fbpx

CÉLTUDATOS ÉLET – Hogyan vehetném kézbe az életem irányítását?

Átlagos olvasási idő: 5 perc

Nagyon is lehetséges, hogy elfoglalt életet élsz, miközben úgy érzed, nem haladsz „semerre”… Ismerős? Elmerülhetsz az élet sűrűjében, egyre feljebb kapaszkodhatsz a ranglétrán, míg végül rájössz, hogy a létrádat nem is ahhoz a falhoz támasztottad, amelyre fel akartál jutni. A céltudatos cselekvés leghatékonyabb módja az, ha kidolgozod a saját „küldetési terved”, ha meghatározod, hogy milyen elvek, milyen értékrend mentén szeretnéd élni az életed. Amint meghatározod a küldetésed, megtalálod azt az alapvető irányt, amely felé elindulva kitűzheted hosszú és rövid távú céljaidat. Cikkemmel támogatlak a terved kidolgozásában. Gerhát Réka coaching pszichológus írása.

A reaktív emberek olyan forgatókönyveket játszanak el, amelyeket az életük első néhány évében kaptak (Sorskönyv, Berne, 2013), s amelyeket nap mint nap mások írnak (családtagok, munkatársak stb). Ezeket azért fogadják el, mert a lelkük mélyén sebezhetőnek érzik magukat, erősen függnek másoktól.

Hatással van rájuk a „szociális időjárás”: ha jól bánnak velük, jól érzik magukat; ha rosszul, akkor védekező üzemmódba kapcsolnak.

Szükségük van az elfogadásra, az elismerésre. Lehet, hogy eddig te is így éltél… ha viszont kidolgozod a küldetési terved, az képezi majd az életre szóló elhatározásaid, illetve a napi apróbb döntéseid meghozatalának alapját.

A személyes küldetésed belső iránytűként szolgál.

A küldetési terved tartalmazza, hogy mit akarsz tenni (teljesítmény – szerepek), hogy milyen akarsz lenni (jellem – szokások), valamint hogy milyen értékekre, elvekre alapozod az életed. Ezáltal közelebb kerülsz a megoldásközpontú szemléletmódhoz.

1. Tudd, hogy hová akarsz eljutni! – Tervrajz, tégla, malter

Gondolj csak például a házépítésre: mielőtt letesszük az alapokat, ki kell kérnünk a tervező és a földmérő együttes véleményét a talaj mechanikai tulajdonságairól… és gyakorlatilag mielőtt az első tégla lekerülne, már az építkezés legtöbb részletét kidolgoztuk. Így van ez egy nyaralás megtervezése, egy prezentáció elkészítése, de egy üzleti terv kidolgozása esetén is. (A legtöbb üzleti kudarc abból ered, hogy rögtön valami kézzel fogható sikert akarnak anélkül, hogy szellemi síkon reprezentálnák – üzleti terv hiánya, piac téves felmérése stb.)

A céltudatos cselekvéshez nem térképre van szükség, hanem egy belső iránytűre az úti célhoz – elvekre, amelyek mutatják a helyes irányt!

S. R. Covey

Egy kedves kliensem azért keresett meg, mert úgy érezte, mindent elért vállalkozóként, amit szeretett volna. Keservesen megküzdött azért, hogy magas jövedelemre tegyen szert, hogy nagy elismerésben részesüljön, hogy mindenki úgy gondolja, micsoda fantasztikus életet él. Azonban rájött, hogy a célja elérése iránti vágy egyszerűen vakká tette őt a valóban fontos dolgokra:

kiüresedett a házassága, betegeskedett, és tulajdonképpen nem is élvezi azt, amit csinál.

A közös munkánknak (de legfőképp az ő akaraterejének és kitartásának) köszönhetően, azóta mozgásba lendült az élete, azonban mindez hosszú folyamatnak ígérkezik. Rendkívül könnyű beleesni a lázas tevékenység csapdájába, miközben nem a jó irányba tartunk…

Alkoss képet a 80. születésnapi ünnepségedről!

Ez viszonyítási alapul szolgálhat életed minden időszakának megvizsgálása során. A jövőképpel összevetve el tudod majd dönteni, mi az, ami számodra valóban fontos itt és most.

Egy olyan ember mond beszédet a tiszteletedre, aki jól ismer és tisztel téged.

A mondandójában pedig kitér:

 1. a szűkebb rokonságoddal való kapcsolatodra;
 2. a baráti kapcsolataidra;
 3. a hivatásodra; és
 4. a társadalom, a közösség javára tett cselekedeteidre.

Alaposan gondold át, mit szeretnél hallani magadról és az életedről!

 • Milyen férjnek / feleségnek, szülőnek, barátnak, munkatársnak stb. látnád magad szívesen?
 • Hogyan emlékezzenek a jellemedre?
 • Milyen nyomot szeretnél hagyni az életükben?

Próbáld meg kitágítani a képzeleted! Gondolj át minden részletet, vigyél a gyakorlatba minél több érzelmet, érzést.

Tipp: Az írás megszűri, letisztítja a gondolataidat, és segít az egész részekre bontásában. Nyiss egy jegyzetfüzetet, amelybe felírod mindazokat a gondolatokat, ötleteket, amelyeket felhasználhatsz a személyes küldetésed megírása során.

2. Szerepeid azonosítása

Amikor az emberek megpróbálják az életüket hatékonyabbá tenni, az egyik leggyakoribb nehézség, hogy a gondolkodásuk nem eléggé átfogó, ezáltal elveszítik az egyensúlyt.
Pl.: annyira belevetik magukat a munkába, hogy teljesen elhanyagolják az egészségüket, vagy a párkapcsolatuk miatt a barátaikat. Ha azonban úgy fogalmazod meg a küldetésedet, hogy sorra veszed az életben játszott szerepeidet, kiegyensúlyozott leszel. Szemléld meg a szerepeidet, ahogyan most látod őket.

„Én például a nő, a pár, a testvér, a gyerek, a gazdi, a barát, a pszichológus, a coach, az oktató és a vezető szerepeivel jellemzem önmagam.” – Gerhát Réka

Elégedett vagy az életeddel a saját szerepeid tükrében?

Tipp: Haladóknak ajánlom az ún. szereptorta elkészítését, amihez itt találsz útmutatást. 🙂

3. Saját középpontunk megtalálása

Mindenki rendelkezik középponttal, amely mindenre kiterjedő szerepet játszik az élete alakításában. Az alábbi táblázat összefoglalja a leggyakoribb lehetőségeket. Melyik a tiéd?! Talán úgy tudod megállapítani a legkönnyebben, ha figyelmesen megvizsgálod az életedet befolyásoló tényezőket.

Középpont„Jellemző rám, hogy…”
TársBiztonságérzetem attól függ, hogy a párom hogyan bánik velem. Hangulata és érzései erősen hatnak rám. Mély csalódás ér, ha nem felel meg az elvárásaimnak. Minden fenyegetés, ami hatással lehet a kapcsolatunkra. Aszerint hozom döntéseimet, hogy mi a legjobb a társamnak. Cselekvőképességemet behatárolják a párom gyengeségei.
CsaládBelső stabilitásom azon múlik, hogy tudom-e teljesíteni a családom irántam támasztott elvárásait. Döntéseimet mindig meghatározza, hogy mi a jó a családomnak, mit akarnak a családtagjaim. Cselekedeteimet a családi modellek és hagyományok korlátozzák – önértékelésem függ az ő véleményüktől.
VagyonBiztonságérzetem a jó hírnevemtől, a társadalmi státuszomtól vagy a vagyonomtól függ. Állandóan összehasonlítgatom magam másokkal. Az alapján hozom döntéseimet, hogy mi védi, gyarapítja vagy tükrözi a vagyonom. Az egész életet a pénzcsinálás, a gazdasági és társadalmi kapcsolatok építése szemszögéből nézem.
KarrierHajlamos vagyok rá, hogy a munkám alapján határozzam meg önmagam. Csak akkor érzem jól magam, ha dolgozom. Tetteimet munkahelyi szerepmodellek, elhelyezkedési és előléptetési lehetőségek, szervezeti korlátok, a főnököm rólam alkotott véleménye határozza meg. Aggódom, hogy egyszer eljön a nap, amikor már nem leszek képes megfelelően ellátni a feladataimat.
ÉlvezetBelső biztonságérzetem általában átmeneti, ingatag, nagymértékben függ a környezetemtől. Aszerint döntök, hogy mi nyújtja számomra a legnagyobb élvezetet az adott helyzetben. A világot a számomra kedvező dolgok alapján ítélem meg.
BarátLelki egyensúlyom a társadalmi tükörtől függ. Nagy mértékben befolyásol mások véleménye. Könnyen elbizonytalanodom, zavarba jövök. A társadalmi komfortzóna a legnagyobb korlátom.
EllenségSzüntelenül foglalkoztat, hogy vajon mi lesz az ellenfeleim következő lépése. Állandóan megerősítést és önigazolást keresek a hozzám hasonlóknál. Aszerint hozom a döntéseimet, hogy azok mennyire lehetnek az ellenségem kárára. Az erőm többnyire haragból, sértettségből, irigységből vagy bosszúvágyból származik.

Az emberek középpontja általában a felsorolt és/vagy egyéb (pl.: egyház) típusok valamilyen ötvözete (Covey, 2014). Azonban az a legjobb, ha képes vagy létrehozni magadban egy olyan egyértelmű középpontot, amely harmóniát teremt a szerepeid között.

Elvközpontú élet

Ha a helyes alapelveket állítod a középpontba, azzal Stephen Covey szerint szilárd alapot teremtesz önmagad számára: „Elveim változatlanok, függetlenül a külső körülményektől és feltételektől. A helyes elvek segítenek megérteni személyes fejlődésemet, s önbizalmat adnak a további tanuláshoz. Döntéseim és cselekedeteim a rövid és hosszú távú szempontokat egyaránt tükrözik, bölcs mértéktartást és nyugodt magabiztosságot sugároznak. Öntudatos, proaktív és megbízható ember vagyok. Világszemléletem alapvető paradigmája az, hogy miként élhetek hatékony és önzetlen életet” (Covey, 2014).

„Testvérként példaértékű életet élek, támogatom, motiválom a testvéremet. Olyan környezetet teremtek számára, ahol nyugalmat, megértést és elfogadást kaphat.” – Gerhát Réka

Most elvközpontúan fogalmazd meg az egyes szerepeidben elérni kívánt hosszú távú céljaidat!

4. A személyes küldetési terv megalkotása

Frankl (2007) azt mondja, hogy küldetéseinkre az életben inkább rátalálunk, mintsem kitaláljuk őket magunknak. Ezzel maximálisan tudok azonosulni, hiszen életünk értelme belülről fakad. Éppen ezért hetekig, vagy akár hónapokig is eltarthat, mire úgy érzed majd, hogy megfogalmaztad a valódi küldetésedet.

Az is fontos lesz, hogy időről időre kisebb változtatásokat végezz majd rajta, hiszen az évek múlásával új felismerésekre juthatsz. A folyamat pedig épp olyan fontos, mint a végeredmény!

Tipp: Használj megerősítéseket, amelyek segítségével nagyobb összhangot tudsz kialakítani a mélyebb értékeid és a hétköznapjaid között. A jó megerősítés: személyes, pozitív, jelen idejű, vizuális és érzelmiPl.: „Elégedett vagyok azzal, hogy nyitottan, elfogadással fordulok mások felé, támogatok másokat, ha szükségük van rá.”

Hogyan tovább?

Következő lépésként sajátítsd el a hatékony időgazdálkodás képességét! Mutatok egy módszert, amely talán picit szerethetőbbé, emberibbé teszi a priorizálást. Kattints ide a cikkért!


Felhasznált szakmai tartalom

 • Berne, E. (2013): Emberi játszmák. Háttér Kiadó, Budapest.
 • Berne, E. (2016): Sorskönyv. Háttér Kiadó, Budapest.
 • Cole, M., Cole, S. R. (2006): Fejlődéslélektan. Osiris Kiadó, Budapest.
 • Covey, S. R. (2014): A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása – Az önfejlesztés kézikönyve. Osiris Kiadó, Budapest.
 • Frankl, V. E. (2007): …mégis mondj igent az életre! JEL Kiadó, Budapest.

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉
Facebook
Email
Nyomtatás
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
1 Hozzászólás
Legidősebb
Legújabb Legnépszerűbb
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást

Élvezted ezt a cikket? Csatlakozz a Zárt Közösségünkhöz! ❤️

Felépítésében hasonló, ám mégis más, mint a többi közösségi médiafelület. A tőlünk megszokott minőségi tartalmakkal találkozhatsz, amelyek inspirálnak, tanítanak és támogatják a fejlődésedet.

Valósítsd meg önmagad – velünk!

Neked ajánljuk
Cyberbullying Magyarországon – Minden 3. gyermek áldozattá válik!
Felelős kisállattartás – Hogyan ajándékozzunk házi kedvencet karácsonyra?
Bullying: Mit tehetünk pedagógusként az iskolai bántalmazás ellen?!
SIKER! Összefogtunk Zente gyógyulásáért, ne engedjük hát el egymás kezét!
Online mindfulness konferencia Jon Kabat-Zinn-nel | 2022. május 14.

Érezted már valaha tehetetlennek magad a közösségi média negatív hatásaival szemben? Amíg valamilyen probléma – pl. a cyberbullying – ki

//
2020. június 27.

Sokan már egészen kicsi korban elkezdik állattartási karrierjüket. Szerencsére, ahogy minden más is, úgy az állattartási kultúra is évről évre fejlődik körülöttünk.

//
2021. december 6.

Mindannyian tapasztalhattuk már, hogy a gyerekek bizony kemények tudnak lenni egymással. De mi fér bele? Meddig hagyjuk, hogy egymás között

//
2020. április 20.

A másfél éves Zentének a világ legdrágább gyógyszerére van szüksége a túléléshez. A kisfiú az I-es típusú SMA nevezetű, gerincvelő-eredetű

//
2019. szeptember 20.

A Magyar Mindfulness és Kontemplatív Egyesület „Mindfulness alkalmazási területei” címmel rendez mindenki számára nyitott és ingyenes, egynapos online konferenciát május 14-én. Interjú

//
2022. május 6.
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
1 Hozzászólás
Legidősebb
Legújabb Legnépszerűbb
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást
1
0
Te hogy látod? Szólj hozzá a témához!x