Lexikon

Pszichológiai fogalomtár

Pozitív Pszichológiai Magazin

Színezés felnőttkorban – Ha unod a hétköznapok szürkeségét!

Gyermekkorban természetes, sőt ma már elvárt feladat a rajzolás, a színezés. Erre biztatjuk a gyerekeket, így fejlődik a finommotorikájuk, és persze élvezetes tevékenység is. Ahogy felnövünk, egyre kevesebb időt töltünk ezzel, sőt valahol egyre jobban elvárt, hogy “komolyabb” időtöltéseink legyenek. Így felejtjük el szépen lassan a jótékony hatásait. Tudtad, hogy a színezés felnőttkorban segíthet a szorongás oldásában is? Itt az idő leporolni a régi színezőket és kihasználni a stresszoldó hatásukat! Varga Réka írása – a kávéd mellé. [Latte Macchiato]

Nagy bátran bevallom, én nem voltam sem ügyes, sem kreatív gyerek, ha rajzolásról, festésről vagy bárminemű kézműveskedést igénylő dologról volt szó. El is könyveltem hát magamban, hogy ezek több frusztrációval, mint örömmel járnak számomra. Na de milyen rosszul tettem!

Megismerkedni a színezéssel felnőttkorban? Igen!

Az első hivatalos felnőttszínezőmet két éve kaptam, amikor népszerűségüknek talán első csúcsán tündököltek. Őszintén elmesélve, igazán meg sem próbáltam őket, 1-2 mandala kiszínezése után előjött bennem a jól ismert frusztrációérzés: nem is úgy néz ki készen, ahogy elképzeltem, mégsem ezt a színt kellett volna használni, és amúgy is: miért nem úgy néz ki az enyém, mint az interneten lévők?

Eltettem hát a fiók legmélyére, hogy tudomást se kelljen vennem saját sikertelenségemről. Tökéletes módszer a tudatosság elkerülésére. 🙂

Munkám során az elmúlt években sok színezni szerető gyermek vett körül, és pár hónapja kényszerből ugyan, de be kellett csatlakoznom egy közös színezésbe. Imádtam! Most 2 évvel később én is elértem ide, nem hasonlítgatok, nem erőlködöm, és teljesen átadva magam a flow-élménynek fülig érő mosollyal alkotok. Én, alkotok! A 10 éves énem nem ismerne önmagára!

Mi változott?

Kíméletes lettem önmagammal (legalább mi legyünk azok 😉 ). Nem az a fontos, hogy mit alkotsz, hanem hogy közben megtanuld élvezni az ezzel töltött időt. Beépítettem a tudatos öngondoskodást a mindennapjaimba, tudatosan javítva saját hangulatomon, életminőségemen.

Miért fontos az öngondoskodás?

Már kiskorban elkezdik a gyermekeket arra nevelni, hogy gondoskodjanak testvéreikről, társaikról, környezetükről vagy akár fizikai egészségükről. De miért felejtik el gyakran azt megtanítani, hogy mennyire fontos mentálisan gondoskodniuk önmagukról?

Az öngondoskodás nem kiváltság, hanem szükséglet!

A véges energiakészletünkből ne féljünk magunk számára is tartalékolni a szükséges mennyiséget. Ebben segít, ha tudatosan gondoskodunk saját lelki harmóniánk megőrzéséről. Adjunk magunknak ,,énidőt”, olyan formában és olyan gyakorisággal, ahogy mi szeretnénk. Az énidőbe sok minden beletartozhat, akár meditáció, jóga, egy jó könyv olvasása vagy egy kis nosztalgikus színezés!

Mik azok a felnőttszínezők?

A színezés felnőttkorban ugyanolyan élvezetes, mint kicsiként. A felnőttszínezők kifejezetten nagyok számára készített előre megrajzolt minták. Mintáik közül találhatunk bármit a mandalától a tájképekig.

Nagyszerűségük az egyszerűségükben rejlik. Az előre megrajzolt minták keretet adnak a pihenésre vágyó felnőtteknek. Ezeket a kereteket viszont mi tölthetjük meg érzelmekkel!

A színezés egyszerűsége és monotonitása meditatív állapottal is megkínálhat minket. A rajzolás intuitív folyamat, ami lehetőséget ad a belső vágyaink hosszú átgondolás nélküli kifejezésének.

Miért hasznos a színezés felnőttkorban?

A művészetterápia az egyik leghatékonyabb módja a poszttraumás stressz szindróma és a szorongásos tünetek csökkentésének. Az alkotási folyamat segíti az elégedettségérzet, a sikerélmény megélését. A gyermekkorban átélt szabadjáték felelevenítése elősegíti a mindennapi felnőtt élet problémáiról való lekapcsolódást. A nosztalgikus, pihentető színezés így stresszoldó hatású.

Nem igényel sok eszközt, ám annál több lehetőséget ad nekünk.

A világban és saját életünkben is számos olyan helyzet és tényező van, amit nem tudunk kontrollálni. Ellenben a színezőkben minden a mi döntésünk és kívánságunk alapján készül el. A kontrollérzet ilyen formában való újra megélése szorongáscsökkentő hatású. A monotonitás pihenteti a túlterhelt elménket, segít egy nyugodtabb állapot elérésében.

Poroljuk le a fantáziánkat!

Kevés olyan munkakör van, ami engedi a bennünk lévő kreatív potenciált folyamatosan megcsillogtatni. A monoton munkák után néha nehéz is elképzelni, hogy a szabad alkotás folyamata mekkora örömöt és elégedettséget tud okozni számunkra. A berozsdásodott fantáziánk egy kis kezdeti megolajozás után könnyen szárnyalni kezd. Ezt a pozitív szemléletet és sikerélményt pedig magunkkal vihetjük az életünk többi területére is.

Segít a fókuszálásban!

Végre egy helyzet, ahol egyszerre csak egy dologra kell figyelnünk: arra, hogy milyen színeket szeretnénk megjeleníteni az adott helyen. Koncentrálóképességünk és figyelmünk így folyamatosan fejlődhet. 

Alkossunk együtt!

Egyedül meditatív hatása lehet, közösen pedig segíti az összetartozás érzését! Akár családilag, akár párunkkal vagy barátainkkal szeretnénk örömteli programot kitalálni, a közös alkotás mosolyt csalhat mindannyiunk arcára!

Válasszunk közösen egy képet, legyen az mandala, tájkép vagy tematikus kép, és kezdjünk bele közösen. Mindenki alkosson úgy, ahogy ő akar, ne beszéljük meg előre. Ha végeztünk nézzük meg távolabbról milyen képet is kaptunk a csapatmunka által. Ez nagyszerűen szemlélteti, hogy az egész mindig több, mint a részek összessége! 😉

Mindenki belerakta a saját munkáját, érzéseit, gondolatait és kaptunk egy közöset, ami a maga kiforratlanságában, tökéletlenségében a legtökéletesebb!

A színezés felnőttkorban is segíti a flow-élmény megélését. Ennek rendszeres átélése hozzájárul a kiegyensúlyozott lelki élet kialakításához és megtartásához. 

Facebook csoportunkban egy ingyenesen letölthető színezőfüzetet is találsz!

Csatlakozz a közösségünkhöz!
megoldásközpont facebook csoport

Ingyenes zárt Facebook csoport

Csoportunk neked szól, ha elég motivált vagy ahhoz, hogy elkezdj dolgozni önmagad megvalósításán. Itt olyan EXTRA TARTALMAKHOZ juthatsz, amiket máshol nem osztunk meg; és kapcsolatot építhetsz a csoport többi tagjával. Tedd fel kérdéseidet, és oszd meg velünk sikerélményeidet! 🙂

Felhasznált szakmai tartalom

 • Bell, C., Robbins, S. (2007). Effect of art production on negative mood: A randomized, controlled trial. Art Therapy: Journal of the American Art Therapy Association, 24(2): 71–75.

 • Curry, N. A., Kasser, T. (2005). Can coloring mandalas reduce anxiety? Art Therapy: Journal of the American Art Therapy Association, 22(2): 81–85.

 • Van de Vennet, R., Serice, S., T. (2012). Can coloring mandalas reduce anxiety? A Replication Study. Art Therapy: Journal of the American Art Therapy Association, 29(2): 87–92.

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: print
Nyomtatás
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: print
Neked ajánljuk
Hozzászólások

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  Az oldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll.
  Skip to content