fbpx

cyberbullying

A cyberbullying többször ismétlődő károkozás számítógépek, mobiltelefonok és egyéb elektronikus eszközök felhasználásával.

Cyberbullying fogalma

Az internetes bántalmazás sok elemében közös a hagyományos bullying jelenségével, van azonban néhány sajátos jellemzője. Ilyen például

 • a visszavonhatatlan jelleg: egyetlen poszt / komment / üzenet azonnal és végtelen számban továbbítható. A posztolt képeket bárki lementheti, és feltöltheti újra a különböző felületekre.
 • Az anonimitás: az elkövető könnyen maradhat névtelen, így nincs kivel megküzdeni.
 • A váratlanság: a technológia jellegéből fakadóan a támadás bármikor, a legváratlanabb helyzetekben érkezhet.
 • A nagyközönség: sokkal nagyobb közönség előtt zajlik, mint hagyományos keretek között.
 • A fizikai jelenlét hiánya: az agresszornak nem kell szembesülnie a tetteivel, így sokkal könnyebbé válik a normasértés.

A cyberbullying típusai

Típusok Leírás (vö. Bene, 2018)
Lángháború (flaming) Ennek lényege, hogy e-mailben, sms-ben, chaten erőszakos, durva, becsmérlő, trágár szöveget küldenek a másik személynek vagy csoportnak.
Támadássorozat (Harrasment) Az áldozat igazságtalan, bántó üzeneteket kap.
Befeketítés (Denigration) Sértő, igaztalan vagy kegyetlen szövegek, képek, videók posztolása a másikról, hogy megalázzák, tönkretegyék valamilyen kapcsolatát vagy kikezdjék az önbecsülését.
Kiközösítés (Exlusion) Kirekesztés, kizárás egy online csoportból, pl. baráti társulásból vagy játékcsapatból.
Személyiséglopás (Impersonation) Más nevében, a másik személyiségét ellopva sértő posztok küldése pl. a másik barátjának vagy számára fontos személynek.
Kibeszélés (Outing) Személyes, intim, kényes témák közzététele a másik engedélye és tudta nélkül. Ennek része lehet a trükközés.
Trükközés, becsapás (Trickery) Az agresszor információkat csal ki, de más célra használja fel azokat, mint ahogy arról az áldozatot tájékoztatta.
Online zaklatás, követés (Cyberstalking) Folyamatos internetes zaklatás, bántalmazással fenyegetés, ahol az áldozat a testi épségét is veszélyben érezheti.
„Happy Slapping” ~ Vidám pofozkodás Lényege a teljesen közömbös áldozat váratlan meglepése, bántalmazása, annak rögzítése és internetes közzététele.
Sexting A zaklató szexuális tartalmú üzeneteket küld másoknak. A meztelen képek terjesztése egyre gyakoribbá válik.
Trollkodás Az egyén anonim módon azt írhat a posztok alá, amit csak akar. Így képes hátrahagyni a hétköznapi személyiségét.

A cyberbullying következményei

A cyberbullying során szerzett sebek hosszú távú károkat eredményezhetnek a gyermekek személyiségfejlődésében. A következmények között megjelenhet a/az:

 • önbizalomvesztés, alacsony önértékelés;
 • ingerültség, folyamatos stressz, szorongás;
 • dezorientáltság, teljesítménycsökkenés;
 • a bizalmi kapcsolatok megromlása, elszigetelődés;
 • önkárosító viselkedésformák (alkoholfogyasztás, dohányzás stb.) megjelenése;
 • súlyos mentális, pszichés és pszichoszomatikus betegségek (étkezési zavarok, önbántalmazás, depresszió stb.) kialakulása; végső esetben pedig az
 • öngyilkossági kísérlet is.

Felhasznált szakirodalom

« Vissza a Lexikonhoz