fbpx

agresszió

Az agresszió egy másik személy fizikai vagy lelki sérülését vagy tulajdonának elpusztítását célzó szándékos viselkedés (bullying, cyberbullying, bántalmazás, zaklatás, szekálás stb).

Agresszió fogalma

Kollár és Szabó (2004) szerint az agresszió során „az egyik fél (agresszor) valamilyen kellemetlenséget okoz, vagy valamilyen averzív ingerrel bombázza a másikat, azaz az agresszió áldozatát”.

Az agresszió lehet aktív vagy passzív, közvetlen vagy közvetett, illetve fizikai vagy verbális.

Az agresszió tanult viselkedésforma.

Ezt szemlélteti a Bandura nevéhez köthető ismert Bobo baba kísérlet (1961) is.

A harag, a düh

A harag egy olyan alapérzelem, melyet már mindenki érzett élete során. Maró düh érzésével jár, mely nyomát hagyja lelkiállapotunkon.

A harag egy szükséges érzelem, bizonyos szituációkban az emberiséget szolgálja: a szimpatikus idegrendszert ingerli, s ezzel a túlélést segíti. A kezeletlen harag azonban gyengíti az immunrendszert, pusztítja az agy neuronjait, tehát káros az idegrendszerre, valamint testi megbetegedéseket is okozhat.

A lényeg tehát, hogy jól kezeljük, különben ellenséges, agresszív, erőszakos viselkedéshez is vezethet.

A büntetés és az agresszió kapcsolata

Több vizsgálat rámutatott, hogy a testi fenyítés növeli az agresszivitást (Coie és Dodge, 1998); s a következetlen büntetés valószínűleg további agresszióra késztet (Parke, 1995).

Egy közkedvelt nézet (Eron, Walder és Lefkowitz, 1971) szerint, amennyiben a büntetést a szocializáció eszközeként használják, akkor szorítja vissza a legnagyobb eséllyel az agressziót, ha az illető erősen azonosul az őt büntető személlyel, és ha a büntetést következetesen alkalmazzák.

Felhasznált szakirodalom

  • Atkinson, R. C., Hilgard, E. (2005): Pszichológia. Budapest: Osiris Kiadó.
  • Coie, J. D., Dodge, K. A. (1998): Aggression and antisocial behavior. In N. Eisenberg (szerk.), Handbook of child psychology (5. kiadás), 3: Social, emotional, and personality (779-882). New York: Wiley.
  • Cole, M., Cole, S. R. (2006): Fejlődéslélektan. Budapest: Osiris Kiadó.
  • Eron, L., Walder, L., Lefkowitz, M. (1971): Learning of aggression in children. Boston: Little, Brown.
  • Kollár K., Szabó É. (2004): Pszichológia pedagógusoknak. Budapest: Osiris kiadó.
  • Parke, R. D. (1995): Fathers and families. In M. H. Bornstein (szerk.), Handbook of parenting: Status and social conditions of parenting (3, 27-66). Mahwah, NJ: Erlbaum.

További felhasznált szakirodalom itt érhető el.

« Vissza a Lexikonhoz