fbpx

Vendégcikksablon – Légy a vendégszerzőnk!

Átlagos olvasási idő: 3 perc

A Megoldásközpont bemutatása

A Megoldásközpont egy pozitív pszichológiai szemléletű, önkéntesekből álló csapat által életre keltett alkotóközösség. Pozitív Pszichológiai Magazinunkban cikkeinkkel, a közösségi médiában gondolatébresztő és motiváló bejegyzéseinkkel; privát közösségeinkben hasznos, szakmai, és sok esetben személyes tartalmainkkal; jótékonysági rendezvényeinken ismeretterjesztő, szórakoztató programokkal támogatjuk a közös növekedést. A közösség azonban nem létezhetne fejlődni vágyó, aktív emberek nélkül, ezért buzdítjuk őket arra, hogy alkossák meg önmagukat – velünk.

Víziónk és küldetésünk

Legfőbb célunk a társadalom mentális egészségének megőrzése, támogatása – a betegségek megelőzése.

 • Edukáció: hiteles szakmai tartalmak közérthető formában való feldolgozása és népszerűsítése; a pszichológia tudományával és gyakorlatával szembeni prekoncepciók finomítása.
 • Mentális egészségtudatosság előmozdítása: társadalmi és egyéni szemléletformálás az egészségmegőrzést illetően – a mentális és lelki jóllét egészségtudatosságba integrálása; az önismereti munka és szakemberrel való együttműködés fontosságára való érzékenyítés; a lelki egészség megőrzési lehetőségeinek ismertetése közérthető formában.
 • A pozitív pszichológiai, megoldásközpontú szemléletmód erősítése: a szubjektív jóllét és mentális egészség fenntartásának támogatása a hétköznapokban, önállóan, életvitelszerűen alkalmazható pszichológiai, önismereti gyakorlatok megosztásával.

A szervezet tevékenységét fennállása óta önkéntesek bevonásával végzi.

Ha közel áll hozzád a pozitív pszichológia, és szívesen osztanád meg írásaidat a nagyközönséggel, üdvözlünk alkotóink körében – vendégszerzőként!

Vendégszerzői jogosultságok

 • Publikálási lehetőség – egy külső link elhelyezésével.
 • Többszöri publikálás esetén részvételi lehetőség néhány belsős rendezvényen (zártkörű workshopok, tréningek), közösségi programon (nyitott csapatépítők).

Publikációs útmutató vendégszerzőinknek

Mindenekelőtt: Írni olvasás nélkül lehet, de nem érdemes… Olvasgasd a cikkeinket, hogy ízlelgesd a műfajok, a szemléletmód sajátosságait. Járd körül a témát a szakirodalomban és más magazinokban! Hogyan foghatnád meg egy picit másik aspektusból, a saját stílusod és szemléleted mentén a témát? Mindemellett hivatkozz, linkelj a minőségi tartalmakra.

Műfajaink, melyekben publikálhatsz

1) Tudományos igényű, ismeretterjesztő, gyakorlatorientált cikk

 • Pozitív pszichológiai szemléletű, megoldásfókuszú.
 • Gyakorlatorientált: tartalmaz tippeket / feladatokat / TED videót.
 • Minimum kettő-három szakirodalom felhasználásával!
  Megfelelőek a régebbi és új alapművek a témában, kiegészítve friss tanulmányok eredményeivel, adataival. Mindent le kell hivatkozni!
 • Ismeretterjesztő magazinokból, blogokról, „szaklapokból” tilos átemelni egy az egyben. Ha van olyan gondolat, amit kifejezetten az adott platformról veszel át, tehát konkrétan a blogger / szerző véleménye, meglátása, akkor mindenképp hivatkozd le!

Példa egy ilyen vendégcikkünkre: 8 +1 tipp, ami anyaként segíthet elűzni a félelmeidet a munkába való visszatérés előtt

2) Könyvajánló

 • A cikk pozitív pszichológiai szemléletű, megoldásfókuszú.
  • Célszerű alapvetően ilyen szemléletű könyvet választani, de nem muszáj.
 • Mindenképp gyakorlatorientált: tartalmaz tippeket, feladatokat.
 • A leadben legyen feltüntetve, hogy mely könyv recenziójáról van szó.

Példa egy ilyen vendégcikkünkre: „Sokszor gondolok a klienseimre én is úgy, mint egy-egy történetre” – Az Irodalomterápia című könyvet ajánljuk

A cikk felépítése, formai sajátosságai

Egy cikkünk minimum 6000 karakteres, szóközökkel együtt (amennyiben elég tartalmas – és maga a téma nem indokol több szót, elfogadható ez a hossz). Általában véve 8.000-12.000 karakteres cikkeket írunk. Felépítését tekintve: 1/3 vagy 1/4 rész problémakibontás, 2/3 vagy 3/4 rész megoldásorientált tartalom! Minél több tippet és konkrétumot tartalmaz a cikkünk – az emberek életére vonatkozóan, annál jobb.

A jó cím rövid, tömör, és a cikk lényegéről szól, de nem túl statikus, nem olyan, mint egy fejezetcím a tankönyvben. Kb. 56-65 karakteres.

A lead (~ figyelemfelkeltő bevezető) 5-8 mondat a cikk elején, amely az újságírás terminológiája szerint a bevezetést fedi. Valójában amolyan „prebevezető” – kedvcsináló, amely tartalmazza a lényegi információkat (miről lesz szó, néhány figyelemfelkeltő – problémafelvető – kérdés, majd egy megoldást ígérő zárás). Általánosságban a címhez hasonlóan a lead is legyen mozgalmas, izgalmas. Ne írjuk le a cikk végső konklúzióját, csak utaljunk rá.

A leadet a törzsszöveg megírása után, a cím megadása előtt érdemes véglegesíteni.

A törzsszöveg a cikk összes lényeges információját tartalmazza, függetlenül attól, hogy azok szerepelnek-e a leadben vagy címben (nem szó szerint másoljuk át a leadbe!).

 • Minimum 3, maximum 12-15 bekezdés – alcímekkel tagolva – legyen egy átlagos írás terjedelme.
 • 2-3 bekezdésenként legyen egy izgalmas alcím.
 • Használj szövegközi hivatkozást, ha elméletet vagy kutatási eredményt említesz, illetve ha a gondolatmenet, idézet stb. egy adott könyvből vagy cikkből származik!

A szövegben legyenek figyelemkeltő kiemelések, képes illusztrációk. A képeket képaláírással együtt küldd el!

karrier
Ne aggódj, segítünk neked jó címet, alcímeket, képeket és képaláírást választani, így akár több ötletet is hozhatsz!

Felhasznált szakmai tartalom

APA stílus szerinti hivatkozási formátumot használunk! https://apastyle.apa.org/instructional-aids/reference-examples.pdf

 • Anderson, A. K., Christoff, K., Panitz, D., De Rosa, E., Gabrieli, J. D. E. (2003). Neural correlates of the automatic processing of threat facial signals. In: Journal of Neuroscience, 23, 5627–5633.
  (HIVATKOZÁST MELLÉKELVE)
 • Hadfield, S., Hasson, G. (2012). Asszertivitás – Hogyan érvényesítsük sikeresen az érdekeinket? Scolar Kiadó, Budapest.

TED Talk, Podcast vagy Instaposzt is lehet a cikkben, de azt is hivatkozzuk le – a link beszúrásával!

Lektorunk segít majd neked, ha elakadtál a hivatkozás részleteiben, vagy ha egy bonyolultabb hivatkozásról van szó.


Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉
Facebook
Email
Nyomtatás
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást

Élvezted ezt a cikket? Csatlakozz a Zárt Közösségünkhöz! ❤️

Felépítésében hasonló, ám mégis más, mint a többi közösségi médiafelület. A tőlünk megszokott minőségi tartalmakkal találkozhatsz, amelyek inspirálnak, tanítanak és támogatják a fejlődésedet.

Valósítsd meg önmagad – velünk!

Neked ajánljuk
Cyberbullying Magyarországon – Minden 3. gyermek áldozattá válik!
Győzd le a halogatást! – 17 tipp a kognitív viselkedésterápia eszköztárából
CÉLTUDATOS ÉLET – Hogyan vehetném kézbe az életem irányítását?
Hatékony időbeosztás? – 7 tipp, hogy te urald az idődet
Felelős kisállattartás – Hogyan ajándékozzunk házi kedvencet karácsonyra?

Érezted már valaha tehetetlennek magad a közösségi média negatív hatásaival szemben? Amíg valamilyen probléma – pl. a cyberbullying – ki

//
2020. június 27.

Hogyan és miért halogatjuk oly gyakran az előttünk álló teendőket? És milyen módon küzdhetjük le a bénító időhúzást? A legtöbben kisebb-nagyobb

//
2021. szeptember 27.

Nagyon is lehetséges, hogy elfoglalt életet élsz, miközben úgy érzed, nem haladsz „semerre”… Ismerős? Elmerülhetsz az élet sűrűjében, egyre feljebb

//
2019. május 7.

Mai rohanó világunkban nagyon trendivé vált az időgazdálkodás témaköre, amin nem is csodálkozunk, hiszen a társadalmunk annak kedvez, aki minél hatékonyabban menedzseli

//
2021. július 10.

Sokan már egészen kicsi korban elkezdik állattartási karrierjüket. Szerencsére, ahogy minden más is, úgy az állattartási kultúra is évről évre fejlődik körülöttünk.

//
2021. december 6.
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást
0
Te hogy látod? Szólj hozzá a témához!x