatású
  • erősíti a testtudatot
  • feltölt energiával

Kezdő tanácsok a jóga útján

Ma is sokan döntenek úgy, hogy szeretnék megtapasztalni a jóga hatásait mindennapjaikban. Az elhatározás elengedhetetlen első lépés egy új szokás kialakításakor – de hogyan tovább? 

1. Indulj tiszta lappal!

Ha elhatároztuk, hogy elindulunk a jóga útján, akkor számoljunk le az előzetes hiedelmeinkkel és elvárásainkkal. Az ismerőseink pozitív tapasztalatai és az inspiráló példák (például Rachel Brathen munkássága) elindíthatnak minket a jóga gyakorlása felé. Ne hagyjuk azonban, hogy az ő élményeik váljanak a hasonlítási alappá!

Engedjük a saját tapasztalataink nyomán formálódni a jógáról alkotott képünket!     

Lehet, hogy nem leszünk jógaoktatók egy karibi szigeten (mint Rachel „Jógacsaj” Brathen), de a jóga gyakorlásával megtanulunk odafigyelni a testérzeteinkre. Ráadásul jobb lesz a tartásunk is, jobban tudunk koncentrálni, illetve növekszik az önbizalmunk – és szerintem ez legalább annyira jó.

2. Keress oktatót!

Könyvből és videókból is el lehet kezdeni jógázni, de jó tanácsokat és személyre szabott instrukciókat viszont ne várjunk tőlük. A sérülések megakadályozásában sem lesznek segítségünkre: pedig egy-egy sérülés hamar a kedvünket szegheti a gyakorlásban.

Jóga kezdőknek

A támogató közösség erejét is megtapasztalhatjuk.

Kezdőként az alapok elsajátítása a legfontosabb feladatunk, ebben segíthetnek a jógaoktatók. Ők tanítanak meg a légzés szerepére a jógában, korrigálják a testtartásunkat, vagy éppen biztatnak minket félelmeink legyőzésére egy-egy ászana kapcsán. Irányt mutatnak a gyakorlásban és jó tanácsokat adnak. Mint az élet más területein is, itt is igaz: biztos alapok nélkül nem lehet építkezni.

3. Kitartás!

Egy-egy jógaóra után csökken a fáradtságérzetünk, és nő az energiaszintünk – de már 20 perc otthoni gyakorlással is sokat teszünk testi-lelki egészségünkért. Napközben számtalan impulzus ér minket: a környezetünkből folyamatosan érkező információk, zajok, fények és interakciók mind hozzájárulnak a magas stressz-szinthez.  

A légzés tudatosításával és a gondolataink elcsendesítésével megtanuljuk kizárni ezeket az ingereket.

Figyelmünket befelé, az érzéseink és gondolataink felé fordítjuk.

Kezdőként hamar rájöttem, hogy a szimplának tűnő gyakorlatokat sem olyan egyszerű precízen és pontosan elvégezni… Gyakorlással napról-napra egyre erősebbé válunk, így érzékeljük a saját fejlődésünket – ami önbizalmat ad.

Neked szól

„Nekem azért nem való a jóga, mert nem vagyok elég hajlékony” – fejtette ki egy ismerősöm a jógáról alkotott véleményét. Sokakat visszatart, hogy nem gondolják magukat elég rugalmasnak, fiatalnak vagy fittnek a jógához, holott nem versenysportról beszélünk, ahol ezek a tényezők valóban számítanak az eredményességhez. A jóga a testen keresztüli mentális megerősödés eszköze, ami segít belső egyensúlyunk megtalálásában: nem a teljesítményről szól.

Jóga kezdőknek

Fontos megtalálni a lelki egyensúlyunkat is.

A jóga gyakorlásához nincsen szükségünk drága berendezésekre vagy különleges eszközökre. Igazából csak mi kellünk hozzá és az elhatározás: meg szeretném tapasztalni a mindennapjaimban a jóga jótékony hatásait.

Meditáció

Ha a jógagyakorlásod motivációja az is, hogy szeretnéd a jelen pillanatot teljességben átélni; elcsendesedni; meditálni és relaxálni, akkor érdekelhet egy korábbi cikkünk arról, hogy a hétköznapokba hogyan emelheted be a mindfullness-t, illetve a meditációt.

Csatlakozz a közösségünkhöz!
megoldásközpont facebook csoport

Ingyenes privát Facebook csoport

Csoportunk neked szól, ha nyitott vagy a megoldásközpontú, pozitív pszichológiai szemléletre.

Itt olyan EXTRA TARTALMAKHOZ juthatsz, amiket máshol nem osztunk meg; és kapcsolatot építhetsz a csoport többi tagjával.

Tedd fel kérdéseidet, és oszd meg velünk sikerélményeidet! 😉

Felhasznált szakmai tartalom

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: print
Nyomtatás
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: print
Neked ajánljuk
Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

"Hogyan küzdhetek meg az élet viharaival?

Ez a konferencia megmutatja, hogyan törheted át azokat a belső korlátokat, amelyek hátráltatnak abban, hogy tartalmasabb, teljes életet élhess.

Megszakítás