fbpx

Környezettudatosság a családban – 20 tipp a zöldebb hétköznapokért

Átlagos olvasási idő: 7 perc

Miért döntenek egyre többen a környezettudatos életmód és a fenntarthatóság mellett? Mi az a klímaszorongás? Hogyan jelenik meg a fenntarthatóság a gyermeknevelésben és a családi mindennapokban? A cikkben körüljárjuk a globális környezeti kihívásokra adható válaszokat, amelyekkel hozzájárulhatunk Földünk védelméhez. Irinyi Tünde pszichológus írása.

A környezeti kérdések és kihívások egyre inkább átszövik mindennapjainkat. Az éghajlatváltozás okozta időjárási szélsőségeket évek óta saját magunk is tapasztalhatjuk. A környezetünkben történő változások minket és a következő generációkat egyaránt érintik: közös felelősségünk tenni egy élhetőbb, fenntarthatóbb jövőért!

Környezettudatosság a mindennapokban

Mit jelent ma környezettudatosnak lenni? A definíció szerint „a környezettudatosság a fenntarthatóság megvalósulását megalapozó magatartásforma”. A mindennapokra lefordítva tehát olyan életvitelben megmutatkozó tevékenységet jelent, amelyben az emberek tudatosan nagyobb figyelmet fordítanak az élővilággal való kapcsolatukra, és a mindennapi szokásaikban is szem előtt tartják a környezetvédelem alapelveit.

kornyezettudatossag-a-csaladban-2
A környezettudatosság a szokásainkban mutatkozik meg.

A környezettudatosság tehát nem csupán „elvi” fogalom, hanem nagyon is gyakorlatias, tettekben megmutatkozó elköteleződést jelent a bolygónk élhetőbbé tétele mellett.

A környezeti kihívások alapos ismeretével mi magunk teremtjük meg a motivációnkat az új, környezetbarát szokásaink megszilárdításához. Megbízható forrásokból naprakész és hiteles információhoz juthatunk: így egyszerűen kiigazodunk majd a témával kapcsolatos álhírek és politikai narratívák sűrűjében. Döntési helyzetekben és más cselekedeteinkben válasszuk a „zöldebb”, fenntarthatóbb opciót.

A fenntarthatóság pszichológiája

Az egyre növekvő energiaigényünket kiszolgáló, nem megújuló energiaforrások kérdése a jövő generációi számára válhat majd kritikussá. Közhely ugyan, de jelenlegi túlfogyasztásunkkal a gyermekeink, unokáink készleteit éljük fel.

Mi is az a fenntartható fejlődés?

„A fenntartható fejlődés olyan fejlődés, amely a lakosság egészségét és az ökoszisztémákat nem károsítja, és a társadalmi-gazdasági igényeket úgy elégíti ki, hogy a megújuló erőforrásokat az újratermelődésükhöz szükséges időtől lassabban használja fel, a nem megújulókat pedig az azokat helyettesítő megújuló források termelődésénél lassabban használja fel”. (OECD, 2000)

A túlfogyasztás nehézsége, hogy a hétköznapi életben nem tűnik fel, hogy nagyrészt évmilliárdok alatt felhalmozódott, nem megújuló erőforrásokat használunk. Az emberiség létszáma egyre nő, míg a létezésünk feltételeit biztosító víz, levegő és föld minősége és mennyisége is folyamatosan csökken. A mai életmódunk fenntartásához másfél Földre lenne szükségünk – ami természetesen nincsen, ezért a tartalékokat éljük fel.

A kérdés az, hogy az embereknek szükségük van-e erre a fenntarthatatlanul magas fogyasztásra a boldogságuk szempontjából?

A nemzetközi vizsgálatok és összehasonlítások (Diener, 2000) szerint az anyagi gyarapodás egyre kevésbé növeli a szubjektív jóllétet, mint ahogyan az életszínvonal bizonyos szint után történő emelkedése is csak minimálisan járul hozzá a boldogsághoz. A fenntarthatatlan, túlfogyasztó életstílusnak azonban ára van – a jövőnkkel fizetünk érte.

A közös szemétszedéssel látványos változást érhetünk el a környezetünkben.

kornyezettudatossag-a-csaladban-3

A fenntartható fejlődés koncepciójának megértéséhez megfelelő mennyiségű információval kell rendelkeznünk, amelyet a környezeti nevelés során sajátítunk el az óvodától a felsőoktatásig.

Kutatás

Meinhold és Malkus (2005) 848 serdülővel végzett vizsgálata alapján bizonyítottnak találta, hogy a környezettel kapcsolatos ismeretek meghatározzák a környezetbarát viselkedési formákat. Vagyis minél inkább a környezetbarát attitűd jellemzi a kamaszokat, és minél több környezeti ismerettel rendelkeznek, annál jellemzőbb rájuk a környezetbarát magatartás.

Ezeknek a programoknak az információátadáson túl fontos szerepe van a szemléletformálásban és a környezettudatos magatartást elősegítő attitűdök kialakításában is. Az iskolai papírgyűjtés, az erdei iskolai programok vagy a tematikus hetek során a gyerekek saját élményt szerezve, a közösségi összefogás erejét megtapasztalva tanulnak és cselekednek a közvetlen környezetükért.

A fogyasztás mérséklése

Talán az egyik legsürgetőbb, ám egyben legnehezebben megvalósítható dolog, amit a Földünkért tehetünk, az a fogyasztásunk visszaszorítása.

Ökológiai lábnyomkalkulátor

Próbáld ki mekkora az ökológiai lábnyomod

http://khkalkulator.wwf.hu/hu/index

A fogyasztói társadalom folyamatos fogyasztáskultuszára tudatos vásárlóként nemet tudunk mondani. Gondold végig, mielőtt vásárolni indulsz: valóban szükséged van-e erre a dologra vagy sem. Bevásárlás előtt írj listát, az üzletekben részesítsd előnyben a hazai termékeket­ – ezzel csökkentve az áruszállítás okozta károsanyag-kibocsájtást.

Neveld a gyermekeid környezettudatosságra!

Legyen szó akár a kinőtt, megunt ruhákról, vagy nem használt elektronikai eszközökről – az internet segítségével – hamar elcserélhetjük vagy elajándékozhatjuk a feleslegessé vált tárgyainkat. A szortírozásba akár bevonhatjuk a gyermekeket is: ezzel a környezettudatosságra nevelés mellett a jó cselekedet és az adakozás örömét is átélhetik.

A közös séták, kirándulások alkalmával megtaníthatjuk a kisebb gyermekeknek azt, hogy a szemetet nem dobjuk el az utcán. Az otthonunkban gyűjtsük szelektíven a hulladékot a gyermekek bevonásával, vagy készítsünk közösen újrahasznosított anyagokból játékokat, dekorációt. A környezettudatosság a családban így válhat a bolygónk élhetőbbé tétele mellett gyakorlatias, tettekben megmutatkozó elköteleződéssé.

kornyezettudatossag-a-csaladban-4

A természetben eltöltött idő segíti az elköteleződést a környezetvédelem mellett.

természetben eltöltött közös családi programok során együtt fedezhetjük fel a bennünket körülvevő környezet sokszínűségét. Ezek az alkalmak kiváló lehetőséget kínálnak arra, hogy közösen elbeszélgessünk az élővilág védelméről. A természet adta nyugalom és szépség megtapasztalása során tesszük meg az egyik legfontosabb lépést a környezettudatos életmód felé: érzelmileg is elköteleződünk a természetünk védelme mellett.

Geocaching

Hazánkban is egyre népszerűbb szabadidős tevékenység a geocaching. A kincskeresés izgalma mellett ismeretlen helyeket fedezhetünk fel együtt, a kaland az egész család számára tartogat izgalmakat.

A kisebb gyerekek bevonása is lehetséges?

A kisebb gyermekek is könnyen megtaníthatók olyan cselekedetekre, amelyek hozzájárulnak a mindennapokban a család fogyasztásának csökkenéséhez. A saját tetteinkkel jó példát mutatva – akár szavak nélkül is – közvetítjük a gyermekek felé a számunkra fontos értékeket. A lámpa leoltása vagy a csap elzárása fogmosás közben olyan rutinszerű cselekvéssé válhat már gyermekkorban, amely megalapozza a későbbi környezettudatos magatartást.

Városban élve használjuk ki a tömegközlekedés lehetőségeit! A gyermekek számára nemcsak jó szórakozás a buszozás vagy villamosozás, hanem a lakóhelyük alaposabb megismerésére is tökéletes módszer. A kerékpározás szintén zöld alternatíva lehet, a mozgás öröme pedig hamar megkedvelteti a gyermekekkel is ezt a közlekedési eszközt.

Fontos, hogy a gyermekekkel a környezetvédelmi témákról (is) az életkorukhoz és a tudásszintjükhöz alkalmazkodva beszéljünk. Kerüljük a túl sok információt és a túlságosan nyers képeket, hiszen ezek nagymértékű szorongást kelthetnek a gyermekekben!

A gyermekek környezettudatosságra nevelésében az általunk közvetített jó minták mellett bevethetünk direktebb eszközöket is: ma már több olyan könyv is  a rendelkezésünkre áll, amelyek segítéségével formálhatjuk a környezettudatosságukat.

Klímaszorongás – már gyermekkorban is?

Az elmúlt években egyre több, globális felmelegedésről, túlnépesedésről vagy éppen a klímaváltozásról szóló dokumentumfilm, tudományos cikk és könyv jelent meg. Ezek az alkotások jellemzően felkavaró képekkel és vészjósló kilátásokkal szemléltetik a Földet érintő változásokat. Azonban nézőként nemcsak a fizikai környezetünk iránt ébredhet bennünk aggodalom, hanem megjelenhet egy másik típusú félelem is: ez a klímaszorongás.

kornyezettudatossag-a-csaladban-5
Tüntetés egy élhetőbb bolygóért.

A fogalom a klímaváltozás és a környezetszennyezés következtében kialakuló egzisztenciális szorongást jelöli. A klímaszorongás megjelenése nem függ össze az életkorral: a felnőttek mellett a gyermekek és serdülők is érintettek lehetnek.

Talán nem meglepő, hogy a környezeti problémák mértéke és globális volta miatt egyfajta tehetetlenség és eredménytelenség jelenik meg, amely együtt jár a szorongással. A klímaváltozással szembeni frusztrációnk és szorongásunk csökkentésének egyik útja a kontroll visszanyerése, amelyet leghatékonyabban a mindennapi életünkben hozott döntésekkel szerezhetünk vissza. 

A klímaváltozás mindenkit érint, ezért közös felelősségünk, hogy lépéseket tegyünk a fenntartható jövő megvalósításáért. A személyes példamutatással Te indíthatod el a környezetedben a változást!

Mit tehetünk környezetünk védelméért családi szinten?

Környezetünkért családi szinten is sokat tehetünk, a gyermekek bevonásával megalapozhatjuk a környezettudatos magatartást is. Az alábbiakban 20 tippet olvashatsz, amelyek egyszerűen a családi rutin részévé válhatnak.

20 tipp a „zöldebb” hétköznapokhoz – családi kiadás

 1. Cseréld ki a villanykörtéket energiatakarékosra! Használd ki az alkalmat a gyerekekkel az energiatakarékosságról való beszélgetésre!
 2. Használj vászonból, textilből készült szatyrokat a műanyag helyett! Mielőtt vásárolni indultok a gyermekkel, legyen a gyermek feladata eltenni a textilszatyrokat, vagy emlékeztetni erre a szülőket!
 3. A PET-palackok helyett válts kulacsra, termoszra! Az óvodába, iskolába járó gyermeknek legyen saját kulacsa, amelyért Ő felel!
 4. A mosásnál használj alacsonyabb hőmérsékletű vizet!
 5. Biciklizzetek, gyalogoljatok kisebb távolságokra, vagy válasszátok a tömegközlekedést!
 6. Fizesd be online a számláid!
 7. A postaládára tedd ki a „Reklámanyagot nem kérek” matricát, amit a gyermekekkel közösen elkészíthettek otthon is!
 8. Gyűjtsétek szelektíven a szemetet! Ebben vegyen részt a család összes tagja, így a gyermekek számára is hamar természetessé válik ez a szokás.
 9. Húzd ki a nem használt töltőket és elektromos eszközöket a konnektorból!
 10. Papírtörlők helyett használj mosható törlőkendőket!
 11. Pékáru és a zöldség-gyümölcs vásárlásakor használj otthonról hozott vászonzsákot!
 12. Részesítsd előnyben a helyi termelőktől származó, idény jellegű zöldséget és gyümölcsöt!
 13. Ha van rá lehetőség, termeljetek otthon zöldségeket, gyümölcsöt! A növények gondozásában a gyermekek is szívesen részt vesznek.
 14. A főzés során keletkező szerves anyagokat komposztálhatod is!
 15. A műanyag szívószál helyett használj újrahasznosított anyagból készült (bambusz, üveg) szívószálat, étteremben kérd az italt szívószál nélkül! Ételrendeléskor ne kérj feleslegesen műanyag evőeszközöket!
 16. Vásárolj friss élelmiszert kisebb mennyiségben és gyakrabban – így jobban átlátod, mire van szükséged!
 17. Vásárláskor a kevesebb csomagolóanyagot tartalmazó terméket keresd, vagy vásárolj csomagolásmentes boltban!
 18. Ültessetek fát, kertészkedjetek együtt!
 19. Az ajándékcsomagoló-papírokat használd fel újra! Ezek gyűjtésében, szelektálásában a gyermek is részt vehet.
 20. Szánj időt a vásárlásra, ha teheted, készíts előtte bevásárlólistát! Így könnyen elkerülheted, hogy felesleges áruk landoljanak a kosaradban.

A globális környezeti kihívások valóban riasztóak, de környezettudatos döntéseinkkel mi is hozzájárulunk ezen problémák megoldásához! A környezetünkért, a jövőnkért való cselekvés egyéni eszközeivel mindannyian rendelkezünk.

A legkisebbek is szívesen segítenek a kertben.

kornyezettudatossag-a-csaladban-6

Cselekedeteinkkel, döntéseinkkel közvetíthetjük ezt az értéket a családunkban és más közösségeinkben is: ez lehet a társadalmi változás kezdete!

Van reményem a jövőben: a fiatalok, akik megértik a problémákat, és van kellő erejük a világ megváltoztatásához.

– Jane Goodall

Felhasznált szakmai tartalom

 • Angéla, P. S., DR, K., Mária, N. (2011): A fenntarthatóság ökológiai, pedagógiai és pszichológiai vonatkozásai. Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kar Kitaibel Pál Környezettudományi Doktori Iskola Környezetpedagógia (K3) Program Doktori (PhD) értekezés.
 • Diener, E., & Oishi, S. (2000). Money and happiness: Income and subjective well-being across nations. Culture and subjective well-being, 185-218.
 • Fajzi, G., Erdei, S. (2015): Fenntartható pozitív mentális egészség. A pozitív mentális egészség kibontakoztatása a fenntartható gondolkodásmód és viselkedés keretében. Mentálhigiéné és Pszichoszomatika, 16 (1), 55-92.
 • Meinhold, J. L., Malkus, A. J. (2005): Adolescent environmental behaviors: Can knowledge, attitude, and self-efficacy make a difference? Environment and Behavior.
 • Verdugo, V. C. (2012): The positive psychology of sustainability. Environment, Development and Sustainability14 (5), 651-666.
 • További felhasznált tartalom elérhető itt.

Az eredeti cikk 2020. 10. 06-án született, a frissített és bővített verzió 2021. 11. 16-tól érhető el.


Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 😉
Facebook
Email
Nyomtatás
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást

Élvezted ezt a cikket? Csatlakozz a Zárt Közösségünkhöz! ❤️

Felépítésében hasonló, ám mégis más, mint a többi közösségi médiafelület. A tőlünk megszokott minőségi tartalmakkal találkozhatsz, amelyek inspirálnak, tanítanak és támogatják a fejlődésedet.

Valósítsd meg önmagad – velünk!

Neked ajánljuk
Jógáznál? – 3 tanács a kezdetekhez
Kisállat gyermekeknek? – Háziállat a családban
Hogyan őrizzük meg az életkedvünket? – Itt a Megoldásközpont PszichoCafé!
Karácsonyi készülődés a járvány idején – Idén másképpen ünnepelünk?!
A rendrakás pszichológiája: Tedd rendbe magad – kívül és belül!

Úgy érzed, hogy szükséged lenne a testi-lelki feltöltődésre? A hétköznapok rohanó iramában szeretnél egy kicsit lelassítani? Ha Te is a

//
2020. június 15.

A sokak által olyan jól ismert kisállat-dilemma: legyen vagy ne legyen? Ha igen, mikor és milyen állat? Milyen előnyei lehetnek

//
2020. július 1.

Az elmúlt időszak igen megterhelő volt sokunk számára. A megváltozott körülményekhez való alkalmazkodás, a korlátozások és maga a járványhelyzet is

//
2021. szeptember 2.

A pirosbetűs ünnepek közeledtével egyre nagyobbnak tűnik az elvárás, hogy örömteliek és jókedvűek legyünk – különösen a karácsonnyal érezhetünk így.

//
2020. december 7.

Te is szabadulnál az otthoni kacatoktól és a felesleges tárgyaktól – de nem visz rá a lélek a szelektálásra? Úgy

//
2020. szeptember 6.
0 0 szavazatok
Cikk értékelése
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Beépített visszajelzések
Megnézem az összes hozzászólást
0
Te hogy látod? Szólj hozzá a témához!x